Jako wielbicielka maminej kuchni, muszę stwierdzić, że moja mama zaraz po najlepszym rosole świata, robi najlepszy barszcz wigilijny. Ideału rosołu zapewne nigdy nie doścignę, ale barszcz nauczyłam się całkiem nieźle kopiować. Podstawą jest oczywiście dobry, samodzielnie zrobiony zakwas, a druga część sukcesu to wywar z buraków i włoszczyzny, których nie wolno skąpić. Zakwas bezglutenowy nastawiam tydzień wcześniej i robię
Quinoa Raz!podałam swoją pomidorową z ryżem białym wymieszanym z brązowym i udekorowałam smaczną świeżą bazylią. Składniki: Wywar mięsno-warzywny zrobiłam na podstawie klasycznego rosołu, patrz tutaj na moim blogu: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/05/Pyszny-rosol-w-lubczyku-i-gozdzikach-podany-z.html Dodałam do tego wywaru: 1 litr dobrego prawdziwego soku pomidorowego 12 pomidorków koktajlowych 1,5 łyżki cukru masło klarowane świeże listki bazylii do smacznej dekoracji Wykonanie: Do nagrzanej zupy
Zasmakuj Kuchnitygodniu często robię szybkie obiady. Warto wykorzystać każdy składnik. Czasem możemy dzięki temu tanim kosztem przygotować naprawdę dobre i syte danie. Dziś prezentuję Wam przepis na kawałki kurczaka pieczone w ziołach i rosole. U mnie ostatnio były to podudzia, ale można również w ten sam sposób wykorzystać inne części kurczaka, na których gotujemy akurat rosół. Spróbujcie. Składniki: 4 podudzia
Słodkie okruszkiPyszny sposób na kuraka z rosołu. W portugalskim oryginale mięso z kurczaka i ziemniaki gotujemy razem, z dodatkiem oliwy. Z mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska.Przepis znalazłam(...)piersi kurczaka i obranych ziemniaków w wodzie doprawionej solą i odrobiną oliwy z oliwek. Kiedy i ziemniaki i kurczak są miękkie, odcedzić je i odparować. Jeżeli używamy mięsa z rosołu, ugotować same ziemniaki. Ugotowane mięso posiekać na małe kawałki ( można w blenderze), a ziemniaki rozgnieść widelcem. Umieścić wszystko w misce.Z pomocą robota kuchennego (lub po prostu nożem) posiekać cebulę
Stare Garymój przepis,który urodził się głowie w trakcie gotowania. Składniki: 50 dag żeberek wieprzowych 20 dag pieczarek 1 cebula dobry przecier pomidorowy bądź w sezonie pomidory sól,pieprz,czosnek liść laurowy,ziele angielskie 1 1/2 szkl rosołu natka pietruszki Żeberka kroimy na mniejsze kawałki,posypujemy solą,pieprzem oraz smarujemy 3 ząbkami czosnku.Możemy zrobić to wcześniej
Niespełnione zdolności kulinarnetakim dialogiem do przygotowania na obiad klopsików... Na swoją obronę mam tylko to, że Hania uwielbia spaghetti ponad wszystko, podobnie jak rosół. I tym tylko tłumaczę jej ostrożne podejście do tego obiadu. Na szczęście oboje przekonali się, że dobre klopsiki nie są złe, a dla mnie dobre klopsiki to niestety obsmażone klopsiki, a nie obgotowane pulpety. ugotowany makaron spaghetti
bistro mamaPrzepis znalazłam na tej stronie. Bardzo dobra i sycąca zupa. A przy tym jaka ładna!składniki na 4 osoby 1,5 l
Stare GaryCaldo de papas Smaczny ,lekki, pożywny, warzywny ,szybki, łatwy i dobry w ciepłym klimacie, a taki właśnie u nas ostatnio panuje. Składniki
Kulinarny karnet ChristopheraMiał być rosół gorący , aromatyczny i pyszny . Jak to bywa czasami plany się zmieniły w trakcie . Wyszła pyszna drobiowa galareta . Też bardzo dobre i w końcu jakieś urozmaicenie . Składniki : udka z kurczaka 6 szt por 100 g seler 100 g pietruszka 100 g marchew 3 st cebula ( upieczona nad gazem ) ziele angielskie 3 szt liść laurowy(...)plasterki w kostkę jak tam wam się podoba seler i pietruszkę tak samo , resztę warzyw z wywaru wyrzucamy . Ponownie wkładamy drób i pokrojone warzywa do naszego rosołu , mieszamy delikatnie. Agar rozpuszczamy pół szklanki gorącego rosołu i dodajemy do garnka. Jeszcze raz włączamy gaz i koło 10 minut grzejemy . Zostawiamy do ostudzenia i przekładamy w pojemniki . Ja przełożyłam
Różowa kuchniaIntensywny, wyrazisty rosół na kurczaku, z azjatycką, imbirową nutą. Kurczak tak gotowany jest bardzo soczysty i smaczny. Oczywiście ważne abyśmy użyli drobiu dobrej jakości, najlepiej z wolnego wybiegu. Zupa jest mocno mięsna. Nie potrzebuje wielu dodatków, te które podałam wystarczą, ale oczywiście jeżeli mamy ochotę, możemy dodać to co lubimy na przykład grzyby mun lub shitake, kapustę(...)Miękkiego kurczaka ostrożnie wyjąć z wywaru, odstawić na bok żeby nieco przestygł. Jeszcze ciepłego kurczaka obrać ze skóry, rozdrobnić mięso, odrzuci kości. Mięso przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą, sosem sojowym i rybnym. Dodać mięso, (jeżeli zupa jest za gęsta uzupełnić wywarem warzywnym), podgrzać i ewentualnie jeszcze doprawić. Ugotować makaron zgodnie
Stare Garypracy i pieniędzy włożycie w przygotowania, oni znajdą coś do czego przyczepią się. Ci życzliwi będą zawsze zadowoleni, nawet jak rosół mniej klarowny wyjdzie, a jeden talerzyk okaże się lekko wyszczerbiony. To dla nich przede wszystkim zachowajcie spokój, dobry nastrój i pozwólcie sobie na radość ze spotkania z bliskimi. Czyż nie po to ta cała praca?? Zebrałam w tym wpisie
Codzienna kuchnia niecodziennaobecnie zamerykanizowana popularnymi stekami i sprowadzona do hamburgerowego użytku. Sfrustrowany tym obecnym trendem postanowiłem wrzucić przepis na mięso kojarzone z rosołem i pokazać że może być świetnym daniem głównym. Polecam jak zawsze zaopatrzyć się w sprawdzone mięso z dobrej hodowli by być pewnym wartości odżywczych. Mięso to może być bardzo dobrym źródłem białka, żelaza i witamin grupy B. Towarzystwo mocnych
Kuchnia PROzdrowotnaPachnąca koprem i kminkiem zupa z ziemniakami. Może nie najładniejsza, ale dla mnie, miłośniczki i kopru i kminku - świetna! Aby można było cieszyć się nią cały
Stare GaryŁata wołowa to dobry kawałek smacznego, trochę kleistego mięsa. Stara baba jestem, ale wcześniej kupowałam ją tylko jako bazę na pyszny rosół. Ugotowana i mięciutka, z chrzanem jest bardzo smakowita. Można ją też po ugotowaniu zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów, bułeczek .... Po warsztatach na temat wołowiny postanowiłam jednak zrobić łatę inaczej czyli udusić. Tak, żeby więcej smaku
Smaczna Pyza