rozmaryn - 1042 przepisów (strona:19/70)

Piersi z kurczaka pieczone z warzywami 329

pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem.6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem.7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę i piec w 190 st. C do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Aromatyczny pieczony pstrąg z ostrymi ziemniaczkami 180

podanie jej w całości wygląda naprawdę efektownie :)Składniki (na 2 porcje):2 całe pstrągi (ok. 600 g)0,5 kg ziemniaków1 cebula4 ząbki czosnkuświeży kopereksok z cytrynyprzyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, ostra papryka3-4 łyżki oliwyPrzygotowanie:Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a czosnek tniemy na plasterki. Pstrągi w razie potrzeby patroszymy i skrobiemy z łusek. Dokładnie myjemy. Doprawiamy solą, pieprzem(...)zagotowania. Po odlaniu i wyjęciu z garnka kroimy je na 4 lub 6 części (w zależności od wielkości ziemniaków). Umieszczamy w misce, polewamy pozostałą oliwą i posypujemy papryką oraz rozmarynem. Dokładnie mieszamy, by przyprawy obtoczyły wszystkie kawałki. Ziemniaki przekładamy do tego samego naczynia, w którym jest ryba lub do drugiego, jeśli nie posiadamy tak dużego. Wkładamy do nagrzanego

Zakręcony Widelec
Rostbef długo pieczony 164

Piekłam bez termoobiegu. Mięso ułożyć kością do dołu (o ile mamy rostbef z kością ) na drucianej półce ( ruszcie), w środkowej części piekarnika . Wsunąć pod mięso rozmaryn, na górze mięsa też położyć gałązkę . Pod rusztem umieścić blachę bądź odpowiedniej wielkości naczynie do zbierania ewentualnych soków z mięsa. Piec 4 - 4,5 godziny, lub do momentu kiedy mięso osiągnie wewnątrz temperaturę

Stare Gary
Jagnięce kotleciki z kością 128

jakość kupowanego mięsa. A bywały w naszym domu inne kotlety, więc wiem, że można.składniki (na 2 porcje)4 jagnięce kotleciki z kością 2 ząbki czosnku, posiekane2 gałązki rozmarynu, oberwane i posiekane igiełkioliwa z oliweksól, pieprzprzygotowanieKotleciki umyć i osuszyć. W miseczce rozmieszać czosnek, sól, pieprz, rozmaryn, dodać oliwę i otoczyć w tej mieszance mięso. Zawinąć miskę z mięsem

Stare Gary
powoli duszona wieprzowina z warzywami - w wolnowarze 188

pokrojony w kostkę (opcjonalnie)1/2 słodkiego ziemniaka (opcjonalnie)3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki400 g puszka pomidorów pokrojonych150 ml wina czerwonego lub bulionu1 łyżka mąki kukurydzianej2-3 gałązki rozmarynu  - igiełki oberwanesól, pieprz.przygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. W dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażać, mieszając, przez 5 minut, aż zacznie się brązowić. Dodać papryki, cukinię, bakłażan(...)czosnek, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać pomidory, wino lub bulion. Mąkę kukurydzianą rozrobić z niewielką ilością wody na gładką pastę, dodać do warzyw. Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , zagotować.Włożyć połowę warzyw do misy wolnowaru, na nich ułożyć mięso, przykryć pozostałymi warzywami. przykryć i gotować na programie low (80 - 90 st. C) przez 10 - 11 godzin

Stare Gary
Pieczeń wołowa w wolnowarze 183

porcje)1000 g kg chudej wołowiny na  pieczeń ( u mnie antrykot)1/4 szklanki octu z czerwonego wina1/4 szklanki oleju roślinnego1/4 szklanki keczupu3 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 - 3 świeżego1/2 łyżeczki czosnku w proszku - lub 2 - 3 zgniecione ząbki1 łyżeczka musztardykieliszek czerwonego wina przygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć. Umieścić pieczeń(...)misie wolnowaru. Wymieszać ocet, olej, ketchup, sos sojowy, rozmaryn, czosnek w proszku i musztardę, dodać wino. Polać pieczeń.  Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 8 godzin aż wołowina będzie bardzo miękka. Podawać z tłuczonymi kartoflami i sałatą. Smacznego

Stare Gary
Łosoś wędzony na ciepło - w woku 125

skórki pomarańczowej z 1  pomarańczy4 łyżki liści herbatyprzygotowanieWok wyłożyć grubą folią aluminiową (albo podwójną), tak aby wystawała poza patelnię. Na spód nasypać  ryż,  potem cukier, rozmaryn, skórkę pomarańczową i wreszcie liście herbaty. Przykryć pokrywką,jeżeli to konieczne uszczelnić folią i postawić  na małym ogniu na 5 minut.Zdjąć  pokrywę i umieścić kratkę

Stare Gary
Grillowana polędwiczka w lekko pikantnym sosie czekoladowym 124

razem zmieniając przyprawy- ten zestaw okazał się strzałem w 10tkę!Proste danie, ale jakże 'eleganckie'- niczym z najdroższej restauracji- które warto przyrządzić! :)Polędwiczka:* polędwiczka- około 500g* przyprawy- sól, pieprz, rozmaryn* odrobina oliwySos czekoladowy:* wino czerwone- 250 ml* listek laurowy- 1 szt.* ziele angielskie- 2 szt.* cynamon- pół łyżeczki* anyż- 1 szt.* gożdziki- 3 szt.* papryczka chili- 5 krążków** czekolada gorzka(...)masło- 40 gPolędwiczka:Pokroić mięso na około 2 cm plastry, a następnie delikatnie (!) rozbić tłuczkiem (owiniętym w woreczek foliowy) na grubość około 5mm.Polać oliwą, posypać pieprzem, solą oraz rozmarynem i zostawić na minimum 30 min.Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć plastry polędwiczki i smażyć przez 3-4 min. z każdej strony.Sos czekoladowy:Do rondelka wlać wino, dodać listek wraz

