miękkości na parze, w wodzie lub upieczone pod przykryciem w piekarniku, zmiksowane blenderem i lekko odciśnięte z nadmiaru wody)1 cebula3 ząbki czosnku200 g sera fetyszczypta gałki muszkatałowej, rozmaryn, sól, pieprz, 1 łyżeczka paprykioliwaDo polania:masło, ser parmezanszałwia (opcjonalnie) Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiająć ją pieprzem, rozmarynem i dodając
UgotujmyTo.plkostka masła1 cebula1-2 białe części pora5-6 marchewek1 korzeń pietruszkikawałek korzenia selera2-3 liście laurowe2 ząbki czosnku300 ml śmietanysól, pieprz, tymianek suszony lub świeży, cytryna, rozmaryn 1. Królika umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Skropić cytryną, przykryć i wstawić na noc do lodówki.2. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle
UgotujmyTo.plpokroić na części i z łopatką przełożyć do rondelka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i por. Zalać wodą i dodać liście laurowe, pieprz, jałowiec i rozmaryn, sól. Gotować do miękkości. Ostudzić. 2. Mięso królika uważnie obrać z kości i przesmażyć na suchej patelni do zrumienienia. 3. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie
UgotujmyTo.plczosnek. Smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie. Najlepiej po podsmażeniu cebuli odlać większość tłuszczu, żeby wszystko w nim nie pływało. Dodać ugotowany i wyłuskany bób, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i smażyć 2-3 minuty aby bób się zagrzał. Posypać natką pietruszki. Najlepiej podawać z pieczywem czosnkowym :)! Smacznego Inspiracja: http://karmel-itka.blogspot.co.uk/2013/07/groszek-zielony-z-chorizo.htmlPost Sałatka z bobu i chorizo pojawił się poraz
UgotujmyTo.plCebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Paprykę przekroić na pół. Z główki czosnku ściąć górę. Wszystko wyłożyć na blachę i skropić olejem rzepakowym. Lekko posolić, posypać tymiankiem i odrobinę rozmarynem (u mnie 2 gałązki świeżego). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż warzywa będą miękkie. U mnie wszystkie upiekły się w jednym czasie, ale jeśli wykorzystujemy inny
UgotujmyTo.plciasto, aby nacięcia się otworzyły (Rys. B) .Przełożyć chlebki na ładownik/łopatę posypana semoliną lub kaszką kukurydzianą. Posmarować oliwą i posypać ulubionymi przyprawami. U mnie jeden posypany jest suszonym rozmarynem i gruboziarnistą solą a drugi pieprzem, płatkami chili i startym parmezanem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st, naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu
UgotujmyTo.plDzisiejszy przepis jest dla tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe…. To przepis na schab pieczony z jabłkowym sosem. Lubię takie połączenia mięsa z owocami. Schab
UgotujmyTo.pldynia piżmowa200 g fety2 czerwone cebule1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanejgarść posiekanej natki pietruszkigarść posiekanych orzechów włoskich2 garście świeżego szpinaku /1-2 kostki mrożonegozioła prowansalskie, sól, pieprz, olej rzepakowy4 ząbki czosnkususzony rozmaryn -opcjonalnie1. Dynię przeciąć na wzdłuż na połowę. Wydrążyć pestki, posmarować olejem rzepakowym i posypać suszonym rozmarynem. Do każdego zagłębienia włożyć po 2 ząbki nieobranego czosnku. Lekko oprószyć solą. Wstawić
UgotujmyTo.plrozmarynu2 łyżeczki skórki otartej z cytrynyoliwa z oliweksól (użyłam himalajskiej)świeżo zmielony pieprzWYKONANIE: Filet z piersi kurczaka obierz z błonek, dokładnie umyj i osusz. Natrzyj pierś solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i skórka cytrynową.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Pierś obsmaż krótko na dużym ogniu z dwóch stron, po czym przykryj pokrywką, zmniejsz płomień pod patelnią i duś do miękkości
Słodko-Słony Świat Ilonyprzez praskę czosnek. Zamieszaj i leciutko zrumień całość.W misce rozdrobnij widelcem mielone mięso i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną czerwoną papryką. Posiekaj drobno tymianek i rozmaryn, dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj.Na zrumienioną cebulkę wrzuć mięso i obsmaż je lekko.W międzyczasie wlej do garnka około 3-4 szklanek zimnej wody, dodaj 1 płaską łyżeczkę soli
Słodko-Słony Świat Ilonysól , pieprz – 1 szczypta– czosnek kolorowy – 1 szczypta– tymianek – 1 szczypta– majeranek – 1 szczypta– papryczka chili – 1 szt– rozmaryn ( Kamis ) – 1 szczypta– masło – 1 łyżka– oliwa z oliwek – 50 mlWarzywa :- por – 1 szt– marchew – 1 szt– seler
Ostra na Słodkokaszę gryczaną białą . Składniki :- kasza biała gryczana – 200 g– grzyby – 250 g *– cebula – 2 szt– białe wytrawne wino – 250 ml– rozmaryn ( Kamis ) – 1 szczypta– bulion warzywny – ok. 1,5 l– masło – 1 łyżka– natka pietruszki – 1 pęczek– sól , pieprz – do smaku– oliwa(...)Smażymy razem kilka minutek , po czym dodajemy suchą , surową kaszę i smażymy do momentu aż dokładnie obtoczy się w oliwie. Zalewamy białym winie. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i rozmarynem. Uwaga!Uważamy z solą! Kiedy nasze wino już całkowicie wyparuje dolewamy po chochelce naszego bulionu ( co jakiś czas 1 chochelka). Kiedy kasza będzie już miękka i „wypije” cały
Ostra na Słodkoświetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad.SKŁADNIKI( 2 porcje )** filet z dorsza – 2 szt** marchew – 2 szt** czerwona papryka – 1 szt** ziemniaki – 2 szt** sól , pieprz , chili , świeży rozmaryn** cytryna SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Filety rybne oczyszczamy , solimy , pieprzymy i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.Obrane ziemniaki podgotowujemy w lekko osolonej wodzie , a następnie kroimy na plasterki.Paprykę kroimy
Ostra na Słodkosmaku* pieprz – 1 szczypta* imbir – 1 szczypta* curry – 1 szczypta* chili – 1 szczypta* papryka słodka – 1 szczypta* tabasco – 0,5 łyżeczki* rozmaryn – 1 gałązka* oliwa – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 części , delikatnie rozbijamy.W misce mieszamy jogurt , ketchup , oliwę , sól , pieprz , imbir , chili , paprykę , tabasco ,curry
Ostra na Słodkododatkiem chrupiącego , smażonego boczku … podanego z aromatycznym szpinakiem i zielonym groszkiem.łatwo , szybko , smacznie …. i niesamowicie sycąco!Polecam! SKŁADNIKI:* filet z kurczaka – 2 piersi* świeży rozmaryn – garstka* wędzony boczek – 4 plastry* sól – do smaku* pieprz – do smakuDODATKOWO:* świeży szpinak – 200 g* mrożony groszek – 200 g* czosnek – 2 ząbki* olej
Ostra na Słodko