Temperatura 70-80 C, w drzwiczki wkładam drewnianą łyżkę, aby nadmiar wilgoci mógł szybko odparować, dodatkowo włączam termo obieg co znacznie skraca czas suszenia. Składniki: pomidory Lima tymianek oregano rozmaryn sól morska gruboziarnista Zestaw ziół to nasza indywidualna sprawa, dajemy co lubimy, aczkolwiek bazylia i oregano to pierwsze dwa zioła, które do pomidorów pasują mi idealnie. Pomidory przecinamy na połówki(...)chcemy pójść dalej w naszym przetwarzaniu potrzebna nam jest zalewa: oliwa z oliwek wysokiej jakości, ja wykorzystałam oliwę z Hiszpańskich Delikatesów 2-3 ząbki czosnku na słoik gałązka rozmarynu W wyparzonych, suchych słoikach układamy przygotowane pomidory, przekładając je czosnkiem i rozmarynem. Oliwę lekko podgrzewamy i zalewamy pomidory, patyczkiem do szaszłyków można pozbyć się pęcherzyków powietrza ze słoi. Zalewę jaka
Apetyczna babeczkacamembert, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, mielony pieprz biały do smaku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia, świeży rozmaryn. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim czosnek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, sok z cytryny, gałązkę rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje(...)Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron podajemy z sosem z kurkami i kurczakiem. Całość posypujemy posiekanym rozmarynem. Smacznego
Moniki Smakołykiznacznie zmniejsza ich objętość, ale w tym przepisie oto właśnie chodzi. Suszone pomidory następnie zalewam pół na pół zimną oliwą i olejem, dodaję świeży tymianek i rozmaryn, oraz po dużym, przekrojonym ząbku czosnku, a następnie pasteryzuję 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 st. Suszone pomidory w zalewie, będzie można potem wykorzystać do przygotowania innych dań. Suszone pomidory można jeść(...)przygotować pyszną pastę do kanapek. Przepis na najlepsze domowe Suszone pomidory w zalewie: 2 kg pomidorów Lima sól morska ziołowa cukier trzcinowy czosnek granulowany zioła prowansalskie oliwa + olej świeży rozmaryn świeży tymianek ząbki czosnku Najlepsze do suszenia są pomidory lima, gdyż są bardzo mięsiste i nie potrzeba wydrążać ich środków do suszenia. Umyte i osuszone pomidory kroimy na pół, układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgram kiełbasy śląskiej, 3 średnich cebul, 1 selera, 1 czerwonego buraka, 4 ząbków czosnku, 2 marchewek, 1 puszki rozdrobnionych pomidorów, oliwy z oliwek, suszonego majeranku, suszonego tymianku, suszonego rozmarynu, mielonej gałki muszkatołowej, całych ziaren kminku, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszego dania było naprawdę bardzo proste, a najbardziej pracochłonną czynnością było obranie i pokrojenie składników. Obrane ziemniaki pokroiłem(...)delikatnie wysmarowałem oliwą i na jego dnie ułożyłem warstwę ziemniaków. Ziemniaki te lekko posoliłem i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem, 2 łyżeczkami suszonego majeranku, łyżeczką suszonego tymianku, łyżeczką suszonego rozmarynu, szczyptą mielonej gałki muszkatołowej i delikatnie skropiłem oliwą. Kiełbaski śląskie pokroiłem w dość cienkie półplasterki, a boczek najpierw w cienkie plastry, a następnie każdy plaster na paski. Kiełbasę wraz
Wyprawy kulinarneKolejna ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Chrupiące zawijańce z suszonymi pomidorami i rozmarynem, które prezentują się bardzo apetycznie. Polecam! Składniki na około 37-40 sztuk: płat gotowego ciasta francuskiego słoik suszonych pomidorów rozmaryn lub tymianek jajko Piekarnik nastawić na 200 Stopni C. Ciasto francuskie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Pomidory odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Ułożyć je równomiernie(...)cieście. Posypać całość rozmarynem lub tymiankiem. Oba dłuższe boki ciasta zawinąć do wewnątrz tak, aby zetknęły się pośrodku. Schłodzić w lodówce przez kwadrans. Ostrym nożem pokroić ciasto na plastry o grubości 1 cm. Ułożyć je w odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż będą lekko złociste
