rozmaryn - 1042 przepisów (strona:39/70)

Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 180

Po raz pierwszy wzięłam udział we wspólnym pieczeniu chleba do którego zaprosiła mnie organizatorka akcji - Amber, prowadząca blog Kuchennymi Drzwiami. W Marcowej Piekarni piekłyśmy niezwykły

Stare Gary
Rostbef wołowy z czosnkiem, pieczony 155

łyżkę mąki kukurydzianej w małej ilości wody i dodać do sosu. Szybko wymieszać drewnianą łyżką, aby uniknąć powstawania grudek podczas gęstnienia. Można dodać trochę masła, posiekanego rozmarynu i tymianku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Stare Gary
Knekkebrød - czerwcowa piekarnia 140

Jak ja się cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej

Stare Gary
Kurczak w winie i ziołach z wolnowaru 172

Smaczny kurak zrobiony w wolnowarze. Dzięki temu aromatyczny i mało pracochłonny. Lubię wolnowar. Polecam!składniki4 kurze uda z pałkami2 małe cebule, pokrojone w plastry5- 6 

Stare Gary
Kulki z serka Labneh w oliwie 201

Po wielokrotnym zrobieniu jogurtowego serka labneh - właściwie robię go co parę dni, mniej kłopotliwego serka nie znam -  

Stare Gary
Ligawa w octowej marynacie 196

mało !składnikiok 1000 g wołowiny -  ligawamarynata200 ml octu balsamicznego100 ml oliwy100 ml czerwonego wina6 ząbków czosnku, zgniecionego1 cebula pokrojona w kostkę1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego pieprz+ dodatkowo sólprzygotowanieMięso umyć, osuszyć, włożyć do odpowiedniego naczynia. Składniki marynaty wymieszać, zalać ligawę, przykryć folią, wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. W międzyczasie parę razy

Stare Gary
Chleb litewski - listopadowa piekarnia 184

Piekarnia listopadowa to żytni chleb litewski. Bardzo dawno nie piekłam czysto żytniego chleba, z chęcią więc przystąpiłam do pieczenia. Przepis tym razem zaproponowała Kamila z

Stare Gary
Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola - przepis świąteczny 195

Kilka postów wstecz pokazywałam jak zrobić makaron grzybowy klik dziś pokarzę jak go wykorzystać do dania, które z powodzeniem może znaleźć się na wigilijnym  stole

Basia w kuchni
Śledź w marynacie 204

wina białego półwytrawnego, najtańszego jakie znajdziesz- szklanka octu 6 %- jedna marchewka, pietruszka, kawałek selera- 2 większe cebule- 3 łyżeczki soli- 2 łyżeczki cukru - czubate- szczypta suszonego lubczyku, bazylii,pietruszki, rozmarynu- łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach- łyżeczka kolendry nie mielonej- 6-8 kulek ziela angielskiego oraz 5-6 liści laurowych- 3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowegoWarzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach

Pasje Jolki
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 178

ziołowo i bardzo nam z tym dobrze! Chcemy więcej i więcej! :)Już tłumaczymy dlaczego - ziołowo mi, to idealnie skomponowana mieszanka łącząca w sobie: Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek. To niesamowicie aromatyczna "zielenina", która uzależnia (jak na "zielsko" przystało). Smaki podrasowane tą bezglutenową, pozbawioną konserwantów mieszanką ochoczo otulają podniebienie i sprawiają

Wypisz Wymaluj
Śledzie z marynowanymi warzywami 251

Sałatkę śledziowa z jarzynami.Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale komponuje się ze śledziami.Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami. Polecam!SKŁADNIKI:6 szt. matiasów,marynata

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony z dynią,pasternakiem i pieczarkami 162

To druga propozycja na wykorzystanie pasternaku.Pieczony jest jeszcze smaczniejszy.Nie potrzebuje zadnych przypraw.Wystarczy sol i oliwa,a pieczenie wydobywa z niego smakowita slodycz.Polecam!Skladniki na 4 porcje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z makreli wędzonej z suszonymi pomidorkami 196

Dzis na kolacje bardzo prosta i bardzo smaczna pasta z wedzonej makreli.Poniewaz z mezem jestesmy "rybozercami" ,wszelkiej masci ryby czesto goszcza na naszym stole.Moj przepis jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny baklazan zapiekany z ziolami i pomidorami z piekarnika - "al forno" 167

Baklazan "al forno",czyli po prostu pieczony,zapiekany baklazan to hit rodem z Sardynii.Ten srodziemnomorski przysmak mozna przygotowac na wiele sposobow.Dzisiejsza propozycja to pieczona oberzyna pod

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan faszerowany mięsem i kaszą jaglana 177

kilka galazek tymianku,oregano lub rozmarynu               niecala szklanka ugotowanej kaszy jaglanejoliwa,sol,pieprzparmezan lub grana padanoSkladniki na sos jogurtowy:200-250 g jogurtu greckiego1 czubata lyzeczka musztardy1 plaska lyzeczka plynnego mioduskorka starta z 1/2 cytryny posiekana mieta-opcjonalnie Wykonanie:Baklazany przekroic wzdluz na pol.Miazsz ponacinac delikatnie w kratke,tak by nie uszkodzic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania