Czas przygotowania:30 minut (bez marynowania)Porcje:4 Składniki:0,6 kg polędwicy wołowej,2 cząstki gorzkiej czekolady,1 duża cebula,4 ząbków czosnku,4 gałązki świeżego rozmarynu,garść ziaren kawy,½ szklanki zaparzonej kawy,1 szklanka bulionu wołowego,100 ml whisky,200 ml Razowego Kwasu ChlebowegoOlej z pestek winogron,sól, pieprz do smaku.Pikantne puree marchewkowe w koszyczkach(...)łyżki oleju, whisky i garść ziaren kawy. Polędwicę oczyścić, usunąć błony, nakłuć nożem, w otwory wcisnąć ząbki czosnku. Mięso położyć na kawałku folii spożywczej, polać marynatą, dodać gałązki rozmarynu, szczelnie zawinąć, odstawić na noc do lodówki.Przygotować koszyczki z boczku. 1-2 marchwie umyć, wytrzeć ściereczką, pokroić na 8 słupków po 5 cm. Na każdy nawinąć plaster boczku, spiąć
SzczyptaSmaQokoło 2 kg,/Solanka do namoczenia:- woda,- sól,/Na każdy litr wody - 2 łyżki soli./Nadzienie:- Jabłka, 3 duże, - Ziarna:* "Euforia" 5-6 łyżek,* "Piekło - Niebo" 2 łyżki,- Rozmaryn, kilka łyżeczek,- Miód, 2 łyżki/Do natarcia Kaczki:Proporcje według uznania.- Pieprz ziołowy,- Pieprz Cayenne,- Pieprz czarny.- Oliwa z oliwek, - Rozmaryn,- Papryka słodka,- Kolendra,- Czosnek. 2 główki- Czosnek Niedźwiedzi
Wypisz Wymalujjajko- 2 łyżki zimnej mąki - pół łyżeczki soli NADZIENIE :- paprykę słodką św. 1 szt- pomidorki koktajlowe ok 10 szt- oliwki czarne kilka sztuk- szpinak św. 1 op- rozmaryn gałązka 1szt ( może być też suszony ok. 1 łyżeczki)- czosnek 2 ząbki- paprykę ostrą 1 mały strączek - mozzarella 2 kule - masło 1/3 kostki - sól, pieprz świeżo zmielony SPOSÓB(...)doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem, chwile dusze na patelni- na podpieczone ciastko na spodzie układam szpinak a na nim pomidorki, paprykę, mozzarellę, oliwki, pokrojony strączek papryki chili, układam świeży rozmaryn i doprawiam solą i pieprzem- tak przygotowaną tarte wkładam do piekarnika nastawionego na 170 stopni na tak 15-20 minut (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika) WSKAZÓWKI:- jeżeli cisto podczas
Basia w kuchniroszponka 2 duże garście- słonecznik 2 garście- feta pół opakowania - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę)- oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę- oliwę do smażenia- gałązkę rozmarynu- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku- przyprawę pomidor z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczkęsos paprykowo-pomidorowy- paprykę czerwoną 1 szt- pół strączka papryki chili - ząbek czosnku- małą puszkę pomidorów(...)sosie robię o wiele mniejsze.- gdy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję farsz - pierś z kurczaka myję osuszam i kroję w małe paseczki, wrzucam kurczaka na rozgrzaną oliwę z gałązką rozmarynu solę, pieprzę i dodaję przyprawy pomidor z bazylia i czosnkiem- resztę składników myję i kraję w drobne paseczki, z granata wyskubuję ziarenka, fetę kroję w kosteczkę, roszponkę myję i osuszam
Basia w kuchnirodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej . Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi najbardziej wymagające kubki smakowe. SKŁADNIKI: na blaszkę ok. 23-30mąka pszenna(...)sobie odpoczęło i lekko podrosło- po tym czasie na cieście układamy pomidorki koktajlowe, posypujemy naszymi ulubionymi ziołami ja użyłam tymianku i oregano ale równie pyszne jest też rozmaryn- smaruję oliwą i posypuje solą różową gruboziarnistą- wkładam do piekarnika na 25-30 minut- upieczone studzę na kratce- można zajadać :) z oliwą- lub wykorzystać to jako bazę do kanapki
