dobry rosół - 453 przepisów (strona:22/31)

Żur kujawski 209

bardzo smaczne i sycące. Mąż, wróciwszy z pola, liczył na parę ziemniaków w łupinach, a tu dostał pyszną zupę. Opowiadał później w okolicy, jak to mu żona nagotowała takiej dobrej strawy, że ją potem stale „żor”. Ludzie zaś lekko przekręcili to słowo, i tak powstała nazwa „żur”. Składniki na 1 litr zakwasu na żur: 3 szklanki letniej, przegotowanej wody(...)wstawić do lodówki i przechowywać przez kolejne dwa tygodnie. Składniki na żur: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 200 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich ząbków czosnku 3 średnie cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku niewielka ilość oleju

Garniec Magalie
Finger foody i inne tapasy na sylwestrowe wygibasy 247

kukurydzę połączyłam z żółtkami z jednej z miseczek. Dodałam majonez, doprawiłam do smaku i wymieszałam na gładką masę. Połówki jajek wypełniłam farszem. Następnie udekorowałam kleksem majonezu i startym sera.Sakramencko dobre jajka3 jajka ugotowane na twardopapryka czerwonapapryczka jalapeno1 łyżka majonezu1 łyżeczka chilisól, pieprzŻółtka z drugiej miseczki wymieszałam z majonezem, przyprawami i porządnie wymieszałam (można zmiksować lub zblendować dla uzyskania efektu pasty(...)kurczakaszyja indyczamarchewziele angielskie, liść laurowy2-3 łyżki groszku konserwowego  2 łyżeczki żelatynysól, pieprz cytrynowyocet (do podania)Na udku, szyjce, marchewce z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego ugotowałam rosół. Udko wystudziłam, obrałam z mięsa. Marchew pokroiłam w plasterki. Żelatynę przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Klarowny, ciepły wywar połączyłam z żelatyną. Do salaterek ułożyłam plasterki marchewki, kawałki mięsa

bastalena
Pęczak z warzywami i sosem pieczarkowym 153

woda i na nią wysypuje to co chcemy uparować. Aby warzywa nie były nijakie zamiast sypania soli, która choć podkręca smak to jest nam zbędna możemy zamiast wody użyć rosołu czy bulionu. Albo do gotującej się wody dodać przypraw. Wszystko zależy od tego jakie smaki preferujemy. Kasza – pęczak gotujemy tak jak zaleca producent na opakowaniu. Jeśli nie zaleca(...)pieprzu. Sos pieczarkowy – przygotowuję wg. receptury, którą podpatrzyłem u mojej mamy i szczerze powiedziawszy to jedyny sos pieczarkowy, który mi smakuje. Jest gęsty, aksamitny a jeśli grzyby są dobre, to jego smak jest bardzo, że tak to ujmę „pieczarkowy”. Niestety do jego przygotowania jest potrzeba łyżka mąki pszennej. Nie próbowałem inaczej zagęszczać, bo uwielbiam tę wersję, więc

Mr. Taste
Zupa serowa po studencku 246

żeby coś zjeść i wypić kawę. Nauczona doświadczeniem wybrałam karczmę, przy której parking pękał w szwach. Wiedziałam, że skoro jest tak dużo gości, to znaczy, że mają dobre jedzenie :) Czasem nawet warto poczekać na stolik, jeśli chcemy zjeść coś smacznego.Zamówiłam wtedy zupę serową skuszona przez kelnera. I nie zawiodłam się: to było coś fantastycznego! Pachniała wspaniale, miała(...)dużym ogniu. Powstałe skwarki rumienimy do złotego koloru. Odstawiamy z ognia i zbieramy wytopiony tłuszcz na patelnię - posłuży nam do przysmażenia grzanek.Serki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dolewamy rosół, bulion lub wodę. Mieszamy i stawiamy na średni ogień. Gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, mieszając cały czas. Najlepiej robić to trzepaczką rózgową, wtedy szybciej rozbijemy grudki sera. Jeśli zupa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kuskus, mięso z rosołu i pieczarki czyli recykling dobry na wszystko. 133

uprzejmości księgarni internetowej Tania książka. pl Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mocno ciepłej wody 3 łyżki oleju jajko 0,5 łyżeczki soli Farsz: 1/2 szklanka kuskus mięso z rosołu cebula łyżka masła papryka jajko łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Oraz:  3 łyżki masła 10 pieczarek Do wody dodajemy olej sól i jajko, mieszamy wszystko(...)się ładnie zarumienią. Gdy spróbowałam pierogów byłam zachwycona smakiem.  Ale czekałam na opinie reszty domowników i wyobraźcie sobie nawet  ci najwięksi mięsożercy też stwierdzili, że jest dobre. :) Duże znaczenie ma też to czym się poleje z wierchu, dobre masło i aromatyczne pieczarki naprawdę świetnie się sprawdzają

