rozmaryn - 1042 przepisów (strona:26/70)

Grecka sałatka 290

papryka, 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 ser feta, 7 liści sałaty lodowej, Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii otartej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka soku z cytryny, do posypania natka pietruszki. Przygotowanie:   Myjemy dokładnie liście sałaty i drzemy na małe kawałki. Ogórka  kroimy w kostkę, tak samo fetę i pomidora. Następnie(...)paprykę kroimy w drobne paseczki. Wykładamy ze słoika marynowaną cebulkę. Wszystko mieszamy i polewamy sosem zrobionym z oliwy z oliwek, tymianku, rozmarynu, bazylii i soku z cytryny. Posypujemy natką pietruszki

Aga w kuchni
Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami 159

Składniki: 700 g karkówki, 1/2 łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego Kamis Specialite, 1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis Specialite, 1/2 łyżeczki papryki czerwonej Kamis, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 6 małych ziemniaków. Przygotowanie:      Przygotowujemy marynatę z wyciśniętego ząbku czosnku, pieprzu, soli, papryki czerwonej, kolendry, rozmarynu oraz oliwy z oliwek. Karkówkę kroimy

Aga w kuchni
Drożdżowe serowe paluchy 127

Składniki: 1,5 szklanki mąki,   25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 125 ml ciepłego mleka, 125 g masła, 1 żółtko, 150 g sera gouda, rozmaryn, słodka papryka Kamis, sól morska Kamis. Przygotowanie:      Do miski wkładamy mąkę, pokruszone drożdże, kawałki masła, sól, cukier, letnie mleko i włączamy mikser na wolne obroty(...)serem. Składamy ciasto na pół i ponownie wałkujemy. Wycinamy paski o grubości ok. 2,5 cm i długości ok 12 cm. Ponownie smarujemy żółtkiem. Posypujemy każdy pasek papryką, solą, rozmarynem i serem. Każdy pasek skręcamy w spirale i układamy na blaszce. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 225 stopni na 15 minut

Aga w kuchni
Sushi 184

zejdzie :). Sushi SKŁADNIKI: -kawałek świeżego łososia  -tacka wędzonego łososia  -ryż do sushi -opakowanie glonów nori -paluszki krabowe -wasabi -ogórek zielony -sałata 3 kolory -majonez -czarnuszka -tymianek, estragon, rozmaryn,sól, pieprz, pieprz ziołowy (to są przyprawy do upieczenia łososia) -marynowany imbir -sos sojowy -cukier -1 łyżka octu  PRZYGOTOWANIE:  Najpierw myjemy łososia i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy(...)estragonem, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym polanym oliwą z oliwek. Pieczemy 20-30 min pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.                               Teraz musimy namoczyć ryż do sushi w zimnej wodzie. Należy dwie szklanki ryżu wsypać na sitko i moczyć

Zainspiruj się kuchnią
Kaczka pomarańczowa. 237

Skladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól  Pieprz Przygotowanie: Kaczkę myjemy i osumaszamy. Następnie rozrabiamy ją na 2 pierście, 2 skrzydełka i 2 udka. A z korpusu gotujemy bulion. Skórę pierści nadcinamy w klatką ( Uwaga : ale nacinamy tylko skórę(...)nacinamy mięsa). Robimy marynatę: czosnek czyścimy i miażdżymy nożem lub za pomocą praski. Następnie do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i odrobinę rozmaryny. Marynatą niecieramy kaczkę i odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce.  Pierś smażymy od strony skóry do tego czasu, dopóki nie wytopi się wszystek tłuszcz. 2 pomarańcze obieramy i krojimy