wyzwania kuchennechili, delikatna kasza bulgur - mniamm. Z tym daniem potrzebujemy niecałe 30 minut, a warto! Bosskie to było! Składniki na 2 porcje: Kurczak: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka oliwy sól pieprz sok z cytryny lub pomarańczy Śliwki: 200 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru szczypta ostrej papryki mielonej Skworcu(...)wyjdzie nam około 2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur. Kurczak: Kurczaka pokroiłam na kilka mniejszych filecików o podobnej grubości ok 1 cm. Do małej miseczki wrzuciłam posiekane listki świeżego rozmarynu, mieloną słodką paprykę i wlałam oliwę. Wymieszałam. Każdy filecik kurczaka opruszyłam solą i pieprzem, następnie zanurzyłam w oliwie z rozmarynem i papryką i odłożyłam na talerz. Śliwki: Śliwki umyłam, usunęłam
Blondynka GotujeSkładniki : 1 szklanka polenty czyli kaszki kukurydzianej 3 szklanki wody 4-6 łyżek oliwy 8 ząbków rozmarynu, kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, kruszone chili, ewentualnie świeże drobno pokrojone Kaszkę sypie się stopniowo na wrząca posoloną wodę, by nie powstały grudki. Gotuje się powoli, nie ustając w mieszaniu. Dobrze byłoby to robić drewnianym kołkiem lub łyżką. Przygotowanie: Solimy wodę(...)garnku i na wrzątek wsypujemy kaszę według powyższych wskazówek Zmniejszyć gaz i gotować powoli, mieszając, aż kaszka wchłonie wodę Na patelni zeszklić posiekany czosnek, dodać chili i pocięte igiełki rozmarynu Gdy kaszka zgęstnieje i zacznie odrywać się od ścianek garnka skończyć gotowanie Wylać polentę na płaski talerz, wyrównać powierzchnie mokrym nożem i pozwolić jej ostygnąć Można polać przesmażonymi ziołami
Proste Potrawynajlepszych składników. Przywiezionej z Barcelony soczystej chorizo, ukochanych karczochów oraz tego co posadziliśmy w marcu w ogródku i co nam teraz pięknie daje ostatnie przedjesienne plony – jalapeno, bazylia, rozmaryn, oregano, rukola. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka(...)skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu wkładam w całości i na koniec wyjmuje) 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz Dodatki: chorizo pokrojone w cienkie plastry mozzarella porwana na kawałki jalapeno pokrojone w plastry karczochy pokrojone
OstryKęsbalsamicznego 4 łyżki oliwy 2 łyżki miody 2 łyżeczki płatków chili 3 łyżeczk soku z limonki 1 łyżeczka skórki z limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka świeżych listków rozmarynu Świeżo mielony pieprz, sól Około 1 szklanki pokrojonych truskawek Filety z kurczaka myjemy oraz suszymy. Oprószamy z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Następnie układamy je w głębokim talerzu(...)dodajemy przyprawy: chili, paprykę, rozmaryn, skórkę oraz jedną łyżeczką soku z limonki i 2 łyżki oliwy. Całość mieszamy i odkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. W miseczce mieszamy ocet balsamiczny, miód, 2 łyżeczki soku z limonki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz truskawki. Rozgrzewamy patelnie grillową. Kładziemy na niej filety i smażymy około 4 minut z jednej strony
Kolizje Smakówkluczową rolę. Połowę świeżego makaronu smażymy w aromatycznej oliwie z czosnkiem i chilli, a drugą tylko gotujemy. Do tego dodajemy ciecierzycę ugotowaną z czosnkiem, liściem laurowym i rozmarynem, która zyskuje dzięki takiemu traktowaniu wspaniały, czosnkowo-ziołowy posmak. Powstaje cudowna potrawa, miękka, delikatna z jednej strony, chrupiąca, aromatyczna, nieco pikantna z drugiej. Naprawdę świetna i godna powtórzenia. Uwagi: Do przepisu należy(...)Ceci przepis pochodzi z książki Smaki południowej Italii Marleny de Blasi na 4 porcje Składniki: 225 g suszonej ciecierzycy 2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej 1 duża gałązka rozmarynu 1 liść laurowy 3 duże ząbki czosnku, nieobrane ze skórki i rozgniecione 250-300 g świeżego makaronu, pociętego na 2,5-centymetrowe paski (domowej roboty lub ze sklepu) 1/2 szklanki oliwy
