PUMPKIN RISOTTO Nastała jesień… Zimno… Ciemno… W ogóle trochę do bani… Ale za to jest idealny czas na dynię! To tanie, szeroko dostępne warzywo jest bardzo dobre do różnego rodzaju dań – jako dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią i uważam, że efekt(...)cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions): 450 g pumpkin (half of a small one) 1 medium onion 150 g risotto rice
Martyna Cookstłuszczu i dużą zawartość białka jest bardzo łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Najchudsze partie z indyczego mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu.Nawet jak kawałek jest nieco tłustszy,są to głównie dobre nienasycone kwasy tłuszczowe,podobnie jak w rybach.Nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.Mięso indyka średnio w 100 g ma zaledwie 140 kcal i jest najmniej kalorycznym mięsem(...)indyczy 1.300 g 1 cebula 3 łyżki kaszy manny tłuszcz do smażenia 1 jajko L bułka tarta do panierowania sól,pieprz Wykonanie: z udźca usunąć skórę i kość (ugotowałam rosół) i zmielić mięso razem z 1 obraną cebulą do zmielonej masy dodać jajko i kaszę mannę ,sól oraz pieprz.Dokładnie wymieszać ,najlepiej zrobić to ręka.Formować owalne kotleciki ,obtaczać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!węglach – czyli na przykład na grillu. A co zrobić jeśli grillowy sezon już dawno się skończył? Ja opiekam bakłażany najpierw nad ogniem płomienia gazowego, jak cebulę do rosołu, a potem tak wstępnie opieczone, zwęglone bakłażany lądują w piekarniku elektrycznym – pod górną grzałką grilla (temperatura 190-200⁰C). Jeśli wydaje Wam się, że miękki bakłażan to już dobrze upieczony bakłażan(...)sokiem z cytryny, delikatniej solą, mocniej – kuminem i papryką, dodajemy kremowości odrobiną oliwy. Posypujemy drobno usiekaną natką pietruszki lub miętą, dla ozdoby – ziarnami granatu. Podlewamy pastę dookoła oliwą lub dobrym nierafinowanym olejem. Z czym jeść baba ghanoush? Tak jak hummus – jako przystawkę ze świeżymi warzywami, z chlebkiem naan lub pita . Z grillowanym mięsem, obok tzatziki. Jako pasta na kanapce
Karo in the Kitchenstart akcji Bikini 2013 na dwa tygodnie przed urlopem był mało efektywnym posunięciem;) zaserwowałam dziś odchudzoną pomidoróweczkę z jakże zdrowym dodatkiem - płatkami owsianymi.Jak donosi ekoquchnia.pl płatki owsiane są dobre na wszystko! A konkretnie: "Są skarbnicą minerałów i witamin. 100 g surowych płatków nie ma w ogóle soli, sodu tylko 4 mg, za to aż 350 mg potasu(...)będzie miękkie) dodajemy curry oraz przecier - jeżeli korzystamy ze świeżych pomidorów uprzednio je sparzamy, obieramy ze skórki, gotujemy w odrębnym rondelku, przecieramy przez sitko i dodajemy do rosołu. Włoszczyznę i mięso wyjmujemy, marchewkę kroimy w kostkę, mięso rwiemy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy, którą doprawiamy pieprzem według uznania i świeżą zieleniną (np.natk
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapotraw, rozdzielone na 4 zespoły. Mój zespół przygotował: Chinkali, czyli duże kołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji uformowane w postaci sakiewek Baklawa, Bakława l ub baklava – deser rozpowszechniony zarówno(...)wykorzystywałam do tej pory, gdyż nie widziałam ich w ofercie sklepów, do których chodzę, są dostępne w mniejszych sklepach, mogę je po tych warsztatach polecić, gdyż są bardzo dobrej jakości. Teraz będą gościć w naszej kuchni, gdyż organizatorzy zadbali byśmy nie wyjechali do domu z pustymi torbami ;). Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że: Marka Galeo oferuje szeroki wachlarz produktów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotraw, rozdzielone na 4 zespoły. Mój zespół przygotował: Chinkali, czyli duże kołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji uformowane w postaci sakiewek Baklawa, Bakława l ub baklava – deser rozpowszechniony zarówno(...)wykorzystywałam do tej pory, gdyż nie widziałam ich w ofercie sklepów, do których chodzę, są dostępne w mniejszych sklepach, mogę je po tych warsztatach polecić, gdyż są bardzo dobrej jakości. Teraz będą gościć w naszej kuchni, gdyż organizatorzy zadbali byśmy nie wyjechali do domu z pustymi torbami ;). Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że: Marka Galeo oferuje szeroki wachlarz produktów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężycia. Pomidorowa mojej Mamy była ZAWSZE z domowym makaronem i gęstą kwaśną śmietaną, której jednak nie wolno było dolewać do garnka z zupą, bo inaczej "skwaśnieje i jutro będzie niedobra". Pomidorowa mojej Mamy nigdy nie była z pomidorów, zawsze z koncentratu i przeważnie Pudliszkowego, przynajmniej ja innego nie pamiętam. ;) Serio. Koncentrat pomidorowy był w małych, czerwonych puszeczkach(...)kulkami pieprzu i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy ok. 1h (możemy zebrać szumowiny, ja jednak tego nie robię w innym przypadku niż rosół). 2. Warzywa kroimy w kostkę, marchew w ćwierćplasterki, wrzucamy do wywaru razem z łyżką masła i kostką rosołową, gotujemy 20 minut. 3. Dokładamy koncentrat pomidorowy, cukier, trochę soli i pieprzu
Kuchnia PrezydentowejDnia Żywności. Szczególną uwagę zwró ćcie na lodówki takich marek jak: Samsung , Bosch , czy Siemens . A tak nawiasem to także posiadam lodówkę z Media Markt i od kilku dobrych lat, ani razu mnie nie zawiodła! Ciekawymi modelami, które posiadają technologię noFrost , czyli nie ma potrzeby rozmrażania sprzętu oraz strefę hyperFresh , która zachowuje świeżość owoców i warzyw(...)profesjonalne doradztwo, więc przeszkoleni pracownicy wyjaśnią działanie i możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta. Kilka przepisów: Pizza z chleba Pieczony kurczak z rosołu Pudding z drożdżówki/chałki Placki z jajek i żółtego sera Więcej propozycji na blogu. (*) Niektóre ze zdjęć pochodzą ze strony www.pixabay.com/pl.
Di gotujeniewielka jej ilość daje piękny, żółty kolor. Tej jesieni zaczęłam stosować jej znacznie więcej, tzn. dodaję kurkumę wszędzie tam, gdzie można, a można naprawdę nie tylko do soczewicy czy rosołu ;) Teraz kurkuma pojawia się u mnie w zupach wszelkich, gotowanych warzywach, kiszonej kapuście, sosie do spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach(...)łyżce oleju, koniecznie gorącego :P (joke). Jeśli ktoś nie ma czasu na gotowanie albo nie ma głowy do myślenia o dodawaniu kurkumy wszędzie, gdzie się da, mogę podpowiedzieć bardzo dobry, naturalny suplement, dostępny u mnie tutaj: WholeHerbs CURCUMIN TogetherHealth . Zostały w nim zawarte sproszkowane kłącze kurkumy, ekstrakt 95% kurkuminy i ekstrakt 95% piperyny (żadnych dodatkowych substancji i 100% roślinna
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEobok hotelu Brajt swoim sterylnym, eleganckim i sztywnym wizerunkiem raczej nie zachęca do wejścia. Bo na myśl przychodzi tylko, że to ekskluzywna restauracja, w której niekoniecznie można zjeść coś dobrego. I nagle okazuje się, że pozory mylą... bo Jasna skrywa w sobie szefa kuchni hanysa, który na obiad serwuje nie saint jacques i ogólnie bułkę przez bibułkę, a prawdziwy śląski(...)Jasnej, gdzie postanowił pokazać swoją śląską naturę. Stąd też menu obfituje w dania charakterystyczne dla tej kuchni. Znajdziemy w nim śląską roladę, modrą kapustę, szare kluski, makówki, kopytka, rosół, czy żeberka. Jednak w opozycji do kuchni śląskiej znajduje się nowy konik Tomasza Hartmana — warzywa. To nad nimi postanowił podjąć swoje kulinarne eksperymenty, by wydobyć z nich 100% smaku
Food SquarePojezierzu Mazurskim czy nad morzem, ale w moich regionach skąd pochodzę, przez całe dzieciństwo jadłam kilka razy zupę rybną i była ona przyrządzana tak, że smakowała bardziej jak rosół z ryby, była bardzo wodnista ale esencjonalna, ale to nie był smak, który dziecku odpowiadał, lubiłam w niej tylko pulpeciki z ryby. Potem długie lata, nigdzie nie spotkałam się tą zupą(...)pominąć ten składnik) - 3 jędrne marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/3 pęczka natki pietruszki - 1/3 pęczka kolendry - 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku - 8 szt młodych ziemniaków - 7 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości - 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego - 1 opakowanie śmietany 18% - sól - ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata) WYKONANIE: - marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy
SMYKWKUCHNIzazwyczaj najprostsze do realizacji. Koniec września od kilku lat zawsze przynosi mi chorobę. W tym roku nie mogło być inaczej. Prócz worka leków postanowiłam na rozgrzanie ugotować sobie garnek rosołu, czyli zupy, która robi się sama. Zwanej przez pewną 2,5 letnią LJ [el dżej] "pyśną wodą". Do przygotowania porcji tak na 4 miseczki potrzebujemy: 1 udko(...)godziny tak by jedynie sobie woda plumkała. Zbyt duży płomień może spowodować, że w zupie pojawi się paskudna szumowina. W tym czasie możemy np. wysprzątać mieszkanie albo obejrzeć dobry film. Zupa robi się sama. Przed podaniem odławiamy selera, pora, cebulę oraz pietruszkę (chyba, że ktoś lubi to gotowane warzywko). Podajemy z makaronem rosołowym (jeszcze nie doszłam do tego momentu
Emskie Smakikawałków kurczaka w suszone plastry szynki i zawiązanie sznurkiem :) Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku wymaga kilku składników, ale na prawdę warto się w nie zaopatrzyć. Wino Porto (używam bardzo dobrego Porto Tawny, kupionego za mniej niż 20zł) jest winem wzmacnianym, a to oznacza, że podobnie jak sherry lub Noilly Prat może być przechowywane w spiżarni po otwarciu. Szynka Presunto(...)podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego
Moja DelicjaNa starcie chciałam wyjaśnić kilka mitów... Halo! Azja nie gryzie! W Malezji nie zatrujecie się ani wodą, a tym bardziej jedzeniem. Nikt was nie napadnie, nie
Gawron w rosolestopy. Te wirusy, których żaden mróz ubić nie zdoła, ograniczają mnie do gotowania rosołu przez bity miesiąc. To jedyny posiłek przy grypie, który możemy przełknąć. Tak bardzo znielubiłam rosół, że gdy w końcu stanęliśmy na nogi, zamarzyły nam się hamburgery No ale mięsne są takie typowe, a w szafce na natchnienie czekała czarna fasola. W drugiej szafce piętrzyły się(...)drożdży 1 łyżeczka cukru trzcinowego (zamiennie z brązowym lub białym) 250 g ciepłej wody 500 g mąki płaskurki (oczywiście, że można użyć zwykłej pszennej) + do podsypywania 40 g oleju dobrej jakości 1 łyżeczka soli opcjonalnie: żółtko do posmarowania, pestki słonecznika, bądź płatki owsiane do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. wody, dodać cukier, łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić
gutfut