nieco zmienić i ugotowałam rosół z kaczki. Kaczka jest tak aromatyczna, że nie dodawałam już innego rodzaju mięsa. Poza tym jest jeszcze inna zmiana, mianowicie oglądając ostatnio w telewizji jakiś odcinek programu pod tytułem "Okrasa łamie przepisy" zobaczyłam jak Karol Okrasa według staropolskiego przepisu dodaje do rosołu z kurczaka kardamon i liście limonki kaffir. Postanowiłam zrobić(...)samo. Wyszło pysznie.Rosół z kaczkiProporcje dla 8 osóbCzas przygotowania: 5-6 godzinSkładniki:1000 g części rosołowych kaczki (skrzydełka, nóżki, korpus)3 duże marchewki2 pietruszki1/2 bulwy selera mały kawałek białej kapusty2 cebule4 liście laurowe5 goździków8 ziarenek ziela angielskiego1/2 łyżeczki ziaren kardamonu2 listki limonki kaffirsólpieprzWykonanie:Mięso płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą
Kulinarne przygody GatityDostałam kawałek kaczki. Już sama nie wiedziałam co mam z nią zrobić- miałam tysiąc pomysłów i musiałabym mieć...całe stado , żeby je ogarnąć. Stanęło na klasyce- rosołek. Składniki rosołku są oczywiście moje, ale dobrze wiemy wszyscy, że każdy ma swój smaczek, prawda? Składniki -kaczucha lub kawałek kaczuchy- ta jeszcze niedawno biegala sobie po ogródku u pewnej pani(...)prawie pół dnia. Zebrałam łyżką tłuszcz- podobno niesamowite placuszki wychodzą, można na nim smażyć , dusić i dodawać do kapusty z grzybami. Moja kaczucha nie była za bardzo jednak tłusta. Rosół z kaczuszki podałam z makaronem krajanka. Smak jest niezapomniany. Taki rosołek to samo zdrowie. Dodaje energii, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa a już na pewno..rozgrzewa. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniRosół z kaczki przygotowałam wcześniej jako bazę do kilku innych zup w znacznie większej ilości niż zazwyczaj. Porcję rosołową z kaczki (szkielet), po dwa skrzydełka i udka zalałam zimną wodą i gotowałam przez godzinę, następnie zebrałam szumowiny. Dodałam 3 obrane marchewki, 2 pietruszki, 1/2 dużego selera, pora, 4 suszone grzyby, 3 ziela angielskie i 2 liście
Mango Papajadostałam od Honki prawdziwą, zdrową i wypasioną kaczkę ze wszystkimi akcesoriami ! To prawdziwy rarytas! Zrobimy rosół z kaczuchy! Składniki porcja rosołowa kaczuchy + pierś z kaczuchy marchewka seler naciowy czosnek opalona cebula ESTRAGON SKWORCU PIEPRZ ZIOŁOWY SKWORCU zielona natka selera sól woda zródlana- ja mam od babci z Grabin/podkarpackie Przygotuj porcję kaczki , dokładnie ją umyj. Do garnka z grubym(...)ziołowego Skworcu. Na koniec dodaj zieloną natkę selera, posól. Zamknij garnek i gotuj kilka godzin na bardzo małym ogniu. Międzyczasie ugotuj makaron typu krajanka. Rozłóż makaron na talerze. Rozlej rosół i podawaj na rozgrzanie i dobre samopoczucie. Mój rosołek i rosołek Honci- z kaczuchy, która żyła na wolności. Udana podróż na wieś, gdzie święty spokój, wspaniali ludzie i dobre samopoczucie
Z Kuchni Do Kuchniwolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzinWyjąć kaczkę. Rozdrobnić mięso, odrzucając kości i skórę. Przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą. Ugotować makaron . Na każdy talerz położyć porcję makaronu, porcję kaczki, zalać rosołem, posypać kolendrą szczypiorem, chili i kiełkami, dodać skórkę z limonki. Podawać . Smacznego