Chilli Czosnek i Oliwazabawach sylwestrowej nocy. Soczewica na Nowy Rok – Lenticchie Stufate di Capodanno na podstawie przepisu ze strony italian.about.com na 4 porcje Składniki: 225 g zielonej soczewicy 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku, obrane 80 ml oliwy extra vergine 250 g bulionu warzywnego 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz 4 kiełbasy cotechino (ja wykorzystałam kiełbasę parówkową) Przygotowanie: Soczewicę wsyp do garnka(...)wsyp z powrotem do garnka, zalej zimną wodą, włóż 1 gałązkę rozmarynku i 1 ząbek czosnku. Zagotuj, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 15 minut. Soczewicę odcedź, usuwając rozmaryn i czosnek. Pozostały ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Rozgrzej oliwę w rondelku, dodaj przeciśnięty czosnek i gałązkę rozmarynu. Podgrzewaj na małym ogniu przez 1 minutę. Dodaj soczewicę, bulion, sól, pieprz
Chilli Czosnek i Oliwajego Babci , których skórka była równie mocno wysmażona i chrupiąca. Mi z wyglądu kojarzą się z bałkańskimi Ćevapčići. A jak smakują? Są niezwykle aromatyczne, a to dzięki dodatkowi rozmarynu, cynamonu oraz boczku , z czego boczek jest tu najmocniej wyczuwalny. Kiełbaski polecam podać z musztardą albo z chrzanem. Buona Pasqua! - Życzę Wam radosnej i rodzinnej Wielkanocy:) Kiełbaski wieprzowo - ziemniaczane(...)Blasi wychodzi ok. 20 sztuk, dla 6 osób czas przygotowania: 30 min. + czas smażenia/grillowania Składniki: 3 duże ząbki czosnku, obrane i rozgniecione 1 1/2 łyżki świeżych listków rozmarynu 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej (lub mniej, jeżeli boczek jest bardzo słony) 55 g boczku pancetta (ja użyłam wędzonego) 450 g szynki wieprzowej, pokrojonej na małe kawałki 140 g świeżego tłuszczu
Chilli Czosnek i Oliwakurczaka (z kośćmi) Trochę oleju Kilka ząbków czosnku Cebula Sól Pieprz czarny Kolendra Świeży estragon lub rozmaryn Liście laurowe Gorczyca mielona lub musztarda Bazę ziół do kurczaka zawsze tworzę z estragonu lub rozmarynu(...)kurczaka koniecznie dodajemy też czosnek. Mięso smarujemy powstałym sosem. W naczyniu do pieczenia układamy listki laurowe, gałązkę rozmarynu i plastry cebuli. Na to kładziemy nóżki z kurczaka. Pieczemy w temperaturze 150 stopni
prawdziwe jedzenieUwielbiam suszone, czy też pieczone pomidory! Można z nich przygotować aromatyczne, smakowite dania. Gdy przygotowałam 2 blachy pieczonych pomidorów , jedne z dodatkiem rozmarynu, drugie z dodatkiem tymianku, wiedziałam, że te drugie pójdą na przygotowanie zupy krem, pysznej zupy z pieczonych pomidorów. Część pomidorów pieczonych z rozmarynem włożyłam do słoiczków i zalałam wrzącą oliwą, będę miała świetny dodatek do dań. Resztę(...)zalewy oliwnej. Kto się oprze zupie, niby zwykłej pomidorowej, której główny składnik, czyli pieczone pomidory mają w sobie tyle aromatycznych składników? Dojrzałe pomidory Lima, balsamico, oliwa, czosnek, wędzona papryka, rozmaryn, cukier, czosnek i sól, tym wszystkim były doprawione pomidory, musiała z tego wyjść pyszna, zupa z pieczonych pomidorów. Zupa z pieczonych pomidorów (zupa krem), czyż nie wygląda apetycznie? Zupa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj proponuję krótkie wspomnienie morza, mianowicie flądrę z pieczonymi młodymi ziemniaczkami ze świeżym rozmarynem. czego potrzebujemy: 2 flądry ziemniaki młode świeży rozmaryn sól morska oliwa z oliwek limonka Przygotowanie mega proste ;-)))) Do naczynia żaroodpornego wkładamy wcześniej przygotowane flądry oprószamy solą morską i pieprzem cytrynowym polewamy z oliwą z oliwek, naczynie wcześniej smarujemy masłem. Do drugiego naczynia wkładamy pokrojone(...)ćwiartki młode ziemniaki, polewamy oliwą z oliwek, i posypujemy świeżym rozmarynem. Wstawiamy ziemniaki do piekarnika (temp.200-220 stop. C.) po około 20 minutach, dokładamy do piekarnika flądry i już razem pieczemy kolejne 20-30minut aż ziemniaczki się zrumienią a flądra upiecze. upieczone ziemniaczki ;-))) Wykładamy na talerze, rybę polewamy sokiem z limonki. Przepyszne danie na obiad nie zajmujące dużo czasu, baaardzo
SMYKWKUCHNI