jest trudne. Z całej, jednej kaczki wycinamy 2 nogi i dwie piersi ze skórą, a z tego co zostaje (korpus, 2 skrzydła, szyja i tłuszcz) robicie aromatyczny rosół z kaczki . Aby przygotować piersi z kaczki, należy je najpierw obsmażyć na patelni (o technikach smażenia kaczki pisałam tutaj ), a następnie włożyć do nagrzanego pieca na kilka minut
Moja Delicjajest trudne. Z całej, jednej kaczki wycinamy 2 nogi i dwie piersi ze skórą, a z tego co zostaje (korpus, 2 skrzydła, szyja i tłuszcz) robicie aromatyczny rosół z kaczki . Aby przygotować piersi z kaczki, należy je najpierw obsmażyć na patelni (o technikach smażenia kaczki pisałam tutaj ), a następnie włożyć do nagrzanego pieca na kilka minut
Moja Delicjazrobić z mięsem z kaczki z rosołu? Pierogi! Pierogi u mnie goszczą dość rzadko, bo niestety wymagają dość sporo pracy. Ale z tymi uwinęłam się dość szybko. Pierogi były na prawdę wyśmienite, mięso ze swojskiej kaczki jest bardzo soczyste i treściwe. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: - mąka pszenna 2 kubki - 2 żółtka - łyżka oliwy - letnie mleko Na stolnicy wysypuję
SMYKWKUCHNItrzeba zadowolić się tym, co mamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie?Do przygotowania galaretki wykorzystałam...rosół z kaczki, pozostały z obiadu. Można jednak użyć tradycyjnego, z kurczaka lub wołowiny. Żeby odtłuścić wywar, wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Wtedy na powierzchni zbierze się nadmiar tłuszczu, który(...)łatwo można zebrać. Składniki galarety:około 1 litr wywaru - może być rosół lub wywar z samych warzyw,żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu - wskazówki na opakowaniu,ugotowane warzywa z wywaru: marchewka, pietruszka, seler,groszek konserwowy,ogórki konserwowe,cieniutko pokrojona w plastry szynka,jajka ugotowane na twardo,zielona pietruszka.Wywar połączyć z żelatyną. Wlać trochę na dno foremki i odstawić
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio kupiłam całkiem sporą kaczkę i wyszedł z niej przepyszny rosół. Nie lubię niczego ani wyrzucać, ani marnować dlatego postanowiłam upiec pasztet z reszty mięsa pozostałego po rosole. Warzywa z rosołu (oprócz marchewki) również w moim domu nie cieszą się zbyt wielkim powodzeniem dlatego koniecznie musiałam je jakoś wykorzystać. Powiem szczerze, że jest to najlepszy pasztet jaki miałam okazję jeść(...)wygrywa, bezapelacyjnie. Składniki:1/2 kg ugotowanych udek kaczki1/2 kg ugotowanych skrzydełek kaczki (możemy zastąpić dowolnym mięsem z kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu)3 ugotowane marchewki2 ugotowane pietruszki1/3 ugotowanego selera1 ugotowany por (biała część)1/2 cebulki kilka suszonych grzybów, wymoczonych lub ugotowanych z warzywami 3 ziela angielskie2 liście laurowesólpieprzmajeranek1/2 szklanki suszonej
Mango Papajabulgur z Piątnicy http://piatnica.net/ , zastanawiałam się co tu z niej zrobić , miałam już robić sałatkę kiedy córka podsunęła mi pomysł na pirogi z kaszą , mięsem z kaczki i pieczarek . Zrobiłam je w kształcie sakiewek i powiem Wam że wyszły naprawdę pyszne , polane masłem z cebulką , myy pycha(...)wody 1 jajko 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Farsz: 250 g kaszy bulgur Piątnica http://piatnica.net/ około 10 pieczarek 1 ugotowana pierś z rosołu z kaczki lub kurczaka ( może też być udko czy nóżka ) 2 cebulki sól. pieprz do smaku 3 łyżki suszonego szczypiorku Piątnica http://piatnica.net/ Wykonanie : Pieczarki umyć
Sama słodycz i szczypta chilikrew z kaczki, ale zaprawioną octem krew można kupić u jakiegoś gospodarza. Od dziecka jadam tę zupę, może dlatego mnie nie obrzydza bo nauczyli mnie rodzice ją wielbić :) Wg moich rodziców profanacją jest dodawać do zupy rodzynki, oryginalnie powinien być susz owocowy (jabłka, śliwki i gruszki). Czerninę przygotowałam wraz z moimi rodzicami :)Składniki:cała kaczka z podrobamiwłoszczyzna(...)mieszając. Roztwór z krwi wstawiamy na 1 dobę do lodówki. Po tym czasie możemy gotować zupę. Ale kto się brzydzi lepiej poprosić gospodarza albo rzeźnika:) Najpierw gotujemy tradycyjny rosół na kaczce, z włoszczyzną ziołami i podrobami. Gdy mięso jest już prawie miękkie po około 1 h do 1,5 h to dodajemy suszone grzybki oraz suszone owoce. Gotujemy tak przez
Bon Appetit MałgorzatyZupa z brukwi i dyni ze świeżym majerankiem Zupa z brukwi w pewnych rejonach polski , jak np na Kaszubach ,jest uważana za wielki przysmak . Gotowana na gęsinie lub rosole z kaczki smakuje wyśmienicie . W naszym domu tylko ja jestem wielkim amatorem zup , ale jest to jedna z tych po które sięgam, kiedy nadejdzie jesień lub zima . Pyszna sycąca
Ogrodnik w podróżyróżnego rodzaju ziarnami i orzechami np. płatkami migdałów, pestkami dyni, ziarnami słonecznika itp. Składniki – zupa krem z cukinii: 700 ml tłustego rosołu no z mojego przepisu na rosół z kaczki 700 g wydrążonej cukinii 100 g cebuli 2 ząbki czosnku 15 g masła klarowanego szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny lub biały świeżo
Ola la LCHFmieć w mojej galaretce mięso a nie jedynie tłuszcz. Staram się aby moje galaretki były możliwie nietłuste. Polecam Wam także inne przepisy: – domowy rosół – rosół z kaczki – pierogi z mięsem – pierogi ruskie – kotlet schabowy – schabowy inaczej galaretka z nóżek Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 5 h Składniki: – 2 duże nóżki wieprzowe
nietylkopasta.plrosół wołowy możesz go użyć w przygotowaniu swojego barszczu. Z pewnością skróci on znacznie czas przygotowania potrawy. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół tradycyjny – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa BARSZCZ UKRAIŃSKI PRZYGOTOWANIE: 2 h ILOŚĆ
nietylkopasta.plłosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie
Kulinarne przygody GatityZachęcam do ugotowania bo warto zajadać się tak pyszną zupą. Makaron robi się bardzo szybko więc i ten element obiadu nie sprawi kłopotu. Lubicie rosół czy wolicie pomidorową? Rosół z kaczki i wołowiny z domowym makaronem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniechłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną
Kulinarne przygody Gatity