rozmaryn - 1042 przepisów (strona:25/70)

Warzywny przekładaniec - zapiekanka 315

udana praca i smaczna;)))) Może Wy też wypróbujecie....Składniki; 5 ugotowanych ziemniaków, 3 pomidory, średnia cukinia, bakłażan, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 30 dkg sera żółtego, pieprz, sól, rozmaryn, Wykonanie;Bakłażan kroimy na grube plastry, solimy i odstawiamy na chwilę aż puści sok. Cukinię, ziemniaki i pomidory  kroimy na plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym kolejno ziemniaki, bakłażan, pomidor(...)cukinię. Każdą warstwę wg uznania możecie posolić i popieprzyć. Na wierzch ścieramy ser.  Zmiażdzone 2 zabki czosnku ucieramy ze szczyptą soli i 4 łyżkami oliwy, dodajemy pieprz i rozmaryn. Polewamy warzywa. zapiekamy ok. 15 minut

Anioły w kuchni
Tarta czekoladowa ze śliwkami 135

cukru, 2 łyżki kakao, szczypta soli, 100 g zimnego masła, ekstrakt z wanilii, 1 lekko ubite białko, Nadzienie; 1 pomarańcza, 2 łyżki masła, 50 g cukru, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 700 g śliwek węgierek, wydrylowanych i pokrojonych w ósemki Wykonanie;Mąkę mieszamy z 2 łyżkami cukru ,kakao i solą. Dodajemy masło. Zarabiamy. W osobnej miseczce mieszamy(...)nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut.Pomarańcze sparzmy i obieramy ze skórki.Skórkę kroimy w wąskie paseczki.Te siekamy drobno. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z cukrem i skórką pomarańczową. Dodajemy rozmaryn i ekstrakt z wanilii. Dodajemy to tej masy śliwki. Podlewamy 2 łyzkami wody i gotujemy 5 minut.Owoce z powstałym sokiem rozkładamy na lekko podpieczony spód i pieczemy jeszcze około

Anioły w kuchni
KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I ROZMARYNEM. 179

mięsa. To co, nagle ja mam negować to, że ktoś wcina karkówkę na obiad? Ja do talerza nikomu nie zaglądam, liczę na to samo. KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I ROZMARYNEM. /własny;/ dla 2-3 osób 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 ząbek czosnku 1 czerwona cebula 1/2 litra bulionu warzywnego(...)mieszając co chwilę gotuję, aż wchłonie płyn i zmięknie. Na patelni rozgrzewam 3-4 łyżki oleju. Szklę obraną i posiekaną cebulę wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Wrzucam dynię, dodaję rozmaryn. Aby dynia idealnie zmiękła, można podlać ją odrobiną wody. Doprawiam solą i pieprzem, a następnie łączę z ugotowaną kaszą, razem podsmażam i podaję. Dobrze jest urozmaicić danie kleksem z kwaśnej

W kuchni Karmel-itki
Pieczona dorada w pomarańczach 180

pomarańczy, 1/4 główki kapusty, 2 średnich ziemniaków, 2 średnich marchewek, 1 pęczka koperku, 2 ząbków czosnku, 100 gram masła, 2 łyżek octu jabłkowego, 1 łyżki majonezu, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem nietypowo - od przygotowania sałatki, która musi być przygotowana wcześniej i co najmniej przez godzinę postać w lodówce, aby smaki uległy(...)bardzo dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Ziemniaki i drugą marchewkę ugotowałem w osolonej wodzie, aby zrobiły się całkowicie miękkie. Dodałem do nich 40 gram masła i łyżeczkę suszonego rozmarynu, a następnie całość za pomocą blendera zmiksowałem na gładkie puree, które odstawiłem na bok, aby delikatnie tylko podgrzać je bezpośrednio przed podaniem. Do osobnej miseczki dodałem 60 gram masła. Masło

Wyprawy kulinarne
Makaron z sosem kurkowo-jogurtowym 200

porcję: 100 g makaronu bezglutenowego/pełnoziarnistego 1 łyżeczka masła z obniżoną zawartością tluszczu 2 łyżki jogurtu greckiego 150 g kurek 60 g sera feta pół tłustego Sól, pieprz, rozmaryn, koperek Przygotowanie: Makaron ugotować  zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Kurki smażyć na maśle, przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem i koperkiem suszonym lub świeżym. Gdy zmiękną dodać pokruszony ser feta

