dobry rosół - 453 przepisów (strona:19/31)

Kruche paszteciki z mięsem i pieczarkami czyli po niedzielny recykling. 174

razem do miękkości, studzimy. Mięs z zupy oddzielamy od kości i kroimy drobno. Następnie mieszamy wszystko razem mielone ( u mnie była resztka po kotletach, a więc doprawione) mięso z rosołu i pieczarki. Doprawiamy do smaku według własnych upodobań,  na koniec wbijamy jajko i dodajemy mannę  aby ściągnęła nadmiar wody. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, kroimy na paski które(...)jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy w 180 stopniach około 30 min. Podajemy z czym tam sobie kto życzy, u mnie zeszły same. I nie wiem....albo były takie dobre, albo było tak mało

Dieta moja pasja
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 199

wielkość do pożegnania się z naszym padołem. Gęś młoda ma zawsze grube woskowo-żółte łapy i takież kolanka. Stare sztuki niestety , mają nóżki cienkie i sine oraz cienką szyję. Dobrą gęś poznaje się po grubości skrzydła i miękkości spodniej części dzioba. Dziób lekko zgięty powinien się łamać, a tłustość powinna być zupełnie biała i przezroczysta. Z gęsi można przyrządzić dużo(...)pietruszką , suszonymi owocami to też nie byle co!  Może też być duszona w jarzynach, grzybach  w winie czy piwie. Z gęsiny robi się też niewyobrażalnie pyszny rosół, a brukiew na gęsinie ,czy czernina to klasyka kaszubska. Ósmy cud świata to szmalec, czyli smalczyk z cebulką ,jabłuszkiem, czosnkiem , majerankiem. Okrasa kaszubska to ewenement kulinarny, pisałem już

Kulinarny karnet Christophera
Wegetariański pasztet pomidorowy – dwie wersje 204

święta i zazwyczaj te przygotowane przez kogoś. Od kiedy wypróbowałam pierwszy pasztet wegetariański piekę jakiś praktycznie co miesiąc. Uwielbiam zajadać je z musztardą jako szybką przekąskę lub podane z dobrym pieczywem. Dziś mam dla Was dwie wersje. Pierwsza bardzo kremowa, idealna do rozsmarowywania. Pasztet przygotowany z czerwonej soczewicy i ugotowanych warzyw. Drugi natomiast z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy(...)suchej czerwonej soczewicy 4 małe marchewki 3 małe pietruszki mały por (biała cześć) pół małego selera szalotka ząbek czosnku (wszystkie warzywa ugotowane do miękkości, ja wykorzystałam warzywa z rosołu który gotowałam dzień wcześniej) 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy 3 łyżki przecieru pomidorowego KROKUS łyżeczka majeranku łyżeczka lubczyku łyżeczka suszonej cebuli spora szczypta pieprzu

Mienta blog
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 108

pierożki to przysmak z Kresów Wschodnich, którym zajadałam się w dzieciństwie u mojej Babci. W niedzielę zamiast rosołu obowiązkowo na obiad były właśnie pierogi. A to dlatego, że w tym dniu miały gospodynie więcej czasu. Pamiętam jak Babcia, już po przygotowaniu farszu i ciasta, siadała przy stolnicy i...odrywała ciasto kawałek po kawałeczku, formowała w dłoni mały placuszek, nakładała farsz(...)piecu chlebowym :)  Długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, aż trafiłam na przepis pani Magdy Gessler. I strzał w dziesiątkę - dokładnie takie jak u Babci! Przepis jest bardzo dobry - ciasto miękkie i elastyczne, a farsz idealny - nie jest zbyt zwarty, ale też nie rozsypuje się przy nakładaniu. Zajadaliśmy się z apetytem - są pyszne na ciepło ale i na zimno niczego

Nie tylko w kuchni
"W krainie miodem płynącej" - podsumowanie akcji 154

miodem autorka: siarenka  | blog: siarenka - kulinarnie Koktajl bananowo-grejpfrutowy autorka: MilionSmakow  | blog: Milion Smaków Lemoniada truskawkowa autorka: aaasikkk | blog: Grunt to przepis! Miodowo-cynamonowa granola na dobry początek dnia autorka: Gavrilla | blog: peanutbuttermonster Ciastka owsiano-amarantusowe i "Co się wydarzyło w Madison County" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą autorka: Badylarka(...)PROJEKT ŚNIADANIE: Owsianka jagodzianka autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Truskawkowe orzeźwienie autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Truskawa na rukoli autorka: kulkiwrosole  | blog: Kulki w rosole Truskawki w kremie czekoladowym autorka: colorfulrecipesblog | blog: colorfulrecipesblog Blok sezamowo-orzechowy autorka: colorfulrecipesblog | blog: colorfulrecipesblog Jogurtowy deser z malinowym chia żelem autorka: colorfulrecipesblog | blog: colorfulrecipesblog

