podaję go swojej rodzinie. Ale przejdźmy już do rzeczy. Składniki: ok 1,2 kg łopatki 1/4 szkl oleju rzepakowego 1/4 szkl octu jabłkowego sól, pieprz, papryka wędzona, rozmaryn, czosnek (świeży/granulowany), majeranek.... sos teriyaki ok 2 łyżki miodu (Miód drahimski ChOG) olej rzepakowy do zamarynowania mięsa. Wykonanie:Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. W zależności od preferencji używamy(...)powiedzieć ile dokładnie użyć czego, aby każdemu smakowało.Ale powiedzmy że tak : około garść soli, 2 łyżeczki pieprzu naturalnego, łyżkę miodu, 3 ząbki czosnku, 4 łyżeczki papryki wędzonej, odrobina rozmarynu i łyżka majeranku. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą wlewamy olej rzepakowy tak, aby powstała nam papka. Tak przygotowaną miksturą dokładnie nacieramy mięso, wklepujemy przyprawy. Całość przekładamy do np. woreczka strunowego
Malinowe Pocałunkiosób): 500 g fasoli Jaś 200 g mięsa mielonego 250 g boczku 200 g koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki cukru odrobina kminku sól, pieprz 1. Fasolę dokładnie płuczemy, następnie wkładamy do garnka, zalewamy(...)siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę i smażymy, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy kolejną łyżkę masła, wrzucamy mięso mielone, doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, oregano, ostrą papryką i kminkiem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy do momentu, gdy mięso nie będzie już surowe. 3. Do garnka z fasolą dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie
My Culinary Artgazie około 5-7 min. Po usmażeniu- solimy. Po usmażeniu wątróbki, wybieramy "szlam" z patelni i na tym samym oleju smażymy pokrojone w plastry pieczarki- dodając cayenne, sól i rozmaryn. Smażymy około 5 min, dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę i paprykę. Smażymy dalsze 5 min.Teraz warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dodajemy masło, poszatkowaną natkę pietruszki i mieszamy. Obiad gotowy
Smaki Edytyprowadzący.Ostatecznie w przepisie zaszło trochę zmian, więc właśnie taki zmieniony przepis Wam przedstawiam. Składniki /1-2 porcje/: 100 g wędzonej piersi z gęsi 1 burak 1 pomarańcza 1 gałązka rozmarynu 1 cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie:Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym(...)stopni. Z pomarańczy wycisnąć sok, a następnie zagotować go z gałązką rozmarynu i zredukować. Buraka obrać, wykroić kuleczki za pomocą specjalnej łyżki i dodać do sosu pomarańczowego. Suszone śliwki kalifornijskie ugotować w winie, dodać anyż i imbir. Następnie zmiksować na mus. Pozostałości z buraka zmiksować na gładkie purée z dodatkiem 3-4 łyżek musu śliwkowego. Pierś z gęsi pokroić
Pasja Smakunajbardziej. To teraz wskakujemy w przepis :) Składniki: 2 średniej wielkości świeże dorady 4 łyżki oleju z awokado Greencado pieprz cytrynowy sól prowansalska masło 2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu świeżego kilka gałązek tymianku świeżego 2 małe gałązki koperku świeżego sok z połowy cytryny Wykonanie: Rybki musiałam oskrobać, umyć i osuszyć. Ponacinałam ją z każdej strony tak jak to widać(...)kilka minut do lodówki, aby łatwiej je było kroić .Na koniec posmarowałam olejem z awokado. Do środka każdej ryby włożyłam po kawałku masła czosnkowego i po jednej gałązce rozmarynu i koperku oraz kilka gałązek tymianku i odstawiłam na około godzinę. W tym czasie zajęłam się przygotowaniami Ziemniaczków niedźwiedzich <----przepis. Kiedy ziemniaczki się dopiekały rozgrzałam patelnię grillową, na którą potem
Blondynka Gotujeziemniaków2-3 marchewki1 duża cebula3/4 szkl oliwy z oliweksól, pieprz,2 łyżeczki rozmarynu2-3 ząbki czosnku2 łyżeczki suszonego czosnku natka pietruszki Wykonanie:Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy rozmaryn, sól około 0,5 łyżeczki, pieprz, suszony czosnek, przeciskamy czosnek przez praskę. Mieszamy.Myjemy podudzia, osuszamy ręcznikami papierowymi. Wkładamy do oliwki z przyprawami, odstawiamy na 1-2 godziny. Obieramy ziemniaki, kroimy
Smaki Edytypizzy: 350g ugotowanych ziemniaków, 250g mąki pszennej i 1łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, szczypta soli, około łyżeczki drobno posiekanego, świeżego rozmarynu (opcjonalnie) dodatki: ok 10 sztuk krewetek tygrysich pozbawionych pancerzy,1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy, 80g sera gorgonzolla,100g startej mozarelli ,pół szklanki odsączonych z wody kaparówświeżo zmielona(...)słonecznika, 15 uprażonych płatków migdałów , 1/4 szklani oliwysól, pieprz, odrobina cukru do smaku Przygotowanie: Z ugotowanych ziemniaków odlewamy wodę. Dodajemy do nich oliwę, masło oraz świeży rozmaryn i wszystko łączymy ze sobą za pomocą ubijaczki do ziemniaków lub widelca. Odstawiamy do ostygnięcia np. na balkon. Po usunięciu pancerzy krewetki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie
Symfonia SmakówWootwórni) kilka plastrów wędzonego boczku 1 jajo + białko, które zostało z robienia ciasta ok. 200 g śmietany 18 % dwie łyżki mleka łyżeczka gałki muszkatołowej tymianek suszony rozmaryn świeżo mielony pieprz sól 1 ząbek czosnkuDodatkowo Prażone pestki dyni, ziarna słonecznika, konopi ("Euforia" Ziarenkowo) Marynata do dynioliwa z oliwek + olej rydzowy (opcjonalnie)sól, pieprzdużo tymianku i rozmarynu2- 3 ząbki
Symfonia Smakówgodzin). Jeszcze kilka minut smażymy. Dodajemy ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż ziarenka ryżu staną się lekko przezroczyste. Wlewamy wino i dorzucamy posiekane listki obrane z gałązek rozmarynu. Gdy wino odparuje rozpoczynamy dodawanie partiami gorącego (!!!) bulionu (najlepiej trzymamy go w rondelku na małym ogniu). Zalewamy jedną chochelką i czekamy, aż ryż wchłonie bulion. Cały czas delikatnie
Moje Kuchenne Rewelacjealbo ta.Składniki:- 400 g dowolnego makaronu- 1 duża cebula- 1 puszka krojonych pomidorów- 1 większy ząbek czosnku- tłuszcz do smażenia - starty ser do posypania- bazylia, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, sól, pieprz, czerwona papryka Przygotowania rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i wrzucenia jej na rozgrzany tłuszcz - może być to margaryna, masło, olej lub oliwa, to bez znaczenia(...)rozpadać. Nadszedł czas na najważniejszy punkt naszego obiadu - zioła. Musi być ich dużo. Dodajemy ok. łyżki bazylii, tyle samo oregano i ziół prowansalskich. Ja oprócz tego dodałam również odrobinę rozmarynu. Doprawiamy solą, pieprzem i czerowną papryką, w zależności od upodobań może być słodka lub ostra :) Gotujemy dosłownie przez chwilę, by wszystkie smaki się połączyły. W kwestii podania szkoły są dwie
Kulinarne zapędy Kokosacukru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka soli 280-300 ml letniej wody jedno żółtko sezam Pieczona polędwiczka wieprzowa: 600 gram polędwiczki wieprzowej 3 łyżki musztardy dijon 1 ząbek czosnku garść świeżego rozmarynu 2 łyżki białego, wytrawnego wina sól pieprz Konfitura cebulowa: 3 duże cebule łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki białego, wytrawnego wina szczypta soli łyżka oliwy(...)nagrzanego do 200 stopni na 18-20 minut. Bajgle odstawiamy by przestygły (ja odstawiłam na całą noc, były przykryte lnianą ściereczką). Polędwiczka wieprzowa:Musztardę, wino, posiekany drobno czosnek oraz rozmaryn mieszamy w miseczce. Dodajemy sól i pieprz. Polędwiczkę wkładamy do marynaty i marynujemy kilka godzin (ja marynowałam całą noc). Po tym czasie polędwiczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Mango Papajarozgrzana, aby cukier się nie spalił. Wrzucamy cebulę i dokładnie mieszamy aż cukrowa mieszanka pokryje wszystkie kawałki, trzymamy na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Po chwili dodajemy ocet balsamiczny oraz rozmaryn i dusimy do odparowania. Odstawiamy. W czasie gdy cebula się dusi, obrane jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w dość grube plastry. Na patelni rozgrzewamy olej
Symfonia Smakównadziję,że mimo wszystko będzie dla WAS słoneczny...Składniki:1,5 kg niewielkich ogórków - kiszeniaków,3 gałązki świeżego kopru,3 gałązki natki pietruszki,gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu,2 l osolonej wody w proporcji ( łyżka soli na 1 litr wody).Zalewa Octowo winna:szklanka octu 10 %,szklanka białego wytrawnego wina,4 szklanki wody (niegazowanej stołowej lub źródlanej),3 płaskie
Anioły w kuchniminut di lekko osolonego wrzątkuwyjmujemy na sito, przelweamy zimną wodą, osączamyzagotowujemy wodę z octem, solą, cukrem i goździkami i cynamonemdynię wkładamy do słoików, do każdego dodajemy kilka listków świeżego rozmarynu lub estragonuwlewamy gorącą zaprawę, zamykamy, pasteryzujemy ok.10 minutSmacznego../Źródło przepisu: MojeTworyPrzetwory-blog kulinarny/http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/dynia-marynowana-po-slasku.html
Anioły w kuchniSkładniki na ciasto:1 szklanka mielonych migdałów,1 szklanka otrębów owsianych,1/4 szklanki cukru trzcinowego,50 g masła,Składniki na masę1 kg jabłek,1 gałązka rozmarynu,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżka soku z cytryny,2 łyżki miodu,1 łyżeczka masła,Do smarowania kokilek:olej rzepakowy,otręby owsiane,Przygotowanie:Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekaj i podsmaż
Anioły w kuchni