dobry rosół - 453 przepisów

Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie! 177

chce wiedzieć o czym rozmawiałyśmy.  Jak wracam późno to się obraża. I zawsze wyciąga pierwszy rękę. ZAWSZE!  I robi najlepsze niedzielne śniadania na świecie :) Sto lat Kochanie ♥ Dobry rosół to... Dobre mięso - lubię rosół z dodatkiem mięsa wołowego (szponder, antrykot), to nie musi być wielki kawałek. Reszta do mięso drobiowe. Można dać szkielet, tuszkę. Ja daję dwie dolne(...)kaczce i niestety, ja do dziś mam ciarki na wspomnienie tej tłustej zupy... ;) Dużo włoszczyzny - im więcej włoszczyzny, tym mniej kostki rosołowej. Bez kostki naprawdę da się zrobić dobry rosół. To właśnie włoszczyzna nadaje cały smak! Daję dużo marchewki, bo lubię kiedy rosół ma słodkawą nutę. Czasami daję więcej selera i pietruszki, ale z tym muszę uważać, bo mąż

bistro mama
Ramen po polsku z kaczką 133

Wszyscy starają się stworzyć coś na wzór ramenu, na blogach pojawiają się przepisy na japońską zupę. Uczą się robić makaron ramen. W tym szaleństwie zupełnie zapomina się o naszym dobrym rosole, z domowym makaronem, żółtkiem... . Nasuwa się powiedzenie – cudze chwalicie, swego nie znacie. Proponuję dobry rosół, z kaczką, domowym makaronem, jajkiem w koszulce. Można ugotować prosty rosół, ja proponuję rosół

królestwo garów
Uzależniająca zupa tajska mojego taty 144

męża i z lupą by szukać komu nie smakowała. Ostrość trzeba dostosować do swoich możliwości i upodobań –  u mnie jada się zdecydowanie na ostro. Podstawą tej zupy jest dobry rosół, a niezbędne składniki to imbir, trawa cytrynowa, mleczko kokosowe i chili oraz cytryna. Jest dość podobna to tom kha gai, o czym dowiedziałam się odwiedzając blog Mirabelkowy , choć(...)choć najlepiej smakuje na drugi dzień) Ilość porcji:                 6-8 Składniki: ·          3 litry dobrego rosołu drobiowego ·          6 listków kafiru (3+3) ·          5-6 łyżeczek świeżego imbiru

Bazując na smaku
Rosół 239

znosi chorobę najlepiej z nas wszystkich i poza nieprzyjemnym katarem, nic jej nie jest. Przy tradycyjnej niedzieli, niesprzyjającej aurze i niedomaganiu większości rodziny, nie ma innego wyjścia, jak ugotować rosół. Dobry, polski rosół, który wzmocni i szybko postawi na nogi. Tosia jest już na tyle duża, że może jeść wywar z mięsa, dla dzieci poniżej roku proponowałabym jednak bulion warzywny(...)który przepis także postaram się zamieścić. A zatem na specjalną prośbę mojej dobrej znajomej, przed wami moja wersja rosołu. Rosół 2 udka z kurczaka 200g wołowiny rosołowej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu włoszczyzna (seler, 2 pietruszki, 2 marchewki, por) 1 średnia cebula mieszanka ziołowa z lubczykiem (bez soli i glutaminianu) Mięso umyć i wrzucić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rosół drobiowo wołowy 356

Dobry rosół wymaga czasu. Trzeba go gotować długo, na małym ogniu. Ma tylko pyrkać. Potrzebuje dobrego mięsa i dużo warzyw. Mimo iż rosoły gotuję od zawsze, z przykrością stwierdzam, że nie jestem w stanie odtworzyć rosołu z czasu mojego dzieciństwa i młodości. I nie, nie urodziłam się na wsi,  nie kupowaliśmy wiejskich(...)intensywny. Coś się zmieniło. Może to już nie te kuraki, może nie te warzywa, ale to już nie jest rosół taki jak dawniej. Mimo wszystko warto go gotować bo jest, jednak, dobrą zupą.składnikiok 1300 g   kurczaka wiejskiegook 800 g wołowiny z kością ( szponder)3 l wody1 marchewka2 spore pietruszki1/2 dużego selera lub 1 małyporcebula

Stare Gary
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 274

Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia. Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa. Część tego rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny. A , że nie toleruję sosu rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki. * Z uwag

Buniabaje w kuchni
Rosół drobiowy - ozonowanie żywności 188

Rosół to jedna z moich ulubionych zup, bo jej przygotowanie nie jest skomplikowane – wrzucamy wszystko do jednego garnka, gotujemy kilka godzin, na koniec doprawiamy. Tyle. Ale dobry rosół to w dużej mierze zasługa dobrego mięsa i dobrych warzyw. Dzisiaj przygotowałam rosół z wody, warzyw i korpusu z kurczaka, które najpierw poddałam ozonowaniu. Pod przepisem kilka ważnych informacji

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rosół 637

długiej przerwie I prośbach ;) mojej rodzinki zagościł na naszym stole rosół. Jak ugotować dobry rosół? Przede wszystkim nie można się spieszyć...gotowanie rosołu trzeba celebrować- jak każda królowa, lubi by poświęcic jej troche czasu. A smakiem odda nam wszystko co najlepsze. Znawcy tej zupy ;), czyli nasze babcie mowią , że dobry rosól to min 2 godziny gotowania. Każdy

Smaki Edyty
Makaron domowy tradycyjny 132

domowy - najsmaczniejszy, najpyszniejszy, najlepszy na świecie! Smaku domowego makaronu nie da się zastąpić. Po prostu się nie da i już! Bez domowego makaronu nie ma też dobrego rosołu i w ogóle dobrej zupy.Makaron kupny, zamiast wzbogacać i dopełniać bukiet smakowy zupy, czy wywaru, tak naprawdę okrada ją z bogactwa aromatów i smaków. Kto raz zasmakuje rosołu

Szybko Szybkowar
Aromatyczny i szybki rosół 137

Rating: Aromatyczny i szybki rosół to alternatywa na Rosół Królewski, który jest trochę pracochłonny i czasochłonny. Szybki rosół jest tylko czasochłonny. Każdy dobry rosół – nie mówię tu o sklepowych kostkach pseudo rosołowych, bo one nic z rosołu w sobie nie mają – musi się trochę pogotować. Od jakiegoś czasu chodziłam na skróty w kwestii gotowania rosołu

Magiczny Garnek
Domowy rosół z kluseczkami 378

mnie rosół  jest z wołowiny, niezbyt często taki  przygotowujemy ze względu na jej cenę. Rosół wołowy jest smaczny, bardzo aromatyczny i esencjonalny. Podaję rosół wołowy  z domowymi kluseczkami. Na dobrym rosole można przygotować wiele zup, rosół jest doskonałą bazą do zup i sosów. Można taki rosół zamrozić, nawet w pojemnikach do lodu, jeśli jest potrzebny to wystarczy go dodać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 253

dlatego, aby zespół nie zaczął grać w momencie, kiedy dania zostają wnoszone na salę i  w odpowiednim czasie ogłosił przerwę. Bardzo ważna jest różnorodność potraw, wesele bez dobrego jedzenia, nie może się udać,  pamiętajmy o tym ustalając, czy układając menu. Pamiętać należy o wegetarianach, jest ich coraz więcej i kuchnia, jeżeli podamy ilość osób, nie będzie miała(...)różnie w różnych restauracjach wychodzi. Tylko niektóry prawdziwy gastronomik pojedzie na wieś i kupi kilka kur na rosół. Te sklepowe kury, to nadają się co najwyżej do ugotowania kapuśniaku. Dobrego rosołu się  na nich nie ugotuje, a rzadko który kucharz, będzie gotował rosół jak kiedyś - wołowina, kura, cielęcina, odrobina wątróbki itd Bardzo często zdarza się, że wesele zaczyna się

Kulinarny karnet Christophera
Pyszny rosół z lubczykiem i goździkami podany z młodymi ziemniaczkami 152

dania były młode ziemniaczki zalewane rosołem lub klasycznie - makaron cienkie nitki. Dziś przygotowałam rosół na częściach kury, z dużą ilością warzyw, suszonym lubczyku, natką pietruszki i młodymi ziemniaczkami. Prawdziwy dobry rosół gotuje się długo, który później tylko delikatnie "pyrka" jak mawiała moja babcia. Jak się zagotuje - traci kolor. Pyrka, dzięki czemu będzie klarowny. Zdecydowanie cierpliwi będą nagrodzeni smakiem:) Składniki

Zasmakuj Kuchni
Jak zrobić idealny rosół 165

Jeśli chcemy mieć zdrowy, esencjonalny rosół, musi on zawierać mięso z kością. - Rosół gotujemy długo – nawet trzy godziny. Nie jest to tania zupa. Używamy najlepszych składników. Pamiętajmy jednak, że dobry rosół jest jak lekarstwo, wzmacnia organizm po chorobie, szczególnie po atybiotykoterapii, rozgrzewa, poprawia nastrój i jest doskonałym comfort food . - Dobrze jest dodać szponder wołowy. Poprawia on nie tylko smak rosołu

Posadzone i zjedzone
Jak ugotować dobry rosół? Porady staropolskich kucharek. 59350

wielkiej filozofii, jednak co dom, to inny „patent” na rosół. Choć różnice są niewielkie i dotyczą głównie detali, to ciężko wskazać, który sposób […] Artykuł Jak ugotować dobry rosół? Porady staropolskich kucharek. pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka