pyszny sam w sobie ale warto mięso potrzymać przez kilka godzin w marynacie by zachwytom nie było końca. Ja zazwyczaj robię marynatę na occie jabłkowym i przyprawach typu rozmaryn czy majeranek. Nacieram taką mieszanką i zostawiam na noc. Ocet jabłkowy przygotuj wedlug przpisu tu link . Mięso wyjmuję z marynaty, obmywam i kroję na kotlety grubości
prawdziwe jedzenieświąteczny żur. Zawsze gotuję więcej bo nie wiadomo kiedy może się przydać. ... Składniki: 2 lub 3 skrzydełka z indyka cebula sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, tymianek lub rozmaryn Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą (tyle żeby przykryła mięso). Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut i wodę odlewamy razem z pianą (szumowinami). Następnie nalewamy ok. 3 litrów wody, dodajemy przyprawy
prawdziwe jedzeniegłowy i ogona. Środek skrapiam sokiem z cytryny i opruszam szczyptą soli. Z wierzchu (skórę) posypuję przyprawami (kurkumą, majerankiem, pieprzem). Na rozgrzany na patelni olej wrzucam gałązkę rozmarynu i układam ryby. Smażę z obu stron do momentu aż skórka się zrumieni a mięso nabierze białego koloru. W tym czasie obieram ziemniaki na frytki. Smażę je w dużej ilości
prawdziwe jedzenieszczęścia , czyli grillowane skrzydełka kurczaka, marynowane w sosie BBQ Winiary z dodatkiem przyprawy do skrzydełek z miodem i piwem, podane na plastrze grillowanego ananasa w białym winie z dodatkiem rozmarynu i miodu. Było jak zwykle fantastycznie. Winiary również nie poskąpiło nam podarunków, najbardziej podobały mi się koszulki z naszymi imionami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzetwarzam pomidory, przygotowuję pieczone pomidory , no i obowiązkowo domowy przecier pomidorowy (puree pomidorowe). Kolejnym pomysłem na wykorzystanie pomidorów jest gęsty sos pomidorowy na zimę, pełen ziół prowansalskich (mieszanka suszonego rozmarynu, tymianku, bazylii i estragonu), cząbru oraz chili. Dzięki tym dodatkom sos jest bardzo aromatyczny, o charakterystycznym smaku, nie trzeba go już będzie doprawiać. 2 kg podłużnych pomidorów Lima 2 łyżeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępeklowej 1 łyżka ziaren jałowca 3 łyżki brązowego cukru 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno) 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu Przygotowanie do peklowania : Odcinamy z boczku skórę, wyrównujemy krawędzie tak aby był płat o kształcie prostokąta. Kruszymy przyprawy w ziarnach w moździerzu. Mieszamy sól , sól peklową, brązowy cukier z przyprawami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowaną marynatę można wykorzystać do przygotowania innych delikatnych gatunków mięsa.Kurczak wg tego przepisu jest już niestety wspomnieniem, królował na naszym świątecznym stole obok pieczonego kurczaka z miodem i rozmarynem, ale pokazuję go z myślą o kolejnych świątecznym obiadach, na których będzie podawane mięso. Pieczony kurczak to niektórych trywialne, proste i mało atrakcyjne danie, aby podawać na świątecznym stole. Według
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędanie, ale takiego kurczaka pieczonego w pikantnej marynacie bardzo polecam. Ostatnio kurczak pieczony często gości na naszym stole: - Kurczak pieczony z majerankiem i papryką - Pieczony kurczak w miodzie i rozmarynie - Pierś z kurczaka grillowana pikantna The post Kurczak pieczony w pikantnej marynacie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyprawy do smaku * łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie : Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek. Dodać pokrojoną cukinię, ja środek wydrążyłam, by w zupie nie było pestek. Całość przyprawić - u mnie rozmaryn, chili oraz pieprz i sól. Dolać bulion i dusić do miękkości co trwa 10 minut maksymalnie. Zupę zmiksować na gładko. Dodać jogurt naturalny. Idealnie sprawdzi się na ciepło
Magiczne Życie Martyszynki bądź z kurczaka * puszka pomidorów * mała cebula * ząbek czosnku * garść zielonych oliwek bez pestek * świeże zioła - bazylia, oregano * sól, pieprz do smaku * przyprawa do pizzy Prymat * rozmaryn Prymat * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę pokrojoną w plasterki oraz posiekany czosnek. Dodać mięso, przyprawy i dusić 10-15 minut. Wlać pomidory razem z sokiem. Przykryć
Magiczne Życie Martytyle, nie chciałabym tu stworzyc poematu na temat firmy. Skupię się teraz na wrażeniach z użytkowania woka. Pierwszym daniem jakie wykonałam w woku był Gulasz z zielonym groszkiem, rozmarynem i miętą . Podczas gotowania usmiechałam się pod nosem. Dlaczego? W przepisie napisane było tak:"(...) obtoczone mięso obsmażamy. Wlewamy niewielką ilośc wody i odskrobujemy to co nam przywarło, a potem dolewamy
Blondynka Gotujeoliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku zmiażdzone mały przecier pomidorowy 250 ml bulionu 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonego rozmarynu garść świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Dodatki: 500 gramów makaronu spaghetti ( ja wolę makaron wstążkę) ser parmezan starty według uznania lub inny ser żółty starty według
Niezły Młynekkanapkowego przysmaku - domową wędlinę. Składniki: pół kg łopatki wieprzowej w kawałku łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól pieprz papryka słodka i ostra (po pół łyżeczki) rozmaryn (łyżeczka) majeranek (łyżeczka) Przygotowanie: Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam. Przyprawy i czosnek wymieszałam z olejem i powstałą pastą natarłam dokładnie z każdej strony mięso. Piekłam w rękawie przez
Kulinarny Pamiętnikdomowa, czy kupna – zawiera dużo tłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany) sól morska świeżo mielony pieprz Sałatka: 2 garście pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki siemienia lnianego sok z 1/4 cytryny ewentualnie 3 łyżeczki oleju lnianego
OstryKęsszczypta lubczyku ogrodowego ( z tym tez nie szaleć, bo w połączeniu z kolendrą potrawa smakuje jak maggi) - pół łyżeczki ziaren gorczycy białej - 5 ziaren kolendry - 1 łyżeczka płaska rozmarynu - ---||--- cząbru - ---||--- szałwii - ---||--- pieprzu białego mielonego - ---||--- tymianku - ---||--- estragonu - ---||--- pieprz cayenne (z tym ostrożnie) - ---||--- pieprz ziołowy - ---||--- czosnek granulowany ----||--- szczypta czosnku niedźwiedziego Potrzebny jeszcze będzie sznurek, nitka lub wykałaczki
Zainspiruj się kuchnią