Baklazan "al forno",czyli po prostu pieczony,zapiekany baklazan to hit rodem z Sardynii.Ten srodziemnomorski przysmak mozna przygotowac na wiele sposobow.Dzisiejsza propozycja to pieczona oberzyna pod
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kilka galazek tymianku,oregano lub rozmarynu niecala szklanka ugotowanej kaszy jaglanejoliwa,sol,pieprzparmezan lub grana padanoSkladniki na sos jogurtowy:200-250 g jogurtu greckiego1 czubata lyzeczka musztardy1 plaska lyzeczka plynnego mioduskorka starta z 1/2 cytryny posiekana mieta-opcjonalnie Wykonanie:Baklazany przekroic wzdluz na pol.Miazsz ponacinac delikatnie w kratke,tak by nie uszkodzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polskiej kuchni majeranek jest niezastapiony.Dodawany jest do wszystkich ciezkostrawnych potraw,jak np.grochowka,zupa fasolowa,zurku czy tlustych mies:baraniny,gesiny,kaczki.Jest konieczny przy wyrobie kielbas.Swietnie komponuje sie z szalwia,rozmarynem i tymiankie.Znajduje zastosowanie w przemysle spozywczym (likiery,nalewki) i kosmetycznym (mydla,perfumy).To malutkie,niepozorne,pachnace ziolko ma rowniez wlasciwosci lecznicze.Wlasciwosci przeciwzapalne majeranku mozna uzyc w leczeniu chorob skory
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!okolo 30 minut.Skladniki:400 g matijasow 1 cebula2-3 listki laurowe4-5 ziaren ziela angielskiego5-7 ziaren pieprzu3/4 szklanki oleju rzepakowego (najlepiej tloczonego na zimno)1 sloik z nakretkamala galazka rozmarynu-opcjonalnieWykonanie:Sledzie oplukac pod biezaca zimna woda.Do miski wlac zimnej wody i moczyc sledzie okolo 30 minut.Cebule obrac,pokroic w piorka i przelac na sitku wrzaca woda.Sledzie wyjac z wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesli jestescie fanami sosow pomidorowych,wielbicielami spagetti ta mieszanka przypraw jest dla was.Wystarczy wymieszac kilka skladnikow,by pozniej blaskawicznie przygotowac pyszny,aromatyczny sos pomidorowy.Przyprawa ulatwi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!puszki.Sos nie moze byc za gesty,ani za rzadki.gdyby byl za gesty mozna dolac biale winopomiodorowa mase posolic,dodac lyzeczke cukru i lyzke octu baalsamicznego.Dolozyc posiekac oregano ,bazylie lub rozmaryn-co lubisz najbardziej patelnie z sosem przykryc przykrywka i gotowac ,az warzywa zmiekna.Im dluzsze gotowanie,tym smaczniejszy sos.Gdy warzywa zmiekna sos zblendowacdo mielonego miesa dodac jajko ,sol pieprz i bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Warzywa pieczone z piekarnika to łatwy sposób na przygotowanie lekkiego obiadu.Smakują wyśmienicie same,mogą stanowić rownież idealny dodatek do mięsa lub ryby.Ten sposób przygotowania warzyw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Właśnie teraz jesienią warto odkryć smak warzyw korzeniowych,szczególnie tych nie za często goszczących na naszych talerzach jak pietruszka czy pasternak.Pietruszka najczesciej ląduje w rosole lub
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dużych skrzydełek z kurczakaMarynata :5 łyżek ketchupu pikantnego5 łyżek jogurtu greckiegosól do smakupieprz kolorowy do smakuczosnek granulowany do smaku1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka dowolnych ziół suszonych ( oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn ) PRZYGOTOWANIE:Skrzydełka umyć i odciąć z nich najcieńsze części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu. W miseczce umieścić wszystkie składniki marynaty i dokładnie
Ewa w kuchnizamieniłam go na nowszy model ( 3 w 1 tzn. wymienne wkładki do grilla, tostera i gofrownicy). Małe kawałki mięsa z piersi kurczaka tzw. ,, polędwiczki,, zamarynowałam na pikantnie z użyciem rozmarynu i syropu z zielonych szyszek sosny ( zamiast miodu).Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCiekawy przepis na przystawkę na ciepło? Może zapiekana cebula? Każdy może skomponować dla siebie dowolny farsz w zależności od upodobań i zawartości lodówki… Moja propozycja
UgotujmyTo.plskładniki:boczek 600 g (w oryginale 1 kg)wątroba wieprzowa 300 g (175 g)boczek wędzony 250 g (175 g)2-3 cebule4 ząbki czosnkupo 1,5 łyżeczki rozmarynu i tymiankusól, pieprzgarść żurawin (w oryginale garść pokrojonej natki pietruszki)oliwa do smażenia 1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Odstawić do wystygnięcia.2. Z boczku odkroić skórę
UgotujmyTo.plŁopatka pieczona to propozycja na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście
UgotujmyTo.plmięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka)3 duże ząbki czosnku20 g soli peklowej2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek)1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć mieszanką przypraw z solą peklową. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin do 48 godzin. 2. Po wyjęciu mięso obwiązać sznurkiem
UgotujmyTo.plgrillować wielki udziec jagnięcy powinniśmy rozpocząć od marynaty. Jagnięcina sama w sobie ma już mocny smak dlatego do niej powinniśmy dobierać marynaty, które będą miały wiele smaków. Cytryna, czosnek, rozmaryn i kolendra będą doskonale pasowały do takich marynat. Marynata powinna również zawierać składnik kwasowy np. wino lub ocet aby pomóc wprowadzić smaki w głąb mięsa. Jeśli mamy udziec z kością
naRuszcie