dobry rosół - 453 przepisów (strona:3/31)

Zupa buraczkowa 125

Pamiętajmy im więcej wysiłku włożymy w ugotowanie dobrego rosołu tym zupa będzie smaczniejsza. Nie polecam tutaj pójścia na skróty i użycia rosołku z kostki. Składniki: 2 l rosołu 5 buraków z łodyżkami 5 ziemniaków 4 marchewki ( mogą być z rosołu) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie) Wykonanie: Buraki i ziemniaki kroimy w równą kostkę. Łodyżki buraków kroimy na małe

IMPRESJA SMAKU
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 147

Nasze babcie wierzyły, że dobry bulion leczy. I miały rację. Dobry rosół nie tylko rozgrzeje, lecz także dostarczy witamin, gorzej przyswajalnych z surowych warzyw. To ważne zwłaszcza dla osób walczących z przeziębieniem czy grypą. Hamuje wydzielanie śluzu, nie mówiąc o tym, że jest naturalnym inhalatorem dla dróg oddechowych. Okazuje się, że bulion wpływa na produkcję komórek układu odpornościowego, zmniejszając stan

Smakowity Blog Kulinarny
Na rozgrzanie. Flaki po warszawsku 648

dziecka. Na różne święta, dla całej rodziny,  przygotowywała je w dużym garnku ciotka Anna. Nikt nie gotował takich dobrych flaków jak Ona. Były mięciutkie, ugotowane w dobrym rosole, pachnące przyprawami i pyszne. Pamiętam, że zawsze pojawiały się też na stole kiedy wracaliśmy zmarznięci z cmentarza w dzień Wszystkich Świętych... To bardzo rozgrzewające danie. Wiem, że wiele osób brzydzi się tego

Smaczna Pyza
ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH 111

przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który poza kilkoma szczegółami nie różni się specjalnie od każdej innej wersji rosołu w moim wykonaniu. Dobry, klarowny rosół zajmuje bardzo dużo czasu, ale wart jest każdej godziny wolnego gotowania, czekania. Składników niewiele, ale czasu potrzeba bardzo dużo! Mimo wszystko – gotowanie to przyjemność jedzenia With a recipe

Martyna Cooks
domowy pasztet 134

został z gotowania i też przepuszczamy przez maszynkę. Drugi raz mielimy dodając czosnek, jałowiec....przyprawiamy po swojemu  łyżką pieprzu, łyżką gałki, 3 łyżkami majeranku...próbujemy czy jest dobre :) Dodajemy rosół z gotowania, sok z pomarańczy i 100 ml brandy ... Potem dodajemy 5 jaj mieszamy i nakładamy do blaszek... Pieczemy 1,5 h w 200 st. C ... Następnie wyjmujemy, studzimy

chleba naszego
Boczek gotowany – kuchnia podkarpacka 281

dobra opinia o ich pracy bierze się przede wszystkim ze smaku wędlin, które przygotowują, z odpowiednich proporcji mięsa i tłuszczu w wyrobach, z oszczędnego zagospodarowania wszystkich części świni. Dobry masarz musi mieć doskonałe wyczucie smaku, dlatego zwykle są to osoby, które nie ulegają pokusie i nie piją alkoholu „w pracy” :) Żeby wędzony boczek był miękki i nadawał się na kanapki(...)został włożony do gotującej się wody. Mięso włożone do wody zimnej i zagotowywane razem z nią, odda wszystkie soki. Zyska na tym wywar, jednak mięso straci na wartości (rosół jest dobrym tego przykładem). Ilość dodanej do wywaru soli zależy od ilości wody i tego, na ile przyprawiony był boczek przed wędzeniem. Składniki: 500- 700 g boczku wędzonego 2 liście laurowe

Trzeci talerz
Gulasz z szynki wieprzowej 145

takie przepisy, które każdy powinien znać. Dobry sernik, rosół niedzielny czy sposób na naleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki wieprzowej.  Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego

Słodkie Przyjemności
Rosół z kaczki 142

Wprawdzie sylwestrowe szaleństwa już za nami, ale przed nami karnawałowe bale. A nie ma lepszej rzeczy po długiej i zabawowej nocy, jak dobry, esencjonalny rosół. Z reguły rosół gotuję z dwóch rodzajów mięs, wołowiny i drobiu, ale tym razem postanowiłam to nieco zmienić i ugotowałam  rosół  z kaczki. Kaczka jest tak aromatyczna, że nie dodawałam już innego rodzaju

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z mięsem z rosołu 161

mięciutkie. Kolejny atut – nie sklejają się po ugotowaniu (mimo, że do wody nie dodaję oleju). To przepis na ciasto, który mogę polecić każdemu. Pierogi z mięsem z rosołu to bardzo dobry sposób na wykorzystanie mięsa nie tylko z rosołu i nie tylko drobiowego. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Pierogi z mięsem z rosołu appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
potrawka z kury rosołowej... 116

sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, curry 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, rosół 1,25 litra dobry sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu = ugotowaną kurę rosołową obrać z kości, usunąć skórę, mięso pokroić na nie duże kawałki, włoszczyznę z rosołu przecisnąć przez kratkę do jarzyn lub drobno

W Mojej Kuchni Lubię
Rosół 252

dodatku całą garścią porad co i dlaczego można zrobić inaczej. Ale jest to metoda sprawdzona i udoskonalona na przestrzeni lat, więc powinna być dobrym punktem wyjścia dla początkującego. A potem każdy i tak musi eksperymentować z rosołem samodzielnie, aż dojdzie do subiektywnie zadowalających rezultatów. Ponieważ zwykle przygotowuję rosół z kury, więc na niej bazuje poniższy przepis. Jednak technicznie rzecz biorąc(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-48 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-48 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki Dobre odszumowanie jest kluczowe Rosół w początkowej fazie gotowania Gotowy rosół z kury Rosół podany z makaronem Post Rosół pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Risotto pomidorowe. Osobowość ziarnka. 254

Dodawaj go po trochu, żeby stale wrzało,  i na chwilę nawet by nie wysychało. Na koniec dosyp parę szczypt szafranu,  żeby wszystko żółtego odcienia nabrało. Nie dolewaj rosołu niczym wody z kranu,  by gęsty ryż był, gdy skończysz gotowanie,  tartym parmezanem posyp wreszcie całość i będziesz miał risotto, tak jak w Mediolanie. * Czy wiecie, że Włoski(...)stalową rączką. Do rondla, który trzymamy na ogniu lewą ręką za uchwyt owinięty filcem, wkładamy ćwiartki albo drobne kawałki miękkiej cebuli i wlewamy ćwierć wazowej łyżki do rosołu oraz dodajemy dobrego masła z Lodi, quantum prodest , to jest stosownie do liczby biesiadników. Gdy tylko ta skromna maślano-cebulowa mieszanka się podsmaży, zaczynamy dodawać ryż: dosypujemy po trochu, aż jego ilość

KUCHARNIA
Grzybobranie 123

selera naciowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 400g ryżu do risotto (Arborio) 250ml białego wytrawnego wina pęczek pietruszki Przygotowujemy litr wywaru- ja użyłam po prostu dobrej jakości grzybowy rosół z kostki, który rozpuściłam w gorącej wodzie (jak w przepisie na opakowaniu). Parmezan trzemy na drobnej tarce. Pietruszkę drobno siekamy. Cebulę, czosnek i seler kroimy w drobną kostkę

les mirabelles
KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ KISZONĄ 212

zwinąć,panierować i usmażyć.Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem użyłam mięsa z rosołu tj trochę kaczki i kury rosołowej oraz resztkę mięsa wieprzowego surowego,które usmażyłam. Ciasto naleśnikowe(ok 16 szt) 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej(...)dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany   500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej jakości lub rosół Mięso,które wykorzystuję najczęściej pochodzi z rosołu więc starannie muszę go oddzielić od kości.Podsmażam na patelni by nabrało nowego,lepszego smaku i dopiero w takiej postaci

Niespełnione zdolności kulinarne