dobry rosół - 453 przepisów (strona:24/31)

Gotujemy wywar drobiowy w szybkowarze 159

ogólnie bardzo subtelny w smaku. Gotując wywary, dla wzbogacenia smaku dodaję do nich różnorakie warzywa i zioła. Czasem dolewam też białego wina dla podkręcenia aromatu i nadania winności. Dobry, esencjonalny wywar to idealna baza do sosów, zup czy też risotto.  Zazwyczaj przygotowuję go w większej ilości i mrożę z zamiarem wykorzystania przy najbliższej okazji. Wywar ten ugotowałam(...)kawałki o długości ok. 3 cm 1 pietruszka lub pasternak (ja użyłam pasternak), obierz ok. 1/2 selera korzeniowego 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), opiecz jak cebulę do rosołu - opcjonalnie 1 łodyga selera naciowego, pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm 150 g małych pieczarek brązowych lub białych, opłucz i pokrój na cienkie plasterki 1 duża

Szybko Szybkowar
Pory zapiekane pod beszamelem 171

Jako dziecko uwielbiałam wyjadać por z rosołu. Żałowałam wtedy, że mama tak mało go ugotowała ;) Kiedy poznałam smak porów zapiekanych w sosie beszamelowym, byłam zachwycona. Skusicie się? :)Potrzebujemy:pory (białe ich części, gdyż zielone są łykowate) - ilość wedle uznania ;)3 łyżki masła,1 czubata łyżka mąkiokoło 1,5 - 2 szklanki mleka,sól, świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały)gałka(...)stopni i zapiekamy, aż ser zrumieni się tak, jak lubimy.Zapieczone pory najbardziej smakują mi z najzwyklejszymi ziemniakami z wody :) Choć o tej porze roku trudno jest kupić dobre ziemniaki :/Smacznego!p.s. powyższy przepis ukazał się wcześniej na stronie serwisu Trendy Kosmetyczne, prowadzonego przez Malinę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybkie gotowanie: Dyniowa zupa z pomarańczą 159

Ostatni dzień listopada przywitał mnie płatkami śniegu. Trochę brakuje mi tej dziecięcej radości pojawiającej się na widok każdego wirującego puszka za oknem. Obowiązki wymagające dłuższych spacerów

Gawron w rosole
Piccata z piersi kurczaka – obiad w 30 minut 238

godzinki. To obiad, który znika z talerza jeszcze szybciej niż jest szykowany. A sos do kurczaka jest bardzo maślany i kremowy, bardzo serowy, bardzo kaparowy, bardzo cytrynowy… Bardzo, bardzo dobry! Piccata to nie nazwa dania, ale żeńska forma włoskiego słowa „piccato” – znaczącego tyle co „smażone na maśle, w formie plasterków, z przyprawami, kaparami i cytryną” . Jakby na zdjęcia nie patrzeć(...)pozostałe masło z olejem. Przeciskamy do niego obrane ząbki czosnku i smażymy, aż lekko się zrumienią a czosnek straci swój ostry zapach. Wsypujemy pozostałą panierkę, a powstałą zasmażkę zalewamy rosołem. Mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Dodajemy śmietanę lub mleko, kapary i tarty parmezan.   Podgrzewamy całość, mieszając, do zagotowania. Po zagotowaniu wrzucamy do sosu przekrojone na połowy plasterki cytryny. Gotujemy

Karo in the Kitchen
Piersi pieczone w panierce jogurtowo – ziołowej z parmezanem 204

Wstaję se, rozumita, z rana, na oko chiba 14:00 była. Odklejam język od podniebienia, podłaże do okna, przeciągam się aż kości chrupio, patrze…i co