Basia w kuchniprzygotowuję wodę osoloną do ugotowania makaronu, gotuję świeży ok 3 minuty (jeżeli mamy wysuszony kupny postępuję wedle wskazówek, które są na opakowaniu.)- rozgrzewam patelnię z oliwą i dodaję gałązkę rozmarynu, dwie tymianku- na rozgrzaną oliwę dodaję porwane plastry łososia podsmażam ok minuty po czym wlewam białe wino(uwaga może pryskać!)- smażę kolejną minutę aż alkohol z wina wyparuję
Basia w kuchniczosnek się zeszkliły pilnuję, aby nie przypalić inaczej będzie gorzki posmak- dorzucam przetarte przez sitko pomidory w puszce - wkładam w to moje klopsiki podlewam odrobiną wody dorzucam tymianek i rozmaryn, przykrywam, aby zaczęły się dusić- po chwili odkrywam i przekładam klopsiki na drugą stronę ponownie przykrywam i duszę tak ok 5 minut- odkrywam doprawiam solą, pieprzem i chwilkę odparowuję jeszcze
Basia w kuchniporcjipomidory 3 puszki bez skórki(użyłam domowych, ale z puszki też są ok )1,5 l bulionu warzywnego (o bulionetkach pisałam tu klik)1 cebula3 ząbki czosnku1 gałązkę rozmarynu 3 gałązki bazylii oliwa 4-5 łyżek sól, świeżo zmielony pieprz do smakuśmietanę do polania na naszym kremie Dodatkowo do podania grzanki (ja zrobiłam(...)rozgrzewam oliwę dodaję posiekany czosnek i pokrojona w kostkę cebulę- chwilkę podsmażam dodaję pomidory wraz z sokiem duszę ok 3-5 minut po czym dodaję bulion warzywny i gałązkę rozmarynu gotuję ok 15 minut i wrzucam gałązki bazylii gotuję jeszcze ok 3 minuty po czym doprawiam pieprzem jeżeli jest taka potrzeba to solą morską - wszytko razem miksuję
Basia w kuchnilaurowy 2 szt czosnek niedźwiedzi 1 łyżkę (można zastąpić majerankiem)sól, świeżo zmielony pieprz do smaku bulionetkę 3 łyżki (klik przepis na nią )tymianek świeży 2 gałązki rozmaryn 1 gałązkę boczek wędzony 20 dag woda 2 litry śmietana 18 % 100 ml mąkę 3-4 łyżki jeżeli chcemy ją zagęścić zakwas do żurku (jak go zrobić klik(...)słodkiego posmaku do zupy i wzbogaci wywar- po ok 10 minutach wrzucam obrane warzywa, cebulę i dodaję 3 łyżki bulionetki- wrzucam liść laurowy, zgniecione nożem 3 ząbki czosnku, rozmaryn, tymianek oraz lubczyk, gotuję tak kolejne 10-13 minut- wędzony boczek kroję w kostkę i podsmażam go z odrobiną oleju gdy jest rumiany wrzucam go do zupy- wyjmuje z zupy
Basia w kuchnipewno u mnie na długo zagości. SKŁADNIKI: 4-5 osób300 g chleba pieczonego na zakwasie (klik jak go zrobić)125 ml bulionu (klik)5 łyżek oliwy 1 gałązkę rozmarynu 3 ząbki czosnku posiekanego2 puszki pomidorów bez skórki 1 łyżeczka cukru225 ml wody gorącej sól, świeżo zmielony pieprz do smakustarty parmezan SPOSÓB WYKONANIA :- chleb kroimy(...)kostkę o długości ok 2,5 cm.- garnek z grubym dnem ustawiamy na średnim ogniu, wlewamy oliwę dodajemy gałązkę rozmarynu chwileczkę podsmażymy i wlewamy 125 ml bulionu, gotujemy do odparowania połowy płynów- następnie dodajemy pokrojony chleb oraz pocięty drobno czosnek, podsmażamy do momentu aż chlebek stanie się lekko chrupiący ( może się nam czasem przykleić nieco chleba
