dobry rosół - 453 przepisów (strona:13/31)

Parówki po angielsku (zamiast flaków) 208

przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż ugotowanie flaków czy rosołu. Smakuje wszystkim, kto jej spróbował. Ja gotowałam ją samodzielnie po raz pierwszy na życzenie Męża, bo bardzo mu smakuje i zawsze powtarzał, że powinnam i ja spróbować :) smak wyszedł identyczny jak w wykonaniu mojej Mamy, czyli udało się :) Bardzo dobra propozycja na rozgrzewający, jesienny obiad. Przepis wyróżniony

Kolorowy Przepisownik
Pikantna pasta kanapkowa z gotowanego mięsa i wędzonego boczku 158

obędą się bez mięsnego dodatku, na przykład rosół czy cięższe zupy, takie jak kapuśniak czy grochówka.  Z zupy jarzynowej pozostała mi gotowana szynka wieprzowa, a z grochówki kawałek wędzonego boczku. Zastanawiałam się co z nich tym razem przygotować. Padło na pastę do chleba i to był bardzo dobry wybór :) Składniki: około pół kg gotowanego chudego mięsa , około pół

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka a'la tarta z gotowanego kurczaka i warzyw 344

dodaję do zupy, ale nie zawsze jest to dobry pomysł i nie zawsze pasuje. Jednym ze sposobów na wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej. Składniki:kruche ciasto*,gotowany kurczak,warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler,4 łyżki mleka,2 jajka,sól, pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 330

wymawiane własne nazwisko ;)Składniki:70 dkg dobrej wołowiny (np. polędwicy),1 średnia cebula,25 dkg pieczarek,2-3 łyżki mąki pszennej,sól, pieprz, słodka papryka,3 średnie ogórki kiszone,3/4 szklanki gęstego soku pomidorowego (lub 3-4 łyżki koncentratu),kilka łyżek oleju,natka pietruszki, śmietana,bulion, rosół lub woda.Mięso opłukać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Papryka na parze z musem marchewkowo-ziemniaczanym 215

Nadmiar ugotowanej marchewki ( z rosołu) też może być inspirujący :).Potrzebowałam dodatek do kotlecików z gotowanego kurczaka ( też z zapasów zamrażarkowych). Od wczoraj zostały mi 2 malutkie ugotowane ziemniaczki. A w lodówce leżała sobie piękna czerwona papryka. Nie miałam wątpliwości , że po połączeniu wyjdzie coś dobrego. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Naleśnikowy tort czekoladowy+ Podsumowanie roku z Nastoletnimi 233

jedne z moich najczęstszych „ obowiązków". Tak było przez dobre kilka lat do momentu, gdy nie naszła mnie ochota zrobić coś całkowicie samemu, bez niczyjej pomocy. No i się zaczęło: pierwsze ciasto z jabłkami z przepisu babci, małe kakaowe ciasteczka, które często przypalałam, wymyślne obiady o dziwnych połączeniach smakowych, w końcu pierwszy rosół, pierwsze kotlety z kurczaka, pierwsze zakalce i gumowate(...)pieczenie, pisanie przepisów, fotografowanie, blogowanie....   Mała prośba, gdy przeglądasz czasem bloga pomyśl, ile czasu zajmuje przygotowanie jednego takiego posta, ile godzin trzeba poświęcić by: - upiec coś dobrego - zrobić smaczne zdjęcia - posprzątać po sobie (nie zawsze mi się to udaje...chyba najmniej lubiany przeze mnie punkt :D) - napisać szczegółowy i jasny przepis - i opublikować

Nastoletnie Wypiekanie
Pasta jajeczna z natką pietruszki 115

Wielbłąd jada ją zazwyczaj do rosołu, ale….  od czego nasza pomysłowość :) Dziś zaczniemy od klasyki czyli pasty jajecznej z natką pietruszki, ale już niebawem pojawi się więcej ciekawych przepisów. Składniki - proporcje na dwie osoby 4 jajka ugotowane na twardo 1 spory pęczek natki pietruszki  1-2 łyżki dobrego masła sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypta ostrej papryki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Barszcz czerwony na rosole i zakwasie z buraków 486

Dobrego czerwonego barszczu nie można zrobić w jeden dzień. Jeśli ma to być prawdziwy barszcz, taki bez koncentratu i polepszaczy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z buraków, a to trwa kilka dni. Efekt jednak jest wart czekania! Mój barszcz robię na ugotowanym wcześniej rosole z kury i kaczki, dzięki czemu ma on pełniejszy smak. Jeśli nie jecie mięsa, zróbcie barszcz

W SMAK
Chałwa w kawowych kulkach 127

Od dziecka słyszę zarzut, że jestem osobą roztrzepaną i żyjącą w chaosie. Jednak po latach udało mi się znaleźć sposoby, by choć częściowo ten bałagan uporządkować

Gawron w rosole
“Dieta paleo po polsku” – recenzja 165

powinniśmy więc jeść? Współcześnie jaskiniowcy powinni jeść dobrej jakości mięso i ryby, jajka, zupy na bulionach, warzywa oraz niewielkie ilości owoców, orzechów i miodu. Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej, ciasto bananowe, pina colada i pulpeciki rosołu. Na pewno zrobię tort z arbuza i kawę

Ugotowane pozamiatane
Warsztaty "Światowe trendy w domowym wydaniu " z Galeo 130

żelatynę, sodę, kwasek cytrynowy). Są dobrej jakości i w przystępnej cenie. Podoba mi się bardzo to, że nie dodawany jest do nich glutaminian sodu. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty i za super przydatny gadżet kuchenny do gotowania przypraw w zupach czy sosach. Dziś wylądował w garze z rosołem, wraz z przyprawami Galeo, które dostaliśmy po zakończeniu warsztatów

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjna pomidorowa na rosole 248

potrzeba wymyślnych składników, bo dobre i świeże pomidory w sezonie są gwarantem najlepszego smaku zupy. Nie bez znaczenia jest domowy, samodzielnie przygotowany bulion. Po mielonych drobiowych zebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym rosole, bez dodatku mąki, bo lekko zagęszczona przecierem pomidorowym jest naprawdę doskonała

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KASZOTTO JĘCZMIENNE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KURCZAKIEM 153

perłową nie przepadam.Bardzo, bardzo dobra w wydaniu duszonym z młodą kapustą, ziołami i filetem drobiowym.Szybki i sprytny obiad na każdą okazję a do tego zdrowe :-)  Składniki: 1 filet drobiowy  100 g kaszy jęczmiennej  połówka małej młodej kapusty  oliwa 1/2 czerwonej cebuli  pół szklanki białego wina  ok. 3 szklanek rosołu lub wina  ząbek czosnku

pieprzny smaczek
Zupa cebulowa z grzankami ;-)))))))))) Smy(a)kowita 240

duże cebule młode (białe)3 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki masła dobrej jakości2 łyżki śmietanki kremówki1 ząbek czosnkusól, pieprz2 kromki chleba pszennegokromka duża bagietki ciemnejokoło 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziejlampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina500- 600ml bulion warzywno-drobiowy z kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza zupa Wykonanie:W rondelku dusimy cebulę na oliwie

SMYKWKUCHNI
Knedle tyrolskie z boczkiem wędzonym 184

Jest to wersja podstawowa, knedle jako danie, knedle jako dodatek do rosołu, no i wreszcie knedle jako dodatek do gulaszu. Alternatywa do ziemniaków i makaronów.  Prościej już się nie da. Na 15 sztuk potrzebujesz: - 10 bułek pszennych (czerstwych) - 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej - szklanka mleka - pół kostki masła - średnie cebule - 20-30 g szynki lub boczku wędzonego chudego(...)ciasta i wrzuć do gotującej się wody. Gotuj na średnim ogniu 15 minut. Jeżeli Twoja kulka po tym czasie nie rozpadła się tzn. że ciasto na knedle jest dobre, ale jeżeli się rozpada, dosyp jeszcze trochę (2 łyżki) mąki i wymieszaj. Zrób próbę ponownie. Jeżeli po naszej próbie jest wszystko ok. gotujemy knedle, odcedzamy posypujemy parmezanem i pokrojoną skórką

Pasje Jolki