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Liebster Blog Award 138

Coś czego nie lubiłaś jeść w dzieciństwie, a teraz się tym zajadasz?*Szpinak i jajka sadzone. Jajka sadzone – lubię. Szpinak – uwielbiam.7. Co najczęściej gotujesz, kiedy nie masz pomysłu/czasu/natchnienia?*Rosół.8. Jeśli przez miesiąc miałabyś jeść tylko jedną potrawę, co by to było?*Smażone ryby.9. Gdybyś mogła przenieść się w czasie – jaki okres w dziejach by to był?*Lubię obecne(...)odpowiedzi:1. Od kiedy prowadzisz bloga ?  - *Od 17 grudnia 2013r. To jest data założenia bloga, prowadzenie zaczęłam właściwie od 1 stycznia 2014r.2. Twój ulubiony blog to ?  -  *Jest bardzo wiele dobrych blogów, ale takiego naj… nie mam.3. Jakie masz ulubione danie?   - *Smażone ryby.4. Co Cię inspiruje na co dzień?   –  *W pewnym stopniu… pogoda, a naprawdę inspirację staram się czerpać

mojewypiekiinietylko
Grochówka na wędzonym żeberku 175

garnka. Dorzucamy do niego iście laurowe i ziele angielskie, zalewamy 2,5 litra wody, stawiamy na gaz i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do miękkości mięsa. Dobrą, nie bardzo tłustą kiełbasę kroimy na cienkie półplasterki. Jarzyny – marchew, pietruszkę i seler – kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę grubo siekamy, czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę z odrobiną(...)wydaniu (ale i taka na blogu będzie). Jeśli wolicie zupę bardziej gęstą, dodajcie 50g łuskanego grochu więcej. Na drugi dzień zupa będzie bardzo gęsta, delikatnie trzeba ją rozcieńczyć, najlepiej rosołem. SKŁADNIKI 500g żeberko wędzone 300g grochu łuskanego 100g kiełbasy wędzonej 1 marchew 1 pietruszka ¼ selera 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 pełne łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki cząbru

Karo in the Kitchen
Pasztet drobiowy zwijany jak rolada. 112

zazwyczaj się daje tłuste dodatki....słonina, boczek itp.  Zapewniam bez tego też można zrobić smaczny pasztet.  Dlatego też dobrze jest dodać szklankę rosołu, najlepiej nabrać z dziury jak się gotuje wtedy będzie miał jak najmniej tłuszczu. I teraz trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem, później jak doda się jajka będzie raczej ryzykowne. Dodajemy też majeranek na lepsze(...)pasztet jest rumiany to jednak wilgotny. Gdy będzie odpoczywał w taki sposób ładnie odparuje , będzie zwarty i łatwy do krojenia. Kiedyś ktoś mi powiedział, że bez tłuszczu nie ma dobrego pasztetu. Zawsze jakiś tłuszcz to on w sobie ma, ale że nim nie ocieka to tylko plus a nie wielka wada. Panie Edwardzie,  mam nadzieję, że opisałam dość szczegółowo

Dieta moja pasja
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 160

suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady. Do nacierania grubych steków wieprzowych i wołowych przed smażeniem lub posypania po usmażeniu. Sól mieszamy z dobrej jakości liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR – do wykończenia curry, kurczaka, potraw z ziemniaków i ryżu. Do mleka kokosowego, białych(...)Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL SELEROWA – do potraw mlecznych – twarogu, jogurtu, śmietany w dressingach. Do sera feta, labneh, mozzarella, gotowanych jajek. Do rosołu i bulionu. Sól rozdrabniamy w młynku lub moździerzu, mieszamy z rozdrobnionymi w blenderze listkami selera naciowego – odcinamy same listki, bez łodyżek. Można też od razu całość zemleć razem blenderze

Karo in the Kitchen
Zupa chrzanowa 157

składniki : 30 dag mięsa wieprzowego bez kości, ale drobiowe tez pewnie będzie dobre 2 marchewki i pietruszki 2 cebule, albo 1 duża 2-3 łyżki startego chrzanu, może być więcej jak ktos lubi ostre smaki około 2 łyżki mąki 2-3 łyżki smalcu śmietana  sok z cytryny liść laurowy, 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Mięso(...)szczególnie gdy będę miała więcej osób do wykarmienia, bo tak naprawdę zupa robi się prawie sama  i jest tania :) Smacznego!Moim zdaniem może być alternatywą dla rosołu świątecznego