Kuchnia Łukasza
Pieczona pierś z indyka w śmietanie. 408

odwrotnego zdania, bo jeżeli umieć go poprawnie zamarynować i upiec, to będzie niesamowicie soczysty i smaczny. Dziś właśnie prezentuję przepis na pierś z indyka zapiekaną w śmietanie, czosnku i rozmarynie, która może służyć jako pieczeń na kanapki lub jako danie główne. Zapraszam! Składniki: Pierś z indyka (1,5 kg) 400 g śmietany (18%) 4 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego(...)łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu gałązka rozmaryny lub łyżeczka suszonego 1/4 łyżeczki oregano 100 g masła Przygotowanie:  Pierś myjemy i osuszamy, nakłuwamy igłą lub nożem.  Do śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy indyka. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.  Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min.  Następnie wlewamy

Kuchnia Łukasza
FOCACCIA ALLA GENOVESE 218

placek, a wariantów smaku może być nieskończenie wiele – ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia. Pamiętajmy jednak, że najważniejszym składnikiem jest (najlepiej) tutejsza oliwa z oliwek. Najczęściej jednak spotykamy focaccię z rozmarynem lub szałwią, często tylko z oliwkami, zdarza się z cebulą lub serem. Nietrudno też trafić na rodzaj bardziej pulchnego ciasta, wtedy jest przyrządzony na przykład z pomidorkami koktajlowymi, karczochami(...)się dołeczki. Odstawiamy na kolejne 15 minut. Następnie robimy więcej dołków i polewamy oliwą tak, żeby pozostała ona w dołeczkach. Odstawiamy jeszcze na około 15- 20 minut. Wierzch posypujemy rozmarynem (możemy go delikatnie wcisnąć w ciasto) lug gotowa mieszanka “per arrosto”... Wstawiamy do piekarnika mocno nagrzanego, pieczemy na zloty kolor. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Szynka w miodzie i musztardzie 218

trzymałam się zbyt sztywno przepisu- taka natura ;) Uwaga! zgodnie z moim przepisem mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej! Składniki: 1kg szynki czubata łyżka musztardy łyżka miodu pieprz ziołowy papryka słodka rozmaryn 2 ząbki czosnku łyżka octu winnego szklanka bulionu olej do smażenia+ 2 łyżki do marynaty Musztardę, miód, pieprz ziołowy, paprykę słodką, rozmaryn, czosnek i ocet winny mieszamy i dokładnie nacieramy

Czerwona Porzeczka
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 200

drobno posiekana mała cebula, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, pół świeżej, posiekanej papryczki chili (ok. 5g) lub 1 łyżka suszonej - w płatkach, kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu preferowane dodatki: marynowane grzybki ( u nas opieńki) oraz buraczki podane na ciepło Przygotowanie: Polędwiczkę dokładnie myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, za pomocą noża pozbywamy się ścięgien i podwięzin. W moździerzu(...)oddzielny dodatek do dania. W tym samym czasie sporządzamy sos: do rondelka z grubym dnem wlewamy wino, miód, dodajemy posiekaną cebulę i chili, plasterki czosnku oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Całość podrzewamy na bardzo małym ogniu aż do zredukowania całej objętości do połowy (ok.25min). Kolejno sos przelewamy przez sitko, pozbywamy się "stałych" składników sosu. Podgrzewamy jeszcze ok 5 minut

Symfonia Smaków
Kurczak zapiekany z dynią 187

takim wydaniu i powiem szczerze jeszcze wrócę do tego przepisu :) Składniki: - połowa średniej dyni - 20 dag sera żółtego - 5 średnich ziemniaków - 1 duża pierś z kurczaka - kilka łodyżek rozmarynu - przyprawa do kurczaka - papryka słodka - czosnek granulowany - pieprz sos - 1/2 litra wrzątku - 1 kostka mięsna - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - kilka kropel tabasco - kilka kropel oleju balsamicznego Przygotowanie: Ziemniaki(...)Wszystkie składniki na sos łączymy i dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, dynię oraz kurczaka. Składniki mieszamy i polewamy sosem. Na wierzch układamy plasterki sera żółtego i gałązki rozmarynu. Pieczemy w 180 C przez 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Grillowane ziemniaki z topionym serem camembert 189

przepisu zapoznania i udanego grillowania.  Składniki: 10 młodych małych ziemniaków, cebule czerwone, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, świeży rozmaryn, listki świeżej bazylii, topiony ser camembert.   Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, suszymy, układamy na foli aluminiowej, dodajemy  pokrojoną w ćwiartki cebulę, gałązki rozmarynu i polewamy oliwą.  Doprawiamy solą, pieprzem

Moniki Smakołyki
Toskańska przyprawa ziołowa 159

słonecznej i aromatycznej Toskanii. A wszystko za sprawą Małgosi z bloga  Po prostu Marghe  u której wypatrzyłam tę toskańską przyprawę przygotowaną na bazie świeżych ziół: szałwii i rozmarynu. Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie jej suszenia... bezcenny. Jak pisze Małgosia przyprawy używa się do wszystkiego: pieczonych i grillowanych mięs, do ryb, do warzyw... Tutaj już(...)pozostawiam pole do popisu :-). A ja zabieram się do testowania. Toskańska przyprawa ziołowa Składniki: 6 gałązek świeżego rozmaryny 6 gałązek świeżej szałwii 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka grubej soli morskiej Wykonanie: Zioła płuczemy, osuszamy ręcznikiem i odrywamy listki i igły. Czosnek obieramy i wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Następnie zioła przesypujemy na tacę

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone cytrynowe ziemniaki 259

Pieczone cytrynowe ziemniaki Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g małych ziemniaków 1 duża główka  czosnku 1 cytryna sok z 1/2 cytryny świeży rozmaryn sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz  oliwa z oliwek Wykonanie: Ziemniaki porządnie myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ziemniaki, przekrojona(...)części w poprzek główkę czosnku, świeży rozmaryn, pieprzymy, solimy i przez 3-4 minuty smażymy ziemniaki. Następnie zmieszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy ziemniaki przez 10-15 minut, po tym czasie dodajemy do nich pokrojoną w ósemki dokładnie umytą i sparzoną cytrynę. Raz na jakiś czas potrząsamy patelnią,  żeby ziemniaki

Kulinarne przygody Gatity
Pęczak ze szpinakiem i pomidorami 184

bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 100 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 połówek  suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka sosu rybnego świeży rozmaryn sól morska świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Pęczak płuczemy na sitku, następnie wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy(...)prażymy, cały czas mieszając. Rozmaryn siekamy i dodajemy do pęczaku, wszystko zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż bulion się wchłonie. Szpinak dokładnie płuczemy. Suszone pomidorki kroimy w paseczki, czosnek miażdżymy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i delikatnie go przesmażamy, uważając

Kulinarne przygody Gatity
89.Szybko, prosto i pod chmurką: czyli clafoutis z pomidorkami koktajlowymi, peperoni czereśniową, czarnymi oliwkami i nie ty 269

sobie te proste i smakowite danie nawet już dziś: Składniki: 150 ml śmietanki 30% 4 jaja 4 łyżki mleka 2 łyżki śmietany (u nas firmy Polmlek ) garść posiekanych listków rozmarynu 300g pomidorków koktajlowych kilka marynowanych papryczek czereśniowych (30g) niepełna garść czarnych oliwek (ok.30g) 100g sera twarogowego Capresi  pół szklanki startego parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera 1 duży ząbek(...)wykładamy wyżej wymienione składniki (zachowując dość reguralne odstępy) W głębokiej misce za pomocą trzepaczki ubijemy całe jaja na bardzo puszystą masę. Do masy dodajemy śmietankę, śmietanę, mleko, rozmaryn, kurkumę, świeżo startą gałkę muszkatołową i całość jeszcze chwilę energicznie mieszamy by uzyskać bardzo napowietrzoną konsystencję. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na wyłożonych wcześniej składnikach układamy warstwę pokruszonego sera Capresi

Symfonia Smaków