rozmaryn - 1042 przepisów (strona:16/70)

Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 157

jaglanej -dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę obieramy z największych liści, które zostawiamy na później. Oddzielamy głąb. Wkładamy(...)naczynia żaroodpornego wykładamy odłożonymi wcześniej liśćmi, układamy zwarto gołąbki, podlewamy je pomidorami z puszki i startymi pomidorami, solimy delikatnie. Zalewamy bulionem wołowym, tak by przykrył gołąbki. Wkładamy gałązkę rozmarynu. Układamy na wszystkim pozostałe liście kapusty. Zakrywamy pokrywką i pieczemy w pierwszym etapie około 40 minut w 220 stopniach góra - dół. Po tym czasie zdejmujemy liście z góry, połowa płynu powinna

BaRepas
Jarskie kotlety, czyli smażona kania z pieczonymi warzywami 159

kilka kapeluszy kani kilka ziemniaków kilka buraków mała cukinia masło (do smażenia kani) olej (do pieczenia warzyw) sól mieszanka przypraw (u mnie gotowa mieszanka do ziemniaków oraz czubryca) miód, rozmaryn i czosnek granulowany (do buraków)  WYKONANIE Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie kładziemy każdy ziemniak na dużej łyżce (pomoże nam pociąć ziemniaki, ale bez plasterków) i nożem nacinamy(...)pieczenia wykładamy ziemniaki, które skrapiamy olejem i posypujemy przyprawami. Obok kładziemy pokrojone buraki, a następnie cukinie. Buraki skrapiamy olejem, odrobiną miodu (lub np.syropem z agawy), posypujemy solą czosnkiem i rozmarynem.   Cukinie skrapiamy olejem i posypujemy np. przyprawą do ziemniaków. Włączamy piekarnik na 200 stopni (funkcja termoobieg) i pieczemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia warzyw,  kanie

Zofiana
Sposób na cebulę z miodem pachnącą ziołami podaną ze smażoną kiełbasą 166

dodatkowo sprawiają, że taka cebula w towarzystwie np. kiełbasy łatwiej się trawi. Kolejny sekret to miód, który wydobywa słodkość cebuli, nadając jej genialny smak. SKŁADNIKI kiełbasa cebula liście laurowe rozmaryn majeranek bazylia oregano tymianek miód olej WYKONANIE Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Posypujemy obficie rozmarynem, tymiankiem, majerankiem, bazylią i oregano oraz dodajemy kilka liści laurowych

Zofiana
Placek Drożdżowy z Duszoną Cebulą i Wędzonymi Szprotkami 211

łyżka oliwy z oliwek Farsz: 500 g cebuli obranej i pokrojonej w cienkie piórka 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki wody 1/2 łyżeczki cukru 1 gałązka świeżego rozmarynu Dodatkowo: kilka wędzonych szprotek Ciasto: Mąkę wsypałam do miski, dodałam sól, w mące zrobiłam dołek, do którego wkruszyłam świeże drożdże, które rozpuściłam dolewając ciepłej wody. Przykryłam miskę lnianą ściereczką i odstawiłam(...)wyrośnięcia.Wierzch ciasta posmarowałam oliwą. Farsz: W woku rozgrzałam oliwę z oliwek, na którą wyłożyłam cebulę pokrojoną w piórka, posypałam ją cukrem i dusiłam kilka minut. Następnie dodałam rozmaryn, same listki. Dusiłam pod przykryciem chwilkę, a potem dolewałam wodę na dwie tury. Jak pierwsza część wody wyparowała wtedy dopiero dodałam pozostałą część wody. Cebulę dusiłam do miękkości. W sumie zajęło

Blondynka Gotuje
Sałatka z gruszką w czerwonym winie na rukoli z serem camembert i prażonymi migdałami 174

wodyświeży rozmaryn4 goździkiszczypta cynamonu3 łyżeczki cukruPRZYGOTOWANIE gruszek:Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniada nasienne. Do garnka wlewamy 2 szklanki czerwonego wina i 1 szklankę wody. Doprawiamy świeżym rozmarynem, 4 goździkami, szczyptą cynamonu i 3 łyżeczkami cukru. Wywar zagotowujemy i zanurzamy w nim nasze wcześniej przygotowane gruszki.Gruszki gotujemy ok 15-20 min. Aż będą miały bordowo-fioletowy kolor. Ugotowane

kulinarnyJa
Zupa jarzynowa z młodą kapustą 205

pietruszka) kroimy w grube słupki i dodajemy do gotujących się udek.Na maśle podsmażamy posiekanego pora i cebulę dymkę. Gdy się delikatnie zeszkli, dodajemy posiekaną kapustę. Doprawiamy szczyptą soli i rozmarynem. Wszystko razem dusimy ok 10 min. Następnie przekładamy do gotującego się bulionu.Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną cukinię i również dodajemy do bulionu.Na końcu smażymy na oliwie pokrojone w kostkę pomidory

kulinarnyJa
Kurczak w sosie pieczarkowym z kaszą jaglaną i ratatuj z bakłażana i papryki 135

myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki myjemy, osuszamy i siekamy w plasterki. Szalotkę siekamy i zrumieniamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego kurczaka i przesmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i rozmaryn. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 6 min. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Przesmażamy wszystkie składniki przez ok 10 min. aż sos zgęstnieje.PRZYGOTOWANIE ratatuj

kulinarnyJa
Włoskie śniadanie 337

rozpuszczone masło. Podsmażamy do miękkości, dolewamy bulion i pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru, rozmaryn i bazylię. Gotujemy 1 minutę. Kroimy złożony omlet na plasterki, dorzucamy na patelnię i gotujemy 2 minuty.Danie na gorącej patelni umieszczamy na stole. Jako dodatek świeże pieczywo