Dieta moja pasja
Restaurant Week w Alyki: Z tęsknoty za wiosną 146

deseru. Śpieszcie się rezerwować stoliki, bo bardzo szybko znikają, a Festiwal już tuż tuż! We Wrocławiu następujące restauracje biorą udział w Festiwalu: Ahimsa / Alyki / Brasserie 27 / Dinette / Dobra Karma 2 / La Folie / La Maddalena / Le Chef / Liberta 7 / Mama Manousch / Mlekiem i Miodem / My Corner / Orient Palace / Pappatore / Patio / PURO Kitchen / Studio Culinary Solutions / Vertigo Jazz Club / Villa Bianco(...)warzyw) z limonkowym akcentem oraz pianką z czarnego bzu. Mnogość tekstur, barw i smaków była tutaj imponująca. Długo gotujący się wywar był pełen aromatów, smakował niczym najlepszy babciny rosół z orzeźwiającą nutką limonki. Na szczególną uwagę zasługiwał również różowy i apetyczny rostbef — soczysty i delikatny. Wprost idealnie komponował się z miętą zamkniętą w twarożku. Danie główne Danie główne to była

Food Square
Wigilijny czerwony barszczyk z pieczonych buraków 160

nożyka zdejmijcie skórkę. Usuniecie ją z łatwością. W momencie wyłączenia piekarnika nastawcie warzywny bulion. Do około 4-5 litrów wody powinny trafić wszystkie warzywa, cebula lekko przypalona jak do rosołu, dwa ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i pół łyżeczki soli. Całość gotujcie aż warzywa zmiękną. Pozostawcie w garnku wyłącznie czysty bulion i dołóżcie do niego pokrojone buraki, jabłka pokrojone(...)ewentualnie doprawcie do smaku. Ten barszczyk wydobywa zdecydowaną słodycz buraków, lekko przełamaną specyficznym smakiem pieczonych warzyw, ma obłędnie głęboki kolor. Jeśli wolicie bardziej kwaśną wersję, możecie dolać dobrej jakości zakwasu buraczanego. Ja jednak polecam tę słodko-ostrą wersję. Jeśli lubicie orientalne smaki to możecie doprawić barszczyk imbirem i cynamonem. Tradycyjnie najlepiej podawać z uszkami z grzybowym farszem. Niebawem do kompletu

Pichceniomania
Kostki rosołowe, trolle i panika. Wegańskie, bezglutenowe batoniki owsiane 372

jesteśmy ani wyroczniami kulinarnymi, ani bóstwami kuchennymi. Mamy trochę większą świadomość kulinarną. Chociaż jak sobie przypomnę zaczyn na ksylitolu, gnocchi wielkości krążka hokejowego i mus, który miał konsystencję rosołu, że o bezie z cudownie zgrzytającą mąką pod zębami nie wspomnę, to wcale nie jestem pewna co do tej świadomości. Świat kulinarny zajęty analizowaniem składu kostki rosołowej i stanu psychicznego Grażki(...)smaku, te zaś z większą ilością płatków były jak karma psia. W końcu, po dokładnie 9 próbach mogę wam podać przepis. BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE BATONIKI CZEKOLADOWE 5 dojrzałych bananów tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (czytamy skład!) 3 łyżki surowego kakao 5 łyżek mleka kokosowego lub owsianego około 0,5 kg płatków owsianych lub jaglanych (ilość zależy od wilgotności reszty składników) 2 garście

ladykitchen
Zupa z kurek z karmelizowanym porem 140

nimi zbytnio nachodzić, Piotrkowi zwykle wystarcza pół godziny spaceru po znanych jemu miejscach, aby napełnić koszyk. Kurki pojawiają się bardzo wcześnie, bo w już czerwcu, a jeśli jest dobra pogoda to rosną aż do pierwszych przymrozków. Każdego roku robimy ich spore zapasy, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej, wg tego przepisu! Mrożone(...)oczyszczonych kurek 1 duża posiekana w kostkę cebula 1 duży por: połowa pokrojona w cieniutkie paseczki i połowa w pół plasterki 2 łyżki białego wytrawnego wina 0,5 l rosołu drobiowego  chilli w płatkach sól 1 łyżeczka cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka (36%) śmietanki do dekoracji gałązka świeżego tymianku   Sposób przygotowania W szerokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet wołowo wieprzowy z grzybami 201

dużo, można zamrozić albo już upieczony, podzielony na mniejsze porcje, albo zamrażamy nie upieczoną jeszcze  masę włożoną do foremki. Obydwie metody przetestowałam, i jedna i druga dobra. składniki (2 foremki 10x 23 cm) 250 g wołowiny - łopatka 250 g wieprzowiny - łopatka 400 g podgardla 250 g surowej wątroby kurzej włoszczyzna ( 1 pietruszka, 1 marchewka, seler, por, cebula(...)wywaru odlać i   namoczyć w nim bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Grzyby posiekać i dodać do masy razem z pietruszką. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i  mielonym imbirem i czosnkiem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić, jeśli trzeba, dodając wywar

Stare Gary
Owsiankowa chmurka 164

Weekend upłyną mi pod tytułem odpoczynku od komputera, ale już w sobotni poranek oddawałam się nieplanowanym eksperymentom w kuchni, tym bardziej gdy po kilku dniach mgły

Gawron w rosole
Kruche ciasto 223

spraw, poniżej znajdziecie natomiast uniwersalny przepis na kruche ciasto . Możecie go jednak modyfikować w zależności od upodobań oraz potrzeb konkretnych wypieków. Z kruchym ciastem jest bowiem trochę jak z rosołem – co kucharz, to inna receptura i sposób wykonania. Składniki Kruche ciasto przyrządzamy z co najmniej trzech składników: mąki pszennej (typ 500 lub zbliżony), masła oraz jajek. W przypadku ciasta słodkiego(...)powinien być to cukier w kryształkach czy cukier puder. Niektórzy wyrażają obawę, że cukier w kryształach będzie miał podczas pieczenia skłonność do karmelizacji, co nie zawsze musi być dobre ze względów estetycznych. O ile nie będzie go jednak niestandardowo dużo lub nie będzie to cukier brązowy, takie problemy raczej nie powstają. Zawsze możemy też użyć cukru pudru, który dodatkowo ułatwi

Kulinarna Pokusa
Lane kluseczki orkiszowe-pelnoziarniste 284

Lane kluseczki (Lane ciasto) to niewatpliwie jeden ze smakow dziecinstwa.Najczesciej plywaly w niedzielnym rosole z kurczaka.Zaden makaron im nie dorowna,bo zupa z ich dodatkiem jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 152

PUMPKIN RISOTTO Nastała jesień… Zimno… Ciemno… W ogóle trochę do bani… Ale za to jest idealny czas na dynię! To tanie, szeroko dostępne warzywo jest bardzo dobre do różnego rodzaju dań – jako dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią i uważam, że efekt(...)cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions): 450 g pumpkin (half of a small one) 1 medium onion 150 g risotto rice

Martyna Cooks
Dietetyczne kotlety mielone z indyka 319

tłuszczu i dużą zawartość białka jest bardzo łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Najchudsze partie z indyczego mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu.Nawet jak kawałek jest nieco tłustszy,są to głównie dobre nienasycone kwasy tłuszczowe,podobnie jak w rybach.Nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.Mięso indyka średnio w 100 g ma zaledwie 140 kcal i jest najmniej kalorycznym mięsem(...)indyczy 1.300 g 1 cebula 3 łyżki kaszy manny tłuszcz do smażenia 1 jajko L bułka tarta do panierowania sól,pieprz Wykonanie: z udźca usunąć skórę i kość (ugotowałam rosół) i zmielić mięso razem z 1 obraną cebulą  do zmielonej masy dodać jajko i kaszę mannę ,sól oraz pieprz.Dokładnie wymieszać ,najlepiej zrobić to ręka.Formować owalne kotleciki ,obtaczać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania