rozmaryn - 1042 przepisów (strona:35/70)

Bułki czosnkowe - idealne na grilla 208

Maj, sezon grillowy czas zacząć! Ja już go otworzyłam - w zeszłą niedzielę. Razy dwa.Po urodzinach Natalii, na których zostaliśmy uraczeni kiełbaskami, karkówką i szaszłykami, z grilla

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułki z parówką 174

Dzisiaj mam dla Was nietypowe bułeczki, bo z parówką. W dzisiejszym świecie, gdzie połowa ludzkości ogarnięta jest manią zdrowego żywienia, parówki często określane są mianem zła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Foccacia - bułki z oliwkami, pomidorami i ziołami (bez glutenu, mleka i jajek) 223

sól 1 łyżeczka olej lub oliwa 3 łyżki woda lub mleko roślinne około 1,5 szklanki siemię lniane mielone 2 łyżki pomidorki koktajlowe (cherry)oliwki czarne i zielone rozmaryn, bazylia, koperek, natka pietruszki lub suszone zioła np. prowansalskieJeśli nie macie uczulenia na jajka to warto dodać jedno kurze lub 4 przepiórcze.Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą

głodny alergik
Grillowana cukinia w marynacie 2276

marynacie! Moja marynata to mieszanka ziół, które w doskonały sposób podkreślają smak cukinii, nie przyćmiewając go. Aby przyrządzić taką marynatę potrzebujemy: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki majeranku ¾ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki chilli w proszku sól, pieprz Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w głębokiej misce. Pokrojoną w plastry cukinię wrzucamy do powstałej marynaty i mieszamy wszystko

PastelFood
Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym 194

czosnku łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli  szklanka śmietanki do gotowania, 12%  2 szczypty suszonego cząbru 1/2 łyżeczki suszonego tymianku  2 szczypty suszonego rozmarynu  1/3 pęczka natki z pietruszki sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Na blat wysypujemy semolinę, robimy wgłębienie, dodajemy sól i stopniowo wodę, wyrabiamy, ręcznie zajmuje to 15 minut

Moja smaczna kuchnia
Gulasz wegetariański z soczewicy i batatów 228

papryczka chilli (lub więcej wedle uznania) 3/4 l passaty pomidorowej (lub przecier+woda) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego mały pęczek koperku po gałązce świeżego rozmarynu, cząbru, oregano, lubczyku (lub po pół łyżeczki suszonych z każdego rodzaju) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku olej do podsmażenia cebuli Przygotowanie: Bataty obrać i pokroić

Ze smakiem i z pasją
Traktat solny - czyli moja rozprawa o soli 160

takim razie używać zamiast soli ? Na rynku znajdziemy bardzo bogaty asortyment przypraw i ziół, zaczynając od znanych: bazylia, oregano, papryka ostra, tymianek, rozmaryn, a kończąc na rzadko dodawanych: szafran, estragon, czarnuszka oraz cząber. Pamiętajmy by przyprawy były świeże lub suszone, unikajmy gotowych mieszanek, do których dodawana jest zarówno sól, jak i glutaminian sodu oraz sztuczne barwniki

Życie na widelcu
Zupa dyniowa 261

Blendujemy ;-) Zupę możemy podawać z serem feta, lub z serem żółtym (moim zdaniem lepiej smakuje z serem żółtym). Doskonale komponuje się z bagietką z masłem odrobiną masła i rozmarynu

Kuchnia Pełna Pasji
Fasolowa pasta 145

posiada niski indeks glikemiczny ugotowanej (IG) - 32 Składniki: 300 g suchej fasoli 100 ml oliwy z rzepaku 2 łyżki oleju sezamowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku suszony tymianek, rozmaryn (można użyć świeżych ziół)  sól, świeżo zmielony pieprz  Wykonanie: Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę, fasolę przesypujemy do garnka i gotujemy

kgwjanczewo
Schab w sosie cebulowo-grzybowym 217

surówką. Składniki: 0,5 kg schabu 4 średnie cebule 5 grzybów suszonych 1 mały kubeczek śmietanki 30% 1 szklanka bulionu warzywnego mieszanka ziołowa ( papryka słodka, kolendra mielona, imbir, tymianek, rozmaryn, papryka chili, majeranek, czosnek suszony) sól, świeżo zmielony pieprz mąka do obtoczenia oliwa Wykonanie: Schab pukamy pod bieżąca wodą i osuszamy. Kroimy na cienkie plasterki i lekko rozbijamy, przyprawiamy mięso

kgwjanczewo
Sałatka z roszponką i pulpecikami 271

prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy  0,5 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku sos 2 łyżeczki płynnego miodu 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki

Niezły Młynek
Filet z pstrąga pod kołderką z migdałów i orzechów brazylijskich z puree z ciecierzycy. 163

słodkowodna, którą, poza morskimi, toleruję. Nie starajcie się mnie przekonywać; chociaż przyrządzam inne ryby słodkowodne, tylko pstrąg mi odpowiada. Czego potrzebujemy? Do ryby: -sól, pieprz, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn i suszona cebula; nacieramy tą mieszanką z moździerza rybę z każdej strony -płatki migdałów, posiekane orzechy brazylijskie, masło, kolendra; łączymy razem w jedną masę -masło klarowane Do puree: -400 gram

BaRepas
UDZIEC JAGNIĘCY Z SOSEM Z CZERWONYCH PORZECZEK 159

Składniki: 1 udziec jagnięcy, 8 pokrojonych ząbków czosnku ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki ¼ szklanki posiekanego, świeżego rozmarynu ¼ szklanki posiekanego, świeżego tymianku 3 łyżki musztardy Dijon sól i pieprz, do smaku 4 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki 2 szklanki rosołu wołowego oliwa z oliwek sznurek kucharski ceramiczna tacka płyn do tacki (woda lub wino) Przygotowanie: Z kilku godzinnym wyprzedzeniem, należy połączyć czosnek

naRuszcie
Tosty z szynką prosciutto, awokado i jajkiem 205

przez 5 minut. Wystudzone obieramy i kroimy wzdłuż na plasterki. Tosty opiekamy. Awokado obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Zrumienione tosty skrapiamy oliwą ziołową - u mnie oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem (przepis  tu ) . Na każdy tost kładziemy szynkę, plasterki awokado i jajka. Przyprawiamy solą  i pieprzem. Posypujemy kiełkami rzodkiewki.  Pyszne śniadanie gotowe :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajecznica ze szpinakiem 125

jajecznicy dostałam pieczywo i porcję widocznej na zdjęciu tapenady . Składniki /dla 2 osób/: 3 jajka 1 mała cebula garść szpinaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki chili 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, po kilku minutach dodać posiekany czosnek i niezbyt drobno

Pasja Smaku