rosół, mięso się rozmraża lub już siedzi w piekarniku, a ziemniaki właśnie "same" skończyły się obierać. By jednak tradycji stało się zadość do niedzielnego obiadu gdzie rosół będzie królował obowiązkowo przyda się dobry makaron. A skoro dobry, to nie żaden z torebki, gdzie owszem pisze nawet że jest "jajeczny", ale już wczytując się w informację ile jajek użyto na jaką(...)Stąd pomysł na to, by podać Wam prosty przepis, który u mnie sprawdza się co tydzień :) Nie, nie kłamię :) Cała nasza trójka jest od niego uzależniona, podobnie jak od rosołu, który moglibyśmy chyba jeść codziennie... Tym razem do przygotowania makaronu użyłam mąki tortowej pszennej z reszelskiego młynu Młynomag , którą polecam nie tylko do wyrobu makaronu, ale i wszelkich ciast. Składniki
Kuchnia w czekoladzieruskie z rosołem, zrobiłam je dzisiaj na obiad. Niby ten sam rosół co zawsze, ale pierożki zmieniły jego smak. Trochę było pracy, ale warto. Bardzo dobre danie. Takie pierożki powinny być podane w czystym rosole z dodatkiem świeżej posiekanej natki pietruszki. Wykonanie rosołu – do garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone części kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Dodać pokrojone marchewki, korzeń pietruszki
Kuchnia Pokoleńdzień wcześniej. Ciasto z którego przygotowujemy pierogi jest niezawodne - delikatne i równocześnie bardzo elastyczne. Daje się łatwo rozwałkowywać i formować. Super ekonomiczne danie i kolejny dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. SKŁADNIKI / 50 pierogów CIASTO 250 g mąki pszennej 200 ml wrzątku 25 g masła szczypta soli FARSZ 400 g mięsa z rosołu 250 g świeżego szpinaku
cool and mintycharakterem. Jeśli po upieczeniu fasolka wypije go za dużo i macie wrażenie że jest za sucha – dolejcie wody po gotowaniu fasolki, wody świeżej lub rosołu. Jak zjeść baked beans? Jest kilka dobrych i sprawdzonych sposobów – same, z pajdą chleba. Rozsmarowane na toście – z jajkiem sadzonym. Jako dodatek do angielskiego śniadania – kiełbasek, frytek, wafli i sadzonego jajka. Albo po prostu(...)rosołu przy odgrzewaniu, utworzy się bardzo przyjemny sos, a fasola nie będzie się odgrzewać na sucho i przypalać. SKŁADNIKI 1kg drobnej białej fasolki 1 pełna łyżka stołowa suszonego cząbru 1-2 śląskie kiełbasy lub inna wędzonka (200g) 700g kości wędzonej (wędzone żeberka) 2 średnie cebule (300g) 3-4 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 200g dobrego koncentratu pomidorowego
Karo in the Kitchenkupione na rosół przecież. Więc pasztet w cenie rosołu niemalże. My zawsze robimy niemal przemysłową ilość rosołu, w 9 litrowym garnku. Więc i mięsa mieliśmy sporo. Jeśli wy macie mniej, to odpowiednio przeliczcie sobie proporcje. Przy okazji chcemy zarekomendować wam mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy . Nie raz już o samych mieszankach, jak i o Dobrej Kiełbasie wspominaliśmy, bo wspominać warto(...)bułki tartej 1 jajko ok. 230 ml wody po gotowaniu boczku 55 g przyprawy "Pasztet domowy" od Dobrej Kiełbasy Boczek gotujemy w niewielkiej ilości wody z 1 liściem laurowym i 3 kulkami ziela angielskiego. Bułkę solidnie namaczamy w wodzie. Mięso z rosołu, boczek, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa (sitko ok. 3 mm). Do zmielonej masy dodajemy odsączoną
Marder&Marder Manufacturekubki smakowe i być zapowiedzią dania finałowego. Innym razem, z odpowiednimi dodatkami, spokojnie może być sycącym obiadem. Z uwagi na gusta moich dzieci najczęściej gotuję rosół, pomidorową i ogórkową. W przypływie dobrych chęci zjedzą także barszcz czerwony i grochową :) Przemiłą konsekwencją naszej kulinarnej zabawy jest wyjście poza utarte wcześniej ramy. Nawet, jeżeli moje kochane dzieciaki nie mają na tyle
zadanie-gotowanieNiezły pasztet.... Z gęsi. Tym razem w wersji do smarowania. Domowy pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę. Składniki:1/2 kg gęsiego mięsa150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu50
Smakowity Blog Kulinarnykoniec dodaj zieloną natkę selera, posól. Zamknij garnek i gotuj kilka godzin na bardzo małym ogniu. Międzyczasie ugotuj makaron typu krajanka. Rozłóż makaron na talerze. Rozlej rosół i podawaj na rozgrzanie i dobre samopoczucie. Mój rosołek i rosołek Honci- z kaczuchy, która żyła na wolności. Udana podróż na wieś, gdzie święty spokój, wspaniali ludzie i dobre samopoczucie
Z Kuchni Do Kuchnicały tydzień lub ocalić to co zostało przed wylądowaniem w koszu. Nazwę to kuchennym recyklingiem, czyli sposobem na ekonomiczne, ekologiczne i smakowite wykorzystanie resztek. Dobrym sposobem na zagospodarowanie ugotowanego lub upieczonego mięsa (z rosołu lub pieczeni) jest zrobienie mięsnego farszu. Taki farsz z "resztek" idealnie nadaje się do pasztecików, pierogów czy właśnie pyz. Pyzy to bardzo ekonomiczne i oszczędne(...)moje jednak trafiły do piekarnika, co chyba wyszło im na dobre. Składniki: Ciasto: 3 ugotowane ziemniaki 6 surowych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 200 g ugotowanego/upieczonego mięsa, następnie zmielonego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz 3 łyżki rosołu lub wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Do zmielonego mięsa dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnydużo koperku też lubię. I dzieci też rosół uwielbiają. Za każdym razem Hania powtarza, że ani w przedszkolu, ani u babci nie ma takiego dobrego. Nie wiem ile w tym prawdy, ale na pewno rosół to nasza zupa nr 1. Czytaj więcej
bistro mamaprogram STEW i czas 60 minut. Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne. Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia: Szyja Łopatka Udziec Goleń Pręga ( rosół, galantyna
ClauditteMissCookingcałkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa z indyka 2 woreczki brązowego ryżu, ugotowane wg przepisu na opakowaniu 750ml rosołu, może być z kostki 1 jajko 100g dobrego przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej (np. Vegety Natur, Delikat Knorr’a) ½ łyżeczki pieprzu 2 pełne łyżki mąki pszennej duża cebula ząbek czosnku sól pieprz
Karo in the Kitchenmoich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Dobra, przyznam się.. Pośpiech mnie zgubił.. Miały być kluski do rosołu, ale masa wyszła za rzadka. Jednak zawsze twierdzę: "Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.." Dzięki temu kulek nie nadążyłam smażyć
Di gotujekilka razy do roku jednak jest. Wręcz gdy robi się zbyt długa przerwa, to rodzinka upomina się sama, że dawno już nie było rosołu z żołądkami... :-) U nas danie to króluje już od dobrych kilkunastu lat i jak dotychczas nikomu się nie przejadło. Tak więc może posmakuje również i Wam. Polecam bardzo gorąco. Ja gotuję osobno rosół, najczęściej na porcji
Smaczne ZdroweKremowy ryż z dużą ilością mięsa z kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Ja wykorzystuje mięso z rosołu, z udek kurczaka z zupy, ale dobra będzie również pierś z kurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki
NA MOIM TALERZU