Weekendy w domu i ogrodzie
Azjatycki rosół na dorszu 144

kupując z garkuchni na wózku kawę, zupę, deser ryżowy lub świeżo po porcjowane owoce, wszytko obowiązkowo podane w foliowej torebce. Bardzo popularne są zupy, które są dobre na każdy dzień i jada się je na śniadanie, obiad, kolację oraz w między czasie :) Są to aromatyczne wywary mięsne, rybne i/lub warzywne, do których można samodzielnie skomponować dodatki (zazwyczaj(...)można je zstąpić rodzimymi zamiennikami lub samodzielnie wyhodować w zacienionym kącie garażu lub piwnicy (np. shitake), jeśli takim miejscem dysponujecie.  Słowo na dziś: kreatywność! :D  Azjatycki rosół na dorszu to wyjątkowa zupa, znakomite lekarstwo na przeziębienie, inspirowana kursem gotowania w Asia Scenic Thai Cooking School w Chiang Mai (www.asiascenic.com). Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4 Składniki

SzczyptaSmaQ
Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 146

Uwielbiam kardamon, ale na długo o nim zapomniałam. Najczęściej... i właściwie głównie, używałam go do rosołu. Przez to zrodziła się myśl o wykorzystaniu go do innego  dania z drobiu i voila! Pycha. :) + olej do smażenia Pierś kroimy w niezbyt dużą, równą kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz i posypujemy z wierzchu równomiernie solą oraz pieprzem. Mieszamy, lekko podsmażamy(...)Wszystko razem mieszamy, zamykamy patelnię i dusimy mięso do miękkości. Podczas duszenia należy zważać, by cały sos nie wyparował i uzupełniać płyn na bieżąco. Gdy mięso jest już prawie dobre, dodajemy na patelnię pokrojonego w plasterki pora, starte na dużych oczkach marchwie oraz ziołowy koncentrat pomidorowy. Razem dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczone kotlety orzechowe. 167

pieczone kotlety! Uwielbiam je za.. dosłownie za wszystko, za to, że można zrobić je chyba ze wszystkiego, że czas ich przygotowania wynosi mniej niż ugotowanie ryżu.. no dobra, po za pieczeniem, ale jeżeli chodzi o Twój nakład w pracy.. można go porównać do znikomego. Co jeszcze? Bez problemu spakujesz je do pudełka na wynos i myślę(...)kotletów, lub "tradycyjnej" wersji łyżeczką ze słoika. Do tego zapomniana przeze mnie i myślę, że przez wiele osób pietruszka, która bywa często lekko pomijana, używana jedynie do wywaru na rosół... ale to się zmienia. Pietruszka opanowało ostatnio moją kuchnię, na słono.. i na słodko (zajrzyjcie post wcześniej) No, a jako podstawa, kochana i uwielbiana fasola

More food, love and dreams
Pręga wołowa smażona z cebulką 194

cześć wołowiny, którą lubię najbardziej. Mięso zawiera dużą ilość naturalnej żelatyny, dlatego też po ugotowaniu jest bardzo miękkie i kleiste. Wywar, w którym gotujemy mięso można wykorzystać do przygotowania rosołu lub dowolnej zupy.  SKŁADNIKI: 500g pręgi wołowej, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ziemniaki, buraczki tarte ORZECH , PRZYGOTOWANIE: 1. Pręgę wołową gotuję do miękkości. Ugotowane(...)podaję z puree ziemniaczanym i buraczkami. Mięso podałam z pysznymi tartymi buraczkami , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Buraczki ORZECH to doskonały dodatek do drugiego dania. Są bardzo dobre w smaku, idealnie doprawione. Produkt jest wart polecenia i zakupu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ramen na kaczych kościach 101

Dzień dobry! Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis dość ekonomiczny, pozwalający na wykorzystanie w całości produktu, jakim jest kaczka. Pewnie w wielu domach gości ona na niedzielny czy też inny uroczysty posiłek. Ja niedawno pierwszy raz przygotowałam pieczoną kaczkę, klasyczną, w pomarańczach. Po wyjedzeniu niemal całego mięsa stwierdziłam, że fajnie będzie wykorzystać ją w całości, czyli nie wyrzucać od razu kości(...)tylko raz, w restauracji, więc czemu by nie zrobić go w domu? Wbrew pozorom jest to bardzo prosty przepis, raczej nie sposób go zepsuć. Bardzo przypomina nasz polski rosół, tylko z nutą orientalną i całkiem innymi dodatkami. Mam nadzieję, że się skusicie na ramen na kaczych kościach:-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Gołąbki z młodej kapusty, tradycyjne z mięsem i ryżem. Gołąbki z piekarnika. 1914

starczyło na dwie rodziny i nasyciło nas na jakiś czas :) Dzisiejszy przepis właśnie taki jest, to przepis którego nauczyła mnie mama i uważam nieskromnie,że jest najlepszy. Sekret dobrych gołąbków leży w idealnie dobranych proporcjach mięsa i ryżu, a i samo pieczenie w piekarniku z dodatkiem wędzonki, nadaje im niepowtarzalnego, bardzo aromatycznego smaku. W zasadzie nie potrzeba do nich już(...)udźca indyka ) - 0,30 dkg ryżu - 2 jajka - 1 większa cebula - 2 -3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona  Dodatkowo - domowy bulion, lub rosół - boczek wędzony parzony - olej Wykonanie Kapustę myję i chwilkę gotuję we wrzątku, obieram z liści i studzę każdy osobno. Mięso mielone przekładam do większej miski, dodaję do niego ugotowany i ostudzony

Kuchnia z widokiem na ogród
Gołąbki z ryżem do paelli 149

Zachciało mi się gołąbków, chodziły wręcz za mną dobry tydzień. Nie było wyjścia: ruszyłam po mięso i kapustę. Po powrocie do domu zorientowałam się jednak, że nie kupiłam ryżu. W szafce znalazłam tylko opakowanie ryżu do paelli. Nie było wyjścia: albo użyć tego ryżu, albo zasuwać znowu do sklepu. Potrzeba matką wynalazków, postanowiłam więc sprawdzić, jak ten (większy i bardziej(...)zapachu. Składniki: 1 niewielka kapusta 1 kg mięsa mielonego (najlepsze jest mieszane) 300 g ryżu do paelli 1 duża czerwona cebula 3 łyżki oleju 500 ml gorącego bulionu (rosołu lob ewentualnie wody) 1 jajko sól do smaku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka tartego chrzanu dodatkowo: bulion do podlewania gołąbków Zagotować wodę w dużym garnku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Restauracja Przerwa 151

wynos. Gorąco polecam ! Pierwszym daniem była zupa. Ja wybrałam chłodnik litewski z jajkiem, moja mama – rosół z makaronem wyrobu Przerwy. Chłodnik był wyborny ! Wyrazisty, po prostu pyszny. Mama rosół podsumowała krótko – smakował jak domowy. W ramach drugiego dania, obie zdecydowałyśmy się na filet drobiowy z puree chrzanowym i zielonymi warzywami. Danie zniknęło błyskawicznie z talerza. To chyba najlepsza(...)między ulicą Wólczańską a Al. Kościuszki. Lokalizacja idealna – samo centrum. Menu jest lekkie, zdrowe i smaczne. Wszystkie produkty świeże ! Poza smakowitym menu – napijecie się kawy, świeżego soku, dobrego wina czy też drinka. Przerwa daje także możliwość zorganizowania spotkań biznesowych, konferencji, bankietów i imprez okolicznościowych. To właśnie tu 18 czerwca, odbędzie się nasza II Konferencja Łódź Bloguje. Obecnie

Moja pasja smaku
Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 137

niczego sobie. Zboczkowa mnie po prostu zachwyciła, rozkoszowałam się każdym kęsem. BroKurowa - gdy poodprowadzałam kęsy z talerza Pana Męża - trochę mniej do mnie przemówiła, bo czułam w niej więcej rosołu, niz beszamelu. Ale każdy ma najwyraźniej inny smak, bo małżonek był całkiem zadowolony.   Ani się nie obejrzeliśmy, a po zapiekankach zostały tylko puste talerze . Nie ukrywam, miałam ogromna ochotę(...)jedzenie. Choć to Weekend za pół ceny był... rozumiem specyfikę pory obiadowej w lokalu przy takiej imprezie. ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Południk 18  Kawiarnio-Herbaciarnia Podróżnicza - ul.Garncarska 7/8/9, Gdańsk Miejsce z duszą! Dobra herbata czy piwo, z prelekcją podróżniczą w tle. A dla spragnionych dodatkowych wrażeń - gry planszowe jako urozmaicenie pobytu :) Jak sami o sobie piszą: "Wystrój Południka 18 utrzymany jest w klimacie

Grunt to przepis!