dobry rosół - 453 przepisów (strona:17/31)

Tapas VII - Antipasto, przekąski 1458

 Propozycja kanapeczek tostowych i ogórka z kurczakiem- myślę że będzie hitem na Waszym imprezowym stole. Największym plusem kanapeczek, jest to że możemy je przygotować dużo

Smaki Edyty
Burgery domowe 169

Burgery to symbol i pozycja kultowa kuchni amerykańskiej. Niestety kojarzą się głównie z sieciami fast food'ów i śmieciowym jedzeniem. Burgery, które jemy w sieciowych barach

Smakowity Blog Kulinarny
Królik w sosie chrzanowym z koperkiem, kaszą gryczaną i słodką marchewką 115

wrażliwość na piękno to pojęcie względne... Dla niektórych różowa świnia może być ładniejsza od śnieżnobiałego króliczka - przecież o gustach nie dyskutuje się, prawda? . Tak czy siak - królik jest dobry bo ładny za życia i smaczny po uduszeniu - tj. po obróbce termicznej. A z racji tego, że ostatnio pojawił się w jednej z sieciówek, postanowiłem go przyrządzić w bardzo prosty sposób(...)słodką marchewką Zakupioną tuszę królika podzieliłem na kilka części - oddzieliłem przednią cześć (tzw. łapy), comber (środkową) oraz skoki (potocznie udka) od reszty (korpus), którą zostawiam na jakiś wywar / rosół. Na gorącej patelni obsmażam części królika (uprzednio posypane delikatnie solą) na złoty kolor z każdej strony. Następnie podlewam to ok. szklanką rosołu, dorzucam grubo pokrojoną marchewkę (2 szt.) oraz 1 posiekany

Right Behind The Kitchen
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 300

różnice są ogromne i warto je znać. Pielmienie są dużo mniejsze, wielkości naszych uszek; nadziewamy je surowym mięsem (wołowym, wieprzowo-wołowym) i surową cebulą. Pielmieni gotuje się albo w rosole, albo w wodzie a podaje najczęściej z solidnym kleksem kwaśniej śmietany lub spirytusowym octem. I z kieliszkiem zimnej wódki na lepsze trawienie ;) Cebulkę używaną do kołdunów najpierw przesmaża się(...)mieszanego mięsa wołowo-baraniego z dodatkiem wołowego tuku , który rozpuszcza się podczas gotowania i zwilża mięso. Tuk jednak jest trudno dostępny, w warunkach domowej kuchni warto zamienić go na dobrą, klasyczną słoninę.   NADZIENIE DO KOŁDUNÓW Kostkę bulionową rozpuszczamy we wrzącej wodzie i studzimy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Do zeszklonej cebuli

Karo in the Kitchen
Rosół z trzech mięs (przepis babciny) 173

zostawiamy na wolnym ogniu na jakąś godzinę. Nie przejmujcie się tym całym syfem, który na początku będzie pływał po wierzchu, z czasem zniknie.  Dochodzimy do finiszu - gdy rosół wygląda już i pachnie ładnie, no i oczywiście mięso jest miękkie, dodajemy paprykę i czosnek. W czasie ich gotowania możemy poświęcić się najnudniejszej z możliwych czynności, czyli opalaniu cebuli(...)wszystko razem jeszcze ok. 5 minut. Następnie wyławiamy oddzielnie mięso, a oddzielnie wszystkie jarzyny, po czym przecedzamy jeszcze całość przez sito, by nasz bulion był całkowicie czysty. Podajemy z dobrej jakości makaronem (koniecznie nitką) i posypujemy dużą ilością drobno posiekanej zielonej pietruszki. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 222

ostrego noża oddzielałem mięso od kości, starając się pozostawić na kościach jak najmniej mięsa. Tak samo wyfiletowałem drugą pierś. Polecam nie wyrzucać kości - można wykorzystać je do przygotowania przysłowiowego rosołu. Z wyciętych filetów odciąłem nadmiar skóry, a następnie delikatnie naciąłem skórę "w kratkę", uważając aby nie naciąć mięsa. Do moździerza dodałem 4 ziarnka ziela angielskiego, 4 owoce jałowca, 8 ziarenek(...)chwilę z patelni i zlałem z niej wytopiony tłuszcz do miseczki - świetnie nadaje się do dalszego wykorzystania - po przesmażeniu go z pokrojonym drobno jabłkiem stanowi świetny dodatek do dobrego chleba - chleb z gęsim smalcem jest po prostu super. Nie myjąc patelni, na której pozostała niewielka ilość gęsiego tłuszczu umieściłem na niej ponownie filety - tym razem skórą do góry i smażyłem

Wyprawy kulinarne
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 201

całość rolujemy ciasno, jak krokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę możliwości jak najciaśniej i jak najbliżej siebie. Podlewamy je 1/3 szklanki wody (lub jeśli macie akurat domowy – rosołu), wierzch obkładamy kawałkami masła i wstawiamy zamknięte naczynie do piekarnika zagrzanego do 180⁰C na 45-50 minut. Gołąbki po uduszeniu podajemy z kwaśną śmietaną lub gęstym, greckim jogurtem, mocno(...)można oczywiście bez problemu je odsmażyć, odgrzać lub zamiast jogurtu – polać je skwarkami i chrupiącym boczkiem. SKŁADNIKI na 15 sztuk 1 kapusta młoda o wadze 800-1000g 800g dobrych, starych mącznych ziemniaków, typu C 500-600g twarogu półtłustego, lekko kwaskowego 250-300g cebuli (mogą być różne – biała, żółta, czerwona) 50-60g wędzonego boczku

Karo in the Kitchen
Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 179

mięs, zwłaszcza do drobiu, wyśmienite do racuchów, nadają się też na dżemy, moszcz i do jabłecznika. „Ojciec powtarzał: Tych drzew nie ruszajcie. Te jabłonie to historia tej ziemi. To dobre drzewa. Dają smaczne owoce i służą dobrze innym drzewom w sadzie” (fragment wywiadu z artykułu „Jabłoniowy sad na Zieleńcu obrodził renetą” w Gazeta.pl Gorzów Wielkopolski). Kilku Gorzowianom i mieszkańcom lubuskiego(...)zastanawiał się dość długo. Pierwszą reakcją wśród Gorzowian były bułeczki z pieczarkami, a po chwili wymieniali bliny, kartacze, pierogi z przeróżnymi farszami, kapustę z grochem czy też marynowane grzyby. Rosół z domowym makaronem lub lanymi kluseczkami, zupa grzybowa z lanymi kluseczkami, kotlet schabowy. Nikt nie potrafił jednoznacznie wskazać co jest najbardziej lubuskie. Myślę, że świadczy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa grzybowa 178

Dzień dobry! Wczoraj pokazywałam Wam na fanpage zupę ogórkową, więc idąc za ciosem dzisiaj kolejna smaczna zupa. Nieco świąteczna, ponieważ jak najbardziej nadaje się na wigilijny stół zamiast czerwonego barszczu, ale oczywiście można ją przygotowywać kiedy tylko macie ochotę. Zupę przygotowałam z suszonych grzybów, w sezonie grzybowym postaram się o drugi przepis na podobną zupę, ale ze świeżych. Wersja którą(...)znajdziecie poniżej jest postna, ale do przygotowania takiej grzybowej możecie wykorzystać niedzielny rosół czy też bulion mięsny. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Jedzonko do pracy #27 153

Wiosna w końcu przyszła na dobre, jest ciepło i słonecznie i oczywiście nie chce się chodzić do pracy. Taka aura najlepiej sprzyja spacerom i wygrzewaniu się na słońcu. Niestety, aby móc odpocząć w ciepełku najpierw trzeba trochę popracować, a żeby mieć siłę do pracy, należy coś jeść - najlepiej coś zdrowego i smacznego. Taki właśnie zestaw dziś przygotowałam. Sniadanie - Pieczona pierś(...)indyka, do tego żurawina i buraczek Lunch - Gotowany ryż z warzywami i mięsem z kurczaka z rosołu, doprawiony na sposób indyjski. Przekaska - Kiwi Smacznego

Codzienne Gotowanie
Wzmacniająca zupa czosnkowa 147

Grypa w moim otoczeniu rozszalała się na dobre. Pokrzyżowała rodzinne spotkania świąteczne, a wielu znajomym nie pozwoliła w pełni cieszyć się pierwszymi chwilami słońca. „Dzięki” obniżonej na przełomie zimy i wiosny odporności łatwo ją złapać, dość ciężko się ją przechodzi i długo się po niej dochodzi do siebie. Chorował już mój mąż, chorowała córka – tylko mnie jakoś(...)szczęśliwie omija. Może między innymi pomogła mi zastosowana zapobiegawczo … zupa czosnkowa? Jeśli wierzyć w sposoby naszych babć, na grypę najlepszy jest po prostu rosół, zwany nawet przez niektórych „żydowską penicyliną”. Byś może dzieje się tak dzięki uwalnianej w trakcie gotowania cysteinie (poprawia odksztuszanie), może dzięki właściwościom rozgrzewającym i odżywczym, a może to zasługa pochodzących z warzyw witamin

Patchwork
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW 157

błonnika,żelaza, wapnia i są niskokaloryczne. Zatem jedzmy je jak najczęściej pod różnymi postaciami. Proponuję zupę krem brokułową. Obrałam dwie marchewki,pora,selera,pietruszkę. Warzywa gotowałam jak na rosół, można z dowolnym mięsem. Dodałam liść laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu w garnku zostawiłam marchewkę  i dodałam różyczki brokuł,które ugotowałam w wywarze(...)rzadka ziemniaki- wedle uznania i również je zmiksować. Ja wolę wersję lżejszą. Wlałam krem do miseczki,dodałam łyżeczkę gęstej śmietany i posypałam grzankami. Zamiast śmietany można wlać łyżka dobrej oliwy. Polecam i życzę smacznego

potrawyregionalne
pożywny gulasz szwajcarski z kurkami na ostro... 167

wody, gotować z 20 minut dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, pomidory bez skórki i wymieszać, pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut na koniec dodać z rosołu warzywa pokrojone w talarki, wlać gęstą śmietanę słodką 18%, koperek i wymieszać, gotować bez przykrycia na większym ogniu z 3 minuty mieszając gulasz jest bardzo pożywny, rozgrzewający i smakuje(...)SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki Victorinox - nożyk jest poręczny w użyciu, ma ząbkowane, ostre ostrze z dobrej jakości stali co nie wygina się i jest pomocny w obieraniu, krojeniu warzyw, owoców i innych produktów i zostanie moim pomocnikiem krojenia, obierania - również kroi mięsko surowe i super nadaje

W Mojej Kuchni Lubię
pyszne risotto z warzywami i leśnymi grzybami 171

risotto jest naprawdę pyszne! Ma kremowy smak. Najlepszy będzie ryż arborio.  Dobry będzie też ryż vialone nano, carnaroli . Ryż długoziarnisty się nie nadaje, bo się nie sklei. Składniki: 1szklanka ryżu na risotto 0,5 szklanki białego wina--- niekoniecznie 1 cebula 100 g boczku mały kawałek cukinii pokrojonej w słupki 100ml kremówki 80-100g tartego sera żółtego 700ml bulionu(...)kurczaka oliwa z oliwek 1 marchewka pokrojona zielenina -u mnie lubczyk 1 szkl. gotowanych grzybów leśnych Wykonanie Przygotować 700 ml bulionu z kurczaka Może być rosół z poprzedniego dnia. Umyć i pokroić marchewkę i cukinie , posiekać cebulę. Rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek na dużej patelni i smażyć cebulę z boczkiem .Dodaj warzywa i dusić około 8-10 minut. Dodać ryż

w mojej kuchni
Wegański smalec - bardzo prosty! 220

Moja córeczka skończyła już pół roku i szczęśliwie cały czas karmię ją piersią. Nie jest to więc dobry czas na eksperymenty z dietą, ale staram się ograniczać mięso. W tygodniu, kiedy jesteśmy tylko we 2 jem potrawy wegetariańskie, a czasem nawet uda mi się przygotować coś wegańskiego. Raz w tygodniu w naszym osiedlowym sklepie mięsnym są ekologiczne kurczaki. Wtedy pozwalam(...)reguły starcza mi to na ok 2 dni. Z piersi robię potrawę na sobotę, kiedy cała rodzina jest w komplecie, a z nogi, korpusu i skrzydełka gotuję rosół. W niedziele gotuje mąż i wtedy przeważnie jest zwykłe mięcho... Jakiś czas temu oglądałam program "Twój portfel nasza dieta" i wpadł mi w oko ciekawy przepis na wegański smalec. Nie jestem fanką

Mama z Motylem