rosół z kaczki - 225 przepisów (strona:13/15)

UDZIEC Z INDYKA W JOGURTOWO-WARZYWNYM SOSIE 344

Długo by wymieniać zalety indyczego mięsa.  Słynie ono ze swoich walorów zdrowotnych i smakowych.  Jest lekkostrawne, niskokaloryczne i łatwo przyswajalne.  Poza tym to

Walijskie Pichcenie
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 139

wrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania – seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal(...)używa mięs, to kurczak i wieprzowina nie są kanonami jedzeniowej mody od dawna. Wybieramy dobrej jakości wołowinę (zajadamy się średniowysmażonymi burgerami i stekami), na stoły powracają (szczególnie przy uroczystościach) kaczki i gęsi. W dobrych sklepach bez problemu kupimy jagnięcinę . Gotujemy nie tylko drogo – znów są modne tanie i smaczne podroby . Stajemy się też smakoszami owoców morza . Kiedyś

Poezja smaku
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 212

dumnym. SKŁADNIKI NA FARSZ:- pieczarki: 0,5 kg- kapusta kiszona: 1 litr,- cebula: 0,75 do 1 kg,- przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej wodę. Możemy(...)się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ (DB)3. Pierogi z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ (DB)4. Pierogi z mięsem (indyk & kaczka) /ciasto zwykłe i bezglutenowe

Wypisz Wymaluj
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 211

musy, konfitury i powidła. Wolnowar mam od kilku lat, ale mój dotychczasowy model był mały (3 litry), nie można było w nim przygotować większych ilości dań np. dużego gara rosołu, czy przetworów na zimę: musu jabłkowego, powideł śliwkowych, czy większej ilości bigosu do słoików, nie miał też cyfrowego termostatu z czasomierzem. W starym wolnowarze musiałam osobno ustawiać zewnętrzny zegar(...)włożyłam kawałki kurczaka na 6 godzin. Wytopiony smalec przykrył kurczaka, który powoli w nim się dusił. Przygotowany tak kurczak nie wysycha i pozostaje soczysty. Tym sposobem można przygotować też kaczkę, gęsi, oraz wieprzowinę. Kurczaka można jeść od razu po wyjęciu z tłuszczu lub tuż przed jedzeniem podpiec go w piekarniku, a wytopiony aromatyczny smalec przełożyć do słoika i wykorzystać jako

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem 206

Postanowiliśmy zatem przygotować risotto z krewetkami i zielonym groszkiem. Być może nie wszyscy lubią owoce morza, jednak my je uwielbiamy zwłaszcza krewetki :) Danie to jest delikatne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 197

następnie zakładać lekko boki do środka i rolować.Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać  bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości.Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym.Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll. Z patelnią grillową zapoznawałam(...)właściwie korzystam z niego codziennie. A oto lista potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus:wszystkie zupy,gulasze,dania jednogarnkowe,mięsa duszone w ciemnym sosie,kaczka,bitki wołowe,gołąbki,warzywa na parze,warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa,jajecznica,bigos,makarony i pierogi,chleby.Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady. Dla mnie wadą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 287

kilka kur na rosół. Te sklepowe kury, to nadają się co najwyżej do ugotowania kapuśniaku. Dobrego rosołu się  na nich nie ugotuje, a rzadko który kucharz, będzie gotował rosół jak kiedyś - wołowina, kura, cielęcina, odrobina wątróbki itd Bardzo często zdarza się, że wesele zaczyna się np: o godzinie 17:00, a goście zasiadają do stołu o 17:40. Ktoś(...)wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów -  twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy;  4.dwa

Kulinarny karnet Christophera