rozmaryn - 1042 przepisów (strona:43/70)

Bajecznie proste ciasto z figami 176

Nagle ich delikatna słodycz, strzelające pod naciskiem zębów pestki, cudowne kolory - to wszystko mnie oczarowało. Nie umiem im się oprzeć. Kupuję bez zastanowienia.Najbardziej lubimy je skramelizowane z dodatkiem rozmarynu, podane z lodami waniliowymi. O, jakież to dobre! Banalnie proste, a jednak może być niesamowicie eleganckie. Te figi zdecydowanie mają w sobie coś...Tym razem zdecydowałam się na coś nieco bardziej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Proste kotlety mielone 280

można dodać ser żółty pokorojony w drobną kostkę, pieczarki starte na tarce o drobnych oczkach, czy drobno posiekany szczypiorek.Natkę pietruszki można zastąpić 1 łyżeczką ulubionych, suszonych ziół np. rozmarynu, lubczyku czy tymianku.Z dodatku czosnku można zrezygnować, choć nadaje on mięsu mielonemu wyjątkowego samku.Kotelty, po usmażeniu, można odsączyć z oleju, układając je na papierowych ręcznikach.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami 176

porcji,600 ml bulionu z gęsi (można zastąpić drobiowym lub warzywnym),300 ml białego wina (wytrawnego),16 suszonych śliwek bez pestek,1 cebula,4 ząbki czosnku,3 gałązki rozmarynu,2 gałązki tymianku lub macierzanki,1 chili,1 czubata łyżka musztardy diją,1 czubata łyżka musztardy francuskiej,3 łyżki tłuszczu z gęsi (lub olej) do smażenia,mąka do posypania mięsa,sól

SzczyptaSmaQ
Zupa gulaszowa 187

Zupa gulaszowa uwielbiam ja, pyszne mięso różnorodność warzyw i ten cudowny smak zupy. Zupa ta świetnie nadaję się na okres zimowy jest bardzo sycąca i rozgrzewająca

Basia w kuchni
Pasztet drobiowy według Basi 388

marchew 3 sztseler pół większej sztukipietruszka korzeń 1 sztpor 1 szt cebula 1 szt ziarna pieprzu ok 10 sztziele angielskie 6sztliść laurowy 3 szt gałązkę rozmarynu koperek pęczek natkę pietruszki pęczek 2 ząbki czosnku  bulionetki 3 łyżki (klik jak je zrobić )sól jeżeli wywar jest za mało słony do pasztetu 80 dag wątróbki

Basia w kuchni
Tradycyjny kapuśnaik 180

Kapuśniak- pamiętam go z dzieciństwa babcia go robiła tak pyszny do dziś czuję ten smak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest dobra kapusta kiszona, najlepiej ją zrobić samemu

Basia w kuchni
Mumie na Halloween z krwistym pomidorowym sosem 159

źrenicSOS  1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku gałązka tymianku świeżego 1 mała gałązka rozmarynu  SPOSÓB WYKONANIA :- mięso mielone doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę oraz trochę zimnej wody wyrabiamy jednolita masę- obsmażamy je na patelni z każdej strony, gotowe wykładamy

Basia w kuchni
Andrzejki 2014 - cień wosku 187

Dziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze.  29-go listopada to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z

Kulinarny karnet Christophera
Schab z cebulką 232

cebula- 5 ząbków czosnkumarynata- 1 łyżeczka pieprzu- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego- 1 łyżka bazylii- 2 łyżki sosu balsamicznego- 1 łyżka musztardy- 2 łyżki oliwy z oliwek- szczypta rozmarynu, tymianku, estragonu oraz gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Schab obsmażamy 2 minuty z każdej strony, by zamknąć pory a następnie odtawiamy je, by ostygło. Wszyskie składniki na marynatę mieszamy i wlewamy do woreczka

Zainspirowana w kuchni
Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna, kurczak Huli Huli oraz kurczak z sosem z melasy i cherry 226

Ciągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje jego wyjątkową soczystością i miękkością. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z

naRuszcie
Recenzja książki „Make Cooking Easier – Przepisy na cztery pory roku” Zosi Cudny 145

pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym. Kto nie miałby na to wszystko ochoty? Ja mam! :)Przepisy są napisane w zwięzły i zrozumiały sposób. Ogromną ich zaletą są zdjęcia z przygotowań. Ja na początek skusiłam

Mienta blog
Schab z pieczarkami i morelami 212

                          

Sama słodycz i szczypta chili
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 147

focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą focacci, od suchej z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia), polanego oliwą ciasta, do pulchnej z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek.Wariacja

Grahamka, weka i kajzerka
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 273

Kiedyś już piekłem chleb bez mąki. Teraz za sprawą Amber, która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i

Grahamka, weka i kajzerka
Litewski na starogardzkiej 235

No i znów się upiekło w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber. W tym miesiącu piekliśmy zaproponowany przez Kamilę żytni chleb litewski. Właściwie chleb inspirowany tradycyjnym wypiekiem

Grahamka, weka i kajzerka