ochotę zachęcam do spróbowania no i podzielcie się wrażeniami :) Składniki: 4 duże ogórki kiszone 3 łyżki miodu (użyłam gryczanego, ale rodzaj chyba nie jest istotny :) 2 ząbki czosnku szczypta rozmarynu suszonego Wykonanie: Ogórki kroimy w paski. Czosnek siekamy drobniutko. Miód podgrzewamy na patelni, wrzucamy czosnek i rozmaryn, chwilę smażymy. Następnie dodajemy ogórki i smażymy je aż będą miały złoto-brązowy
Czerwona PorzeczkaĆwiartki z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, nacieramy solą i pieprzem.Posypujemy rozmarynem, może być również suszony.Skrapiamy całość oliwą około 4-5 łyżek.Odstawiamy na 1,5 h.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C.Tuż przed pieczeniem dodajemy ząbki czosnku (nieobrane), przecięte w połowie.Pieczemy około 1 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości, a skórka nabierze chrupkości i złotobrązowego koloru.Kurczaka
Kredowe MenuC. nadal rozpuszczony - nie muszę już nawet pytać, czy chciałby bułeczek - sam wychodzi z inicjatywą i delikatnie insynuuje, że jakbym nie miała nic innego do roboty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMaj, sezon grillowy czas zacząć! Ja już go otworzyłam - w zeszłą niedzielę. Razy dwa.Po urodzinach Natalii, na których zostaliśmy uraczeni kiełbaskami, karkówką i szaszłykami, z grilla
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam dla Was nietypowe bułeczki, bo z parówką. W dzisiejszym świecie, gdzie połowa ludzkości ogarnięta jest manią zdrowego żywienia, parówki często określane są mianem zła
Pożeraczka, czyli raz adobrzesól 1 łyżeczka olej lub oliwa 3 łyżki woda lub mleko roślinne około 1,5 szklanki siemię lniane mielone 2 łyżki pomidorki koktajlowe (cherry)oliwki czarne i zielone rozmaryn, bazylia, koperek, natka pietruszki lub suszone zioła np. prowansalskieJeśli nie macie uczulenia na jajka to warto dodać jedno kurze lub 4 przepiórcze.Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą
głodny alergikmarynacie! Moja marynata to mieszanka ziół, które w doskonały sposób podkreślają smak cukinii, nie przyćmiewając go. Aby przyrządzić taką marynatę potrzebujemy: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki majeranku ¾ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki chilli w proszku sól, pieprz Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w głębokiej misce. Pokrojoną w plastry cukinię wrzucamy do powstałej marynaty i mieszamy wszystko
PastelFoodczosnku łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli szklanka śmietanki do gotowania, 12% 2 szczypty suszonego cząbru 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 szczypty suszonego rozmarynu 1/3 pęczka natki z pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na blat wysypujemy semolinę, robimy wgłębienie, dodajemy sól i stopniowo wodę, wyrabiamy, ręcznie zajmuje to 15 minut
Moja smaczna kuchniapapryczka chilli (lub więcej wedle uznania) 3/4 l passaty pomidorowej (lub przecier+woda) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego mały pęczek koperku po gałązce świeżego rozmarynu, cząbru, oregano, lubczyku (lub po pół łyżeczki suszonych z każdego rodzaju) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku olej do podsmażenia cebuli Przygotowanie: Bataty obrać i pokroić
Ze smakiem i z pasjątakim razie używać zamiast soli ? Na rynku znajdziemy bardzo bogaty asortyment przypraw i ziół, zaczynając od znanych: bazylia, oregano, papryka ostra, tymianek, rozmaryn, a kończąc na rzadko dodawanych: szafran, estragon, czarnuszka oraz cząber. Pamiętajmy by przyprawy były świeże lub suszone, unikajmy gotowych mieszanek, do których dodawana jest zarówno sól, jak i glutaminian sodu oraz sztuczne barwniki
Życie na widelcuBlendujemy ;-) Zupę możemy podawać z serem feta, lub z serem żółtym (moim zdaniem lepiej smakuje z serem żółtym). Doskonale komponuje się z bagietką z masłem odrobiną masła i rozmarynu
Kuchnia Pełna Pasjiposiada niski indeks glikemiczny ugotowanej (IG) - 32 Składniki: 300 g suchej fasoli 100 ml oliwy z rzepaku 2 łyżki oleju sezamowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku suszony tymianek, rozmaryn (można użyć świeżych ziół) sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę, fasolę przesypujemy do garnka i gotujemy
kgwjanczewosurówką. Składniki: 0,5 kg schabu 4 średnie cebule 5 grzybów suszonych 1 mały kubeczek śmietanki 30% 1 szklanka bulionu warzywnego mieszanka ziołowa ( papryka słodka, kolendra mielona, imbir, tymianek, rozmaryn, papryka chili, majeranek, czosnek suszony) sól, świeżo zmielony pieprz mąka do obtoczenia oliwa Wykonanie: Schab pukamy pod bieżąca wodą i osuszamy. Kroimy na cienkie plasterki i lekko rozbijamy, przyprawiamy mięso
kgwjanczewomiędzy muzułmanami a chrześcijanami praktycznie nie istniał. W Europie panował chaos, a na egzotyczne przyprawy było stać jedynie najbogatszych, pojawiały się również w zakonach, gdzie uprawiano np. kmin, lubczyk, rozmaryn, kolendrę czy kozieradkę. Źródło: Opracowanie własne na podstawie J. Norman, The complete Book of Spices. GARAM MASALA W kuchni północnoindyjskiej stanowi najważniejszą mieszankę przypraw. Prawdą jest
Pełna Lodówkaosób. Składniki: 200g ciecierzycy, puszka krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, kilka czarnych oliwek, 1/2 pęczku natki pietruszki, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki rozmarynu, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Ciecierzycę opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na noc do nasiąknięcia. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, przepłukać i przełożyć
Pełna Lodówka