rozmaryn - 1042 przepisów (strona:40/70)

Ketchupowo jogurtowe skrzydełka z grilla 154

dużych skrzydełek z kurczakaMarynata :5 łyżek ketchupu pikantnego5 łyżek jogurtu greckiegosól do smakupieprz kolorowy do smakuczosnek granulowany do smaku1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka dowolnych ziół suszonych ( oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn ) PRZYGOTOWANIE:Skrzydełka umyć i odciąć z nich najcieńsze części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu. W miseczce umieścić wszystkie składniki marynaty i dokładnie

Ewa w kuchni
Kurze ,, polędwiczki,, grillowane w domu 378

zamieniłam go na nowszy model ( 3 w 1 tzn. wymienne wkładki do grilla, tostera i gofrownicy). Małe kawałki mięsa z piersi kurczaka tzw. ,, polędwiczki,, zamarynowałam na pikantnie z użyciem rozmarynu i syropu z zielonych szyszek sosny ( zamiast miodu).Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zapiekane cebule 153

Ciekawy przepis na przystawkę na ciepło? Może zapiekana cebula? Każdy może skomponować dla siebie dowolny farsz w zależności od upodobań i zawartości lodówki… Moja propozycja

UgotujmyTo.pl
Terrina mięsna – przepis wg Ricka Steina 206

składniki:boczek 600 g (w oryginale 1 kg)wątroba wieprzowa 300 g (175 g)boczek wędzony 250 g (175 g)2-3 cebule4 ząbki czosnkupo 1,5 łyżeczki rozmarynu i tymiankusól, pieprzgarść żurawin (w oryginale garść pokrojonej natki pietruszki)oliwa do smażenia 1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Odstawić do wystygnięcia.2. Z boczku odkroić skórę

UgotujmyTo.pl
Łopatka pieczona 227

Łopatka pieczona to propozycja na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście

UgotujmyTo.pl
Domowa wędlina ze słoika 289

mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka)3 duże ząbki czosnku20 g soli peklowej2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek)1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć mieszanką przypraw z solą peklową. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin do 48 godzin. 2. Po wyjęciu mięso obwiązać sznurkiem

UgotujmyTo.pl
Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka 210

grillować wielki udziec jagnięcy powinniśmy rozpocząć od marynaty. Jagnięcina sama w sobie ma już mocny smak dlatego do niej powinniśmy dobierać marynaty, które będą miały wiele smaków. Cytryna, czosnek, rozmaryn i kolendra będą doskonale pasowały do takich marynat. Marynata powinna również zawierać składnik kwasowy np. wino lub ocet aby pomóc wprowadzić smaki w głąb mięsa. Jeśli mamy udziec z kością

naRuszcie
Mrożone kostki ziołowe 192

najbardziej pochmurny dzień te żółte cudeńka rzucone na patelnie, podgrzane i wymieszane z potrawą wywołają ciepły uśmiech na waszych twarzach:) Szczerze polecam!SKŁADNIKI:oliwa z oliwekulubione zioła (użyłam: rozmaryn, estragon, miętę, lubczyk, tymianek)WYKONANIE: Zioła dokładnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Poobrywaj je z gałązek, jeśli chcesz - drobniej posiekaj.Przygotuj pojemniki na lód. Do każdego pojemniczka wsyp wybrane zioła

Słodko-Słony Świat Ilony
GULASZ PO GRUZIŃSKU 179

To moja wariacja na temat gulaszu gruzińskiego, a właściwie zapiekanki gruzińskiej. Tradycyjnie mięso zapieka się wraz z warzywami, a  na koniec dodaje się pozostałe, soczyste

Słodko-Słony Świat Ilony
Koktajl Pomarańczowy ze Spiruliną 253

smaku glonów. Oh yeah! Dlaczego nie wrzuciłam żadnej mięty, bazylii czy melisy, jak to zwykle czyniłam? Mój zielony "ogródek" przechodzi kryzys i do wyboru miałam świeże liście laurowe albo rozmaryn, tak więc odpuściłam, ale  i tak wyszło super :) Polecam, bo smak świetny, bo samo zdrowie i mnóstwo składników odżywczych, to dzięki spirulinie.Więcej o spirulinie i kilka innych napojów

Blondynka Gotuje
Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku 184

minut a następnie doprawiamy sola i pieprzem.Na sam koniec dodajmy usmażone mięso i wszystko razem mieszamy podgrzewając kilka minut na bardzo wolnym ogniu.Podajemy bardzo gorące posypane odrobiną świeżego rozmarynu

Ostra na Słodko
Kotlet jagnięcy w posypce ze świeżych ziół i pistacji 196

Składniki dla dwóch osób:2 kotlety jagnięcemasło klarowane2 łyżki musztardy (u mnie Dijon)pomidorki koktajloweoliwa z oliweksos octowy owocowy (u mnie figowy)Składniki na posypkę:1

My Culinary Art
Domowa bulionetka warzywna. 208

Przedstawiam Wam przepis na bulionetkę vel. kostkę rosołową vel. koncentrat ect.Jak zwał tak zwał... Ważne jest to, że nie zawiera glutaminianu sodu i innych zbędnych chemicznych

Miksturownik
Indyk z cuknią i fasolką szparagową 269

jest Wasza ulubiona? Składniki: 0,5 kg piersi z indyka 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 1 marchewka 0,5 kg fasolki szparagowej 500g przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, czosnek 1. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Kurczak na ostro marynowany 262

banalne...-  1 kurczak- łyżka papryki ostrej, słodkiej i łyżka curry- szczypta pieprzu cayenne- łyżka soli i pieprzu czarnego grubo zmielonego- 3 ząbki czosnku- pół łyżeczki majeranku, tymianku i rozmarynu- szczypta cynamonu- 2 łyżki oleju- 1/4 kostki masłaWszystkie przyprawy zmiażdżyć w moździerzu lub zmiksować. Dodać olej. Powstanie papka, którą natrzyj umytego, osuszonego i pokrojonego kurczaka. Dobrze wetrzyj. Nakryj i schowaj

Pasje Jolki