Proste Potrawy
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 265

wynika z relacji blogerskich i różnych artykułów. Pozytyw z tego taki, że wreszcie doceniono kości wołowe. Przykre, że mamy coraz więcej specjalistów od ramenu a o swojski, wspaniały rosół coraz trudniej. Zapytacie co to jest bibimbap? To takie danie koreańskie oznaczające dosłownie „wymieszany ryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli(...)którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę

ladykitchen
Barszcz na zakwasie 185

zakwas buraczany to doskonały probiotyk. Najlepiej byłoby jeść ją przez cały rok. Jedyny minusem domowego barszczu jaki przychodzi mi do głowy jest to że coraz trudniej o dobre buraki (najlepiej kupować podłużne) i że kupne zupy w kartonie są całkiem smaczne, więc trzeba się postarać, żeby różnica w smaku biła po oczach. W przeciwieństwie do kupnych i domowych uszek, kiedy(...)dostępu powietrza i trzymamy w lodówce. Buraków nie wyrzucamy, można z nich zrobić pyszną surówkę.   Jak zrobić barszcz z zakwasu?   Przygotowujemy bulion warzywny z porcji warzyw na rosół, które gotujemy z listkiem laurowym, 2-3 kulkami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu. Bulion odcedzamy. Warzywa możemy zostawić sobie na sałatkę jarzynową (tu przepis) . Do bulionu dodajemy jabłko i majeranek

Ugotowane pozamiatane
Risotto z szynką parmeńską na piwie 118

Dzisiaj zapraszamy was na niesamowicie kremowe risotto. Jest rewelacyjne, z wyraźnie wyczuwalną piwną nutą. Tak dobrego risotto jakie teraz Madzia zrobiła nie jadłem nigdy, nie żartuję. A nauczyła się je robić na kursie kuchni włoskiej. Więc możecie wierzyć, że to prawdziwe włoskie risotto, a nie jakieś lelum polelum. Gęste, kremowe, aromatyczne, maślane i piwne. Idealne. Są trzy sekrety udanego risotto(...)koniec czyni z z ryżowego dania pyszne kremowe risotto. Teraz, gdy już posiedliście potrzebną wiedzę, zapraszam po przepis: Dla 4 osób: 350 g ryżu do risotto litr rosołu mała butelka (0,33 l) ciemnego piwa 100 g masła trochę szynki parmeńskiej 150 g tartego sera grana padano cebula sól, pieprz Najpierw kilka uwag: - grana padano można zastąpić parmezanem

Marder&Marder Manufacture
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 238

podobnie jak obróbka, będąca w porównaniu z karczochem, czystą formalnością.  Czy chodzi zatem o smak albo sposób podania? A może wszystkiemu winne są złe wspomnienia? Koniec zimy to dobry czas na odczarowanie marchewki.  Razem z Amber z Kuchennymi Drzwiami chcemy Wam pokazać, że trudna miłość do marchewki może przerodzić się w czystą rozkosz! Zapraszamy na nasze kolejne spotkanie(...)Drogi Przyjacielu, że jestem z Tobą. Też lubię marchew, ale jest to miłość trudna.  Przez większość życia marchewki nie znosiłem i do dziś nie toleruję jej w talerzu rosołu (w rosole - tak, ale nie na talerzu).  Uważam też, że to kiepski pomysł, żeby ją dodawać do wielu zup, bo wtedy robią się nieprzyjemnie słodkawe. Sałatki jarzynowe także stanowczo

KUCHARNIA
Co mnie inspiruje – ciekawe linki #4 142

Koniec października i kolejny wpis z dobrą dawką inspiracji dla Was. Od początku tego miesiąca wpadłam po uszy w jesienną aurę . Teraz nadchodzą długie wieczory (nie zapomnijcie przestawić się na czas zimowy), pogoda raczej nie zachęca do spacerowania, ale właśnie teraz zauważyłam w pełni złotą jesień! Póki jeszcze wiatr nie zdmuchnął liści z drzew spaceruję i podziwiam. Zaraz wszystko pograbią(...)przepyszną z łososiem. A przypomniała mi o tym Marta z bloga Przepisy z Podróży swoją jeszcze inną wersją, norweską z dodatkiem krewetek. W moim domu co niedzielę serwowany był rosół wedle tradycji. Gotujący i pyrkający wielki gar stał na gazie od wczesnego rana. Rodzice czuwali nad nim, niczym ludzie pierwotni nad ogniem. Kiedy przychodziło do degustacji ja zawsze pytałam się

Pink Envelope