rozmaryn - 1042 przepisów (strona:41/70)

Domowa mieszanka przyprawowa do sosu pomidorowego 152

Jesli jestescie fanami sosow pomidorowych,wielbicielami spagetti  ta mieszanka przypraw jest dla was.Wystarczy wymieszac kilka skladnikow,by pozniej blaskawicznie przygotowac pyszny,aromatyczny sos pomidorowy.Przyprawa ulatwi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 158

puszki.Sos nie moze byc za gesty,ani za rzadki.gdyby byl za gesty mozna dolac biale winopomiodorowa mase posolic,dodac lyzeczke cukru i lyzke octu baalsamicznego.Dolozyc posiekac oregano ,bazylie lub rozmaryn-co lubisz najbardziej patelnie z sosem przykryc przykrywka i gotowac ,az warzywa zmiekna.Im dluzsze gotowanie,tym smaczniejszy sos.Gdy warzywa zmiekna sos zblendowacdo mielonego miesa dodac jajko ,sol pieprz i bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa z piekarnika - dietetycznie 181

Warzywa pieczone z piekarnika to łatwy sposób na przygotowanie lekkiego obiadu.Smakują wyśmienicie same,mogą stanowić rownież idealny dodatek do mięsa lub ryby.Ten sposób przygotowania warzyw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa korzeniowe z piekarnika 227

Właśnie teraz jesienią warto odkryć smak warzyw korzeniowych,szczególnie tych nie za często goszczących na naszych talerzach jak pietruszka czy pasternak.Pietruszka najczesciej ląduje w rosole lub

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ketchupowo jogurtowe skrzydełka z grilla 118

dużych skrzydełek z kurczakaMarynata :5 łyżek ketchupu pikantnego5 łyżek jogurtu greckiegosól do smakupieprz kolorowy do smakuczosnek granulowany do smaku1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka dowolnych ziół suszonych ( oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn ) PRZYGOTOWANIE:Skrzydełka umyć i odciąć z nich najcieńsze części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu. W miseczce umieścić wszystkie składniki marynaty i dokładnie

Ewa w kuchni
Kurze ,, polędwiczki,, grillowane w domu 352

zamieniłam go na nowszy model ( 3 w 1 tzn. wymienne wkładki do grilla, tostera i gofrownicy). Małe kawałki mięsa z piersi kurczaka tzw. ,, polędwiczki,, zamarynowałam na pikantnie z użyciem rozmarynu i syropu z zielonych szyszek sosny ( zamiast miodu).Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zapiekane cebule 114

Ciekawy przepis na przystawkę na ciepło? Może zapiekana cebula? Każdy może skomponować dla siebie dowolny farsz w zależności od upodobań i zawartości lodówki… Moja propozycja

UgotujmyTo.pl
Terrina mięsna – przepis wg Ricka Steina 169

składniki:boczek 600 g (w oryginale 1 kg)wątroba wieprzowa 300 g (175 g)boczek wędzony 250 g (175 g)2-3 cebule4 ząbki czosnkupo 1,5 łyżeczki rozmarynu i tymiankusól, pieprzgarść żurawin (w oryginale garść pokrojonej natki pietruszki)oliwa do smażenia 1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Odstawić do wystygnięcia.2. Z boczku odkroić skórę

UgotujmyTo.pl
Łopatka pieczona 176

Łopatka pieczona to propozycja na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście

UgotujmyTo.pl
Domowa wędlina ze słoika 243

mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka)3 duże ząbki czosnku20 g soli peklowej2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek)1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć mieszanką przypraw z solą peklową. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin do 48 godzin. 2. Po wyjęciu mięso obwiązać sznurkiem

UgotujmyTo.pl
Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka 163

grillować wielki udziec jagnięcy powinniśmy rozpocząć od marynaty. Jagnięcina sama w sobie ma już mocny smak dlatego do niej powinniśmy dobierać marynaty, które będą miały wiele smaków. Cytryna, czosnek, rozmaryn i kolendra będą doskonale pasowały do takich marynat. Marynata powinna również zawierać składnik kwasowy np. wino lub ocet aby pomóc wprowadzić smaki w głąb mięsa. Jeśli mamy udziec z kością

naRuszcie
Mrożone kostki ziołowe 159

najbardziej pochmurny dzień te żółte cudeńka rzucone na patelnie, podgrzane i wymieszane z potrawą wywołają ciepły uśmiech na waszych twarzach:) Szczerze polecam!SKŁADNIKI:oliwa z oliwekulubione zioła (użyłam: rozmaryn, estragon, miętę, lubczyk, tymianek)WYKONANIE: Zioła dokładnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Poobrywaj je z gałązek, jeśli chcesz - drobniej posiekaj.Przygotuj pojemniki na lód. Do każdego pojemniczka wsyp wybrane zioła

Słodko-Słony Świat Ilony
GULASZ PO GRUZIŃSKU 149

To moja wariacja na temat gulaszu gruzińskiego, a właściwie zapiekanki gruzińskiej. Tradycyjnie mięso zapieka się wraz z warzywami, a  na koniec dodaje się pozostałe, soczyste

Słodko-Słony Świat Ilony
Koktajl Pomarańczowy ze Spiruliną 229

smaku glonów. Oh yeah! Dlaczego nie wrzuciłam żadnej mięty, bazylii czy melisy, jak to zwykle czyniłam? Mój zielony "ogródek" przechodzi kryzys i do wyboru miałam świeże liście laurowe albo rozmaryn, tak więc odpuściłam, ale  i tak wyszło super :) Polecam, bo smak świetny, bo samo zdrowie i mnóstwo składników odżywczych, to dzięki spirulinie.Więcej o spirulinie i kilka innych napojów

Blondynka Gotuje
Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku 139

minut a następnie doprawiamy sola i pieprzem.Na sam koniec dodajmy usmażone mięso i wszystko razem mieszamy podgrzewając kilka minut na bardzo wolnym ogniu.Podajemy bardzo gorące posypane odrobiną świeżego rozmarynu

Ostra na Słodko