dobry rosół - 453 przepisów (strona:20/31)

Żurek 147

wywarze z wieprzowych żeberek i wędzonego boczku, z dużą ilością białej kiełbasy, doprawiony gęstą kwaśną śmietaną. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250g dość chudych żeberek wieprzowych 120g wędzonego boczku 3-4 dobre białe kiełbasy (400g) 400ml zakwasu na żurek 2 średnie marchewki (250g) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 czubate łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany 2 liście laurowe kilka ziaren ziela(...)wlewamy 4 litry wody, umieszczamy w niej boczek i żeberka, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać, a gdy woda będzie zbliżała się do wrzenia – odszumowujemy tak jak bulion lub rosół . Do odszumowanej wody z mięsem dodajemy marchewkę, por, seler oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy na dość małym ogniu, pod częściowym przykryciem przez 2,5 godziny

Kulinarna Pokusa
KARP PACHNĄCY KMINKIEM 162

Bardzo dobry sposób na to aby Pana Karpia podać w innej odsłonie ,nie tylko jako rybę smażoną w bułce tartej ,ale np.duszoną, ze smakiem,polotem i inaczej.Przepyszny jest w tej postaci.Polecam.   1 kg.karpia 3 dag.słoniny 5 dag.prawdziwego masła 1 czubata łyżka mąki 1 łyżeczka sproszkowanego kminku 1/4 szkl.rosołu rybnego natka pietruszki kilka plasterków cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Rybę oczyścić(...)posypać mielonym kminkiem,a następnie obtoczyć w mące.W rondlu topimy masło i pociętą w kawałki słoninę,wkładamy kawałki filetów i pieczemy w piecu 40 min.w gorącym piekarniku,podlewając rosołem ugotowanym z głowy i płetw karpia.Upieczone kawałki karpia układamy na talerzu i posypujemy natką pietruszki i przybrać plasterkami cytryny.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
“IQuchnia” – recenzja 118

kocha jeść to gromadzi przepisy. Ma bloga kulinarnego . Podobno urządza też wspaniałe przyjęcia. A że jak sama przyznaje mamy teraz barok – złoty wiek dla kulinariów, to dobre przepisy i porady nie mogą się zmarnować. Jej książka jest o tyle wyjątkowa, że podkreśla, że w gotowaniu ważna jest organizacja i planowanie, bo każdy z nas oprócz podania do stołu genialnego(...)się spotka. Druga złota myśl tej książki, to że cokolwiek ugotujemy z miłością, to na pewno będzie smaczne. Właśnie takie bon moty i mądrości ludowe (typu żeby nie robić rosołu w czasie burzy, bo skwaśnieje) są mocną strona tej książki, która graficznie jest bardzo prosta. Większość zdjęć potraw została zrobiona przez autorkę telefonem. Jak sama pisze, Anna Jurksztowicz napisała

Ugotowane pozamiatane
Czernina z kluchami 129

miał jedyne dziecię,  Córkę piękną jak anioł [...] I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano I czarną polewkę do stołu podano." Czernina z krwią mrożoną nie jest niestety tak dobra, jak ta ze świeżą, ale cóż, poradzić, gdy o tę drugą jest w naszych czasach wyjątkowo ciężko... Z braku laku, kiedy już nie mogę się jej oprzeć, przygotowuję ją również(...)trosze) szklanka krwi kaczej 2,5 łyżki mąki pszennej łyżka octu, lub kwasek cytrynowy cukier Kluchy: kilka średnich ziemniaków łyżeczka soli mąka pszenna Wywar przygotowujemy niemal identycznie, jak rosół. Z tym, że tutaj, w przeciwieństwie do rosołu, możemy swobodnie dodać liście laurowe, jak również pieprz mielony, ponieważ nie musi nam zależeć na klarowności zupy, którą i tak będziemy "zaczerniać". ;) Kaczkę

