rozmaryn - 1042 przepisów (strona:55/70)

Rolada z kurczaka ze szpinakiem w sosie kaparowo-cytrynowym 281

CYTRYNOWY 250 ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 150 ml wina białego wytrawnego 100 ml śmietany 30% sok z 1/2 cytryny 1 łyżka kaparów tymianek, rozmaryn KAMIS sól, pieprz Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym bulionem drobiowym. Dolać wino, wsypać po szczypcie ziół. Gotować 5 minut. Po tym czasie dolać śmietankę oraz

kolorowotorcikowo
Cytrynowo-ziołowe udka 334

Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 1,5 cytryny 80 ml oliwy 2 płaskie łyżeczki soli ziołowej KAMIS 2 łyżki tymianku świeżego ( listków) 2 łyżki rozmarynu KAMIS 1 łyżka musztardy dijon Wykonanie: Mięso dokładnie umyć, osuszyć, po czym podzielić na podudzia i udka. Przygotować marynatę. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 1 cytryny. Połączyć sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę

kolorowotorcikowo
Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i sweet chilli 231

mama stwierdziła, że mogę jeść mięso Inne przepisy na pieczone mięso: łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem proponuję Wam upiec lekko pikantną pieczoną karkówkę z sokiem pomarańczowym, z dodatkiem sosu sojowego zaraz soli, oraz pikantnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski ziemniaczano-serowe 374

przepisy na kluski: Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną Kluski kładzione Jak zrobić kluski śląskie Kluski z kaszy kuskus Kluski z sałaty i buraka 30 dag ziemniaków pieczonych z rozmarynem 150 g serka kanapkowego 1 jajko 5 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia przekładamy do pojemnika blendera, wbijamy 1 jajko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łopatka pieczona z oregano 149

świętach pieczoną łopatkę kroiliśmy cieniej jako dodatek do kanapek. Inne przepisy na pieczone mięsa: Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Polecam ten przepis na Łopatkę pieczoną z oregano Ok. 1 kg kawałek łopatki wieprzowej zamarynowałam dzień przed pieczeniem, wykorzystałam mieszankę przypraw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka domowa gotowana 398

litr) 3 duże ząbki czosnkuprzyprawy do gotowania szynek: 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy rosyjskiej 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka tymianku kilka ziaren jałowca kilka papryczek chili Jalapeno czosnek Szynki myjemy, przekładamy do kamiennego garnka, zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody wymieszanej z solą peklową, dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Knekkebrød - chleb norweski 215

Po raz kolejny wzięłam udział w Piekarni Amber. Co prawda coś mi się poprzestawiało (chyba już ze zmęczenia:)) i dodaję nieco spóźniony wpis, bo powinien być

Z miłości do słodkości
Schab z morelami 179

Zapraszam was dziś na solidną porcję mięsa :)   Schab faszerowany suszonymi morelami z puree z buraka - 1kg schabu wieprzowego - garść suszonych moreli - zioła (tymianek, oregano, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory) - świeżo mielony pieprz, sól - łyżka sosu sojowego - łyżka sosu worcester - łyżka oleju - łyżka masła Na puree: - 5 buraków - 1 mandarynka dodatkowo: chrzan biały tarty + czarnuszka Schab przecinamy

Sajkofanka smaku
Risotto 357

suszone pomidory z zalewy - 10 sztuk 2 łyżki masła 100ml białego wina ok. 1 l bulionu warzywnego (ewentualnie przegotowana, letnia woda) pieprz czarny świeżo mielony, sól ziołowa  tymianek, rozmaryn pieprz cayenne Wszystkie składniki przygotowujemy: cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy drobno, pomidory kroimy na mniejsze kawałki, szpinak przesmażamy na oliwie. Avocado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i kroimy

Sajkofanka smaku
Wołowina słodko-ostra z warzywami i świeżą bazylią 229

Mięso: - 400g antrykotu wołowego bez kości  Marynata: - 100ml czerwonego wina półwytrawnego - 2 listki laurowe - świeżo mielony pieprz - 2 ziarenka ziela angielskiego  - łyżeczka sosu sojowego  - świeży rozmaryn gałązka  - 2 ząbki czosnku w plasterki pokrojonego Dodatkowo: - biały sezam - sos sojowy - świeża bazylia - tajski sos PAD Thai (słodko - kwaśny)  - 1 limonka  1. Mięso oczyszczamy z błon

Sajkofanka smaku
Rolada z indyka z papryką i marchewką 243

kawałek marchewki bobaski z puszki 2 łyżki mozzarella 1 kulka pietruszka zielona krojona 1 łyżka Marynata: sól 0,5 łyżeczki pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki marynata do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne 1 łyżeczka czosnek 3 ząbki olej 3 łyżki musztarda francuska 1 łyżka do posmarowania Przygotowanie: Marynata: czosnek obrać rozetrzeć z solą włożyć do miseczki dodać pozostałe składniki

Ala piecze i gotuje
Pałki w marynacie z warzywami 184

półplasterki razem z skórką.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na blasze rozłożyć warzywa oprószyć solą morską prowansalską, przyprawą do ziemniaków i dodać kilka igiełek rozmarynu. Wymieszać. Posypać żurawiną i ułożyć pałki z marynaty. Cebulę i czosnek z marynaty również dodać do warzyw. Srebrną folią szczelnie przykryć blachę i włożyć do piekarnika

Ala piecze i gotuje
Jesienny makaron z dynią 126

mnie Cellentani) ½ dyni, około 700 g (przed obraniem) 1/2 czerwonej cebuli( u mnie cebula Tropea) garść grzybków, u mnie 30 g suszonych prawdziwków 5 listków szałwii, 1 gałązka rozmarynu, z balkonowego ogródka 50 g tyrolskiego szpeku lub szwarcwaldzkiej szynki 2 garści rukoli sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Oczyszczone grzybki gotujemy do miękkości. Obraną dynię kroimy w dużą kostkę

Mia Cucina Sofieta
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 171

nagrzanym do 180° przez 40 minut.   Dynię umyłam, pokroiłam w półksiężyce, (nie obierałam ze skórki), równomiernie rozłożyłam na papiarze do pieczenia, polałam nitką oliwy, posypałam swieżą szałwią i rozmarynem.   (pieczona dynia jest pyszna i aromatyczna, zarówno na zimno jak i na ciepło

Mia Cucina Sofieta
Shortbread z ziołami 212

mąki pszennej 30 gr semoliny lub mąki krupczatki 2 łyżki startego parmezanu 120 g masła 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki cukru 2 łyżki ziół ( drobno posiekana pietruszka, szałwia, szczypiorek, rozmaryn) 1 białko 8 listków pietruszki do ozdoby Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, serem i ziołami. Dodajemy miękkie masło i mieszamy widelcem, aż powstanie ciasto. Schładzamy przez

Mia Cucina Sofieta