Basia w kuchninabiału. Tym razem padło na boczek moi domownicy nie przepadają za ziołami w wędlinie więc zrobiłam boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały zioła takie jak rozmaryn, tymianek oraz cebula, czosnek które umieściłam w naczyniu żaroodpornym pod boczkiem zwijanym. Podczas wolnego pieczenia mięso puściło soki, wytopił się tłuszcz tworząc z całości własny aromatyczny sos, który posłużył(...)czosnek 2 ząbki potarte do mięsa i ok 5 ząbków do naczynia w którym będziemy pieccebule 3szt liść laurowy 3 szt ziele angielskie 4 szt rozmaryn 2 gałązki tymianek 3 gałązki 2 łyżki smalcu 3 łyżki oliwy do obtoczenia mięsa SPOSÓB WYKONANIA :- mięso myjemy osuszamy, gotowy płat mięsa nacieramy startym czosnkiem, posypujemy z jednej
Basia w kuchniłyżki oleju sezamowegoświeży rozmarynpieprzsólWykonanie.Umytą, osuszoną pierś pokroić na małe kawałki i ułożyć w płaskim naczyniu.Na marynatę wymieszać harissę z olejem sezamowym i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty, dodać rozmaryn i marynować 1 h.Szalotki obrać i pokroić ukośnie w 05-1 cm kawałkiNabić na patyczki mięso i szalotki. Piec na dobrze rozgrzanej patelni grillowej 5 minut, obracając szaszłyczki
Kulinarny karnet Christopheragałązek rozmarynku10 łyżek oleju rzepakowego10 łyżek bulionu sól, pieprzSzynkę rozcinamy wzdłuż i oprószamy solą oraz pierzem. Do środka wkładamy czosnek pokrojony w plasterki, 3 gałązki tymianku i 3 gałązki rozmarynu oraz wlewamy 4 łyżki oliwy. Całość zwijamy i związujemy sznurkiem. Pozostałe gałązki tymianku i rozmarynu utykamy pod sznurek, a szynkę polewamy pozostałym olejem. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia
Delicious Titbitsnutmegsok z połowy mandarynki / juice of half a mandaringarść rodzynek / handful of raisins4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger szczypta rozmarynu / pinch of rosemary 1 plasterek mandarynki / 1 slice of mandarin 1 plasterek cytryny / 1 slice of lemonmiód / honey Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 5 min, gotowanie(...)ilość porcji: 2Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier, gałkę muszkatołową, goździki, sok z mandarynki, rodzynki, szczyptę rozmarynu i imbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Wino wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek mandarynki i cytryny. Gotowe :)***** We pour the wine into
Projekty ze smakiempomidorów, całe pomidory też się nadają- pół litra wywaru mięsnego lub wody- 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek selera i pora- duża cebula- olej do smażenia- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnekWarzywa myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.NIE SOLIMY. Mięso mielimy na sicie o dużych oczkach, dodajemy do warzyw. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Smażymy około 10 minut(...)Dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy 1-2 minutę.Dodajemy wino, raz jedną szklankę, po kilku minutach drugą.Znowu mieszamy i dusimy ok.20 minut, aż odparuje mięso.DOPRAWIAMY solą, pieprzem, rozmarynem, pokrojonym czosnkiem.Wlewamy wywar lub wodę i sos pomidorowy.Jeżeli masz całe pomidory, to sparz je, ok. 1 kg i pokrój w kostkę, dodaj do mięsa. I znowu na małym
Pasje Jolki