Kuchenna Kontrrewolucya
ROSÓŁ NA GĘSINIE I INDYKU 197

Rosołek jest dobry na wszystko jak to mówi moja babcia. Robię więc często ten rosołek rodzinie, a że synowie chętnie się nim zajadają tym bardziej jestem zadowolona.   Składniki: skrzydło indycze i skrzydło gęsie 2 cebule 1/2 selera 2 pietruszki 4 marchwie 1 por biała część 2 ziela ang 2 listki laurowe garść makaronu zwierzątka Makarony Polskie kilka ziarenek pieprzu(...)pól godzinie dodajemy warzywa w całości. Doprawiamy wg uznania sola,pieprzem.Gotujemy do ich miękkości.Na sam koniec na 5 minut przed wyłaczeniem zupy dodaję oregano. Marchew do rosołu kroję dopiero po ugotowaniu. Pietruszkę też. Do rosołu dodaje wcześniej ugotowany makaron

Z Majeczką w kuchni
Barszcz na zakwasie 215

kubku prosto do picia – dla rozgrzania. Ja sobie na pewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu. Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz z pieczonych buraków.Składniki:włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)1 surowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok(...)dwóch litrów wody dodajemy obraną włoszczyznę, obranego surowego buraka pokrojonego na plastry oraz liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy. Gdy wywar się zagotuje, zmniejszamy ogień na mniejszy (rosół ma tylko pyrkać), a następnie gotujemy powoli do czasu aż wyparuje ok. 1/3 płynu. Po tym czasie jarzyny i przyprawy wyławiamy, a bulion solimy i pieprzymy do smaku.Do bulionu dodajemy dwie

Poezja smaku
"ANGIELSKI ROSÓŁ", czyli gotujemy zupę kiedy w sklepach pustki 321

Dlaczego zupa nazwana została "rosołem angielskim" choć z takim prawdziwym nie ma nic wspólnego? Będę musiała to krótko wyjaśnić :). W czerwcu zeszłego roku przyjechała do mnie moja mama na wakacje. Pogoda nam nie dopisała (co chyba nikogo nie zaskoczy). W najzimniejszy dzień miesiąca, gdzie widywałyśmy ludzi ubranych w kurtki/płaszcze zimowe, wybrałyśmy się na festiwal muzyki afrykańskiej(...)zupy. Wpadłyśmy do osiedlowego sklepu i nie znalazłyśmy w nim nic oprócz jednej paczki mrożonki. W domu pokombinowałyśmy ze składnikami, które już miałyśmy w lodówce, i tak powstała naprawdę dobra, acz prosta zupa-wariacja rosołowa. A, że działo się to w Liverpoolu, więc angielska :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Przepisy Aleksandry
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 122

mąki bezglutenowe . Uważane są za bardziej wartościowe, mniej uczulające, mniej kaloryczne i przede wszystkim mają urozmaicić nam zdrowszą dietę. Mąki gryczane, ryżowe, kukurydziane spotkać można niemal wszędzie. W dobrych sklepach znajdziemy perełki – mąkę jaglaną, sojową, konopną, orzechową, migdałową, amarantusową czy z tapioki . Każda ma inne, cenne właściwości. I choć mąk tych nie zawsze można użyć zamiennie z tradycyjną mąką(...)wrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania – seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal

Poezja smaku
Placuszki z kaszy gryczanej z sosem z suszonych borowików 215

Dzisiejsze placuszki możecie podawać z sosem mięsnym lub grzybowym, ale równie dobrze możecie jeść je same, bo bez dodatków smakują równie dobrze. Takie placki to też dobry sposób na wykorzystanie kaszy, która została Wam z obiadu z poprzedniego dnia. Ja wykorzystałam do ich przygotowania kaszę gryczaną błyskawiczną, którą razem z innymi produktami otrzymałam niedawno dzięki uprzejmości firmy Sonko. Placuszki(...)minut Risana 3 jajka mała papryka zielona pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sos borowikowy: 50g suszonych borowików 1 l wody 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu cebula 2-3 łyżki kremówki 2 łyżki masła 1 pełna łyżka krupczatki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Sos: Grzyby opłukać i namoczyć na noc w 1 litrze wody. Następnego dnia

