porcji nie było wiele. Dla dwóch osób starczy, o więcej nie ma nawet mowy. Ja tam się nie obraziłam, bo akurat za mięsem z kaczki nie przepadam, tolerują ją tylko w rosole, a i to jak jest dodatkiem do drobiu, a nie głównym składnikiem, ale Mąż nie pogardził ;) By kaczka była naprawdę dobra, najpierw solidnie ją rozmrażamy, później marynujemy
Kuchnia w czekoladziekurczaka z rosołu* 2 marchewki z rosołu 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 - 3 jajka 1 duża cebula 2 - 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki k ozieradki lub vegety szczypta majeranku szczypta papryki słodkiej 1 łyżeczka soli * Po ugotowaniu rosołu mięso oddzielamy(...)kości i wrzucamy do zamrażarki. Pieczemy pasztet dopiero, kiedy "nazbieramy" go trochę. Zwykle po 3 - 4 rosołach :) Można użyć też mięsa z kaczki, indyka czy gęsi. U nas dzisiaj było 6 ćwiartek z kurczaka i 2 z gęsi. Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut, aby zmiękła. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mięso wraz
Kuchnia od dwojgaSkładniki na ok 4 porcje: po 1 szyi z indyka i z kaczki lub inne mięso drobiowe na rosół, np. duże udko (wg upodobania) ok 2 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki korzeń 1 średni seler 1 większy por 2 malutkie cebule lub 1 średnia 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 małe filety z kurczaka 3-4 łyżki
Anioszek w kuchnimnie rosół gotował się dość wolno, bo na blasze wiejskiego pieca chlebowego. Międzyczasie w bradurze piekły się buraki i jabłka. Czad, mówię Wam. Smak wiejskiej kaczki jest niezapomniany. Suszone pomidory są genialne w rosole. Dodatek makaronu w kształcie ryżu sprawia, że dzieciaki w każdym wieku sobie z tym rosołkiem poradzą, a o to nam głównie chodziło. Doskonale rozgrzewa! Wzmacnia
Z Kuchni Do Kuchniprzepis jest po prostu na kawał porządnego, pieczonego pysznego kurczaka. ;) "Tam, bracie, zamawiasz nie z karty, ale z głowy: Kaczka faszerowana gęsią, gęś faszerowana kaczką. Kartofle nadziewane szpinakiem, szczupak w rosole..." 1 kura (lub po prostu spory kurczak ;) ) po 4 łyżki musztardy miodowej i miodu pszczelego po 3 łyżki oleju i przyprawy maggi 2 łyżki masła prawdziwego 2 kubki wody
Kuchenna KontrrewolucyaPo gotowaniu rosołu pozostaje nam zawsze dylemat, co zrobić z mięsem, na którym zupka się gotowała? Najprościej jest po prostu obrać je i wrzucić z powrotem
Walijskie PichcenieUmyj kaczkę, podziel na porcje i wrzuć do dużego garnka, dodaj porcję rosołową jarzyn odpowiednio umytą i pokrojoną, zalej zimną wodą. Przykryj garnek, daj na średni gaz i..uzbrój się w cierpliwość. Rosół powinien pyrkać kilka godzin.Międzyczasie pokrój obrane ziemniaki w kostkę i ugotuj al dente osobno.Odcedź, odstaw. Po kilku godzinach wyciągnij mięso i jarzyny z rosołu , zostaw(...)wywar. Do osobnego naczynia możesz dać trochę mięsa, które obskubiesz z ugotowanej kaczki, wszystkie jarzyny, trochę wywaru i...zblenduj wszystko na krem. Świetny sposób na dzieci, które żują i trzymają mięso kilka godzin w buzi. Całość wlej do rosołu i niech delikatnie pyrka. Dodaj pomidory z butelki, wymieszaj, dosmacz solą, pieprzem. Kiedy uznasz, że wszystko gotowe, dodaj ugotowane ziemniaki
Z Kuchni Do Kuchnizamrażarkę. Z mięsa postanowiłam zrobić krokiety. Mnie wyszło 11 krokietów z dużą ilością mięsa. Krokiety wyszły rewelacyjne. Składniki: naleśniki 1,5 kg ugotowanego mięsa (z kaczki, perliczki, indyka i wołowiny) 1,5 szklanki rosołu 2 cebule warzywa z rosołu (pietruszka, seler i odrobina marchewki) sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Cebulę, mięso i warzywa
