przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż ugotowanie flaków czy rosołu. Smakuje wszystkim, kto jej spróbował. Ja gotowałam ją samodzielnie po raz pierwszy na życzenie Męża, bo bardzo mu smakuje i zawsze powtarzał, że powinnam i ja spróbować :) smak wyszedł identyczny jak w wykonaniu mojej Mamy, czyli udało się :) Bardzo dobra propozycja na rozgrzewający, jesienny obiad. Przepis wyróżniony
Kolorowy Przepisownikobędą się bez mięsnego dodatku, na przykład rosół czy cięższe zupy, takie jak kapuśniak czy grochówka. Z zupy jarzynowej pozostała mi gotowana szynka wieprzowa, a z grochówki kawałek wędzonego boczku. Zastanawiałam się co z nich tym razem przygotować. Padło na pastę do chleba i to był bardzo dobry wybór :) Składniki: około pół kg gotowanego chudego mięsa , około pół
Codzienna kuchnia niecodziennadodaję do zupy, ale nie zawsze jest to dobry pomysł i nie zawsze pasuje. Jednym ze sposobów na wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej. Składniki:kruche ciasto*,gotowany kurczak,warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler,4 łyżki mleka,2 jajka,sól, pieprz
Codzienna kuchnia niecodziennawymawiane własne nazwisko ;)Składniki:70 dkg dobrej wołowiny (np. polędwicy),1 średnia cebula,25 dkg pieczarek,2-3 łyżki mąki pszennej,sól, pieprz, słodka papryka,3 średnie ogórki kiszone,3/4 szklanki gęstego soku pomidorowego (lub 3-4 łyżki koncentratu),kilka łyżek oleju,natka pietruszki, śmietana,bulion, rosół lub woda.Mięso opłukać
Codzienna kuchnia niecodziennaNadmiar ugotowanej marchewki ( z rosołu) też może być inspirujący :).Potrzebowałam dodatek do kotlecików z gotowanego kurczaka ( też z zapasów zamrażarkowych). Od wczoraj zostały mi 2 malutkie ugotowane ziemniaczki. A w lodówce leżała sobie piękna czerwona papryka. Nie miałam wątpliwości , że po połączeniu wyjdzie coś dobrego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijedne z moich najczęstszych „ obowiązków". Tak było przez dobre kilka lat do momentu, gdy nie naszła mnie ochota zrobić coś całkowicie samemu, bez niczyjej pomocy. No i się zaczęło: pierwsze ciasto z jabłkami z przepisu babci, małe kakaowe ciasteczka, które często przypalałam, wymyślne obiady o dziwnych połączeniach smakowych, w końcu pierwszy rosół, pierwsze kotlety z kurczaka, pierwsze zakalce i gumowate(...)pieczenie, pisanie przepisów, fotografowanie, blogowanie.... Mała prośba, gdy przeglądasz czasem bloga pomyśl, ile czasu zajmuje przygotowanie jednego takiego posta, ile godzin trzeba poświęcić by: - upiec coś dobrego - zrobić smaczne zdjęcia - posprzątać po sobie (nie zawsze mi się to udaje...chyba najmniej lubiany przeze mnie punkt :D) - napisać szczegółowy i jasny przepis - i opublikować
Nastoletnie WypiekanieWielbłąd jada ją zazwyczaj do rosołu, ale…. od czego nasza pomysłowość :) Dziś zaczniemy od klasyki czyli pasty jajecznej z natką pietruszki, ale już niebawem pojawi się więcej ciekawych przepisów. Składniki - proporcje na dwie osoby 4 jajka ugotowane na twardo 1 spory pęczek natki pietruszki 1-2 łyżki dobrego masła sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypta ostrej papryki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDobrego czerwonego barszczu nie można zrobić w jeden dzień. Jeśli ma to być prawdziwy barszcz, taki bez koncentratu i polepszaczy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z buraków, a to trwa kilka dni. Efekt jednak jest wart czekania! Mój barszcz robię na ugotowanym wcześniej rosole z kury i kaczki, dzięki czemu ma on pełniejszy smak. Jeśli nie jecie mięsa, zróbcie barszcz
W SMAKOd dziecka słyszę zarzut, że jestem osobą roztrzepaną i żyjącą w chaosie. Jednak po latach udało mi się znaleźć sposoby, by choć częściowo ten bałagan uporządkować
Gawron w rosolepowinniśmy więc jeść? Współcześnie jaskiniowcy powinni jeść dobrej jakości mięso i ryby, jajka, zupy na bulionach, warzywa oraz niewielkie ilości owoców, orzechów i miodu. Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej, ciasto bananowe, pina colada i pulpeciki rosołu. Na pewno zrobię tort z arbuza i kawę
Ugotowane pozamiataneżelatynę, sodę, kwasek cytrynowy). Są dobrej jakości i w przystępnej cenie. Podoba mi się bardzo to, że nie dodawany jest do nich glutaminian sodu. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty i za super przydatny gadżet kuchenny do gotowania przypraw w zupach czy sosach. Dziś wylądował w garze z rosołem, wraz z przyprawami Galeo, które dostaliśmy po zakończeniu warsztatów
Kulinarne przygody Gatitypotrzeba wymyślnych składników, bo dobre i świeże pomidory w sezonie są gwarantem najlepszego smaku zupy. Nie bez znaczenia jest domowy, samodzielnie przygotowany bulion. Po mielonych drobiowych zebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym rosole, bez dodatku mąki, bo lekko zagęszczona przecierem pomidorowym jest naprawdę doskonała
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!perłową nie przepadam.Bardzo, bardzo dobra w wydaniu duszonym z młodą kapustą, ziołami i filetem drobiowym.Szybki i sprytny obiad na każdą okazję a do tego zdrowe :-) Składniki: 1 filet drobiowy 100 g kaszy jęczmiennej połówka małej młodej kapusty oliwa 1/2 czerwonej cebuli pół szklanki białego wina ok. 3 szklanek rosołu lub wina ząbek czosnku
pieprzny smaczekduże cebule młode (białe)3 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki masła dobrej jakości2 łyżki śmietanki kremówki1 ząbek czosnkusól, pieprz2 kromki chleba pszennegokromka duża bagietki ciemnejokoło 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziejlampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina500- 600ml bulion warzywno-drobiowy z kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza zupa Wykonanie:W rondelku dusimy cebulę na oliwie
SMYKWKUCHNIJest to wersja podstawowa, knedle jako danie, knedle jako dodatek do rosołu, no i wreszcie knedle jako dodatek do gulaszu. Alternatywa do ziemniaków i makaronów. Prościej już się nie da. Na 15 sztuk potrzebujesz: - 10 bułek pszennych (czerstwych) - 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej - szklanka mleka - pół kostki masła - średnie cebule - 20-30 g szynki lub boczku wędzonego chudego(...)ciasta i wrzuć do gotującej się wody. Gotuj na średnim ogniu 15 minut. Jeżeli Twoja kulka po tym czasie nie rozpadła się tzn. że ciasto na knedle jest dobre, ale jeżeli się rozpada, dosyp jeszcze trochę (2 łyżki) mąki i wymieszaj. Zrób próbę ponownie. Jeżeli po naszej próbie jest wszystko ok. gotujemy knedle, odcedzamy posypujemy parmezanem i pokrojoną skórką
Pasje Jolki