dobry rosół - 453 przepisów (strona:19/31)

Restauracja Przerwa 182

wynos. Gorąco polecam ! Pierwszym daniem była zupa. Ja wybrałam chłodnik litewski z jajkiem, moja mama – rosół z makaronem wyrobu Przerwy. Chłodnik był wyborny ! Wyrazisty, po prostu pyszny. Mama rosół podsumowała krótko – smakował jak domowy. W ramach drugiego dania, obie zdecydowałyśmy się na filet drobiowy z puree chrzanowym i zielonymi warzywami. Danie zniknęło błyskawicznie z talerza. To chyba najlepsza(...)między ulicą Wólczańską a Al. Kościuszki. Lokalizacja idealna – samo centrum. Menu jest lekkie, zdrowe i smaczne. Wszystkie produkty świeże ! Poza smakowitym menu – napijecie się kawy, świeżego soku, dobrego wina czy też drinka. Przerwa daje także możliwość zorganizowania spotkań biznesowych, konferencji, bankietów i imprez okolicznościowych. To właśnie tu 18 czerwca, odbędzie się nasza II Konferencja Łódź Bloguje. Obecnie

Moja pasja smaku
Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 170

niczego sobie. Zboczkowa mnie po prostu zachwyciła, rozkoszowałam się każdym kęsem. BroKurowa - gdy poodprowadzałam kęsy z talerza Pana Męża - trochę mniej do mnie przemówiła, bo czułam w niej więcej rosołu, niz beszamelu. Ale każdy ma najwyraźniej inny smak, bo małżonek był całkiem zadowolony.   Ani się nie obejrzeliśmy, a po zapiekankach zostały tylko puste talerze . Nie ukrywam, miałam ogromna ochotę(...)jedzenie. Choć to Weekend za pół ceny był... rozumiem specyfikę pory obiadowej w lokalu przy takiej imprezie. ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Południk 18  Kawiarnio-Herbaciarnia Podróżnicza - ul.Garncarska 7/8/9, Gdańsk Miejsce z duszą! Dobra herbata czy piwo, z prelekcją podróżniczą w tle. A dla spragnionych dodatkowych wrażeń - gry planszowe jako urozmaicenie pobytu :) Jak sami o sobie piszą: "Wystrój Południka 18 utrzymany jest w klimacie

Grunt to przepis!
Produkty marki Seitenbacher. 156

przeciętnych oliwach z supermarketu - lubię ją w sałatkach owocowo - warzywnych, np. z rukolą i gruszką albo ze szpinakiem i truskawkami. 8) Bio olej rzepakowy - również tłoczony na zimno, dobry do zup czy sałatek. Ja osobiście najchętniej dodaję go do krupniku i sałatki z buraczków. 9) Wegańskie żelki w 7 wariantach smakowych . Nie zawierają żelatyny, sztucznych aromatów i barwników. Wszystkie(...)warzywny w proszku , czyli świetny zamiennik sztucznych, niezdrowych mieszanek typu "przyprawka". Nie zawiera tłuszczu, a do tego jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół z kury!). Skład idealny: ekstrakt drożdżowy, marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka,  musztarda. Używam go praktycznie codziennie, ponieważ świetnie nadaje

Poranek na słodko
Zupa z ciecierzycy 114

ciecierzycy (razem ze zdjęciem). Który to przepis chętnie publikuję, bo zupa wydaje się być całkiem ciekawa. Pewnie w niedługim czasie sam ją wypróbuję. A Magda pisze: " 2 litry rosołu lub wywaru z warzyw (ja kupuję w kartonie lub robię z kostki) 3 gałązki tymianku posiekane 4 gałązki pietruszki posiekane Liść laurowy Pół szklanki Apple cider czyli cydru jabłkowego (ja dodawałam(...)jabłkowy, tak ok. 1/2 łyżki lub do smaku), liść laurowy i ciecierzycę, a potem pomału wlewamy nasz rosołek. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ja to jeszcze gotuję przez dobre pół godziny żeby warzywa były miękkie. Na jakieś 15 min. przed końcem gotowania dodajemy drobny makaron - polecam makaron ryżowy, połamany na drobne kawałki. Ilość zależy od własnego upodobania i apetytu

