rozmaryn - 1042 przepisów (strona:54/70)

Roladki z piersi kurczaka z szynką parmeńską i porem 305

niczego" i wyszło bezapelacyjnie coś wspaniałego. Warto kombinować w kuchni :) Składniki: jedna pierś z kurczaka 3 plasterki szynki parmeńskiej pół pora kilka świeżych listków bazylii, mięty, kolendry ( tymianek, rozmaryn czy koperek również sprawdzą się świetnie) dwie łyżki musztardy dijon oliwa z oliwek łyżka miodu szczypta soli i pieprzu sok z połowy limonki Pierś z kurczaka kroimy na 3 plastry

Mango Papaja
Omlet z łososiem i awokado 262

talerz. Układamy na nim plastry łososia, kawałki awokado i przekrojone na pół pomidorki. Obok łososia układamy łyżkę gęstego jogurtu naturalnego. Jogurt posypujemy kaparami i świeżo mielonym pieprzem. Przystrajamy gałązką rozmarynu lub gałązką koperku

OstryKęs
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 1 267

naszej nowej domowej wędzarni. Jesteśmy debiutantami w tym temacie, ale przygotowaliśmy się bardzo sumiennie. A na Wielkanoc 2014 przygotujemy: Wielkanocą białą kiełbasę. Wiejską wędzoną kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem. Pikantną wędzoną kiełbasę a’la chorizo. Świąteczną wędzoną szynkę z goździkami. Pieczoną karkówkę. Wszystkie potrzebne akcesoria i przyprawy można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC

OstryKęs
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 3 273

wędliny przygotowane do wędzenia. Po wędzeniu odpoczywanie, a wieczorem parzenie. Domowa biała kiełbasa. Kiełbasy po wędzeniu, przed parzeniem. Po lewej: a’la chorizo. Po prawej: wiejska z rozmarynem. Wędzone karkówka i szynka

OstryKęs
Domowa wędzona karkówka 307

sól • saletra WYKONANIE Karkówkę natarliśmy mieszanką przypraw przygotowaną w moździerzu (np. pieprz, majeranek, sekret dziadka Feliksa (wspaniała kompozycja ziół: kolendra, owoc jałowca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, rozmaryn, cząber), ewentualnie sól, ale pamiętajmy, że wędliny będą leżeć w solance). Właściwie wystarczyłaby sama kompozycja ziół dziadka Feliksa ale ja uwielbiam majeranek w połączeniu z czosnkiem., więc daje go więcej

OstryKęs
GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA 252

potrawie (szczególnie polecane dla osób, które są na początku ograniczania soli w swojej diecie). Jak sama nazwa wskazuje mieszanka ziół przywędrowała do nas z Prowansji. W jej skład wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, oregano, cząber ogrodowy, mięta i kwiaty lawendy (chociaż lawenda nie jest używana w tradycyjnej kuchni prowansalskiej). Mieszankę, która sprzedawana jest od 1970 roku cieszy się wciąż rosnącą

Przepisy Aleksandry
Zapiekanka ziemniaczana 770

mniej, jeśli za nim nie przepadacie) ok. 500 ml płynnej śmietany 18% 2 łyżki masła mąkę 4 trójkąciki śmietankowego serka topionego przyprawy: sól, biały pieprz, mieloną słodką paprykę, kminek, rozmaryn, czosnek granulowany ok. pół pęczka natki pietruszki Ziemniaki szorujemy szczoteczką, ale nie obieramy. Następnie kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i podgotowujemy 10 min. W tym czasie plastry boczku

Ratunku obiad
Tunezyjski kurczak!!! 310

Kuskus zalewamy pozostałym gorącym bulionem. Na półmisek wykładamy kaszkę kuskus, a na środek wykładamy mięso. Podajemy na ciepło. Polecam z sałatką z świeżych pomidorów, papryki, czerwonej cebulki z kuminem, rozmarynem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Smacznego!!! Przepis bierze udział w akcji: "Nieznana kuchnia świata", a także w konkursie: "Twój świat od kuchni

Miksturownik
Danie jednogarnkowe z boczniakami. 222

mojej Akcji Boczniak Rządzi - zapraszam do udziału!!! Danie jednogarnkowe z boczniakami. Składniki: 400 g mięsa z szynki; duża marchewka; cebula; 125 g boczniaków; 6 małych ziemniaków; 500 ml bulionu; rozmaryn; ziele angielskie; liść laurowy; sól, pieprz. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, obrane i umyte ziemniaki, marchewkę, boczniaki również w kostkę. Cebulę w drobną kostkę. Do wysokiej patelni

Miksturownik
Grillowane szaszłyki wieprzowe w ziołowej marynacie 135

łyżeczki soli - czubata łyżeczka ziół prowansalskich - pół łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki estragonu - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki rozmarynu Przygotowanie:  1. Olej i wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą w szklance. 2. Łopatkę i brzuszek myjemy i kroimy w kostkę ok. 3 cm. Cebulę kroimy w dosyć grube talarki

Kraina Tysiąca Smaków
Polędwica z grzybami i żółtym serem 177

smaczna, a przede wszystkim nie wymaga długiej obróbki, w związku z czym jest idealna na szybkie obiady. Uwielbiam ją w różnych postaciach, ale często podaję właśnie z grzybami i rozmarynem, moim zdaniem świetnie do niej pasują. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Sosy do grilla - majonezowo-ketchupowy z czosnkiem i szczypiorkiem 165

się do domowej pizzy. Ja osobiście uwielbiam grillować różnego rodzaju mięsa i kombinować z różnymi wersjami szaszłyków, ale najbardziej chyba kocham ziemniaki zawinięte w folię z masłem czosnkowym i rozmarynem, upieczone na grillu. Mogę jeść tylko te ziemniaki i np. taki sos majonezowo-ketchupowy. Właściwie to nic więcej mi już na obiad nie potrzeba. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Zamiast pop-cornu albo chipsów - pikantne chrupki z ciecierzycy! 836

dałam (bo ani kuminu, ani kolendry nie miałam) do oliwy w kolejności wg Pięciu Przemian: bazylię i cebulkę suszoną  (o),  sól (sn),  kilka kropli cytryny (k), rozmaryn, lubczyk i pieprz cayenne (g), mielony kminek (sł) - każdej przyprawy  po 2-3 szczypty, najwięcej kminku Ciecierzycę odsączyłam z zalewy, rozłożyłam na papierowym ręczniku i wysuszyłam, po czym przełożyłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 177

papryka czerwona 2 średnie cebule 1 marchew 1 /2 puszki pomidorów 1/2 butelki piwa Porter 2 kabanosy podwędzane 1 łyżeczka przypraw y Tandari Masala Royal Brand  sól, rozmaryn, gałka m u szkatołowa, pieprz olej do smażenia Mięso pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelnik, wrzucić mięso i podsma ż yć na złoto. Marchew pokroić w kostkę - dodać do mięsa

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 160

innowacji. Jedno z moich dań przygotowanych z olejem rzepakowym SOCZYSTY FILET Z KURCZAKA Składniki: 1 pierś z kurczaka do marynaty: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego łyżeczka rozmarynu sól Filet podzielić na porcje.  Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Odstawić na 60 min. do lodówki. Mięso smażyć na patelni ( najlepiej na grilowej, niestety jeszcze nie posiadam

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania