rozmaryn - 1042 przepisów (strona:36/70)

Gęsta zupa pomidorowa 141

szklanki makaronu w kształcie ryżu, łyżka oliwy truflowej (może być też zwykła), łyżeczka koncentratu pomidorowego, pół dużej cebuli, pół łyżeczki bazylii, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki lubczyku, 1/4 łyżeczki rozmarynu, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Cebule kroimy w kostkę. Na dnie garnka, w którym przygotujemy zupę rozgrzewamy oliwę i wyrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie zalewamy kubkiem wody

Pełna Lodówka
Jak jeść tofu: marynowanie 166

kostka tofu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki letniej wody, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki rozmarynu, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: 1) Do słoika wlewamy oliwę i ocet balsamiczny. Dokładnie je mieszamy. 2) W letniej wodzie rozpuszczamy sól i dodajemy do słoika. 3) Czosnek przeciskamy

Pełna Lodówka
Pikantna zupa z ananasa z mlekiem kokosowym 115

lepiej), 1 czerwona papryczka chilli, 1 mała biała cebula (może być czosnkowa, nadadzą się też szalotki), 2 ząbki czosnku, 1,5 l bulionu warzywnego, 400 ml mleka kokosowego, gałązka rozmarynu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, sól do smaku, olej do smażenia. Przygotowanie: 1) Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na rozgrzanym na głębokiej patelni

Pełna Lodówka
Pieczone marchewki z czipsami buraczanymi 127

oliwek. Wszystko zdrowe, z ekologicznych upraw. Takie połączenia lubię najbardziej. Takimi pomysłami dzielę się z Wami najchętniej.  Składniki: kilka marchewek (najlepiej z ekologicznych upraw), 1 mały burak, świeży rozmaryn,  świeża kolendra, 1 łyżka oliwy z oliwek, pieprz kolorowy. Przygotowanie: Pieczona marchew 1) Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni w opcji "góra-dół". 2) Żaroodporne naczynie smarujemy cienką warstwą oliwy

Pełna Lodówka
Szybki Obiad: Szparagi & kluski 110

kluski Składniki: 3/4 szklanki mąki, 1 jajko, woda, pęczek zielonych szparagów,  1 mała młoda cebula, 1/4 szklanki mleka skondensowanego, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka curry, świeże zioła: rozmaryn, tymianek i oregano, sól do smaku. Przygotowanie: W garnku wstawić wodę i osolić ją dodając 1/2 łyżeczki soli (można więcej jeśli ktoś lubi). W misce wymieszać jajko z mąką, dodać wodę

Pełna Lodówka
Prosta pasta marchewkowo - paprykowa 216

marchewki obrane, 2 czerwone papryki, sok z 1/4 cytryny, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 ostrej papryki w proszku, szczypta wędzonej papryki, szczypta mielonego kminu rzymskiego, gałązka rozmarynu drobno posiekana, łyżka oliwy z oliwek, sól do smaku. Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, marchewkę piec przez około 35 minut, paprykę przez 25 minut (lub do pojawienia się czarnych bąbli

Pełna Lodówka
Sałatka z roszponką i pulpecikami 268

prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy  0,5 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku sos 2 łyżeczki płynnego miodu 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki

Niezły Młynek
Filet z pstrąga pod kołderką z migdałów i orzechów brazylijskich z puree z ciecierzycy. 156

słodkowodna, którą, poza morskimi, toleruję. Nie starajcie się mnie przekonywać; chociaż przyrządzam inne ryby słodkowodne, tylko pstrąg mi odpowiada. Czego potrzebujemy? Do ryby: -sól, pieprz, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn i suszona cebula; nacieramy tą mieszanką z moździerza rybę z każdej strony -płatki migdałów, posiekane orzechy brazylijskie, masło, kolendra; łączymy razem w jedną masę -masło klarowane Do puree: -400 gram

BaRepas
UDZIEC JAGNIĘCY Z SOSEM Z CZERWONYCH PORZECZEK 145

Składniki: 1 udziec jagnięcy, 8 pokrojonych ząbków czosnku ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki ¼ szklanki posiekanego, świeżego rozmarynu ¼ szklanki posiekanego, świeżego tymianku 3 łyżki musztardy Dijon sól i pieprz, do smaku 4 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki 2 szklanki rosołu wołowego oliwa z oliwek sznurek kucharski ceramiczna tacka płyn do tacki (woda lub wino) Przygotowanie: Z kilku godzinnym wyprzedzeniem, należy połączyć czosnek

naRuszcie
Tosty z szynką prosciutto, awokado i jajkiem 198

przez 5 minut. Wystudzone obieramy i kroimy wzdłuż na plasterki. Tosty opiekamy. Awokado obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Zrumienione tosty skrapiamy oliwą ziołową - u mnie oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem (przepis  tu ) . Na każdy tost kładziemy szynkę, plasterki awokado i jajka. Przyprawiamy solą  i pieprzem. Posypujemy kiełkami rzodkiewki.  Pyszne śniadanie gotowe :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajecznica ze szpinakiem 119

jajecznicy dostałam pieczywo i porcję widocznej na zdjęciu tapenady . Składniki /dla 2 osób/: 3 jajka 1 mała cebula garść szpinaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki chili 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, po kilku minutach dodać posiekany czosnek i niezbyt drobno

Pasja Smaku
Pikantne mięsne kuleczki / Spicy meat balls 143

dymki / 2 pieces of spring onions 1 sztuka papryczki chili / 1 piece of chilli peppers 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka cząbru / 1 teaspoon savory 1 łyżeczka rozmarynu / 1 teaspoon rosemary bułka tarta / bread crumbs sezam / sesame jajko / egg  olej / oil   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 10 min, ilość porcji

Projekty ze smakiem
Muffinki pina colada z ziarnami i współpraca z Ziarenkowo 180

zachwycona. :-) Nie mogę doczekać się kiedy spróbuję kolejnych. Strona internetowa: http://ziarenkowo.com Sklep internetowy: http://sklep.ziarenkowo.com/index.php?id_category=3&controller=category Od Ziarenkowo otrzymałam: 1. Ziołowo Mi!   Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek.  2. Cynamonowy raj Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. 3. Migdałowy przylądek Prażony słonecznik, migdały, sezam

Szefowa kuchni
Fasola w ziołach wg Tusk 105

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI 1kg fasoli sól Sos: ½ szklanki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka rozmarynu 3 ząbki czosnku  WYKONANIE   Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Na drugi dzień gotujemy i odcedzamy. Do oleju wyciskamy czosnek, wsypujemy zioła i mieszamy. Polewamy gorącą fasolę sosem

Zofiana
Gotujemy wywar warzywny w szybkowarze 333

selera korzeniowego, obierz i pokrój w kostkę 150 ml białego wytrawnego wina Sauvignon Blanc lub podobnego 2 liście laurowe 1 garść świeżego tymianku (można zastąpić pietruszką) 1 gałązka świeżego rozmarynu 5 ziaren ziela angielskiego ok. 20 ziaren czarnego pieprzu sól do smaku 2 litry wrzącej wody oliwa + masło do smażenia Przygotowanie rozgrzej tłuszcz w szybkowarze dodaj cebulę, por, czosnek

Szybko Szybkowar