Każda kobieta w swoim życiu doświadcza związku z mężczyzną. Ale wiecie, takiego z mieszkaniem, praniem skarpetek i podawaniem rosołu jak hrabia osiąga zabójczą gorączkę na poziomie 36,6. Po pierwszej panice wynikającej ze wspólnego mieszkania, po licznych godzinach spędzonych na tłumaczeniu osobnikowi, że te tony kosmetyków w łazience są potrzebne i nie, nie wyrzucimy różowej ściereczki, nadchodzi czas spokoju. Bąki(...)Diablo. Znaczy morduje demony, smoki, rusałki i co tam jeszcze zwyrolska wyobraźnia twórcom gier podpowiedziała. Morduje, handluje magicznymi przedmiotami, mieczami, ziołami i zaklęciami. Taki krwa Druid z Salwatora. No dobra. On morduje, ja mogę w spokoju oglądać roboty kuchenne i realizować swoje zapędy grafomańskie. Ale dziś gra wkroczyła w nasze życie w sposób straszny. Nakryłam go jak szukał w googlach
ladykitchentamtej pory przede wszystkim król dzisiejszego posta, brokuł, gości na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Dzielę się poniższym przepisem właśnie dziś, ponieważ można już na rynku kupić dobre, polskie brokuły, rosnące na polu i wygrzewające się w pięknym, polskim słońcu. A jak wiadomo, najlepiej jeść warzywa i owoce kiedy jest na nie sezon, są wtedy bowiem najsmaczniejsze i najzdrowsze(...)drodze do buzi trzymała się łyżki. Z czasem Tosia radziła sobie coraz lepiej, a zupa stawała się coraz rzadsza. W tej chwili młoda jest w stanie zjeść samodzielnie rosół (oczywiście nie mówię, że jest przy tym super czysto... ;) ), a ma 16 miesięcy, zatem sukces. Bibliografia: - Brokuły, właściwości i wartości odżywcze
Przepysznik - BLW i nie tylkopomidorowej sieczki na rynku. Ba! Przychodziło ich coraz więcej! Burmistrz poszedł więc po rozum do głowy i zamiast walczyć z młodymi, postanowił ich dziwny zwyczaj przekuć na coś dobrego, rozpromował Tomatinę jako atrakcję turystyczną i jak widać powiodło mu się znakomicie. Bitwa stała się świętem znanym na całym świecie. Źródło: Wikipedia Uwielbiam to święto i jeśli kiedyś wybiorę się(...)palniku włączonym na najmniejszą moc. Tak opalona cebula (10-15 minut na palniku), daje niesamowity aromat i pięknie zabarwia zupę na żółto, co jest bardzo cenne na przykład przy rosole. Kiedy baza rosołowa jest już gotowa, na garnek trzeba położyć sito i przetrzeć naszą pomidorową pulpę, żeby oddzielić miąższ od skórek i nasion. Zagotować i zaprawić mąką i śmietaną: mąkę
Przepysznik - BLW i nie tylkożycia, bo na mnie nie zawsze mogą liczyć. Lepiej radzą sobie zioła na grządkach. Zimę przetrwała szałwia, pojawiła się też mięta, tymianek, rozmaryn. Posadzę jeszcze curry i lubczyk do rosołu i będę obserwować jak rosną. W taką pogodę ostatnią rzeczą na jaką miałabym ochotę są zakupy. Lista zakupów, którą sobie wcześniej przygotowuję, zwykle zostaje w domu, a ja po powrocie(...)ciasta z farszem znajdującym się w centrum. Ravioli gotujemy partiami w osolonej wodzie, po około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy skropione dobrej jakości oliwą, oprószone świeżo mielonym pieprzem, tartym parmezanem i z listkami świeżej szałwii
Smakowity Blog Kulinarnyśmietany. 4. Wyrabiamy ciasto - zaczyna odchodzić od ręki i rosnąć. 5. Przekładamy do naczynia, przykrywamy ścierką, czekamy że urośnie. /FARSZU:1-1,5 kg udźca z indyka gotujemy jak rosół, dodajemy warzywa, liść laurowy, zielę angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy, domową przyprawę warzywną i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyciągamy je z gara, pozostawiamy(...)matek i... jeszcze ujawnia swoje moce jeśli chodzi o urodę konsumenta. Jest genialnym źródłem wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, białka, witamin z grupy B oraz witaminy E. Tyle dobrego w czarnych ziarenkach. "Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków
Wypisz Wymalujoceniać. Dziś ewentualne hejty mam gdzieś. A wiecie dlaczego? Bo mimo swoich kompleksów wiem kim jestem dziś i jaka byłam kiedyś. Wiem, że jestem wartościowym i dobrym człowiekiem. Już dawno się wyleczyłam z tego by światu cokolwiek udowadniać. Udowodniłam sobie. Wystarczy. Poza tym jestem u siebie. Powyższy tekst jest dla tych, którzy lubią dokopać drugiemu człowiekowi tak "ku chwale ojczyzny(...)dziecka przeszedł transformację, a wtedy okazało się, że przez te cholerne słoiczki i ścisłe trzymanie się rozpiski mój syn nie chce próbować nowych smaków. Dla Niego istniał tylko pasztecik, rosół, sosik, schabowy, udko pieczone, banany i jabłka. Tu się zaczęło. Gimnastyka, podstępy, łgałam kulinarnie jak tylko umiałam. Kombinowałam, aby mój Kochany Chłopczyk zaczął jeść wszystko. Lata praktyki, pracy, konsekwencji
Blondynka Gotujesito. Powody, dla których zwykle się tego nie robi są najczęściej dwa: brak czasu, a przez sporą część roku również dostępu do sensownej jakości pomidorów. Powiedzmy jednak, że zastosowanie dobrego przecieru pomidorowego jest akceptowalnym kompromisem. Jeśli jednak „zwykła” zupa pomidorowa z kluskami, makaronem lub ryżem wydaje Wam się już po prostu nudna, to jest ratunek. Istnieją bowiem inne ciekawe warianty(...)dużego garnka wlewamy ok. 4 litrów wody, wkładamy żeberka i wsypujemy łyżeczkę soli. Podgrzewamy dość powoli do temperatury zbliżonej do wrzenia, ale nie gotując – odszumowujemy jak bulion lub rosół , w razie potrzeby powtarzając tę czynność kilka razy. Dodajemy warzywa oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy powoli na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez 2,5 godziny
Kulinarna Pokusasito. Powody, dla których zwykle się tego nie robi są najczęściej dwa: brak czasu, a przez sporą część roku również dostępu do sensownej jakości pomidorów. Powiedzmy jednak, że zastosowanie dobrego przecieru pomidorowego jest akceptowalnym kompromisem. Jeśli jednak „zwykła” zupa pomidorowa z kluskami, makaronem lub ryżem wydaje Wam się już po prostu nudna, to jest ratunek. Istnieją bowiem inne ciekawe warianty(...)dużego garnka wlewamy ok. 4 litrów wody, wkładamy żeberka i wsypujemy łyżeczkę soli. Podgrzewamy dość powoli do temperatury zbliżonej do wrzenia, ale nie gotując – odszumowujemy jak bulion lub rosół , w razie potrzeby powtarzając tę czynność kilka razy. Dodajemy warzywa oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy powoli na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez 2,5 godziny
Kulinarna Pokusanastępnie zakładać lekko boki do środka i rolować.Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości.Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym.Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll. Z patelnią grillową zapoznawałam(...)zapachu. Piszę o tym, bo zdarzało mi się natknąć na naczynia czy przybory wykonane z "pachnącego" silikonu, który psuł mi smak potraw. W tym przypadku silikon jest neutralny, bardzo dobrej jakości.Durszlak wykorzystać można jako:klasyczny durszlak, wkład do gotowania na parze,koszyk do gotowania w wodzie warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa
Codzienna kuchnia niecodziennaspotkaniu każda z uczestniczek otrzymała w prezencie właśnie taki dzbanek, a co za tym idzie okazję do sprawdzenia, czy woda przefiltrowana za jego pomocą jest faktycznie tak dobra, jak piszą inne dziewczyny. Muszę się przyznać, że otworzyłam swój dzbanek jeszcze przed spotkaniem ;) nie mogłam się po prostu powstrzymać ;) Z natury jestem dość nieufna, więc reklamy i recenzję(...)jest krystaliczna i pachnąca.Zaparzając kawę również widać i czuć różnicę, gdyż nic nie zaburza smaku i aromatu.Przefiltrowanej wody używam również do gotowania i najbardziej wyraźną różnicę zauważyłam gotując...rosół. Krystaliczny bez większych wysiłków i pachnący :)Po około 4 tygodniach użytkowania stwierdziłam, że jakość wody jest tylko minimalnie gorsza od jakości wody z pierwszych dni filtrowania. Na pewno będę
Codzienna kuchnia niecodzienna