Czarnawisienka
Wiejska Zupa z Czarną Fasolą 150

IGLOTEX 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka kminu rzymskiego , roztartego w moździerzu 1 łyżeczka nasion kolendry utartych w moździerzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 gałązki rozmarynu świeżego 5 gałązek tymianku świeżego 2 gałązki oregano świeżego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe ( ja użyłam świeżych) 250 g czarnej fasoli Skworcu 1 litr bulionu drobiowego(...)Wsypałam kmin rzymski, kolendrę i paprykę. Następnie do garnka włożyłam namoczoną dzień wcześniej czarną fasolę, wysmażony boczek i kiełbasę, wsypałam ziarna czarnego pieprzu, związane gałązki świeżego tymianku, oregano i rozmarynu oraz świeże listki laurowe. Wszystko zalałam bulionem drobiowym. Całośc doprowadziłam do wrzenia, następnie zmniejszyłam ogień i na minimalnym płomieniu gotowałam około 1,5 godziny do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania

Blondynka Gotuje
Pieczone ziemniaki Hasselback. 351

smakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie. Kilka średniej wielkości ziemniaków z cienką skórką. Oliwa do posmarowania ziemniaków. Masło do polania ziemniaków. Zioła, rozmaryn lub ulubione, sól. Umyte osuszone ziemniaki układamy między dwiema deseczkami i kroimy cienkie, 3mm, plasterki , zatrzymując nóż na desce. W ten sposób plasterki będą się lekko rozwarstwiać ,ale trzymać razem(...)Oczywiście robimy to po kolei z każdym ziemniakiem.   Ziemniaki pędzlujemy oliwą ,solimy i posypujemy  np. rozmarynem. Uk ładamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp.200stop.,60min. 20 min. przed końcem pieczenia polewamy masłem. Ziemniaczki powinny być mocno zarumienione. Stanowią doskonały dodatek do mięsa i ryb. Dosyć często wzbogacam ziemniaczki plasterkami sera, szynki, boczku lub cebulki

Kulinarny karnet Christophera
Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu ! 171

pożywny wariant ,gdzie brukselka zastępuje ziemniaki, makaron, kaszę czy kluski. Podajemy jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z ketchupem. Składniki: 50 dag brukselki 1 cebula 1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego sól, pieprz ziarnisty , cukier Ciasto. 4 łyżki mąki 1 jajko   0,5 szklanki białego wina 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki cukru, sól. Olej(...)smażenia. Oczyszczoną brukselkę i pokrojoną na ćwiartki cebulę, zalać wodą, dodać rozmaryn, cukier, sól, pieprz i gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min. Następnie brukselkę osączyć i ostudzić. Z mąki, żółtka, wina ,oleju i przypraw wyrobić ciasto. Ubić białko ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Brukselkę zanurzać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Osączyć

Kulinarny karnet Christophera
Tortilla de patatas – omlet hiszpański w wersji Christophera. 189

Omlet Christophera. Składniki: 5 małych ziemniaków 2 cebule 10 dkg wędzonego boczku 4 jajka 3łyżki mleka Rozmaryn Sól, pieprz Oliwa do smażenia. Ten hiszpański omlet, został wymyślony w XVII wieku przez góralki zamieszkujące hiszpańskie Pireneje, a powstał z biedy. Obecnie omlet ten, znany jest na całym świecie, a jego odmian jest bardzo dużo. Oryginalne tortilla de patatas to – ziemniaki, cebula(...)ostygnięcia. Można przełożyć na miseczkę. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i smażyć na oliwie, około 10 minut. W trakcie smażenia, plasterki przewracać na drugą stronę. Posolić i posypać rozmarynem. Następnie lekko przestudzić i wymieszać z cebulą i boczkiem. Jajka z mlekiem roztrzepać w dużej misce, dodać szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Do roztrzepanych jajek, dodać ziemniaki z boczkiem

