rozmaryn - 1042 przepisów (strona:40/70)

Majeranek-suszenie ziol na zimowe zapasy 133

polskiej kuchni majeranek jest niezastapiony.Dodawany jest do wszystkich ciezkostrawnych potraw,jak np.grochowka,zupa fasolowa,zurku czy tlustych mies:baraniny,gesiny,kaczki.Jest konieczny przy wyrobie kielbas.Swietnie komponuje sie z szalwia,rozmarynem i tymiankie.Znajduje zastosowanie w przemysle spozywczym (likiery,nalewki) i kosmetycznym (mydla,perfumy).To malutkie,niepozorne,pachnace ziolko ma rowniez wlasciwosci lecznicze.Wlasciwosci przeciwzapalne majeranku mozna uzyc w leczeniu chorob skory

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie,jedz na zdrowie! Śledź w oleju 160

okolo 30 minut.Skladniki:400 g matijasow 1 cebula2-3 listki laurowe4-5 ziaren ziela angielskiego5-7 ziaren pieprzu3/4 szklanki oleju rzepakowego (najlepiej tloczonego na zimno)1 sloik z nakretkamala galazka rozmarynu-opcjonalnieWykonanie:Sledzie oplukac pod biezaca zimna woda.Do miski wlac zimnej wody i moczyc sledzie okolo 30 minut.Cebule obrac,pokroic w piorka i przelac na sitku wrzaca woda.Sledzie wyjac z wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa mieszanka przyprawowa do sosu pomidorowego 173

Jesli jestescie fanami sosow pomidorowych,wielbicielami spagetti  ta mieszanka przypraw jest dla was.Wystarczy wymieszac kilka skladnikow,by pozniej blaskawicznie przygotowac pyszny,aromatyczny sos pomidorowy.Przyprawa ulatwi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 186

puszki.Sos nie moze byc za gesty,ani za rzadki.gdyby byl za gesty mozna dolac biale winopomiodorowa mase posolic,dodac lyzeczke cukru i lyzke octu baalsamicznego.Dolozyc posiekac oregano ,bazylie lub rozmaryn-co lubisz najbardziej patelnie z sosem przykryc przykrywka i gotowac ,az warzywa zmiekna.Im dluzsze gotowanie,tym smaczniejszy sos.Gdy warzywa zmiekna sos zblendowacdo mielonego miesa dodac jajko ,sol pieprz i bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa z piekarnika - dietetycznie 192

Warzywa pieczone z piekarnika to łatwy sposób na przygotowanie lekkiego obiadu.Smakują wyśmienicie same,mogą stanowić rownież idealny dodatek do mięsa lub ryby.Ten sposób przygotowania warzyw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa korzeniowe z piekarnika 246

Właśnie teraz jesienią warto odkryć smak warzyw korzeniowych,szczególnie tych nie za często goszczących na naszych talerzach jak pietruszka czy pasternak.Pietruszka najczesciej ląduje w rosole lub

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ketchupowo jogurtowe skrzydełka z grilla 133

dużych skrzydełek z kurczakaMarynata :5 łyżek ketchupu pikantnego5 łyżek jogurtu greckiegosól do smakupieprz kolorowy do smakuczosnek granulowany do smaku1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka dowolnych ziół suszonych ( oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn ) PRZYGOTOWANIE:Skrzydełka umyć i odciąć z nich najcieńsze części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu. W miseczce umieścić wszystkie składniki marynaty i dokładnie

Ewa w kuchni
Kurze ,, polędwiczki,, grillowane w domu 365

zamieniłam go na nowszy model ( 3 w 1 tzn. wymienne wkładki do grilla, tostera i gofrownicy). Małe kawałki mięsa z piersi kurczaka tzw. ,, polędwiczki,, zamarynowałam na pikantnie z użyciem rozmarynu i syropu z zielonych szyszek sosny ( zamiast miodu).Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zapiekane cebule 139

Ciekawy przepis na przystawkę na ciepło? Może zapiekana cebula? Każdy może skomponować dla siebie dowolny farsz w zależności od upodobań i zawartości lodówki… Moja propozycja

UgotujmyTo.pl
Terrina mięsna – przepis wg Ricka Steina 191

składniki:boczek 600 g (w oryginale 1 kg)wątroba wieprzowa 300 g (175 g)boczek wędzony 250 g (175 g)2-3 cebule4 ząbki czosnkupo 1,5 łyżeczki rozmarynu i tymiankusól, pieprzgarść żurawin (w oryginale garść pokrojonej natki pietruszki)oliwa do smażenia 1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Odstawić do wystygnięcia.2. Z boczku odkroić skórę

UgotujmyTo.pl
Łopatka pieczona 207

Łopatka pieczona to propozycja na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście

UgotujmyTo.pl
Domowa wędlina ze słoika 268

mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka)3 duże ząbki czosnku20 g soli peklowej2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek)1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć mieszanką przypraw z solą peklową. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin do 48 godzin. 2. Po wyjęciu mięso obwiązać sznurkiem

UgotujmyTo.pl
Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka 192

grillować wielki udziec jagnięcy powinniśmy rozpocząć od marynaty. Jagnięcina sama w sobie ma już mocny smak dlatego do niej powinniśmy dobierać marynaty, które będą miały wiele smaków. Cytryna, czosnek, rozmaryn i kolendra będą doskonale pasowały do takich marynat. Marynata powinna również zawierać składnik kwasowy np. wino lub ocet aby pomóc wprowadzić smaki w głąb mięsa. Jeśli mamy udziec z kością

naRuszcie
Mrożone kostki ziołowe 172

najbardziej pochmurny dzień te żółte cudeńka rzucone na patelnie, podgrzane i wymieszane z potrawą wywołają ciepły uśmiech na waszych twarzach:) Szczerze polecam!SKŁADNIKI:oliwa z oliwekulubione zioła (użyłam: rozmaryn, estragon, miętę, lubczyk, tymianek)WYKONANIE: Zioła dokładnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Poobrywaj je z gałązek, jeśli chcesz - drobniej posiekaj.Przygotuj pojemniki na lód. Do każdego pojemniczka wsyp wybrane zioła

Słodko-Słony Świat Ilony
GULASZ PO GRUZIŃSKU 164

To moja wariacja na temat gulaszu gruzińskiego, a właściwie zapiekanki gruzińskiej. Tradycyjnie mięso zapieka się wraz z warzywami, a  na koniec dodaje się pozostałe, soczyste

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania