dobry rosół - 453 przepisów (strona:4/31)

Ryżanka (rosół z ryżem) 224

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com "Rosół jest zupą, która wymaga precyzji, czasu, ostrożności i cierpliwości. Zasadą dla dobrego i zawsze udanego rosołu jest bardzo wolne i stosunkowo długie gotowanie." "Mięso nie może być zamrożone lub rozmrażane "na szybko" w mikrofalówce, ponieważ może to spowodować zmętnienie wywaru. Woda w garnku powinna być zimna, aby białko w mięsie nie ścięło się za szybko

Di gotuje
Bigos z młodej kapusty z suszonymi jabłkami 126

główka kapusty młodej 2 garście suszonych jabłek 1 jabłko 450 g kiełbasy (dobrej) 700 ml rosołu sól pieprz kminek oregano majeranek listek laurowy ziele angielskie 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki natka pietruszki Kapustę poszatkować niezyt drobno (ja lubię grubo) Rosół zagotować w garnku, wrzucić kapustę i mieszać aż cała się sparzy. Dodać suszone jabłka i przyprawy

Gotowanie jest łatwe
Szybki rosół z makaronem i lubczykiem 133

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   "Rosół jest to zupa, która wymaga precyzji, czasu, ostrożności i cierpliwości. Zasadą dla dobrego i zawsze udanego rosołu jest bardzo wolne i stosunkowo długie gotowanie." "Mięso nie może być zamrożone lub rozmrażane 'na szybko' w mikrofalówce, ponieważ może to spowodować zmętnienie wywaru. Woda w garnku powinna być zimna, aby białko w mięsie

Di gotuje
Bulion. Lane kluski. Rosół wołowy z grzybowymi kluseczkami 181

razem zrobiłam inny. Dorzuciłam też grzybki suszone i czosnek, dzięki czemu rosół zyskał wyjątkowy aromat i smak. Podałam go z delikatnymi kluseczkami lanymi co było bardzo dobrym i szybkim rozwiązaniem. Rosół prawie sam się robi więc jeśli lubicie to nic nie stoi na przeszkodzie nastawić go już dzisiaj albo dowolnego, innego dnia. Nadmiar można zamrozić - będziecie mieli bazę

Smaczna Pyza
Światowy Dzień Żywności i zapiekane bagietki z tym co mam w lodówce 178

Jako że gotowanie jest moją pasją, resztki jedzenia w lodówce nie stanowią dla mnie większego problemu, a czasem potrafią nawet zainspirować do ugotowania czegoś nietuzinkowego i bardzo dobrego. Kawałki kurczaka z rosołu, garść makaronu, którego przypadkiem wrzuciło się do garnka za dużo, pół papryki pozostałej z przygotowywania sałatki, samotny plaster sera… Za mało, żeby się najeść, ale z drugiej strony

Obiad gotowy
zupa gyros 588

składniki: 600 g mięsa np. schabu wieprzowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1-2 pomidory 1 cebula 200 g śmietany 1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu) 1 przyprawa gyros (dobrej jakości) bazylia do dekoracji tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, roimy w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy. Po usmażeniu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Królik duszony w pomidorach 224

tusze królicze bardzo dobrej jakości. Najczęściej królika się dusi w winie lub śmietanie, ale w sosie pomidorowym czy grzybowym będzie równie dobry. Na króliku można też ugotować dobry wywar, taki chudy rosół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Jak zrobić obiad na przeziębienie 198

zupa świetnie nada się zwłaszcza dla dzieci. Bogactwo witaminy C oraz składników z czosnku i cebuli postawi każdego chorego na nogi. Zupę podawaj z grzankami Inne zupy dobre na przeziębienie to: rosół, kapuśniak na żeberkach , zupa cebulowa. Ziemniaki z dynią i cebulą Składniki: 2-3 dużej wielości ziemniaki; 1/2 dyni 1 średnia cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy

Codogara
Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis 167

ukochanym. Nim zaczęłam szukać, w wolnowarze wieczorem postawiłam rosół, takie same składniki jak do rosołu gotowanego w garnku tylko że gotuje się dłużej. Z czego dobre jest to, że rano się budzisz a rosół czeka ;) Tak i było teraz, rosół czekał, głód w rodzinie wzrastał i ruszyłam gotować:)  Zupa z wołowiną i brokułami  2 litry rosołu 450 gram

Kuchnia na wzgórzu
Zdrowy rosół bez kostki rosołowej 178

wodę pozostałą po gotowaniu mięsa można wykorzystać na zupę, dodano warzywa, przyprawy, zioła i tak powstał rosół;) A wracając do samego rosołu. Wbrew powszechnej opinii rosół nie jest zupą tanią. Aby był naprawdę dobry wymaga kilku rodzajów mięsa i dobrej włoszczyzny. A przede wszystkim czasu i serca… Ja rosół robię zawsze w dużym 6 l garnku. Jakoś w mniejszym

Kulinarna Patilogia
Wegański rosół - bulion warzywny 150

Dobry warzywny bulion to podstawa każdej zupy, ale stworzenie wegańskiego rosołu wymaga odpowiedniej dawki zieleniny i odrobinę cierpliwości. Mimo wszystko warto poświęcić chwilę czasu i samemu stworzyć wegański rosołek na niedzielę lub święto :) Wegański rosół - bulion warzywny Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę  1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek

Bananowe Pole
Krokiety z wołowiną i rosołem 162

Dzisiaj coś czego nie jadłam już dobrych parę lat. Każdy zna krokiety z rosołem, moje są jednak z ulubionym farszem mojej mamy więc muszę się tym z wami podzielić :) Nie będę się rozpisywała ochh bo są najlepsze, z krokietami każdy ma inne gusta. Jednak może ktoś z was skusi się :) Naleśniki Składniki:  300 g mąki pszennej

Niezły Młynek
Rosół, prawie jak ramen 191

Ugotować idealny rosół to nie lada sztuka. Mięsożercom jest łatwiej. Chociaż i wśród nich frakcje wołowe zdają się przegrywać z drobiowymi. Jednak prawda jest taka, że dobrej jakości mięso + wolnowar = idealny, mocny rosół. A co z roślinożercami? No cóż… tu też można uzyskać idealny rosół. I tu też

Gotuj z Blue Raven
Kołduny wołowe 177

wiem czy lato to dobra pora na Kołduny wołowe i rosół, ale jak ktoś ma ochotę to i upały na stole mu nie straszne. Tym bardziej po przerwie urlopowej, gdzie nie kiwnęłam w kuchni nawet małym palcem. No nie, skłamałam raz przygotowałam kawę i pokroiłam ciasto do niej Kołduny wołowe gotuje się na rosole, a lepi się je podobnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z pieczonej marchewki 166

Podstawą każdej dobrej zupy jest bulion lub rosół. Do moich zup przygotowuję najczęściej rosół drobiowy. Zawsze jest esencjonalny, złocisty i klarowny. Gotuję go z udek lub podudzi, bo skórki, chrząstki stawowe i kości to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz w zupie jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć

Smakowity Blog Kulinarny