Kraina Miodem Płynąca
Lekko pikantny gulasz drobiowy z Porto i suszonymi śliwkami 178

proszku i dokładnie mieszamy. Z powrotem stawiamy na kuchence, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając przesmażamy około 1 minutę.4. Do garnka wrzucamy mięso, wlewamy porto, dodajemy tymianek i rozmaryn, zwiększamy ogień i gotujemy przez 2 minuty. Wrzucamy namoczone śliwki i wlewamy marynatę. Gotujemy przez 3 minuty. 5. Mąkę mieszamy z bulionem pozostałym z namaczania śliwek. Wlewamy do garnka

My Culinary Art
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 127

posolić mięsa.Olejem smaruje tylko po to,by przyprawy lepiej sie trzymały Przyciać rękaw do potrzebnego wymiaru.Do rękawa włożyć mięso nadziane śliwkami,obrane warzywa,listki laurowe,ziele angielskie,gałazkę rozmarynu  i podlać 150 ml bulionu warzywnego lub gorącej wody (dalam wodę).Zawiaząć rękaw i ułożyć mięso na blaszce z piekarnika.Rękaw nie może być za mały,żeby mięso

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Losoś pieczony z czarnym sezamem 108

porcje: okolo 450 g lososia3 lyzki oleju,oliwy2 lyzki sosu sojowego Teriyjaki 1 lyzka bialego bialego octu winnego2 lyzki czarnego sezamudodatek ulubionych ziol (u mni 3 galazki rozmarynu)Wykonanie:Z oleju,sosu sojowego i octu winnego zrobic marynate.Mozemy uzyc zwyklego sosu sojowego ,lecz teriyaki polecam szczegolnie,ze wzdledu na jego smak.Poporcjowane kawalki lososia ulozyc w marynacie,skora do gory.Warto(...)zrobic to troche wczesniej przed planowanym posilkiem,zeby mieso "przeszlo" marynata.Wlaczamy piekarnik na 190 ° C.Blaszke wylozyc papierem do pieczenia i na galazkach rozmarynu ulozyc porcje ryby skora do dolu.Posypac czarnym sezamem.Piec 15-20 minut. Dlugosc pieczenia jest zalezna od mocy naszego piekarnika.dlatego sprawdzmy juz po 15 minutach,zeby ryba sie nie przesuszyla.Jesli losos bedzie jeszcze troche surowy w srodku,najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab" pieczony" w mleku 190

swiezo starta galka muszkatalowa4-5 gozdzikowsol,pieprzSposob przygotowania:Schab natrzec olejem (olejem nacieram,zeby przyprawy sie lepiej trzymaly) i przyprawami,wbic w mieso  godziki.Dodac zmiazdzone zabki czosnku,galazke rozmarynu,przykryc folia i odlozyc do lodowki ,najlepiej na cala noc.Mozna jednak etap marynowania skrocic . Rano schab obsmazyc na masle na rumiano ze wszystkich stron.Wyjac z tluszczu.Do garnka wlac mleko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryż z cukinią i smażonym łososiem -Zucchinireis 146

malym ogniu okolo 20 minut (wg przepisu z opakowania ryzu),az ryz wchlonie reszte wody.Przygotowanego lososia (wczesniej skropionego cytryna i posolonego) obtoczyc w mace i smazyc na galazce rozmarynu,po 2-3 minuty z kazdej strony.Make mozna pominac,jednak losos obtoczony w mace po prostu tak nie pryska.Cukinie zetrzec (krotko przed podaniem) na tarce o duzych oczkach,dodac pieprz Cayenne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dynia faszerowana kasza gryczaną i pieczarkami 177

mogla rowno stac.Pomidory zblendowac na gladki sos.Zagotowac z mlekiem kokosowym,dodac sol,pieprz,cukier i posiekane ziola.Polowki dyni wypelnic przygotowanym farszem .Ustawic w naczyniu do zapiekania ,podlac sosem,dolozyc rozmaryn .Piec w temperaturze 200°C przez 45 minut - bez termoobiegu. (Gdy dysponujemy wieksza dynia czas pieczenia wydluzyc do 1 godziny.Po pol godzinie pieczenia przykryc folia )10 minut przed koncem posypac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab pieczony z żurawiną w sosie żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami 155

jablka2 lyzki masla2 lyzki brazowego cukru trzcinowego3-4 gozdzikisok z 1/2 cytryny.Wykonanie:Dzien wczesniej wieczorem przygotowac marynate do schabu z ulubionych ziol,oleju,soli i pieprzu ( u mnie rozmaryn).Przez srodek schabu dlugim nozem wykonac naciecie na krzyz,przygotowujac miejsce na farsz.Posiekac orzechy i suszone zurawine.Gore schabu naciac w kratke.W wydrazony otwor natarty marynata wcisnac posiekane orzechy z zurawina.W nacieta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!