W kuchni wieczorem
Ogródek na parapecie 140

Potrafi orzeźwić wiele potraw. No i oczywiście, last but not least, jest składnikiem mohito, czyli drinka, do którego mam ogromną słabość ostatnimi czasy. Na koniec zdecydowałam się na mieszankę rozmarynu, tymianku i szałwii. Te zioła często dodaję do ziemniaków, więc dobrze byłoby mieć je pod ręką. Szczególnie, że zazwyczaj lądują na patelni i suszone nie najlepiej spisują się(...)zioła wyglądają po tygodniu od wysadzenia. Na górze po lewej kiełkuje bazylia. Posadziłam ją bardzo płytko i pewnie dlatego jako pierwsza się pojawiła.Po prawej stronie jest mieszanka szałwii, rozmarynu i tymianku. Na początek wysiałam nasiona w pudełkach po lodach. Podobno opakowania po jogurtach to najpopularniejsze pojemniki na pierwszy wysiew.Największy problem miałam z doborem ziemi. Przeczytałam, że zioła

W kuchni wieczorem
Królik w sosie musztardowym 129

zredukuje i będzie gęsty (może to zająć krócej). Jeśli po 20 minutach nadal mamy dużo bulionu, uchylić pokrywkę i gotować dalej, pozwalając wodzie odparować.Kiedy sos się zredukuje, dodać rozmaryn, śmietanę i musztardę. Wymieszać dokładnie by mięso pokryło się sosem. Gotować kolejne 15 minut

W kuchni wieczorem
Mieszanka grillowa + szaszłyki 174

nadziewamy na przemian z mięsem na patyki do szaszłyków. Przygotowujemy własną mieszankę przypraw do grilla - do foliowej torebki wsypujemy przygotowane zioła bazylię, tymianek, oregano i rozmaryn, a także sól, pieprz kolorowy, paprykę słodką i chilli, szczelnie zamykamy i potrząsamy energicznie do całkowitego połączenia. Każdy z szaszłyków kropimy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy przygotowaną mieszanką

Słodkie Przyjemności
Pasta e fagioli - makaron z fasolą w pomidorach 195

Następnego dnia fasolę przecedzamy i dokładnie płuczemy. Odstawiamy na bok.2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy paprykę w płatkach, rozmaryn, seler i czosnek, smażymy dwie minuty. Wlewamy pomidory wraz zalewą, doprawiamy solą, oregano i bazylią. Podgrzewamy, dodajemy fasolę i wlewamy tyle wody, żeby pokryła fasolę (ok. 2-3 szklanki). Przykrywamy

My Culinary Art
Tarta z brukselką i brokułami 182

Składniki:Składniki na ciasto kruche:1 łyżka oleju rzepakowego,200 g mąki pszennej,100 g schłodzonego masła,1 jajko,1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,szczypta soli,100 g brokuł,ok.15 brukselek,6 plasterków pora,1 cebula szalotka,200 g kwaśnej śmietany 18%,100 g startego sera żółtego,3 jajka,1 łyżka oleju rzepakowego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo zmielony(...)pokrojoną w kostkę i pory w krążkach, delikatnie doprawiamy solą. Brokuły i brukselkę gotujemy na parze na al. dente. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, olej, rozmaryn i jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp

Moniki Smakołyki
Bigos z młodej kapustki 144

wędzonych żeberek* 20 dag chudej łopatki wieprzowej* przecier pomidorowy, koncentrat lub obrane ze skórki i zmiksowane pomidory* sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy* pieprz cayenne* kminek mielony* cząber* tymianek* rozmaryn* ziele angielskie* owoce jałowca* vegetaSposób wykonaniaKapustę poszatkować, obgotować, odcedzić. Wlać 1,5- 2 szklanki wody, dodać pokrojoną na plasterki marchewkę, pokrojone mięso, żeberka, ziele angielskie, owoce jałowca, po trochu pieprzu(...)koniec smażenia dodać cebulkę i jeszcze chwilę smażyć, całość przełożyć do garnka z kapustą.Kiedy mięso będzie już prawie miękkie dodać po ok 1/2 łyżeczki cząbru, tymianku i rozmarynu, pokrojony koperek i przecier pomidorowy (dodawać po trochu aby bigosu nie przekwasić), doprowadzić do wrzenia, doprawić solą,  pieprzem, w razie potrzeby dodać jeszcze po trochu pozostałych przypraw i ziół

Mix smaku
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 338

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania