rozmaryn - 1042 przepisów (strona:44/70)

sól ziołowa 157

Sól ziołową można zrobić w bardzo prosty sposób samemu.Wychodzi to dużo taniej niż kupna, gotowa ze sklepu.Moja sól składa się z :majeranku, tymianku, pietruszki, bazylii, rozmarynu, lubczyku i cząbru.Mieszam wszystko razem i miksuję z odrobiną soli.Przesiewam.Duże kawałeczkizostawiam do marynowania mięs lub mielę jeszcze raz.Przesiane zioła mieszam z 1 kg drobnej solii używam zamiast kostek rosołowych

Pasje Jolki
Genua, włoskie miasto 82

smakołyki pojawią się i u mnie na blogu, ale najpierw miasto które leży nad Morzem Liguryjskim.Na każdym rogu i centrum miasta wypieka się słynne placki z oliwą z oliwek, rozmarynem, pomidorami, cebulą...Zapachy są obłędne. Kiedy robię foccacię , zawsze wracam do Genui i cieszę się, że miałam okazję próbować tych smakołyków w samym sercu jednego z największych portów Włoskich.Genua

Pasje Jolki
Chleb litewski 176

Jak co miesiąc Amber zaprosiła nas do swojej piekarni. Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb litewski, który na tę okazję zaproponowała Kamila z bloga Ogrody Babilonu

Kulinarne przygody Gatity
Pizza 196

Przepis na smaczne ciasto a pizza jaką chcecie, dodatki dowolne :)Składniki :0,5 kg mąki8 g drożdży instant lub 15 g świeżychłyżeczka cukrułyżeczka soli2 łyżki oleju

w kuchni i w ogrodzie
Frytki z marchewki pieczone w piekarniku 218

Efektem są pyszne, słodkie frytki, które na pewno zdobędą Wasze serca. Nasze już skradły:)Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczeniaSkładniki:4 marchewki2 łyżki olejuPrzyprawy: oregano, bazylia, rozmaryn, sólMarchewki obieramy, myjemy oraz kroimy w poprzek na pół, tak by każdy kawałek był mniej więcej długości frytek. Tak przygotowane marchewki kroimy wzdłuż na dwie połówki, a każdą połówkę

Kolizje Smaków
Schab domowy pieczony 172

jeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam.SKŁADNIKI1,5- 2 kg. schabu bez kości po łyżce ziół  typu: majeranek , rozmaryn, tymianek ( suszone lub świeże) 4 ząbki czosnku2 łyżki oliwy2 łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu kolorowego1 listek laurowy ( zmielony razem z pieprzem)1 łyżka słodkiej papryki2 ziarenka ziela angielskiego

W kuchennym oknie Ewy
Foccacia z oregano i rozmarynem – pyszne włoskie pieczywo. 156

pieczywa, a właściwie jak wszystkich innych, jest to, że trzeba na nie trochę poczekać żeby wyrosło składniki: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody...Foccacia z oregano i rozmarynem – pyszne włoskie pieczywo. is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Nogi z kurczaka po sycylijsku 169

czerwonego wina.Wsyp niedużą ilość włoszczyzny i wymieszaj z kurczakiem. Dodaj marchewki pokrojonej w słupki a na wierzch gorszku zielonego oraz bazylię. Orginalnie Lucia ,dodawała jeszcze suszonej szałwi i rozmarynu, bo według Sycylijczyków , kurczak + ziemniaki , to ciężkostrawna potrawa.Zamknij pokrywę i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i duś kurczaka do momentu, aż zmięknie ,a mięsko będzie odchodziło od kości. Międzyczasie

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki ze schabu ze śliwkami i grzybami 181

Jeszcze jedna wersja zrazów/roladek schabowych. Zamiast tradycyjnego nadzienia ( ogórek kiszony, cebulka, skórka razowca, wędzonka itd. ) nadziałam roladki suszonymi śliwkami bez pestek i grzybami suszonymi. Dodałam do sosu gałązkę rozmarynu . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pieczona karkówka w sosie własnym 147

łyżka kolendry 4 ząbki przeciśniętego czosnku 1 łyżeczka słodkiej  i ostrej papryki pieprz cayenne ( odrobinę na koniec  łyżeczki )  pół  łyżeczki pieprzu czarnego mielonego  rozmaryn świeży kilka listków 1 łyżeczka majeranku  4 łyżki sosu sojowego   WYKONANIE  Marynatę sporządzamy z przypraw i sosu sojowego, nacieramy nią mięso. Pozostawiamy na noc w lodówce

W kuchennym oknie Ewy
Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną 205

Marcina :) SKŁADNIKI  1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1 kg)                  sól 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 250ml czerwonego wina wytrawnego 4 gruszki sok jabłkowy cynamon żurawiana w słoiczku PRZYGOTOWANIE Pierś myjemy i osuszamy. Oddzielamy od kości. Nacinami skórę (w ukośną

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierś z gęsi w jabłkach i żurawinach pieczona, Cydrem Miłosławskim Jabłkowym skropiona 121

smaku) 1 szklanka Cydru Miłosławskiego Jabłkowego duża garść suszonej żurawiny 1 pęczek świeżej szałwii sól Marynata: 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka tymianku 1 łyżka gałki muszkatołowej 1 łyżka czerwonego pieprzu (w ziarenkach) Czerwony pieprz ucieramy w moździerzu, dodajemy przyprawy, czosnek wyciskamy przez praskę lub siekamy, łączymy wszystko z olejem

Delicious Titbits
Kartacze 338

byłaby ze mnie dumna. Składniki na ok 12 szt:  4 kg surowych ziemniaków ok 1 kg jagnięciny (Jagnięcina podhalańska ChOG) 2 cebule kilka łyżek mąki ziemniaczanej majeranek Kamis, rozmaryn. sól, pieprz 300 g kiełbasy myśliwskiej (Kiełbasa myśliwska GTS) pół kostki smalcu 1 cebula    Mięso mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach razem z cebulą.Doprawiamy

Malinowe Pocałunki
Jesienna tarta z grzybami 156

grzyby, ok. 50 - 70 dag 1/2 cebuli 2 - 3 plastry wędliny bulionetka wołowa opcjonalnie ostra papryczka 200 ml śmietanty 18% 2 jajka zioła wg uznania (ja użyłam majeranku, tymianku, rozmarynu) Wykonanie: Grzyby oczyszczamy, kroimy w plastry. Cebulę oraz wędlinę (lub inne mięso) kroimy w drobną kostkę i dodajemy do grzybów. Całość dusimy na 2 łyżkach oleju. Możemy dodać drobno posiekaną

Taste Of My Day
Spaghetti z kaparami 243

słoiczek kaparów - 1 cebula cukrowa  - 4 ząbki czosnku - garść świeżych liści bazylii zwykłej i tajskiej (jeśli ktoś posiada)  - 2 puszki pomidorów  - pół łyżeczki: cząberu, rozmarynu, 6 ziaren kolendry, oregano, pieprzu ziołowego, estragonu, szałwii, ziół prowansalskich, czosnku granulowanego - sól, pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE:  Najpierw podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę z posiekanym czosnkiem, solimy i pieprzymy

Zainspiruj się kuchnią