Mama Gotujeudko z kaczki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula pół pora pół selera odrobina lubczyku odrobina natki pietruszki sól, pieprz makaron do rosołu Wykonanie: Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy udko z kaczki i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy po pewnym czasie mięso utworzy nam wywar dodajemy obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera (ja to wszystko(...)wolnym ogniu. Cebulę obieramy i zapalamy czyli układamy ją na palniku od kuchenki i delikatnie podpalamy na ogniu. Taką cebulkę dodajemy do garnka (daje man niebiański smak w rosole :). Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy posiekany lubczyk i posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku. Podajemy oczywiście z ugotowanym makaronem do rosołu
Olga Piecze i Gotujeobiady czy zupy, będącej królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze tata piekł kaczkę z jabłkami i pomarańczami na drugi Świąt Bożego Narodzenia. W tym właśnie daniu nawet nie mam odwagi, aby stawać z nim w konkurencji na upieczenie lepszej kaczki – on po prostu robi najlepszą. Kaczka
Jacob TastesKaczki i gęsi były w dawnej Polsce bardzo popularne. Dzisiaj, niestety, zostały wyparte przez kurczaki. To z nich gotujemy rosół, przygotowujemy pieczenie czy panierowane kotlety. A kiedyś to właśnie kaczki i gęsi gościły na niedzielnych stołach. Podczas świąt były niemal obowiązkowe. Od pewnego czasu kaczki i gęsi stają się coraz bardziej popularne, choć wielu ciągle się
Codzienna kuchnia niecodziennaogniu, około 10 minut, co jakieś 2-3 minuty odlewając wytopiony tłuszcz. Po 10 minutach ostatnią porcję wytopionego z kaczki tłuszczu zostawiamy w rondlu, a piersi przekładamy na stronę mięsa i smażymy przez 5-6 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy przygotowaną kaczkę na bok. Do rondla na wytopiony tłuszcz wrzucamy wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i zmiażdżone ząbki czosnku, wsypujemy płatki chili(...)skórkę (jeśli kalorie Wam nie straszne skórkę można bardzo drobniutko posiekać i dodać do sosu) . Kroimy piersi wzdłuż na pół i mięso kaczki rozrywamy dwoma widelcami na włókna. Dodajemy mięso z powrotem do sosu, wlewamy pozostały rosół, dodajemy listki oberwane z natki pietruszki i bazylii, porwane w dłoniach na mniejsze kawałki. Mieszamy i gotujemy sos jeszcze przez
Karo in the KitchenKuchnia chińska Składniki 600 g piersi kaczki 2 jajka 1 łyżeczka oleju sezamowego Marynata : 100 g świeżego imbiru cebula 1 łyżka wina ryżowego szczypta soli Sos : 350 ml rosołu drobiowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie Imbir oraz obrana cebulę posiekałem, wymieszałem z łyżką(...)wody, winem i solą. Mięso kaczki pokroiłem w kostkę, wymieszałem z przygotowaną marynatą, odstawiłem na godzinę. Kawałki kaczki osączyłem z marynaty, obtoczyłem w roztrzepanych jajkach, zrumieniłem na rozgrzanym oleju. Zdjąłem z patelni, osuszyłem na papierowym ręczniku. Sos : wymieszałem rosół drobiowy z winem ryżowym, sokiem z cytryny i cukrem. Doprowadziłem do wrzenia. Przestudziłem, zagęściłem mąką kukurydzianą. Podsmażone mięso przełożyłem
R'n'G Kitchenosoby: kaczka jabłko czerwone wino sól pieprz majeranek ząbek czosnku Kaczkę wyfiletować. Z korpusu i tego, co zostało, ugotować rosół. Skórę ponacinać w kratkę uważając, żeby nie skaleczyć mięsa. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Nagrzać piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Patelnię postawić na ogniu, po chwili położyć kaczkę skórą do dołu. Smażyć, aż ładnie się zarumieni. Odwrócić, znowu smażyć
stajnia gołębie od kuchnimielony czy rosół… w zaskakującym wydaniu. Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs (królika, wołowiny oraz kaczki) z polskim afrodyzjakiem czyli lubczykiem podanym z lanymi kluskami. Znajdziemy również polskiego śledzika, owczy ser oraz tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony
Wylizany Rondel