rozmaryn - 1042 przepisów (strona:36/70)

Prowansalski dip z białej fasoli 189

przede wszystkim wspaniale aromaty ziołowe. Mam nadzieję, że brzmi zachęcająco! W bardziej sprzyjającej porze roku możecie sięgnąć po świeże liście ( nadadzą się prawie wszystkie zioła, często stosowane są rozmaryn, tymianek i szałwia, bo ładnie komponują się z fasolą, dałabym też bazylię, oregano i miętę ), ja jednak posiłkowałam się suszonymi ziołami prowansalskimi ( czyli mieszanką ziół wyżej wymienionych ), które ożywiłam świeżą natką

Chilli Czosnek i Oliwa
Indyk z cuknią i fasolką szparagową 285

jest Wasza ulubiona? Składniki: 0,5 kg piersi z indyka 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 1 marchewka 0,5 kg fasolki szparagowej 500g przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, czosnek 1. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Ziemniaki Hasselback w kolorowym towarzystwie 163

Kolejny pomysł na obiad przywieziony z wysp. Pieczone ziemniaki, rozmaryn, białe kiełbaski, cebula i pomidorki cherry :) troszkę zmodernizowałam, zrobiłam podpatrzone u Nigelli ziemniaczki hasselback, zamiast klasycznych pieczonych: http://www.nigella.com/recipes/view/hasselback-potatoes-226Czytaj więcej

bistro mama
Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i solą gruboziarnistą 165

włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek.Rwali

bistro mama
Zapiekanka chłopska z rozmarynem 146

Bardzo lubię od czasu do czasu takie siermiężne danie zaserwować  na obiad.I bardzo lubię, kiedy zapach rozmarynu unosi się w domu :)Czytaj więcej

bistro mama
Grillowanie. Przyprawy i zioła – zioła świeże vs suszone 169

Przyprawy i zioła mogą dodawać wyjątkowego smaku przygotowywanym na ruszcie potrawom. Łączenie różnych przypraw i w różnych proporcjach itp. stało się pewną sztuką, która decyduje o

naRuszcie
Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym 269

panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości. Rybę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.Jako dodatek do dania podałam pieczone ziemniaczki przyprawione solą, pieprzem, skórką pomarańczową otartą z ½ pomarańczy i rozmarynem

Mania Gotowania
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 200

pity w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowych.-natka pietruszki- pęczek-cytryna-czerwony pieprz -pieprz czarny świeżo mielony-pikantna sól-vinaigrette Monini – pomarańcza i limonka-oliwa z oliwek Monini-gotowa mieszanka – rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, liść laurowy, lebiodka majeranek-Piekło-Niebo od Ziarenkowo-cebula suszona platki od SkworcuRybę natrzyj pikantną solą, oliwą z oliwek, ostaw do lodówki najlepiej na noc.Na drugi dzień

Z Kuchni Do Kuchni
Feta i oliwa 159

kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni.Słoiczek drugiSer fetaCzarne oliwkiKilka ziaren kolendryCzosnekListek bazyliiOliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki, papryczki chili, rozmaryn itd. Polecam takie słoiczki są smaczne, aromatyczne, łatwo je zrobić i ślicznie wyglądają na półce w kuchni

Kulinarna rozmowa
Przedstawiam królika 169

Królik ma bardzo zdrowe mięso, podobno świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki:Królik (tuszka) Balsamiko,Rozmaryn,Tymianek,Cząber,Majeranek,Liść laurowy,Czubryca,Papryka ostra,KolendraChili,Oregano,Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona,Marchew,Seler,Dwa ziemniaki,PorCzosnekKrólika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy

Kulinarna rozmowa
Liebster Blog Award 169

napoleonka, a może coś innego?Ulubione owoce.Z czym Ci kojarzy się lato?Potrawa pewniak, czy eksperyment.Czy robisz domowe przetwory?Co Ci najbardziej przeszkadza w kuchni?Bazylia, tymianek, czy rozmaryn?W tej chwili zjadłabym…Jakie zioła królują a Twojej kuchni?Ulubiony program kulinarny.Zapraszam do zabawy!  ****************************************************************************************************************************************************************************************************************************************  Kolejna, to już IV nominacja, trafiła do mnie od Autorki bloga Słodka Strona. Dziękuję bardzo

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej ciecierzycy 134

posiada glutenu, w związku z tym jest polecana osobom mającym alergię na ten składnik lub chorującym na celiakię. Przyprawami, z którymi idealnie komponuje się ciecierzyca, są m.in. rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon. Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy, tym bardziej, że zawarty

mojewypiekiinietylko
Biała kiełbasa domowa 232

podgardla (w miarę chudego)- 100g soli morskiej- 16 g majeranku (2 op.)- 2 główki czosnku- 3 łyżki pieprzu czarnego drobno zmielonego- 1 łyżka pieprzu grubo zmielonego- 1 łyżeczka rozmarynu- 1,5 łyżeczki mielonej kolendry- ok. 650ml lodowatej wody- 280g pinhead rusk (dostałam od rzeżnika)- oczyszczone jelita  Mięso mielimy maszynką. Idealnie by było – tłuste zmielić  na oczkach

mojewypiekiinietylko
Smażony łosoś w ziołach 184

Ostatnio musiałam przyrządzić go "na szybko", użyłam więc tego, co miałam pod ręką, skutkiem czego powstała ta propozycja, którą szczerze polecam :)Składniki:- filety z łososia- cytryna- zioła prowansalskie- rozmaryn- tymianek- kurkuma- sól- pieprz- tłuszcz do smażenia Filetów używamy tyle, ile jest nam potrzebne - ja miałam jeden dość duży, który pokroiłam na trzy kawałki. Jeśli nas filet jest ze skórą

Kulinarne zapędy Kokosa
Zapiekanka syta i treściwa z ziemniaków, kapusty i mięsiwa :) 199

Magdy K. i powtórzę nie raz :)1 kg ziemniaków500 g mięsa wołowego, zmielić100 g wędzonej szynki600 g kapusty kiszonej2 cebuleolejkminek (u mnie bez)chililiść laurowymajeranek (u mnie rozmaryn)bazyliazioła prowansalskiesólświeżo zmielony pieprz

Dzieje kuchennej Wiewióry