rozmaryn - 1042 przepisów (strona:56/70)

Zamiast klopsow. 185

nich reki i nie umiem utrzymac ich przy zyciu dluzej niz pare tygodni. O ile z bazylia jakos sobie radze, tak z tymiankiem za kazdym razem ponosze bolesna kleske. Rozmaryn i mieta juz nie sa tak oporne, ale tez nie ma sie czym chwalic. Dzis kilka galazek mojego ulubionego tymianku dodalam do prostej pieczeni z mielonego miesa. Wykorzystalam

Przysmaki Karolki
Gyros a'la Edyta 244

wieprzowiny- np schab 1 cebula 150 ml bulionu kurczakowego 2-3 łyżki oleju Przyprawy : 1 łyżeczka papryki 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli po 1 łyżeczce rozmarynu, oregano, bazylii, suchego czosnku 1 łyżka mąki  Przyprawy mieszamy z mąką. Dzielimy na trzy części. Mięsa kroimy na paski. Smażymy na łyżce oleju wieprzowinę zmieszaną z pierwszą częścią przypraw- na dużym

Smaki Edyty
Kurczak z pieczonymi warzywami II- chicken with veg 207

młodych ziemniaków Przyprawy: Sól, pieprz, paprika, chilli cayenne, pietruszka- wszystkie przyprawy mieszamy razem Oliwka do polania : 4 łyzki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku rozmaryn tymianek  Wykonanie: Podudzia doprawiamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika na 200 C na 30 min. Wyciągamy , odwracamy kurczaka, doprawiamy I wstawiamy na 15-20 min. Gotowe. :) Warzywa-Marchwe I pietruszkę kroimy w talarki. Ziemniaki

Smaki Edyty
Kurczak w marynacie musztardowo-klonowej 278

Indianie z Ameryki, z części północno-wschodniej. Polecam :) Zaczynamy : Składniki: udka z kurczaka 1 musztarda Dijon-220 gr 220 ml  syropu klonowego 2 łyżki octu winnego sól, pieprz rozmaryn  Wykonanie: Połowę składników *( musztarda, syrop klonowy, ocet ) mieszamy razem w misce. Dodajemy ok 1/4 łyżeczki pieprzu I soli. Do marynaty wrzucamy kurczaka- najlepiej bez skóry :). Mieszamy by udka przeszły

Smaki Edyty
Sos z karkówki do makaronu 208

niego cebulę. Smażyć na złoto mieszając cały czas. Dorzucić mięso i dalej smażyć aż do zrumienienia. Wlać wywar z gotowania grzybów i resztę wody. Włożyć pokrojone grzyby ,pomidora, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, jałowiec. Wsypać szczyptę soli i pieprzu. Dusić przy uchylonej pokrywce godzinę. Płyn powinien odparować tak by sos był gęsty. Dodać masło. Wymieszać. Doprawić

Buniabaje w kuchni
Polędwica wieprzowa z tymiankiem 146

dzięki swej delikatności doskonale komponuje się z różnymi smakami. Pyszna jest z grzybami , ale i z czosnkiem. Gotowana w sosie chrzanowym albo jako bitki. Robię ja też w rozmarynie i tymianku. Dziś przyszła pora na tymianek. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym 226

będzie wpływa też co mam na surówkę lub z czym mam podać ( ziemniaki, kasza, kuskus, kluski). Taka średnia wypadkowa :).O tym sosie zadecydowała połówka żółtej papryki , pomidory i rozmaryn na parapecie :) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Odsmażane ziemniaki z nutka tymianku 201

odsmażane na rumiano. W sezonie kiedy są młode małe ziemniaki specjalnie obieram ich więcej i gotuje by potem obsmażać na maśle w całości. Doprawiam je na różny sposób - kminkiem, rozmarynem, koperkiem, a ostatnio tymiankiem. Na prawdę są dobre i jako dodatek do II Dania i jako samodzielne danie np. z chłodnikiem do popicia. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Tymiankowa nototenia 198

reguły były to gałązki świeżych włożone do marynaty lub do brzucha ryby przygotowanej do pieczenia lub gotowania na parze. Niestety dziś został mi ze świeżych tylko rozmaryn a nie taki miałam pomysł. Postanowiłam wykorzystać suszony tymianek robiąc mocną marynatę z jego udziałem a potem ścierając go z ryby w trakcie osuszania by nie palił sie w czasie smażenia. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem 219

Małe bitki z ligawy wołowej uduszone w aromatycznym sosie ( z grzybami, rozmarynem, suszonymi śliwkami i oczywiście z dużą ilością cebuli ). Bitki to potrawa z cyklu tych , które lepiej przygotowywać w większej ilości - ale co ma zrobić gotujący jak potrzebuje małe porcje ? Zrobić na 2-3 razy i zamrozić albo zaprosić gości. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Bakalie nie tylko do ciast ? 169

latin;} Daktyle z migdałami Daktyle pozbawić pestek. W ich miejsce wcisnąć po 2 obrane ze skórki i blanszowane migdały. Każdy daktyl owinąć cieniutkim plasterkiem suszonej szynki. Spiąć wykałaczką, posypać rozmarynem. Kuskus z figami Szklankę kaszy kuskus zalać gorącym bulionem, przykryć o odstawić by napęczniała. Przemieszać i wystudzić. Opłukać i namoczyć 5 suszonych fig i moreli. Odsączyć i pokroić w paski

Magiczne Życie Marty
Smakowity pasztet z kruszonką pistacjową 164

cebula * 2 ząbki czosnku * średnia marchewka  * średnia pietruszka  * kawałek selera * opakowanie Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi  * 2 łyżki masła   * sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, gałka muszkatołowa  * garść pistacji Przygotowanie : Mięso z indyka podzielić na małe kawałki, obsmażyć na roślinnym smalczyku Smakowita Pajda. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Zalać bulionem warzywnym bądź drobiowym i dusić

Magiczne Życie Marty
Szaszłyki idealne na grilla 209

smakowały. Można sobie poszaleć. Do moich szaszłyków użyłam podlaskiej przyprawy do szaszłyków, która otrzymałam do przetestowania od sklepu przyjemnegotowanie.pl Skład tej przyprawy : * cząber * kminek * pieprz czarny * jałowiec  * czosnek * rozmaryn * papryka  * owoc berberysu   * mięta * kuklik * warzywa  Skład dla mnie dobry, bez chemii i glutaminianu. Dodatek i zapach mięty mnie pozytywnie zaskoczył. Składniki : * filet z kurczaka  * cukinia

Magiczne Życie Marty
Tarta z botwinką i fetą 187

Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo ciekawą, słodko słoną tartę, którą rozkoszowaliśmy się w czasie majówki. Słodkie buraczki i miód, przełamane słoną fetą z dodatkiem wyraźnego rozmarynu. Połączenie bardzo smaczne, botwinka idealnie sprawdziła się w formie farszu do tarty. Inspirowane przepisem z bloga White plate. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Korzstając ze słońca - grillowanie. 200

grillowaniem odstawiłam w pokojową temperaturę na około kwadrans.   ZIOŁOWE ŻEBERKA Z GRILLA. (auotrski;) 1/3 szklanka oliwy 2 łyżeczki suszonego czosnku granulowanego 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki suszonego rozmarynu 1 łyżka suszonej mięty kilka kropel soku z cytryny łyżeczka soli łyżeczka pieprzu Wszystko dokładnie połączyłam. Oczyszczone mięso natarłam marynatą, zostawiłam w niej na całą noc w lodówce. SURÓWKA

W kuchni Karmel-itki