Jak co miesiąc Amber zaprosiła nas do swojej piekarni. Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb litewski, który na tę okazję zaproponowała Kamila z bloga Ogrody Babilonu
Kulinarne przygody GatityPrzepis na smaczne ciasto a pizza jaką chcecie, dodatki dowolne :)Składniki :0,5 kg mąki8 g drożdży instant lub 15 g świeżychłyżeczka cukrułyżeczka soli2 łyżki oleju
w kuchni i w ogrodzieEfektem są pyszne, słodkie frytki, które na pewno zdobędą Wasze serca. Nasze już skradły:)Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczeniaSkładniki:4 marchewki2 łyżki olejuPrzyprawy: oregano, bazylia, rozmaryn, sólMarchewki obieramy, myjemy oraz kroimy w poprzek na pół, tak by każdy kawałek był mniej więcej długości frytek. Tak przygotowane marchewki kroimy wzdłuż na dwie połówki, a każdą połówkę
Kolizje Smakówjeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam.SKŁADNIKI1,5- 2 kg. schabu bez kości po łyżce ziół typu: majeranek , rozmaryn, tymianek ( suszone lub świeże) 4 ząbki czosnku2 łyżki oliwy2 łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu kolorowego1 listek laurowy ( zmielony razem z pieprzem)1 łyżka słodkiej papryki2 ziarenka ziela angielskiego
W kuchennym oknie Ewypieczywa, a właściwie jak wszystkich innych, jest to, że trzeba na nie trochę poczekać żeby wyrosło składniki: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody...Foccacia z oregano i rozmarynem – pyszne włoskie pieczywo. is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłoczerwonego wina.Wsyp niedużą ilość włoszczyzny i wymieszaj z kurczakiem. Dodaj marchewki pokrojonej w słupki a na wierzch gorszku zielonego oraz bazylię. Orginalnie Lucia ,dodawała jeszcze suszonej szałwi i rozmarynu, bo według Sycylijczyków , kurczak + ziemniaki , to ciężkostrawna potrawa.Zamknij pokrywę i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i duś kurczaka do momentu, aż zmięknie ,a mięsko będzie odchodziło od kości. Międzyczasie
Z Kuchni Do KuchniJeszcze jedna wersja zrazów/roladek schabowych. Zamiast tradycyjnego nadzienia ( ogórek kiszony, cebulka, skórka razowca, wędzonka itd. ) nadziałam roladki suszonymi śliwkami bez pestek i grzybami suszonymi. Dodałam do sosu gałązkę rozmarynu . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniłyżka kolendry 4 ząbki przeciśniętego czosnku 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki pieprz cayenne ( odrobinę na koniec łyżeczki ) pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego rozmaryn świeży kilka listków 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki sosu sojowego WYKONANIE Marynatę sporządzamy z przypraw i sosu sojowego, nacieramy nią mięso. Pozostawiamy na noc w lodówce
W kuchennym oknie EwyMarcina :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1 kg) sól 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 250ml czerwonego wina wytrawnego 4 gruszki sok jabłkowy cynamon żurawiana w słoiczku PRZYGOTOWANIE Pierś myjemy i osuszamy. Oddzielamy od kości. Nacinami skórę (w ukośną
Moje Kuchenne Rewelacjesmaku) 1 szklanka Cydru Miłosławskiego Jabłkowego duża garść suszonej żurawiny 1 pęczek świeżej szałwii sól Marynata: 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka tymianku 1 łyżka gałki muszkatołowej 1 łyżka czerwonego pieprzu (w ziarenkach) Czerwony pieprz ucieramy w moździerzu, dodajemy przyprawy, czosnek wyciskamy przez praskę lub siekamy, łączymy wszystko z olejem
Delicious Titbitsbyłaby ze mnie dumna. Składniki na ok 12 szt: 4 kg surowych ziemniaków ok 1 kg jagnięciny (Jagnięcina podhalańska ChOG) 2 cebule kilka łyżek mąki ziemniaczanej majeranek Kamis, rozmaryn. sól, pieprz 300 g kiełbasy myśliwskiej (Kiełbasa myśliwska GTS) pół kostki smalcu 1 cebula Mięso mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach razem z cebulą.Doprawiamy
Malinowe Pocałunkigrzyby, ok. 50 - 70 dag 1/2 cebuli 2 - 3 plastry wędliny bulionetka wołowa opcjonalnie ostra papryczka 200 ml śmietanty 18% 2 jajka zioła wg uznania (ja użyłam majeranku, tymianku, rozmarynu) Wykonanie: Grzyby oczyszczamy, kroimy w plastry. Cebulę oraz wędlinę (lub inne mięso) kroimy w drobną kostkę i dodajemy do grzybów. Całość dusimy na 2 łyżkach oleju. Możemy dodać drobno posiekaną
Taste Of My Daysłoiczek kaparów - 1 cebula cukrowa - 4 ząbki czosnku - garść świeżych liści bazylii zwykłej i tajskiej (jeśli ktoś posiada) - 2 puszki pomidorów - pół łyżeczki: cząberu, rozmarynu, 6 ziaren kolendry, oregano, pieprzu ziołowego, estragonu, szałwii, ziół prowansalskich, czosnku granulowanego - sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Najpierw podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę z posiekanym czosnkiem, solimy i pieprzymy
Zainspiruj się kuchniąładnej szynki wieprzowej może być schab pasta z suszonych pomidorów 20 dag. sera typu chedder plastry wędliny ogórek kiszony Na marynatę: Zioła typu: majeranek rozmaryn, 2 łyżki sosu sojowego , 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki WYKONANIE: Mięso pokroić na plastry, rozbić. Z podanych składników zrobić marynatę. Mięso obtoczyć w marynacie i odstawić
W kuchennym oknie Ewysoli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży. Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy
prawdziwe jedzenie