Stare Garykaczuchy Honoraty właśnie. Z kaczuchy dreptającej wolno, nie mającej nic wspólnego z bezpłciowym i bladym ptactwem sprzedawanym w miejskich sieciówkach. Ugotowałam rosół z najprawdziwszej kaczki wg.tego przepisu ROSÓŁ Z KACZKI TUTAJ A następnie przecedziłam go przez sito. Wszystko to co zostało mi na sitku przełożyłam do miski, mięso osobno ,a jarzynki osobno. Mięsko z takiej kaczuchy to dopiero(...)spędzonych we Włoszech- każdy lekarz na tamtejszym terenie poleca ściągać skórę, szczególnie z kury, gęsi, kaczki. Kaczka Honoraty nie była nafaszerowana chemią, więc obrałam kosteczki łącznie ze skórą.Zmieliłam w maszynce do mięsa i dodałam na koniec wszystkie jarzynki z rosołu i sucha bułkę. Tak zmielone, przełożyłam do szklanej miski i dodałam jajo. Wymieszalam dokładnie rękami . Następnie dodałam okolo
Z Kuchni Do KuchniNowy Rok zaczynamy wspaniałym rosołem z kaczki. Jest zupełnie inny w smaku niż na mięsie z kurczaka. Dodatek marchewki sprawił, że zupa jest tak słodka i pyszna. Do tego lane kluski. Polecam nie tylko na kaca! Składniki : * porcja rosołowa z kaczki * udko z kaczki * duża marchew * seler * pietruszka * por * ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy(...)mąka pszenna * jajko * ciepła woda * sól Przygotowanie :Mięso umyć i zalać wodą, zagotować. Zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojone warzywa i gotować do miękkości razem z przyprawami. Wyciągnąć mięso z rosołu. Przygotować lane ciasto. Wlewać na gotujący rosół. Zagotować. Podawać z natką pietruszki
Magiczne Życie Martyjest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 15 dkg mąki(...)momentu kiedy pierogi zaczynją wypływać na wierzch gotować je przez 2-3 minuty na małym ogniu. Ugotowane wybrać z garnka łyżką cedzakową na durszlak, przelać zimną wodą. Rosół: do mojego rosołu z kaczki używam resztek kaczki pieczonej jakie zostaja mi po obiedzie. Kaczkę włożyć do garnka, wlać wodę. Dodać drobno krojoną papryczkę chili, suszoną trawę cytrynową, cała marchew
mecooksjest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 15 dkg mąki(...)momentu kiedy pierogi zaczynją wypływać na wierzch gotować je przez 2-3 minuty na małym ogniu. Ugotowane wybrać z garnka łyżką cedzakową na durszlak, przelać zimną wodą. Rosół: do mojego rosołu z kaczki używam resztek kaczki pieczonej jakie zostaja mi po obiedzie. Kaczkę włożyć do garnka, wlać wodę. Dodać drobno krojoną papryczkę chili, suszoną trawę cytrynową, cała marchew
mecooksprzygotowania aromatycznego sosu z kaczki lub do confitu z kaczki), zamiast nogi daję drugie skrzydło. Dzięki temu z jednej całej kaczki mam kilka obiadów. Rosół z kaczki jest tłustą zupą, ale w prosty sposób możecie go odtłuścić (szczegóły w przepisie). Kiedyś(...)byłam fanką rosołu z kaczki. Najzwyczajniej mi nie smakował, a wszystko przez brak dwóch przypraw, dzięki którym „nieprzyjemnie pachnący rosół”, nabiera wspaniałego aromatu. To dodatek kilku goździków i lubczyku powoduje kompensacje charakterystycznego zapachu rosołu z kaczki i sprawia, że w całym domu pięknie pachnie. Rosół z kaczki podaję z mięsem z gotowania rosołu, natką pietruszki
Moja DelicjaDziś esencjonalny, delikatny w smaku, wspaniały rosół z kaczki wg przepisu Ewy Wachowicz. I choć rosół jest prosty i intuicyjny w przygotowaniu każdy smakuje inaczej – lubię podpatrywać jak przyrządzają go inni – dlatego dziś rosół z kaczki podpatrzony(...)Wachowicz. Rosół to jedna z ulubionych i tradycyjnych zup w naszym domu. Moglibyśmy go jeść codziennie. Jest też często podstawą innych zup, nie tylko pomidorowej, także grzybowej. Najczęściej gotuję go w dużych ilościach, by za 2 dni przygotować z niego zupę pomidorową. Jest wspaniała! Esencjonalna i mocno pomidorowa na pysznym rosole. Dziś u nas rosół z kaczki, pyszny, domowy