Kulinarny karnet Christophera
Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 146

porcje : 1 kg polędwicy środkowej ( bez ogona i głowy ) Marynata : ½ łyżeczki  tymianek, rozmaryn, Kilka ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarenka  ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ząbki rozgniecionego i posiekanego czosnku ½  szklanki oliwy Dodatkowo: 100 ml czerwonego wina do zdeglasowania patelni. Tymianek, rozmaryn, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego włożyć  do moździerza  i rozetrzeć . Czosnek

Kulinarny karnet Christophera
Polska na chipsach z winogronami. 148

Składniki: 2 szt. kiełbasa polska surowa ( może być biała) 70 ml. wino białe hiszpańskie 5 dag winogrona białe 5 dag winogrona ciemne 2 ziemniaki surowe rozmaryn, sól olej do smażenia 2 ziemniaki Surową kiełbasę nakłuć np. wykałaczką i smażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić do odparowania wina(...)drugiej patelni usmażyć ziemniaczane chipsy, czyli ziemniaczki  pokrojone w cienkie plasterki. Pod koniec  posypać rozmarynem i solą. Kiełbasę z winogronami można podać również z tostem

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowy łosoś z piekarnika. 163

mozzarella 2 żółtka 250 ml śmietana 36% przyprawa do ryb 1,5 kg ziemniaki ugotowane 2 pory 5 dag masło 1 łyżka oliwy gałka muszkatołowa sól, pieprz 4 gałązki rozmaryn 4 łyżki olej słonecznikowy 1 łyżeczka czarny uprażony sezam 3 pomidorki koktajlowe Wykonanie: Naczynie do zapiekania przesmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Użyłem oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chilli. Cytrynę(...)maśle z dodatkiem oleju, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Dookoła łososi rozłożyć ugotowane ziemniaki i  pory ,oprószyć gałką muszkatołową . Pomiędzy łososia i ziemniaki położyć 4 gałązki świeżego rozmarynu. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika 180 oC na około 20 minut

Kulinarny karnet Christophera
Wędzona makrela spod grilla 158

Smoked mackerel from the grill Składniki. 1 makrela 1 ziemniak 1 liść pora 1 marchewka rozmaryn olej do smażenia masło cytryna Wykonanie. Marchewkę pokroić w słupki, podgotować, przesmażyć krótko na maśle. Ziemniak ugotować, pokroić na plastry, posypać rozmarynem, przesmażyć na oleju, rozłożyć w naczyniu do zapiekania. Liść pora blanszować , osuszyć  i obwinąć nim makrelę, przetykając marchewką. Tak obwiniętą makrelę

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak cytrynowy z kaszą gryczaną niepaloną 205

gryczana zawiera spore ilości białka, minerałów oraz witaminy z grupy B. Składniki: 4-6 filetów z kurczaka, 2 białe cebule, 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 1 papryka chili, świeży rozmaryn, 100 ml bulionu warzywnego, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kasza gryczana niepalona, ogórki kiszone. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy(...)polewamy olejem, sokiem z ½ cytryny i obracamy kilka razy mięso do równego rozprowadzenia smaków. Mięso przykrywamy warstwą cebuli pokrojonej w grubsze paski, dodajemy czosnek, chili w plasterkach i igiełki rozmarynu.  Wlewamy 100 ml bulionu.  Brytfankę przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40  min w temp. 180 ° C. W połowie pieczenia odwracamy mięso

Moniki Smakołyki
Penne z sosem z anchois 166

porcje): 400 g makaronu penne 6 filecików anchois 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina łyżka posiekanych listków bazylii 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oliwy 100 g żółtego sera w kostce (ja użyłam ementalera) sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnuszka wlewamy passatę pomidorową i wino. Doprowadzamy(...)Cebulę i anchois kroimy w kostkę, czosnek i bazylię drobno siekamy.  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek - smażymy do zeszklenia. Dodajemy bazylię, anchois, igiełki rozmarynu i doprawiamy solą i pieprzem (mniej więcej po 1 łyżeczce). Całość dodajemy do passaty z winem i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10 minut (nie doprowadzamy do wrzenia!). 3. W osobnym

My Culinary Art