instrukcja na opakowaniu nakazuje i urozmaicić dodatkowymi składnikami. Rozpuszczony w wodzie ze śmietanką będzie miał lepszą konsystencję, a jeśli dodamy do niego jeszcze sporą ilość podsmażonej cebulki i odrobinę rozmarynu świetnie wzbogaci smak potrawy. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówSchiacciata to rodzaj płaskiego, toskańskiego chleba, bardzo podobnego do focaccii. Można go upiec z różnym dodatkami, ja użyłam igieł rozmarynu i pomidorków koktajlowych. Najlepszy jest jeszcze świeży polany aromatyczną ciepłą oliwą. Chlebek piekłam z innym blogerkami w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Przepis pochodzi z książki „Księga smaków Toskanii”. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzawsze być na wielkanocnym stole co nie znaczy, że zawsze musi być w takiej samej formie. Robię parzoną ( taką najprostszą uwielbia moja Mama), pieczoną wg starych receptur ( w miodzie , rozmarynie ,pierniku, piwie).Sprawdziłam, ze dawno- dawno temu dzikie wiśnie były również przyprawą do mięs. Dzikich nie mam - mam ładne mrożone -sprawdzimy jak połączą się smakowo z opiekaną białą kiełbasą. Czytaj
Buniabaje w kuchniuważam że znakomicie sprawdził się po zamianie krewetek na mniejsze i użyciu patelni grillowej.składniki1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku1 łyżeczka grubej soli morskiej2 łyżki świeżych igiełek rozmarynu, posiekane + dodatkowo gałązki do dekoracji3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania krewetek16 dużych, surowych, nieobranych krewetek (użyłam 1 kg 30 - 40/kg)cztery długie patyczki szaszłykowecytryna pokrojona w ćwiartki do podaniaprzygotowanieCzosnek(...)obrać i posiekać. Rozgnieść z solą w dużej misce. Wymieszać z posiekanym rozmarynem i oliwą, dodać krewetki, wymieszać. Pozostawić, przykryte w lodówce przez co najmniej 4 godziny.Rozgrzać grill. Umieścić 4 krewetki na każdym patyczku. Posmarować olejem. Grillować krewetki na posmarowanej oliwą kratce przez 3 do 4 minut z każdej strony lub do czasu aż zrobią się
Stare Garyjabłka cebulka nieduża tymianek 3 gałązki (możemy użyć majeranku )sól, pieprz do smalcu ze śliwką cebulka nieduża 2-3 śliwki (mogą być też suszone)rozmaryn 1 -2 gałązki sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA :z jabłkiem :- już dobrze wy słoninę kroimy w drobną kostkę wytapiamy ją na patelni, gdy jest wytopiona (nie spalmy skwarek(...)koniec wytapiania pokrojona w kostkę cebulkę oraz pokrojona śliwkę- smażymy ok 3-4 minuty aż będziemy widzieć, że cebulka jest zeszklona a śliwka ładnie usmażona- pod koniec dodajemy rozmaryn pocięty lub wyskubane same listki mieszamy chwilkę podsmażamy- zestawiamy doprawiamy solą oraz pieprzem i zlewamy do miseczkiSmalec ze śliwką cebulka daje słodycz a śliwka lekką kwasowość i ten bajeczny kolor
Basia w kuchnikonkursu przepis został skomponowany do Nestea Zimowa Śliwka.Śliwki pozbywamy z pestek. Gotujemy je w napoju Nestea Zimowa Śliwka, aż do momentu rozpadnięcia się owoców. Dodajemy cukier oraz posiekany rozmaryn. Gotujemy około 20 minut. Knedle: ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy a następnie mielimy przy pomocy praski. Ziemniaki wykładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę, wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto
Bon Appetit Małgorzatynaczynia żaroodpornego i posypać tymiankiem.2. Zrobić marynatę: kilka łyżek oleju wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą, papryką i czosnkiem. Kurczaka wysmarować marynatą. Mięso wyłożyć na ziemniaki, posypać igiełkami rozmarynu i całość odstawić na około 15 minut.3. Całość piec przez około 90 minut w 170 st. C. Z kurczaka wycieknie tłuszcz, który spłynie potem na ziemniaki. Moje podudzia były całkiem
Kuchnia domowa Anipieprz lu papryczka chili2 lyzki oliwy lub oleju2 plastrki szynki parmenskiejSposob przygotowania:Dwa odfiletowane kawalki dorsza skrapic sokiem z cytryny i posolic.Przygotowac marynate do ryby.Oliwe wymieszac z drobno pokrojonym rozmarynem i natrzec rybe.Oblozyc czerwonym pieprzem utluczonym w mozdzierzu lub pokrojona papryczka chili.Odstawic na 1/2 godziny lub dluzej.W tym czasie przygotowac dodatki do naszego dania.U mnie gotowane puree z ziemniakow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgrzanym masle ghee. Podlac mieso goracym bulionem i dodac obrane warzywa i przyprawy.Dorzucic wypestkowane morele.Dusic pod przykryciem okolo 1 godziny.Gdy mieso bedzie miekkie wyjac z naczynia galazke rozmarynu,listek laurowy i ziele angielskie.Caly pozostaly wywar zblendowac.Warzywa,z ktorymi dusilismy schab swietnie zageszcza nasz sos,takze nie ma potrzeby dodawania maki.Dodac smietanke i doprawiamy na koniec sola pieprzem,lyzeczka octu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soli,bo ta powoduje uwalnianie wilgoci i wydluzy tylko caly proces suszenia.Sol dodajemy po okolo 1-1.5 godzinie suszenia ,gdy brzegi pomidorkow zaczynaja sie juz marszczyc.Wtedy tez dodajemy galazki rozmarynu i oregano.Suszymy nastepne 1.5-2 godziny i zmniejszamy temperature do 100°C.Czas suszenia jest uzalezniony rowniez od ilosci .Moje po 3.5 godzinie byly gotowe.Przelozyc do wyparzonego sloika razem z ziolami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzisiaj tradycyjny włoski chlebek z dużą ilościa rozmarynu i suszonych pomidorów.Składniki; 10 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody, 250 g mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek (1 do ciasta, 1 do posmarowania ciasta po wyrośnięciu), suszone pomidory, rozmaryn Wykonanie; Z drożdzy , 50 ml wody, 2 łyżek mąki
Anioły w kuchniJedna z moich propozycji kanapkowych, a będzie ich zapewne jeszcze sporo. Potrzebować będziemy 1 kg schabu, a potem marynata; 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki soli
Apetyczna babeczkaPieczone, złote i pachnące ziemniaczki - niebo w gębie ! Lubię ich rumianą skórkę i miękki, kremowy środek. Wystarczą za cały obiad, ale jako dodatek do kurczaka czy
Smaczna PyzaPrzygotowywanie kotletów mielonych w większych ilościach i mrożenie ich na zapas to moim zdaniem fantastyczny pomysł. Potem wystarczy skomponować dodatki ( sosy ) i mamy obiad gotowy. Czytaj
Buniabaje w kuchni