rosół z kaczki - 225 przepisów (strona:8/15)

Krokiety z mięsem 124

zamrażarkę. Z mięsa postanowiłam zrobić krokiety. Mnie wyszło 11 krokietów z dużą ilością mięsa. Krokiety wyszły rewelacyjne. Składniki: naleśniki 1,5 kg ugotowanego mięsa (z kaczki, perliczki, indyka i wołowiny) 1,5 szklanki rosołu 2 cebule warzywa z rosołu (pietruszka, seler i odrobina marchewki) sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Cebulę, mięso i warzywa

Mama Gotuje
Rosół z kaczki 137

udko z kaczki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula pół pora pół selera odrobina lubczyku odrobina natki pietruszki sól, pieprz makaron do rosołu Wykonanie: Do garnka wlewamy 3 litry wody,  dodajemy udko z kaczki i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy po pewnym czasie mięso utworzy nam wywar dodajemy obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera (ja to wszystko(...)wolnym ogniu. Cebulę obieramy i zapalamy czyli układamy ją na palniku od kuchenki i delikatnie podpalamy na ogniu. Taką cebulkę dodajemy do garnka (daje man niebiański smak w rosole :). Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy posiekany lubczyk i posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku. Podajemy oczywiście z ugotowanym makaronem do rosołu

Olga Piecze i Gotuje
Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 240

obiady czy zupy, będącej królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze tata piekł kaczkę z jabłkami i pomarańczami na drugi Świąt Bożego Narodzenia. W tym właśnie daniu nawet nie mam odwagi, aby stawać z nim w konkurencji na upieczenie lepszej kaczki – on po prostu robi najlepszą. Kaczka

Jacob Tastes
Pikantna pieczona kaczka faszerowana pomarańczami 127

Kaczki i gęsi były w dawnej Polsce bardzo popularne. Dzisiaj, niestety, zostały wyparte przez kurczaki. To z nich gotujemy rosół, przygotowujemy pieczenie czy panierowane kotlety. A kiedyś to właśnie kaczki i gęsi gościły na niedzielnych stołach. Podczas świąt były niemal obowiązkowe. Od pewnego czasu kaczki i gęsi stają się coraz bardziej popularne, choć wielu ciągle się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Weneckie ragù z kaczki – ragù alla veneta 207

ogniu, około 10 minut, co jakieś 2-3 minuty odlewając wytopiony tłuszcz. Po 10 minutach ostatnią porcję wytopionego z kaczki tłuszczu zostawiamy w rondlu, a piersi przekładamy na stronę mięsa i smażymy przez 5-6 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy przygotowaną kaczkę na bok. Do rondla na wytopiony tłuszcz wrzucamy wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i zmiażdżone ząbki czosnku, wsypujemy płatki chili(...)skórkę (jeśli kalorie Wam nie straszne skórkę można bardzo drobniutko posiekać i dodać do sosu) . Kroimy piersi wzdłuż na pół i mięso kaczki rozrywamy dwoma widelcami na włókna. Dodajemy mięso z powrotem do sosu, wlewamy pozostały rosół, dodajemy listki oberwane z natki pietruszki i bazylii, porwane w dłoniach na mniejsze kawałki. Mieszamy i gotujemy sos jeszcze przez

Karo in the Kitchen
Pierś kaczki w cytrynie z makaronem chow mein 121

Kuchnia chińska Składniki 600 g piersi kaczki 2 jajka 1 łyżeczka oleju sezamowego Marynata : 100 g świeżego imbiru cebula 1 łyżka wina ryżowego szczypta soli Sos : 350 ml rosołu drobiowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie Imbir oraz obrana cebulę posiekałem, wymieszałem z łyżką(...)wody, winem i solą. Mięso kaczki pokroiłem w kostkę, wymieszałem z przygotowaną marynatą, odstawiłem na godzinę. Kawałki kaczki osączyłem z marynaty, obtoczyłem w roztrzepanych jajkach, zrumieniłem na rozgrzanym oleju. Zdjąłem z patelni, osuszyłem na papierowym ręczniku. Sos : wymieszałem rosół drobiowy z winem ryżowym, sokiem z cytryny i cukrem. Doprowadziłem do wrzenia. Przestudziłem, zagęściłem mąką kukurydzianą. Podsmażone mięso przełożyłem

R'n'G Kitchen
kaczka z jabłkami w winnym sosie 173

osoby: kaczka jabłko czerwone wino sól pieprz majeranek ząbek czosnku Kaczkę wyfiletować. Z korpusu i tego, co zostało, ugotować rosół. Skórę ponacinać w kratkę uważając, żeby nie skaleczyć mięsa. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Nagrzać piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Patelnię postawić na ogniu, po chwili położyć kaczkę skórą do dołu. Smażyć, aż ładnie się zarumieni. Odwrócić, znowu smażyć

stajnia gołębie od kuchni
Inny Wymiar w sercu Warszawy 157

mielony czy rosół… w zaskakującym wydaniu.      Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs (królika, wołowiny oraz kaczki) z polskim afrodyzjakiem czyli lubczykiem podanym z lanymi kluskami. Znajdziemy również polskiego śledzika, owczy ser oraz tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony

Wylizany Rondel
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 154

kasza gryczana, pół torebki,- ziemniak, 3- cebula, 3-4 czerwone,- przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy,- pół kubka śmietany 18%WYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy na rosole z mięsa (u nas indyk i kaczka).Odcedzamy kapustę. Garść kapusty kroimy i wrzucamy do wywaru.Ziemniaczki i cebulę kroimy w kostkę - wrzucamy do gotującego się wywaru.Zasypujemy przebraną kaszą gryczaną prażoną.Mieszamy. Lekko przykrywamy

Wypisz Wymaluj
Paszteciki francuskie 127

gotujemy rosół, bulion, smak na zupę... zawsze zostaje nam mięso. Sposobów na zagospodarowanie jest pełno, mogą być różnego rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z kaszą gryczaną , pierogi z perliczki ….; „pasztety”: pasztet z kaczki , pasztet z gęsi , paszteciki z kaczką ... . Dzisiaj proponuję paszteciki z mięsa w cieście francuskim (oczywiście ciasto można przygotować w domu, ale czy nie szkoda czasu

królestwo garów
Kaczka w pomarańczach 142

Dzisiaj kaczka w pomarańczach. Kupiłam całą kaczkę i podzieliłam ją na części. Wycięłam pierś, którą właśnie zrobiłam. Udka i skrzydełka osobno, a cały korpus został przeznaczony na rosół. Na moim blogu są już dwa przepisy na pierś z kaczki np kaczka na pieczonych  buraczkach (przepis)  . A teraz nowy sposób na pyszną kaczuszkę. Składniki: 2 pojedyncze piersi

O kuchni z uczuciem
Rosół z domowym makaronem 162

Domowy rosół to danie często kojarzone z rodzinnym domem. Podawany jest z kluskami ziemniaczanymi, makaronem wstążki lub nitki zależnie od regionu. Rosół każdy potrafi zrobić, główna

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DOMOWY ROSOŁEK. TYM RAZEM Z RYŻEM 149

Smak dzieciństwa ... rosół z ryżem ❤❤❤  Sto lat nie jadłam takiej wersji, a przecież jest taka pyszna!  Koniecznie muszę gotować ją częściej ...  Składniki: 3

Walijskie Pichcenie
Rosół wołowo-drobiowy z chili 295

aromacie jest mięso na jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: – warzywny / wegetariański – wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; – z kury – używam całej lub połówki kury, jest żółty(...)gęsi lub indyka; – indyczy – pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; – z kaczki – przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych mięs, ale jeszcze ich nie robiłam. Składniki: szponder wołowy

Zasmakuj Kuchni
Rosół wołowo-drobiowy z chili 187

aromacie jest mięso na jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów;) Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: - warzywny / wegetariański - wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; - z kury - używam całej lub połówki kury, jest żółty(...)kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka; - indyczy - pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; - z kaczki - przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych mięs, ale jeszcze ich nie robiłam. Składniki: szponder wołowy

Zasmakuj Kuchni