ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wina 1/4 kostki masła (taaaaak! masło, masło i jeszcze raz masło!) 200g śmietanki 30% 3 jajka gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki conajmniej(...)muszą być dobrze doprawione). Studzimy grzyby. Gdy już będą zimne do oddzielnej miski wbijamy jajka. Rozbełtujemy (ale nie ubijamy), dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy całość. Dodajemy grzyby posiekaną natkę i rozmaryn. Delikatnie łączymy całość. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, wykładamy blachę ciastem. Nakłuwamy. Obciążamy grochem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st przez 15-20 min. Następnie wyjmujemy groch
Brzuszki Łakomczuszkiświeża bazylia dodaje całości charakteru. Zapraszam do wypróbowania ! Składniki (2 porcje): 1 cukinia 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku zioła włoskie świeża poszatkowana bazylia (1 łyżka) świeży rozmaryn (1/2 łyżeczki) 1 łyżka oleju oliwa z oliwek (2 łyżki) makaron (tutaj: makaron szpinakowy) 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i ząbek czosnku w całości (ma jedynie oddać smak(...)utworzy się sos i odrobinę zgęstnieje. Dodajemy cukinię pokrojoną w krążki. Smażymy dalej, aż cukinia będzie miękka (ok. 10 minut). Często mieszamy. 2. Dodajemy szczyptę ziół włoskich, bazylię, rozmaryn i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i wyciągamy ząbek czosnku. Podajemy z makaronem, najlepiej szpinakowym lub spaghetti. Smacznego
My Culinary Artprowansalskiej zupie soupe au pistou . Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek 2 cebule oliwa do smażenia rozmaryn, tymianek, liść laurowy sól, pieprz, płatki chilli (do smaku) 8 szklanek wody lub wywar warzywny/mięsny 2 kostki rosołowe warzywne ekologiczne (jeżeli nie używasz bulionu) 1 cukinia(...)pora posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć do niego warzywa razem z płatkami chilli, solą, pieprzem i garścią ziół – u mnie był to kawałek świeżego rozmarynu, kilka gałązek świeżego tymianku i suszony liść laurowy. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Do garnka wlej 8 szklanek wody lub bulionu, doprowadź
Chilli Czosnek i Oliwaksiążki Jammiego Olivera "30 minut w kuchni" 4-6 porcji Składniki: 1/2 bochenka ciabatty ( u mnie zwykłego białego chleba ) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego kilka gałązek oregano i rozmarynu oliwa sól 1 łyżka kaparów ok. 15 g anchois w oliwie mały pęczek świeżej bazylii 6 pieczonych papryk ze słoika ( u mnie - własnej roboty ) 1 ząbek czosnku 3 duże dojrzałe pomidory(...)mnie różne odmiany i kolory) czerwony ocet winny parmezan Przygotowanie: Chleb pokroiłam na kawałki grubości 2 cm, wrzuciłam na blachę, polałam oliwą, posypałam nasionami kopru włoskiego, świeżym oregano i rozmarynem oraz szczyptą soli. Wymieszałam wszystko rękoma, aby chleb dobrze wchłonął przyprawy, po czym wstawiłam blachę pod grill piekarnika nastawionego na 200 stopni. Piekłam ok. 8 minut, aż grzanki się zrumieniły
Chilli Czosnek i Oliwamoże być też mrożona) 100 g białej fasoli z puszki 400 g krojonych pomidorów z puszki 200 ml oliwy szczypta szafranu 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki kilka gałązek rozmarynu sól do smaku opcjonalnie: 250 g ślimaków Przygotowanie: 1. Rozgrzej patelnię. Obsyp brzegi patelni solą, a na środek wlej oliwę (to podobno zapobiega przypalaniu się paelli). Pokrój mięso kurczaka(...)Odstaw do naciągnięcia. 3. Wymieszaj wszystko na patelni, dodaj białą fasolę, ślimaki jeśli używasz, wędzoną paprykę oraz miksturę z szafranem. Wlej ok. 1,5 l. wody. Wrzuć rozmaryn, wszystko wymieszaj, spróbuj i dopraw sola do smaku. Sofrito powinno być dobrze doprawione, gdyż to ono nadaje smak potrawie. Powinno teraz wyglądać tak: 4. Doprowadź wszystko do wrzenia i zmniejsz
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 3 pstrągi 100 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa do ryb z grilla Mojito Lime Kamis gałązki rozmarynu plasterki cytryny Przygotowanie: Pstrągi oczyścić, odciąć płetwy, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać z góry, doprawić na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Włożyć na pół godziny(...)spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na dno trochę wody. Położyć ruszt do grilla. Pstrągi ułożyć na ruszcie położyć na każdym po kawałku cytryny i gałązki rozmarynu. Włożyć do nagrzanego piekarnika z funkcją grill. Grillować z każdej strony po około 10-15 minut w zależności od wielkości pstrąga. Ja zwracam uwagę czy oko "zbielało" wtedy odwracam
Ala piecze i gotujeSkładniki: 0,5kg karkówki 3 cebule mała główka czosnku przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, rozmaryn, majeranek ocet jabłkowy do marynaty Mięso marynuję na dzień przed przyrządzeniem. Na pól kilo mięsa używam 2 łyżki octu, 3 ząbki czosnku i po łyżeczce soli, pieprzu, kurkumy i rozmarynu. Marynatę dokładnie wsmaruję w mięso. Na następny dzień mięso trzeba opłukać i pokroić