Zasmakuj Kuchniużyć mrożonej – jarzyny z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek selera – sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano – 8-12 łyżek rosołu Przygotowanie: Kaczkę ugotuj tak jak w przepisie na rosół z kaczki . Ja pokazuję Ci dużą ilość pierogów które przygotowałam z całej kaczki, możesz jednak zmniejszyć ilość i ugotować połowę kaczki lub same kacze(...)minut aby wystygło. Teraz obierz kaczkę z mięsa, zostawiając z mięsem także część lub całą kaczą skórę z tłuszczykiem. Dzięki temu farsz będzie bardziej wilgotny. Mięso najeży zmielić w maszynce, a na koniec zmielić do farszu także warzywa z rosołu: marchew, pietruszkę oraz seler. Do farszu dodaj trochę rosołu, tak aby mięso nie było suche i łatwo się lepiło. Czas
nietylkopasta.plludziom poprzez swoje prace kulinarne. Książka wydana solidnie. Gruba oprawa. Całość szyta. Do dzieła, robimy zupkę na weekend. Składniki półtora litra wywaru drobiowego lub warzywnego, u mnie rosół z kaczki półtorej szklanki zielonej soczewicy 5 ziemniaków 2 marchewki 1 por tylko biała część 1 łodyga selera naciowego duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonej kolendry(...)pieprz,sól do smaku olej kokosowy do smażenia Najpierw myję kaczuszkę, filtruję wodę i przygotowuję wywar. Najlepiej gotować kaczkę dzień wcześniej. Kaczka gotuje się o wiele dłużej niż rosół z kury. Do ugotowania wywaru z kaczki na wodzie filtrowanej użyłam włoszczyzny na tacce. Kalafior, który jest tylko moim pomysłem ,ugotowałam go na parze i dodałam
Z Kuchni Do KuchniKawałek został skonsumowany w okamgnieniu, a resztę zamroziłam na świateczny stół. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu – 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 pory, 3 cebule • tłuszcz z rosołu • 1 szklanka rosołu • 500 g wątróbki z indyka • garść suszonych grzybów leśnych • 250 g pieczarek • 2 garści orzechów włoskich(...)dekoracji • 3 jajka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżeczki majeranku • gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Po ugotowaniu rosołu z kaczki zdjąć z wierzchu tłuszcz. • Wątróbkę gotować z wodzie ok. 10 minut, dodać suszone grzyby i gotować jeszcze 15 minut. Dorzucić pieczarki jeszcze na 5 minut. • W maszynce do mielenia
To co kochamDomowy rosół z kaczki. Pyszny, lecz jeden z najtłuściejszych. Można się skusić na taki syty i gorący mięsno-warzywny rosół, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewa, wspaniale smakuje. Składniki: 1 porcja rosołowa kaczki: korpus, szyja, skrzydła + udka lub piersi 3 litry wody 4 marchewki 2 pietruszki połowa korzenia selera 1 łodyga selera naciowego średni por 2 cebule gałązka(...)natki zwinięte sznurkiem. Jeśli nie mamy świeżego lubczyku dodajmy na tym etapie tylko świeżą natkę. Gotować na małym ogniu, zdejmując powstające szumowiny. Gotować 2,5-3 godziny, niech rosół lekko pyrka. Dobry rosół gotuje się długo, na dobry rosół się czeka W razie potrzeby na koniec doprawić. Podawać z ulubionym makaronem
Zasmakuj Kuchni