rozmaryn - 1042 przepisów (strona:44/70)

Pasztet drobiowy według Basi 384

marchew 3 sztseler pół większej sztukipietruszka korzeń 1 sztpor 1 szt cebula 1 szt ziarna pieprzu ok 10 sztziele angielskie 6sztliść laurowy 3 szt gałązkę rozmarynu koperek pęczek natkę pietruszki pęczek 2 ząbki czosnku  bulionetki 3 łyżki (klik jak je zrobić )sól jeżeli wywar jest za mało słony do pasztetu 80 dag wątróbki

Basia w kuchni
Tradycyjny kapuśnaik 173

Kapuśniak- pamiętam go z dzieciństwa babcia go robiła tak pyszny do dziś czuję ten smak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest dobra kapusta kiszona, najlepiej ją zrobić samemu

Basia w kuchni
Mumie na Halloween z krwistym pomidorowym sosem 155

źrenicSOS  1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku gałązka tymianku świeżego 1 mała gałązka rozmarynu  SPOSÓB WYKONANIA :- mięso mielone doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę oraz trochę zimnej wody wyrabiamy jednolita masę- obsmażamy je na patelni z każdej strony, gotowe wykładamy

Basia w kuchni
Andrzejki 2014 - cień wosku 184

Dziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze.  29-go listopada to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z

Kulinarny karnet Christophera
Schab z cebulką 228

cebula- 5 ząbków czosnkumarynata- 1 łyżeczka pieprzu- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego- 1 łyżka bazylii- 2 łyżki sosu balsamicznego- 1 łyżka musztardy- 2 łyżki oliwy z oliwek- szczypta rozmarynu, tymianku, estragonu oraz gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Schab obsmażamy 2 minuty z każdej strony, by zamknąć pory a następnie odtawiamy je, by ostygło. Wszyskie składniki na marynatę mieszamy i wlewamy do woreczka

Zainspirowana w kuchni
Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna, kurczak Huli Huli oraz kurczak z sosem z melasy i cherry 217

Ciągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje jego wyjątkową soczystością i miękkością. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z

naRuszcie
Recenzja książki „Make Cooking Easier – Przepisy na cztery pory roku” Zosi Cudny 138

pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym. Kto nie miałby na to wszystko ochoty? Ja mam! :)Przepisy są napisane w zwięzły i zrozumiały sposób. Ogromną ich zaletą są zdjęcia z przygotowań. Ja na początek skusiłam

Mienta blog
Schab z pieczarkami i morelami 208

                          

Sama słodycz i szczypta chili
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 140

focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą focacci, od suchej z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia), polanego oliwą ciasta, do pulchnej z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek.Wariacja

Grahamka, weka i kajzerka
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 265

Kiedyś już piekłem chleb bez mąki. Teraz za sprawą Amber, która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i

Grahamka, weka i kajzerka
Litewski na starogardzkiej 232

No i znów się upiekło w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber. W tym miesiącu piekliśmy zaproponowany przez Kamilę żytni chleb litewski. Właściwie chleb inspirowany tradycyjnym wypiekiem

Grahamka, weka i kajzerka
sól ziołowa 149

Sól ziołową można zrobić w bardzo prosty sposób samemu.Wychodzi to dużo taniej niż kupna, gotowa ze sklepu.Moja sól składa się z :majeranku, tymianku, pietruszki, bazylii, rozmarynu, lubczyku i cząbru.Mieszam wszystko razem i miksuję z odrobiną soli.Przesiewam.Duże kawałeczkizostawiam do marynowania mięs lub mielę jeszcze raz.Przesiane zioła mieszam z 1 kg drobnej solii używam zamiast kostek rosołowych

Pasje Jolki
Genua, włoskie miasto 72

smakołyki pojawią się i u mnie na blogu, ale najpierw miasto które leży nad Morzem Liguryjskim.Na każdym rogu i centrum miasta wypieka się słynne placki z oliwą z oliwek, rozmarynem, pomidorami, cebulą...Zapachy są obłędne. Kiedy robię foccacię , zawsze wracam do Genui i cieszę się, że miałam okazję próbować tych smakołyków w samym sercu jednego z największych portów Włoskich.Genua

Pasje Jolki
Chleb litewski 167

Jak co miesiąc Amber zaprosiła nas do swojej piekarni. Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb litewski, który na tę okazję zaproponowała Kamila z bloga Ogrody Babilonu

Kulinarne przygody Gatity
Pizza 188

Przepis na smaczne ciasto a pizza jaką chcecie, dodatki dowolne :)Składniki :0,5 kg mąki8 g drożdży instant lub 15 g świeżychłyżeczka cukrułyżeczka soli2 łyżki oleju

w kuchni i w ogrodzie