Ze smakiem i z pasją
Babeczki z jajkiem w galarecie 138

wody. Rosół bardzo mocno zagrzałam, pilnując, żeby się nie zagotował i nie zrobił mętny, przecedziłam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuściłam w gorącym rosole. Jajka ugotowałam na twardo (od momentu zawrzenia wody gotuję 9 minut – żółtka nie mają wtedy sinej otoczki), odlałam, wystudziłam w zimnej wodzie. Po całkowitym wystudzeniu obrałam ze skorupki, ścięłam troszeczkę(...)przykryte. Odstawiłam w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Aby galareta ładnie wyszła z foremki, zanurzyłam ją na chwileczkę w gorącej wodzie – ale nie za długo, żeby nie zaczęła płynąć. Dobrym rozwiązaniem jest wyłożenie foremek przezroczystą folią śniadaniową

Kuchenne zapiski Edyty
pyszne pierogi z kurkumą i mięskiem rosołowym i kaszą jaglaną... 177

olej rzepakowy 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżeczka mięso drobiowe (średni kurczak) z rosołu obrać z kości i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z włoszczyzną z rosołu, wymieszać farsz z majerankiem, pieprzem i ugotowaną kaszą gryczaną mąkę, sól, kurkumę, jajko, olej w misie robota wymieszać hakiem w trakcie dolewać gorącej wody, użyłam nie cały litr (zależy(...)minuty, wyjmowac cedzakiem i pod zimną wodą z kranu krótko opłukać na oleju gorącym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać kucharka, pierogi polać cebulką - pyszne, aromatyczne pierogi na dobry obiad...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Przysmaki chińskiej kuchni w pigułce 182

Jest dietą coraz bardziej popularną wśród polskich miłośników dobrego jedzenia, a jej dania zyskują w Polsce coraz większe uznanie. Kuchnia chińska ma się, czym pochwalić, a o jej zaletach można opowiadać godzinami. Oto krótki przewodnik po podstawach, który wprowadzi Cię w świat chińskiego smaku. Chińska kuchnia to smak i zdrowie, którym może się cieszyć każdy z nas. Nie brak przecież(...)można się z nich spotkać najczęściej? Kuchnia chińska to przede wszystkim popularne zupy. Znane są różne przepisy na takie potrawy, choć największa popularnością cieszą się te, które powstają na rosole z kurczaka. Restauracje chętnie sporządzają takie rosoły, dodając do ich tak ciekawe przyprawy, jak np. imbir – bardzo popularny w kuchniach wschodnich dodatek. Zupy, które są znane w chińskim menu, różnią

Codogara
Mus z gęsich żołądków - czyli gęsina nie tylko na Św. Marcina 193

złoty kolor na oleju rzepakowym. Po kilku minutach dorzucamy oczyszczone żołądki pokrojone na drobne kawałki oraz jedno jabłko, solimy i smażymy jeszcze 5-10 minut. Zalewamy całość chochlą rosołu drobiowego. Zamykamy szybkowar i gotujemy ok. 50 minut. Po tym czasie przelewamy przykrywę garnka zimną wodą aby obniżyć ciśnienie i szybko go otworzyć. Zawartość garnka miksujemy ręcznym blenderem na gładki(...)gęsich żołądków wkładamy do piekarnika - 20 minut, 200 stopni. Wyciągamy mus z piekarnika i czekamy do przestygnięcia. Gotowe. PS Gdy mus ostygnie będzie bardziej zwarty ale wciąż gładki, dobry do rozsmarowywania. Więc nie obawiajcie się, jeśli wasz wydaje się zbyt "luźny". Aczkolwiek taki na ciepło, prosto z piekarnika w rzadszej konsystencji też jest wyśmienity! Ale... nie dajmy się zwariować

Right Behind The Kitchen
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 387

Zebrało mi się dzisiaj na kuchnię polską. Często niedocenianą i myloną z przygotowaniem schabowego z ziemniakami z wody. A ja dzisiaj zrobiłem pysznego królika duszonego w

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania