składniki: na 4 porcje 2 pory 1 kubek tartego parmezanu 0,5 kubka śmietany 30% 2 litry rosołu z kury 1 serek topiony typu emmentaler lub
Luźna KuchniaPrzepis znalazłam tutaj. Dobry sposób na zagospodarowanie wędlin. Użyłam naczynia 18x18cm , 7 cm głębokościskładniki200 g szynki gotowanejduży pęczek pietruszkiłyżka kaparówparę korniszonków500 ml bulionu lub rosołużelatyna - ilość na 500 ml płynu (używałam żelatyny w listkach)sólpieprzprzygotowanieSzynkę pokroić w kostkę ok 1 cm x 1 cm, pietruszkę i korniszony posiekać. W misce wymieszać szynkę, pietruszkę , kapary. Posolić lekko(...)robimy galaretę wyłożyć podwójną folią spożywczą. Włożyć szynkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Podgrzać bulion. Listki żelatyny namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić w gorącym rosole (jeżeli używamy żelatyny w proszku postąpić zgodnie z opisem na opakowaniu ) Poczekać aż rosół nieco przestygnie, zalać szynkę. Ostudzone przykryć folią i wstawić do lodówki
Stare Garyobrany,pokrojony w gruba kostke seler.Dodac sol,cukier i pieprz i podsmazyc calosc przez kilka minut.Wlac rosol (moze byc dowolny u mnie warzywny) i na malym ogniu gotowac 20 minut.W miedzyczasie na patelni podprazyc platki migalow lub orzechow laskowych.Pokroic szczypiorek.Na drugiej patelni , przez dobrych kilka minut podsmazyc surowa szynke pokrojona na mniejsze kawalki do uzyskania chrupiacych czipsow.Zupe zblendowac na gladki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jabłka – to jest ich wymarzony zestaw obiadowy :) Taką pomidorówkę najlepiej zrobić na bazie porządnego domowego rosołu, ale można też na bulionie z kostki. Tym razem dodałem do kluseczek trochę mąki kukurydzianej, bo miałem za mało mąki pszennej ;) Kluseczki pszenno–kukurydziane były bardzo dobre. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemRozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron. * Ponieważ był jeszcze przedtem rosół zdecydowałam , że podam usmażone kawałki kurczaka tylko z mocno schłodzonym arbuzem i garstką sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki. I muszę stwierdzić , że było to dobry pomysł. Polecam jako gorącą przekąskę
Buniabaje w kuchniśmietaną Nie ma jak leżenie plackiem pod biała pierzyną. No dobra z tym leżeniem trochę przesadziłem. I do tego czuć ten ciepły mączny smak rozpływający się w ustach. Ciiiiii!!! Dajcie się podelektować! Źródło: www.youtube.pl 4). Flaki z klopsem Cóż, robota nie wybiera. Chłopaki ze stolicy będę mili niezły rosół z wkładką . Ups, chciałem powiedzieć niezły klops. A może(...)kapusty” . - "Firma płaci dobrze ale dodatkowym zastrzykiem finansowym nie pogardzę " - skomentował 007 . Źródło: barmleczny.bydgoszcz.pl 7). Leniwe Misja zakończona sukcesem. - "Wódka czysta dla Pana." - "Zamawiałem co innego!!! Ale dobra …niech będzie. W końcu czas poznać lepiej ten piękny kraj. Odrobina lenistwa nie zaszkodzi
Grunt to przepis!jest bardzo zdrowe i polecane szczególnie dzieciom i alergikom. Niedzielny obiad czy wizyta gości to dobry powód , by przygotować to wyjątkowo smaczne mięsko. Polecam. Smakuje dobrze do ostatniej kropli sosu Składniki: 1 tuszka krolika ok 1-1,5 kg 2 szklanki wywaru grzybowego lub rosołu 3 marchewki 1 cebula 1 por biała część 1 kubek śmietany 30 procent
Z Majeczką w kuchniniż nawet dość „ekspresowy” rosół z naszego wcześniej publikowanego przepisu. Odpowiednio podana jest również całkiem sympatyczna dla oka i zachęca do konsumpcji. Najważniejszy jest chyba jednak smak. Gdybym miał go jakoś podsumować jednym słowem, rzekłbym najpewniej: imbir! Pomimo że wagowo i objętościowo stanowi on nikły ułamek całości, a najwięcej jest kurczaka i naszej „starej dobrej” włoszczyzny, to jednak właśnie imbir(...)napiszę. Naszą zupę możecie oczywiście gotować i jeść kiedy tylko zechcecie, ale podpowiadamy, że jest ona świetnym sposobem podania gościom czegoś naprawdę ciekawego i oryginalnego w miejsce „sztampowego” rosołu Zupa z kurczaka z pieczarkami 2015-05-02 21:03:26 Oryginalna w smaku zupa, która może z powodzeniem zastąpić na stole nasz popularny rosół, jednak przygotujecie ją dużo szybciej. Mocna
Kulinarna PokusaTajemnica dobrego risotto tkwi w cierpliwości w jego przygotowania. Dolewamy, mieszamy, dolewamy, mieszamy i tak w kółko... Ale warto ! Składniki: 1 – 1 i ¼ szklanki ryżu 2-3 kieliszki wina wytrawnego 3 szklanki rosołu (lub warzywnego wywaru) ½ szklanki suszonych grzybów 5 dag sera żółtego- najlepiej parmezan 1 cebula ½ seler 2 marchewki 1 pietruszka Ketchup kilka kropel olej do smażenia warzyw łyżka
Tradycyjna KuchniaBrak czasu, brak przerwy, brak snu. Zna to dobrze zbyt wielu z nas. Praca, kariera, studia, dom, rodzina, porządki...Wyścig szczurów. Jak przy tym odżywiać się
Gawron w rosolemoże mało oryginalne i mało efektowne danie, ale za to ryżanka to bardzo dobra zupa na wszelkie problemy żołądkowe. Jak wiemy jesień to taka pora roku, w której bardzo łatwo jest o jakaś infekcję w tym także o problemy żołądkowe. Ryżanka jest bardzo podobna do rosołu, z tym tylko że do bulionu dodajemy ryż zamiast makaronu :) Z całą pewnością znajdziecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Konsternacja,co tu szybko zrobić.Planowany rosół poszedł w zapomnienie, bo wiadomo, porządny rosół powinien gotować się od samego rana.Po szybkiej lustracji lodówki i zamrażalnika postanowiłam zrobić krem z pora, którego kupiłam na sałatkę :-) No cóż, człowiek planuje Pan Bóg krzyżuje. Byłam w o tyle dobrej sytuacji, że miałam zamrożony bulion, także uwinęłam się bardzo szybko i sprawnie. Zupa wyszła
pieprzny smaczekBulion na żołądkach indyczych z pieczarkami Lekki i delikatny bulion , na indyczych żołądkach z pieczarkami , to bardzo smaczna zupa . Jest prosta w przygotowaniu , niskokaloryczna i lekko strawna , dobra na każdą dietę i nie tylko . Wiem ,że niektórzy mają opory , przed jedzeniem podrobów , ale ja uważam , że są pyszne i warto im dać szansę . Dobrze ugotowane i sprawione żołądki indycze , naprawdę(...)osobiście uwielbiam je Składniki : 0,5 kg żołądków indyczych 1 marchewka 1 szklanka mrożonego , zielonego groszku 6-7 pieczarek 1 cebula 3 kostki rosołowe drobiowe ( lub 2,5 l rosołu ) 2,5 l wody sól , pieprz do smaku Żołądki staranie oczyszczamy i płukamy . Wkładamy do garnka , zalewamy wodą . Dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę , posiekana drobniutko cebulkę i kostki rosołowe
Ogrodnik w podróżyFasola rozpoczęła i kończyła ten kulinarny tydzień. Tym razem wystarczy kawałek dobrej kiełbasy i przepyszną zupę mamy w kwadrans. Dzisiejsze dzieło wieńczy makaron z... Dwie Fasole z makaronem z tortilli 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 duże kabanosy (ja miałam z czosnkiem) 2 szklanki rosołu drobiowego 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki białej fasoli (ja miałam w sosie pomidorowym
bastalena