rosół z kaczki - 225 przepisów (strona:9/15)

Pierogi z mięsem 268

nadawał się do przygotowania farszu mięsnego. Możecie kupić także niewielką ilość pręgi lub antrykotu, wtedy ilość mięsa ugotowanego w rosole będzie dużo większa i starczy naprawdę na pokaźną ilość pierogów z mięsem. Polecam Ci także przepisy: – pierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone

nietylkopasta.pl
Co można zrobić z resztek kurczaka – przepis na zupę pho 239

można zrobić z resztek kurczaka? Z upę pho, klasyk wietnamskiej kuchni, zrobioną na aromatycznym bulionie z warzyw, orientalnych przypraw i – szkieletu oraz kostek z upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. Zupa pho to tylko jeden z patentów na zagospodarowanie pysznych pozostałości z pieczystego. W tym tygodniu codziennie(...)osób: ok. 7-8 zł W dobrej kuchni nic nie powinno się marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka, kaczki, czy gęsi, pełen smaków i aromatów, który może stać się podstawą pysznego, zdrowego, pachnącego przyprawami rosołu i wielu innych zup. Nie wyrzucamy obranych z mięsa kostek i korpusów, ale ponownie je przetwarzamy, zamieniając w smakowite dania

Niedzielny kucharz
Czernina z kluchami 148

ziemniaków łyżeczka soli mąka pszenna Wywar przygotowujemy niemal identycznie, jak rosół. Z tym, że tutaj, w przeciwieństwie do rosołu, możemy swobodnie dodać liście laurowe, jak również pieprz mielony, ponieważ nie musi nam zależeć na klarowności zupy, którą i tak będziemy "zaczerniać". ;) Kaczkę ćwiartujemy. Skrzydła, kości, szyjkę i podroby zalewamy około trzema litrami zimnej wody, po czym doprowadzamy do wrzenia. Odszumowujemy(...)małą łyżeczką kwasku cytrynowego i zagotowujemy. Do szklanki kaczej krwi wsypujemy 2,5 stołowych łyżek mąki i dokładnie rozprowadzamy, po czym zawiesinę powoli, stale mieszając, przelewamy do zakwaszonej części rosołu i czekamy, aż zawrze. Całość przelewamy do dużego garnka z resztą zupy i doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem według uznania. Obrane na kluchy ziemniaki traktujemy drobną tarką. Odciskamy wodę

Kuchenna Kontrrewolucya
Mój rosół... królewski, to mój sposób na przeziębienie i poprawę nastroju 478

lata przepis na niego ulegał „polepszaniu” poprzez dodawanie coraz to nowych przypraw i innych   składników. A Wy, jaki rosół (jeśli go robicie) przygotowujecie na niedzielny obiad? Składniki: 550 g porcji rosołowej z kurczaka zagrodowego 700 g porcji z kaczki 300 g   wołowiny z kością (mostek,   pręga...) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por 2 cebule goździki(...)umyłam, włożyłam do garnka i załam 2,5 l zimnej wody. Cebule obrałam. Jedną opaliłam nad gazem a drugą naszpikowałam goździkami. Taka cebula z goździkami nie tylko podnosi smak rosołu, ale wpływa na to, że rosół podwójnie rozgrzewa. Kiedy woda z mięsem się zagotowała, zmniejszyłam ogień pod garnkiem, zdjęłam szumy i zostawiłam do gotowania na mały ogniu na trzy godziny

Kuchnia u Krysi
Kaczka pieczona po staropolsku 338

rosole... i gdy ostatnio dostałam taką śliczną. tłuściutką tuszkę kaczą pomyślałam, że tym razem koniecznie ją trzeba upiec! Ale jak? Z imbirem? Z pomarańczami? A może nadziewaną mięsem mielonym? Nie... tym razem postawiłam na klasykę gatunku czyli kaszę gryczaną, jabłka i żurawinę. I z ręką na sercu - taka kaczka smakuje mi najbardziej! Kaczka po staropolsku Składniki:   tuszka kaczki

sierotka maRysia w kuchni
Plywający makaron--rosół inaczej 137

kurczaka ,lub kaczki(...)dodajemy marchewkę ,pietruszkę,seler ,por.Do gotującego rosolu wrzucamy czosnek,imbir,pieprz cayenne,wegete.Dodajemy szczyptę bazylii.Pęczek zielonej pietruszki ,liście selera i kopru związujemy w pęczek i dodajemy do  rosołu.Gotujemy około 1 godziny.Po tym czasie wyjmujemy mięso i warzywa .W razie potrzeby uzupelniamy rosół wrzątkiem.Doprawiamy szczyptą kminku ,pieprzem i sola do smaku.Smacznego

w mojej kuchni
Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). 319

tradycyjna wigilijna potrawa . Niektórzy gotują go na zakwasie, który najlepiej zrobić samemu, ale jeżeli go nie mamy, to nic straconego :-) Ten barszcz czerwony z pieczonych buraków gotuję na rosole jarzynowym, przez co jest naprawdę bardzo, bardzo pyszny o zdecydowanym przyjemnym smaku. Barszczyk należy zacząć przygotowywać minimum jeden dzień przed Wigilią, można go także przygotować już na początku grudnia, zagotować(...)jarzynowym, jednak jeżeli najdzie Was ochota na niego w inny dzień roku, warto dodać także np. mięso z kaczki. Do barszczu można podać paszteciki lub pieczone pierogi z kapustą kwaszoną . Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). Składniki: Na rosół jarzynowy:  pęczek włoszczyzny, liść kapusty cebula, 2 liście laurowe, kilka kulek pieprzu i kilka kulek ziela angielskiego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Piersi z kaczki z musem jabłkowym. 173

pokroić na kanapki do tego surówka, smakuje wybornie :) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 4 piersi z kaczki sól, pieprz do smaku 1 łyżka suszonej bazylii szczypta oregano 3 łyżki klarowanego masła 3 jabłka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 szklanki bulionu drobiowego,może być rosół Wykonanie : Piersi myjemy, osuszamy ręczniczkiem i nacieramy przyprawami, skórkę nacinamy w kratkę. Układamy na  patelni

Sama słodycz i szczypta chili
Pasztet z kaczki 138

Ponoć na Św. Marcina- gęsina, ale u mnie gęsi brak i honorowo zastępuje ją kaczka. Nie byle jaka, bo typowo wiejska, z zagrody Rodziców ;) I choć sama za nią zbytnio nie przepadam, to w rosole jestem w stanie zaakceptować. Zaakceptowałam również ten pasztet, który przygotowała moja Mama. Obawiałam się, że będzie lekko słodkawy jak i kacze mięso, ale dzięki odpowiedniej(...)jeszcze nie ma ;) Za to powiedzieć Wam mogę, że wyszło tak, jak tego chciałam.Wypatrujcie go niebawem, a póki co spisujcie składniki na pasztet.  A nuż z dzisiejszego rosołu zostanie Wam troszkę kaczego mięsa...? Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Kuchnia w czekoladzie
KURZĘCE CYCKI W POTRAWCE 193

Potrawkę robię zazwyczaj wtedy, kiedy mam już ugotowany gar rosołu. Wtedy wykorzystuję część rosołu oraz ugotowane piersi, które po wyjęciu z rosołu nie znajdują u mnie

Walijskie Pichcenie
Pasztet z 3 gatunków mięs 201

urlopie :) Długo mnie nie było, ale wracam z pysznym pasztetem.  Podobnie jak w przypadku rosołu dobrze by było, aby ten składał się z minimum dwóch gatunków mięs...  Mój składa się  z trzech:  mięsa wieprzowego, królika oraz kaczki.  Proporcja na 2 duże lub 3 małe keksówki.  - ok. 1,5 kilograma mięsa ( u mnie łopatka(...)wieprzowa- ok. 60 dag, skoki królika i filet z kaczki) - 40 dag surowego brzucha wieprzowego ( surowy boczek) - 50 dag wątroby wieprzowej ( lub tyle samo drobiowej) - 2 suche kajzerki - 2 duże marchewki lub 3 małe - 1 pietruszka - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 5 jajek - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 1 łyżka pieprzu mielonego - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka

kawawszklance
Rosół tradycyjny 648

mamy niedzielny rosół, który nieodmiennie od wieków stanowi podstawę obiadowego dania. Jest bazą dla obiadów bardzo uroczystych, ale i tych zwykłych, codziennych Składniki: 4 skrzydła z kaczki 1 szyja z indyka 4 marchewki 2 pietruszki 0,5 średniego selera 1 mały por  kilka ziarenek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 niewielka cebula sól, świeżo(...)się szumowina, którą zdejmujemy. Warzywa myjemy obieramy dokładamy do wywaru. Cebulę razem z łupiną opalamy nad ogniem, aby nam się przypiekła, dodajemy również do wywaru razem z pozostałymi przyprawami. Rosół powinien gotować się na bardzo wolnym ogniu 2 godziny aby się wyklarował. Po ugotowaniu rosół można przecedzić. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rosół podajemy

kgwjanczewo
Rosół z kluskami. 148

dworze zimno i deszczowo, więc dzisiaj postanowiłam ugotować pyszny rozgrzewający rosołek z kluseczkami.Za rosołem z makaronem nie przepadam ale z kluskami mogła bym jeść na okrągło. Zapraszam :) Składniki :   2 udka z kurczaka 1 skrzydło z kaczki 2 marchewki kawałek selera i pora pęczek zieleniny ( lubczyk, pietruszka, liście selera)  kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz(...)samą solą mi nie smakują. Jajka rozbijamy z wodą, solą i mąką na gładką masę, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, przekładamy do rękawa cukierniczego, maczamy nóż w rosole i naciskając odcinamy zgrabne malutkie kluseczki.Wszystko gotujemy na malutkim ogniu aż kluski i mięso będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku  solą lub pieprzem.Mięso wyciągamy i oddzielamy

Sama słodycz i szczypta chili
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 174

Nasze babcie wierzyły, że dobry bulion leczy. I miały rację. Dobry rosół nie tylko rozgrzeje, lecz także dostarczy witamin, gorzej przyswajalnych z surowych warzyw. To ważne zwłaszcza dla osób walczących z przeziębieniem czy grypą. Hamuje wydzielanie śluzu, nie mówiąc o tym, że jest naturalnym inhalatorem dla dróg oddechowych. Okazuje się, że bulion wpływa na produkcję komórek układu odpornościowego, zmniejszając stan(...)każdej części świata. W Azji do bulionu gotowanego przez wiele godzin dodaje się, oprócz makaronu wieprzowinę, kaczkę, kurę albo owoce morza, a także świeże dodatki: kiełki soi, chili, kolendrę, trawę cytrynową, sok z limonki. W mojej kuchni często pachnie gotującym się rosołem z kury, który podaję tradycyjnie z makaronem. Jest to ulubiona zupa moich dzieci. Jednak czasami lubię poeksperymentować

Smakowity Blog Kulinarny
Jak zrobić domowy rosół? Sprawdź listę składników 762

Sięgnij np. po: pręgę wołową, prawdziwą wiejską kurę i nogę z kaczki; włoszczyzny, czyli warzyw: odrobiny selera, kilku pietruszek, kilku marchewek, małego pora, kawałka kapusty włoskiej, 1 cebuli w łupinie, przypraw: 2-3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego, sól, wody – dobrze gotować rosół na tej przefiltrowanej lub źródlanej, by uniknąć np. posmaku chloru. Domowy rosół

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne