Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem , to jedno z tych dań, które smakują wspaniale, a wyglądają hmm...powiedzmy, że średnio ;). Jego przygotowanie zajmuje ok. 10 minut i mimo, że w piekarniku powinien spędzić ok. 1,5 godziny, to nie będzie nas zbytnio absorbował. Wystarczy zajrzeć do niego co 30 minut i polać sokami wypływającymi z mięsa. Właściwie obiad zrobi się(...)razem do kurczaka podałam duszoną marchewkę i purée ziemniaczane, ale równie dobrze będzie smakował z pieczonym ziemniakami i mizerią albo Waszą ulubioną sałatką. Polecam! Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz marchewka duszona Składniki na 4 duże porcje: 1 kurczak (ok. 1,5 kg) 1 łyżeczka rozmarynu 1 cytryna ekologiczna (lub dokładnie wymyta i wyparzona, zwykła cytryna) 2 ząbki czosnku
Obiad za dychęliście laurowe 2 ziela angielskie 5-6 ziaren czarnego pieprzu 4-6 małych ziemniaczków sól maggi w płynie 1/2 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 gałązki świeżego rozmarynu 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 4 szklanki wody Obrane i umyte warzywa opiec na patelni razem z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem tak by się zrumieniły(...)zupę). Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie. Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli, pieprzu czarnego, połowy rozmarynu( oberwać igiełki z gałązki i lekko rozetrzeć w dłoniach). Marynatą posmarować mięso z kurczaka i ziemniaki. Zostawić na 15 minut. Posmarować marynata ziemniaki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju
Buniabaje w kuchnipojawiały się na moim blogu. Dziś proponuję golonkę! Wykonanie niby klasyczne, a jednak nie do końca. Życzliwi na widok mojej golonki uśmiechali się pod nosem, a to z powodu rozmarynu, który kojarzył im się z sianem :) Przecież nie nazwę tej golonki golonką pod sianem, heh. Przepis wyszperałam u Delimama . Mnie i dziecku smakowała, mojemu mężczyźnie też, więc(...)ząbki czosnku 4 ziela angielskiego 1 łyżeczka soli Składniki potrzebne podczas pieczenia golonki: 2 łyżki miodu 200 ml jasnego piwa słodka papryka w proszku 1 łyżka połamanych listków rozmarynu 1 łyżka siekanego tymianku wywar, który powstał podczas gotowania golonki Gotowanie: W średnim garnku rozgrzałam odrobinę oleju, na którym podsmażyłam marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek do lekkiego zrumienienia. Następnie włożyłam dwie
Blondynka Gotujepodróżowanie. Już jestem i postaram się częściej coś nowego umieszczać na blogu. W sobotę na targu zakupiłem (oprócz standardowych produktów) bataty, czyli słodkie ziemniaki. Postanowiłem upiec je z rozmarynem. Oto przepis: Produkty: 6 batatów, trochę oliwy z oliwek, gałązka świeżego rozmarynu (może być suszony), Sól, pieprz. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C. Bataty kroimy wzdłuż na 4 bądź 6 części(...)zależy od wielkości ziemniaka). Myjemy i osuszamy je ręcznikiem kuchennym. Wykładamy je na blaszkę. Dodajemy trochę oliwy, pokrojone listki rozmarynu, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na jakieś 25-30 minut. Gotowe
cookplłykowate. Poczytałam, że zielone są dużo lepsze i mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że to prawda ;) Swoje miejsce powinien mieć też drobny komentarz odnośnie mięska- pyszności, soczyste i pachnące rozmarynem- to lubię!:) Danie zainspirowane przepisem z bloga Garnki na zielonych wzgórzach. SMACZNEGO!!! ;) Składniki: 6 kotletów z mięsa wieprzowego 2 łyżki musztardy 2-3 ząbki czosnku rozmaryn olej pęczek(...)szparagów zielonych łyżka masła łyżka mąki 250 ml mleka cukier, sól, pieprz Wykonanie: Kotlety marynujemy w musztardzie, czosnku, rozmarynie, soli i kilku łyżkach oleju. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie smażymy kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Wkładamy do blaszki i pieczemy pół godziny w 180 stopniach. Szparagi należy umyć i odkroić końcówki. W garnku zagotowujemy wodę
Czerwona Porzeczkasię żółty przycisk , gdy go naciśniecie i zalogujecie się do aplikacji pojawi się okienko, gdzie należy dodać zdjęcie. Jakie zdjęcie? Kreatywne zdjęcie wykonanych przez Was muffinek z brzoskwiniami i rozmarynem (o ile lubicie eksperymenty z dodawaniem ziół do słodkich wypieków, jeśli nie, to rozmaryn możecie pominąć), przepis znajdziecie poniżej :-). "Cook'd" oznacza "ugotowane" i jest
Pora coś zjeśćniewiele.Sa po prostu tak wspaniale i cudownie pyszne.Wlasciwie morele nie potrzebuja zadnych dodatkow,bo maja swoj niepowtarzalny smak.Ale dla urozmaicenia co roku towarzyszy im inny dodatek.Byl tymianek,drobniutko posiekany rozmaryn,lawenda,tymiynek cytrynowy,a tegoroczny dodatek stanowia platki roz.Z dodatkami do moreli ,zeby nie zdominowal smaku owocow nie mozemy przesadzic.Skladniki na 3 niewielkie sloiczki:1 kg wypestkowanych moreli500 g cukru1(...)skorki,bo zamiast kawalkow owocow otrzymamy jednorodna pulpe owocowa.Owoce umiescic w szerokim ,plaskim rondlu o grubym dnie.Zasypac cukrem,dodac szklanke wody i ustawic na malym ogniu.Dodac galazke rozmarynu i platki roz.Inna opcja ,to przygotowanie syropu,czyli zagotowanie wody z cukrem i umieszczenie w nim owocow.Gdy cukier sie rozpusci,a calosc zagotuje,zmniejszyc ogien i smazyc okolo 25-30 minut.Zdjac powstale
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lekka, dietetyczna zupa ze świeżego groszku, z dodatkiem młodych ziemniaków, marchewki i jabłka. Składniki: zielony groszek 1 szklanka ziemniaki 4-5 szt. marchewka 1 szt. jabłko 1 szt. rozmaryn świeży 1/2 łyżeczki szafran 1 szczypta sól do smaku mleko sojowe, ryżowe lub inne 2-3 łyżki Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę obrać, pokroić na kawałki, dodać groszek, zalać wrzącą(...)wodą, posolić i ugotować do miękkości. Dodać obrane, pokrojone na kawałki jabłko, szafran i chwilę pogotować. Dodać posiekane liście rozmarynu. Zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Zabielić mlekiem
głodny alergikPyszna domowa szynka, tym razem schowana pod pierzynką z czosnku niedźwiedziego i rozmarynu. Składniki: 1.2 kg szynki wieprzowej Marynata: 6-10 łyżeczek czosnku niedźwiedziego www.owocowyraj.eu świeżą duża gałązka rozmarynu 3-4 łyżki oliwy z oliwek ok 2 łyżek grubej soli 3-4 ziarenka czarnego pieprzu biały pieprz 1/4 łyżeczki Szynkę myjemy, osuszamy, można ponakłuwać widelcem. Nacieramy
Apetyczna babeczkachlebek w formie koła jest bardzo aromatyczny, idealny do zup i sałatek. Pachnie świeżym rozmarynem i czosnkiem, a co najważniejsze , że swojski i zdrowy! Składniki: 1 i 1 szklanki mąki razowej 1 dag suchych drożdży 2-3 gałązki świeżego rozmarynu , aby po posiekaniu wyszły 3 pełne łyżki stołowe 2 łyżeczki grubej soli , ale może być też zwykła 3-4 ząbki
Apetyczna babeczkaWszystkie zioła i przyprawy oraz sól peklową możecie kupić w sklepie www.Skworcu.com.pl Składniki na moją kompozycję ziół i przypraw do boczku: 1 - 1.2 kg surowego boczku gałązka rozmarynu 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 liście laurowe łyżeczka kolorowego pieprzu 6-7 ziaren ziaren ziela angielskiego 2-3 łyżeczki majeranku(...)łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1. Boczek myjemy i osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami, polewany oliwą, obkładamy liśćmi laurowymi i gałązką rozmarynu, wkładamy do foremki do zapiekania, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. 2. Zamarynowany boczek z foremką wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 90 minut. Boczek wspaniały na zimno i na gorąco
Apetyczna babeczkatylko kapelusze prawdziwków, teraz trzeba poczekać, aż smaki wchłoną siebie nawzajem. Składniki: grzyby leśne, kapelusze, dowolna ilość oliwa z oliwek Marynata: 150 ml octu 150 ml wody gałązka świeżego rozmarynu liście laurowe 2-3 ząbki czosnku pieprz czarny ziarnisty sól do obgotowania 3 łyżki cukru 1. Grzyby oczyścić i obgotować w lekko osolonej wodzie, przez ok. 15-20 minut(...)odcedzić. 2. Zagotować marynatę. W przygotowanych słoikach układać grzyby, a do każdego słoika dodać ząbek czosnku, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, kawałek gałązki rozmarynu oraz 2-3 łyżki oliwy z oliwek, następnie zalać do pełna gorącą zalewa i pasteryzować przez 15 minut
Apetyczna babeczkałyżeczki suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli około 180 ml ciepłej wody 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy do smarowania blaszki 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżego rozmarynu 4 małe ziemniaki -pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku rozgniecionego i zmieszanego z 3 łyżkami oliwy do posmarowania pizzy Przygotowanie: Drożdże wymieszaj z letnią wodą, dodaj cukier, odstaw(...)jeszcze raz na oprószony blat i rozwałkuj na dwa placki Rozgrzej piekarnik do temp.230-250 stopni C. Na wierzchu każdego ciasta ułóż warstwę zachodzących na siebie plasterków ziemniaków. Posyp rozmarynem, polej mieszanką oliwy z czosnkiem Piecz na najniższej półce około 15 min., aż ciasto i ziemniaki lekko się zarumienią i staną chrupiące. Przed podaniem posyp solą według uznania. Z tych
Proste Potrawygodz. w ciepłym miejscu Zrobić próbę - zakwas jest gotowy, gdy łyżeczka pobranego zaczynu utrzymuje się na powierzchni wody Przygotuj ziemniaki : 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki posiekanego najlepiej świeżego rozmarynu 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli Ziemniaki umyj, pokrój w kostkę ( ja obrałam ), włóż do miski, polej oliwą, posyp rozmarynem i solą. Przemieszaj i rozsyp na blachę do pieczenia. Piecz przez
Proste Potrawy