prawdziwe jedzenieŻeberka duszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu. Składniki : 0,5kg żeberek (dla 2 osób) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka olej 2 łyżki syropu klonowego Na dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest mięso wstawić w marynatę. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli, rozmarynu
prawdziwe jedzenieadniki : 6 kostek filetów z mintaja 2 jajka Mąka Sok z cytryny Sól, pieprz, kurkuma, gałązka rozmarynu Olej do smażenia Filety skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam przyprawami do smaku. Na patelni rozgrzewam olej i dodaję gałązkę rozmarynu. Każdy filet obtaczam
prawdziwe jedzenieSkładniki : Porcja wieprzowych żeberek ( ok. 1-1,5 kg) Olej lub smalec Sól, pieprz, rozmaryn, majeranek. Kilka ząbków czosnku Szklanka białego wina 2 duże cebule Szklanka kurek Kilka łyżek mąki Mięso myjemy i dzielimy na porcje (po 3 kostki). Opruszamy przyprawami i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tluszczu. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy czosnek, rozmaryn i plastry
prawdziwe jedzeniewynagrodzi nam przepysznym obiadem . Polecam . Zaczynamy: Składniki: około 1 kg schab 1 kg ziemniaków 3-4 marchewki 100 ml oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka natki pietruszki pieprz, sól Wykonanie: Myjemy schab, osuszamy ręcznikami papierowymi. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na min 30 min-schab powinien mieć temperaturę pokojową przed pieczeniem. Obieramy ziemniaki, kroimy w połówki(...)ćwiartki. Marchew kroimy w grube talarki. Nalewamy do miseczki oliwę, dodajemy rozmaryn, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz- mieszamy. Wykładamy naczynie żaroodporne lub blaszkę folią. Kładziemy schab, ziemniaki i marchew. Polewamy mięso i warzywa oliwką. Kładziemy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 20 min. Po tym czasie odwracamy mięso i pieczemy dalsze 20 min. Mięso i ziemniaki
Smaki Edytyłyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 3 łyżki oleju, ser mozzarella mini pomidorki koktajlowe zielone oliwki z papryczkami 1 duży pomidor 2 łyżki domowa lutenica gałązka świeżego rozmarynu PRZYGOTOWANIE: Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a paprykę w kroimy w paseczki. W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem, lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże. Zostawiamy do czasu aż drożdże ruszą(...)wykorzystać np. dużą pokrywkę oprószoną mąką, z której pizzę łatwo jest przesunąć na kamień. Ciasto posmarowałam domową lutenicą , rozrzuciłam połówki pomidorków koktajlowych, mini mozzarelle, paski papryki i igiełki świeżego rozmarynu. Pizzę układamy na rozgrzanym kamieniu i pieczemy 10 minut w piekarniku . Z drugą porcja postępujemy podobnie. Smacznego! The post Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRoladki schabowe z kurkami Roladki schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska i pieprz czarny, rozmaryn suszony kostka sera feta słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku parzonego olej do smażenia 5 jajek mąka pszenna bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu rozbijamy(...)cebulkę i oczyszczone maślaki kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, szklimy dodajemy cebulkę i grzyby, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dusimy ok 15 minut, pod koniec doprawiamy suszonym rozmarynem, studzimy. Przygotowujemy dwa rodzaje roladek schabowych, na jednych układamy farsz pomidorowo-serowy, na drugich farsz boczkowo-grzybowy. Każdą roladkę dokładnie zwijamy, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomu. Camembert jest u mnie częstym dodatkiem do sałatek. Składniki dla 4 osób: 4 krążki sera camembert (4 x 125 g) 1 łyżka oliwy z oliwek 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 łyżki orzechów włoskich 4 łyżki całych migdałów bez skórki 2 łyżki namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny(...)rodzynki. Całość dusimy przez chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Camembert nacieramy oliwą (można ulubionymi przyprawami), obkładamy gałązkami świeżego rozmarynu i grillujemy z obu stron. Grillowany camembert podajemy zaraz po usmażeniu z ciepłymi bakaliami , oraz sosem powstałym podczas ich przygotowywania, mixem sałat, konfiturą figową oraz podsmażoną bagietką. Smacznego. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszczypta soli, szczypta suszonych drożdży, oraz farsz wg uznania. Dzisiaj wykorzystałam do obłożenia 1 pieczarkę, 1 małą czerwoną cebulę, 1/2 pomidora, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz 2 małe gałązki rozmarynu. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia i rozciągamy je tworząc 2 płaskie placki. Zostawiamy(...)minut do podrośnięcia. Ciasto obkładamy plasterkami surowych pieczarek, pomidorem, oraz cebulką pokrojoną w piórka, obsypujemy serem pokrojonym w kostkę. Na środku kładziemy rozmaryn. Podpłomyki wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy 20 minut. Polecam! The post Podpłomyki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię