tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 ząbek czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta rozmarynu 1 jajko Sól Pieprz Sos: 1 średni ogórek kiszony ½ - ¾ łyżeczki musztardy sarepskiej – do smaku 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki majonezu - np. light 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz
Fabryka pomysłówklopsów/pulpetów? Składniki na 4 porcje: Na pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko Garść bułki tartej Sól Pieprz Szczypta rozmarynu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta cayenne Sos: 2 pory - biała część 300 ml bulionu ¾ łyżki mąki pszennej Mały pojemnik śmietany – u mnie 18 % Sól Pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Podane powyżej
Fabryka pomysłówformę 21x21cm (2porcje): Kilka plastrów szynki 10 dag pieczarek – ok. 4 sztuki ¼ większej cukinii ½ czerwonej papryki Garść szpinaku – ok. 15 dag Sól, pieprz Ostra papryka w proszku, bazylia, rozmaryn 6 jajek Kilka łyżek mleka 4 plasterki sera żółtego 1 dymka 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Warzywa pokroić wg uznania. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać szynkę pokrojoną
Fabryka pomysłówSkładniki: 2 pomidory + pomidor do dekoracji 2 sery mozzarella 100ml oliwy z oliwek kilka oliwek czarnych lub zielonych do przybrania opakowanie rukoli Sól morska, pieprz czarny, bazylia suszona i rozmaryn lub estragon. Obrane ze skórki pomidory kroimy na plastry średniej grubości. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem/estragonem. Ser również kroimy w średniej grubości
Pudełko rozmaitościJedno z dań, które przywędrowało za mną z Wielkiej Brytanii. Przygotowuję je jednak od niedawna, a dokładniej mówiąc, od kiedy odkryłam małe białe kiełbaski. Na wyspach
bistro mamaJuż październik, za chwilę czas przesuną. A dopiero co letni zmieniałam.Na pogodę narzekać nie można. Od kilku lat jesień jest piękna, długa, złota. Takie jak
bistro mamaW drugim dziecku cudowne jest to, że nie rodzi się egoistą. Może to zbyt górnolotne słowa, ale coś w tym jest. Obserwuję z podziwem jak naturalne
bistro mamaNie kurczak w całości , a filety z kurczaka.Danie niesamowicie aromatyczne.Zjadła je z przyjemnością nawet moja mama , która od kilku tygodni zmaga się z dietą ;)Musztarda
Ostra na SłodkoPost Kurczak po prowansalsku pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeJakiś czas temu wspominałam Wam o moim Zielonym Balkonie , a dokładnie pierwszych krokach w tworzeniu. Ostatnie zdjęcia były z 17/04/2013 dzisiaj chciałam Wam pokazać jak moje
Brzuszki ŁakomczuszkiCzas na kolejny wpis z cyklu, jak to u mnie rośnie. Wydaje mi się, że ostatnio nie ma zbyt wielu postępów więc czas zrobić zdjęcia i
Brzuszki ŁakomczuszkiWitam Was! Już za kilka dni w kioskach znajdziemy drugi numer Kukbuka, zatem chciałam Wam jeszcze zaprezentować przepis z poprzedniego numeru. Danie, na które przepis znajdziecie
Pora coś zjeśćCześć! Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na wyborną szynkę w miodzie, którą znalazłam w 2 numerze KUKBUK'a. Szynka jest aromatyczna i bardzo smaczna! Idealnie
Pora coś zjeśćDzień dobry! Postanowiłam przygotować kilka wersji domowego ketchupu. Po co kupować w sklepie, skoro można go przygotować samodzielnie i będzie o niebo lepszy? Pierwsza wersja, to
Pora coś zjeść