rosół z gęsi - 97 przepisów

Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole 195

chodzi o kompozycję składników) i podamy w nietypowy sposób ? Pysznie będzie . Przy rozbieraniu piersi z gęsi okazało się , że zostało mi kawałek chudego mięsa z gęsiej piersi. Mogłam go wrzucić do gęsiego rosołu ale pomyślałam , że mogę spróbować użyć gęsiego mięsa do zrobienia  gołąbków. Proponuję gołąbki robić następnego dnia po ugotowaniu rosołu lub później jeśli mięso na gołąbki

Buniabaje w kuchni
Smaczny rosół z gęsi 182

momencie możemy dodać do rosołu mały kawałek czerwonego buraczka, wygotuje się i rosół przybierze piękny żółty kolor ( należy pamiętać, by po ugotowaniu rosołu, buraczek wyjąć, papryczkę również !) Doprawić pieprzem, solą Jeśli lubimy rosół w wersji ostrej to dodajmy właśnie papryczkę, ewentualnie 3-4 ząbki czosnku.A im spokojniej będziemy go gotować, tym bardziej będzie klarowny. Taki rosół ma właściwości rozgrzewające(...)roku o to nam chodzi .Wywar ma sporo tłuszczu, ale mnie on nie przeraża, bo akurat z gęsi bardzo mi smakuje :DTu pisałam o właściwościach smalcu z gęsi.Rosół można podawać z uszkami z mięsem. Mięso pochodzi oczywiście z rosołu. Smacznego

Proste Potrawy
Rosół z gęsi z kołdunami 194

mocnego wywaru na kośćcu ( mięska jest na nim całkiem sporo) pozostałym po wyluzowaniu połówek piersi z gęsi i podaję z kołdunami ( farsz z mięsa obranego z kostek). Na więcej osób by się nie udało ale na małe 2 porcje akurat starczy. Rosół jest bardzo smaczny. Jeśli komuś przeszkadza ,, tłustość " to można po ugotowaniu schłodzić go i wstawić

Buniabaje w kuchni
Rosół z gęsi, z korzenną nutą 158

raczej koniec remontowego zamieszania w moim domu.  Gdy odcięłam uda i piersi oraz wszystkie skórki został mi szkielet gęsi razem z szyją i skrzydłami. Pocięłam go na nieco mniejsze kawałki, takie żeby zmieściły się do gara, i postanowiłam ugotować dobry rosół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 130

gęsiego rosołu, który można wykorzystać do przygotowania innych zup. Składniki farszu do pierogów: 2 uda gęsi 2 spore cebule 2 marchewki i 1 pietruszka (ugotowane w rosole) 1/2 szkl. rosołu z gęsi 1-2 łyżki gęsiego tłuszczu (zebrany z rosołu) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry olej(...)wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ugotowane uda wyjąć z rosołu, obrać z mięsa. Rosół pozostawić do wystudzenia. Gdy będzie zimny, za pomocą łyżki zebrać z jego powierzchni tłuszcz, będzie potrzebny do farszu. Cebule pokroić i podsmażyć na oleju (lub gęsim tłuszczu). Następnie zmielić w maszynce do mięsa: podsmażone cebule, ugotowane mięso, marchewki i pietruszkę

Codziennik Kuchenny
Kwaśnica na gęsinie. 104

własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Składniki kwaśnicy: 4 ziemniaki 2 marchewki 4 szkl. kapusty kiszonej (pokrojonej, dobrze ukiszonej) 8 szkl. rosołu z gęsi woda w ilości takiej, aby zakryć warzywa 3 liście 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 5 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru ugotowane mięso(...)gęsi Składniki rosołu z gęsi: 2 korpusy z gęsi (kupiłam korpusy ze sporą ilością mięsa i skórą) 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 bulwy selera 1/2 pora 1 cebula 3 litry wody 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 2,5 łyżeczki soli Przygotowanie rosołu z gęsi: Korpusy z gęsi  umyć

Codziennik Kuchenny
rosół z gęsi 157

Wczoraj mieliśmy okazję brać udział w V Festiwalu Rosołu. Nasz rosół z gęsi zajął III miejsce z czego jesteśmy bardzo zadowoleni dlatego też chcielibyśmy się z Wami podzielić przepisem na ów rosołek Składniki: - korpus + szyja z gęsi - 1 noga z gęsi - 300 g szponder wołowy - 1 ćwiartka kurczaka - 1 por - 2 średnie marchewki - 1 pietruszka - ćwiartka selera(...)angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili - kilka igiełek rozmarynu - makaron domowy z pietruszką i lubczykiem Składniki na 10 porcji. Do garnka wrzucamy gęś, kurczaka, szponder wołowy i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza) gdyż jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane

Kuchenne Wariacje
rosół z gęsi z kołdunami 147

pierogi (1/2 porcji)  klik - obrane mięso z porcji rosołowej - gęsi smalec (u mnie wytopiony z najtłustszych części z porcji rosołowej) - marchewka i cebula pozostała po przecedzeniu rosołu Porcję z gęsi   dokładnie myję, osuszam, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Zagotowuję na małym ogniu. Gdy na wierzchu zacznie zbierać się szum, zbieram go dokładnie łyżką(...)pokrojoną w pióra cebulę i dodaję do garnka. Niektórzy solą rosół już w tym momencie, inny czekają na sam koniec gotowania. Ja dodaję trochę soli już, a trochę na koniec (lepiej od razu nie przesadzić, ponieważ rosół podczas gotowania znacznie się zredukuje i może być za słony).  Rosół gotuję ok 2,5 godziny na bardzo wolnym ogniu. Następnie odcedzam

Cook&Love
Pasztet z gęsi z pistacjami 187

się z nim równać.  Składniki:750 g mięsa z gęsi (z rosołu lub pozostałego z pieczonej gęsi)200 g gęsich wątróbek lub z innego drobiu75 g gęsiego smalcu2 małe cebule2 jajka3/4 szklanki rosołu z gęsisól, pieprz100 g boczku wędzonego w plastrach100 g pistacjiPrzygotowanie:Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na smalcu. Pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną(...)wątróbkę i smażymy przez chwilę, aby się zaparzyła, ale pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajka, sól, pieprz, rosół i dokładnie wyrabiamy mikserem. Na koniec dodajemy obrane pistacje i mieszamy. Przygotowujemy formę do pieczenia pasztetu. Dno i brzegi foremki wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej foremki przekładamy mięsną masę

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi bez pieczenia 126

Dobry rosół to podstawa. Ostatnio rozsmakowałam się w rosole z gęsi oraz kaczki. Mięso z rosołu oraz włoszczyznę wykorzystałam do pasztetu czy raczej pasty z gęsi. Świetnie smakuje na kanapce lub jako farsz do pasztecików. Składniki: mięso z dwóch ugotowanych piersi gęsich (obrane z kości i skóry) 1 marchew z rosołu 1 pietruszka z rosołu 3 ząbki czosnku(...)rosołu kawałek selera z rosołu 3 łyżki tłuszczu z gęsi sól pieprz gałka muszkatołowa imbir słodka czerwona papryka Ugotowane mięso i warzywa zmiksować w malakserze razem z tłuszczem i przyprawami. Przełożyć do miski lub foremki. Schłodzić. Podawać z pieczywem lub jako nadzienie do pasztecików

Czerwień i błękit
rosół z gęsi z pierogami z gęsi 113

rosół: korpus z gęsi, włoszczyzna, sól, 2 jagody jałowca, 4 ziarna pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, mała gałązka rozmarynu, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula pierożki: 3 śliski suszone, mięso z rosołu, sól, pieprz ciasto na pierogi: 300 ml mąki, 160 -180 ml ciepłej wody, 1 łyżka roztopionego masła, szczypta soli sól, tłuszcz (najlepiej smalec z gęsi

królestwo garów
Gęsie piersi pieczone z jabłkami 195

ważyła zaledwie ok. 1,2 kg . Burza mózgu co mam z nią zrobić trwała chyba 3 dni. W końcu wymyśliłam, że kościec z przyległościami i tłuszczyki wykorzystam na gęsi rosół ( potem obiorę resztki mięsa i zrobię do tego rosołu kołduny).Okrawki chudego surowego mięsa ( jest tego ze 3 łyżki) - przeznaczę na 2 gołąbki z gęsiną , jakąś kaszą i grzybami

Buniabaje w kuchni
dania z gęsi 106

gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami rosół z gęsi z pierożkami z gęsi zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino wino do gęsi

królestwo garów
Pierś z gęsi z figami 99

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} pasztet z gęsi z żurawiną rosół z gęsi z pierożkami z gęsi   zastawa

królestwo garów
Rosół z gęsi 96

Rosół z gęsi będzie smakował nie tylko tym, którzy generalnie uwielbiają rosół. To delikatna zupa z silnym aromatem warzyw i posmakiem gęsiny, która jest dość charakterystyczna. Mięso z gęsi nie jest tłuste, więc zupa jest dość lekka a jednocześnie pożywna. Warto ją przygotować zwłaszcza jeśli wcześniej kupiliście całą gęś i chcecie wykorzystać jej wszystkie części

Milion Smaków