Marder&Marder Manufacture
Żurek 170

wywarze z wieprzowych żeberek i wędzonego boczku, z dużą ilością białej kiełbasy, doprawiony gęstą kwaśną śmietaną. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250g dość chudych żeberek wieprzowych 120g wędzonego boczku 3-4 dobre białe kiełbasy (400g) 400ml zakwasu na żurek 2 średnie marchewki (250g) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 czubate łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany 2 liście laurowe kilka ziaren ziela(...)wlewamy 4 litry wody, umieszczamy w niej boczek i żeberka, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać, a gdy woda będzie zbliżała się do wrzenia – odszumowujemy tak jak bulion lub rosół . Do odszumowanej wody z mięsem dodajemy marchewkę, por, seler oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy na dość małym ogniu, pod częściowym przykryciem przez 2,5 godziny

Kulinarna Pokusa
“IQuchnia” – recenzja 138

kocha jeść to gromadzi przepisy. Ma bloga kulinarnego . Podobno urządza też wspaniałe przyjęcia. A że jak sama przyznaje mamy teraz barok – złoty wiek dla kulinariów, to dobre przepisy i porady nie mogą się zmarnować. Jej książka jest o tyle wyjątkowa, że podkreśla, że w gotowaniu ważna jest organizacja i planowanie, bo każdy z nas oprócz podania do stołu genialnego(...)się spotka. Druga złota myśl tej książki, to że cokolwiek ugotujemy z miłością, to na pewno będzie smaczne. Właśnie takie bon moty i mądrości ludowe (typu żeby nie robić rosołu w czasie burzy, bo skwaśnieje) są mocną strona tej książki, która graficznie jest bardzo prosta. Większość zdjęć potraw została zrobiona przez autorkę telefonem. Jak sama pisze, Anna Jurksztowicz napisała

Ugotowane pozamiatane
Czernina z kluchami 148

miał jedyne dziecię,  Córkę piękną jak anioł [...] I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano I czarną polewkę do stołu podano." Czernina z krwią mrożoną nie jest niestety tak dobra, jak ta ze świeżą, ale cóż, poradzić, gdy o tę drugą jest w naszych czasach wyjątkowo ciężko... Z braku laku, kiedy już nie mogę się jej oprzeć, przygotowuję ją również(...)trosze) szklanka krwi kaczej 2,5 łyżki mąki pszennej łyżka octu, lub kwasek cytrynowy cukier Kluchy: kilka średnich ziemniaków łyżeczka soli mąka pszenna Wywar przygotowujemy niemal identycznie, jak rosół. Z tym, że tutaj, w przeciwieństwie do rosołu, możemy swobodnie dodać liście laurowe, jak również pieprz mielony, ponieważ nie musi nam zależeć na klarowności zupy, którą i tak będziemy "zaczerniać". ;) Kaczkę

Kuchenna Kontrrewolucya
ROSÓŁ NA GĘSINIE I INDYKU 223

Rosołek jest dobry na wszystko jak to mówi moja babcia. Robię więc często ten rosołek rodzinie, a że synowie chętnie się nim zajadają tym bardziej jestem zadowolona.   Składniki: skrzydło indycze i skrzydło gęsie 2 cebule 1/2 selera 2 pietruszki 4 marchwie 1 por biała część 2 ziela ang 2 listki laurowe garść makaronu zwierzątka Makarony Polskie kilka ziarenek pieprzu(...)pól godzinie dodajemy warzywa w całości. Doprawiamy wg uznania sola,pieprzem.Gotujemy do ich miękkości.Na sam koniec na 5 minut przed wyłaczeniem zupy dodaję oregano. Marchew do rosołu kroję dopiero po ugotowaniu. Pietruszkę też. Do rosołu dodaje wcześniej ugotowany makaron

Z Majeczką w kuchni
Barszcz na zakwasie 247

kubku prosto do picia – dla rozgrzania. Ja sobie na pewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu. Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz z pieczonych buraków.Składniki:włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)1 surowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok(...)dwóch litrów wody dodajemy obraną włoszczyznę, obranego surowego buraka pokrojonego na plastry oraz liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy. Gdy wywar się zagotuje, zmniejszamy ogień na mniejszy (rosół ma tylko pyrkać), a następnie gotujemy powoli do czasu aż wyparuje ok. 1/3 płynu. Po tym czasie jarzyny i przyprawy wyławiamy, a bulion solimy i pieprzymy do smaku.Do bulionu dodajemy dwie

Poezja smaku
"ANGIELSKI ROSÓŁ", czyli gotujemy zupę kiedy w sklepach pustki 353

Dlaczego zupa nazwana została "rosołem angielskim" choć z takim prawdziwym nie ma nic wspólnego? Będę musiała to krótko wyjaśnić :). W czerwcu zeszłego roku przyjechała do mnie moja mama na wakacje. Pogoda nam nie dopisała (co chyba nikogo nie zaskoczy). W najzimniejszy dzień miesiąca, gdzie widywałyśmy ludzi ubranych w kurtki/płaszcze zimowe, wybrałyśmy się na festiwal muzyki afrykańskiej(...)zupy. Wpadłyśmy do osiedlowego sklepu i nie znalazłyśmy w nim nic oprócz jednej paczki mrożonki. W domu pokombinowałyśmy ze składnikami, które już miałyśmy w lodówce, i tak powstała naprawdę dobra, acz prosta zupa-wariacja rosołowa. A, że działo się to w Liverpoolu, więc angielska :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Przepisy Aleksandry
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 140

mąki bezglutenowe . Uważane są za bardziej wartościowe, mniej uczulające, mniej kaloryczne i przede wszystkim mają urozmaicić nam zdrowszą dietę. Mąki gryczane, ryżowe, kukurydziane spotkać można niemal wszędzie. W dobrych sklepach znajdziemy perełki – mąkę jaglaną, sojową, konopną, orzechową, migdałową, amarantusową czy z tapioki . Każda ma inne, cenne właściwości. I choć mąk tych nie zawsze można użyć zamiennie z tradycyjną mąką(...)wrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania – seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal

Poezja smaku
Placuszki z kaszy gryczanej z sosem z suszonych borowików 233

Dzisiejsze placuszki możecie podawać z sosem mięsnym lub grzybowym, ale równie dobrze możecie jeść je same, bo bez dodatków smakują równie dobrze. Takie placki to też dobry sposób na wykorzystanie kaszy, która została Wam z obiadu z poprzedniego dnia. Ja wykorzystałam do ich przygotowania kaszę gryczaną błyskawiczną, którą razem z innymi produktami otrzymałam niedawno dzięki uprzejmości firmy Sonko. Placuszki(...)minut Risana 3 jajka mała papryka zielona pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sos borowikowy: 50g suszonych borowików 1 l wody 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu cebula 2-3 łyżki kremówki 2 łyżki masła 1 pełna łyżka krupczatki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Sos: Grzyby opłukać i namoczyć na noc w 1 litrze wody. Następnego dnia

Ze smakiem i z pasją
Babeczki z jajkiem w galarecie 153

wody. Rosół bardzo mocno zagrzałam, pilnując, żeby się nie zagotował i nie zrobił mętny, przecedziłam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuściłam w gorącym rosole. Jajka ugotowałam na twardo (od momentu zawrzenia wody gotuję 9 minut – żółtka nie mają wtedy sinej otoczki), odlałam, wystudziłam w zimnej wodzie. Po całkowitym wystudzeniu obrałam ze skorupki, ścięłam troszeczkę(...)przykryte. Odstawiłam w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Aby galareta ładnie wyszła z foremki, zanurzyłam ją na chwileczkę w gorącej wodzie – ale nie za długo, żeby nie zaczęła płynąć. Dobrym rozwiązaniem jest wyłożenie foremek przezroczystą folią śniadaniową

Kuchenne zapiski Edyty
pyszne pierogi z kurkumą i mięskiem rosołowym i kaszą jaglaną... 200

olej rzepakowy 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżeczka mięso drobiowe (średni kurczak) z rosołu obrać z kości i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z włoszczyzną z rosołu, wymieszać farsz z majerankiem, pieprzem i ugotowaną kaszą gryczaną mąkę, sól, kurkumę, jajko, olej w misie robota wymieszać hakiem w trakcie dolewać gorącej wody, użyłam nie cały litr (zależy(...)minuty, wyjmowac cedzakiem i pod zimną wodą z kranu krótko opłukać na oleju gorącym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać kucharka, pierogi polać cebulką - pyszne, aromatyczne pierogi na dobry obiad...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię