rosół z gęsi - 97 przepisów (strona:5/7)

Gęś pieczona z jabłkami 215

dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo wodą. Podawać np pęczakiem, kapustą kiszoną i żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i jabłkami. Smacznego!Uwagi: Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół

Stare Gary
Pasztet z kaczki z orzechami włoskimi 122

To już mój trzeci pasztet z kaczki na blogu. Jeden był z pistacjami, drugi z suszonymi śliwkami, a ten teraz

To co kocham
Pasztet z kaczki z pistacjami 132

Najlepszy pasztet, jaki upiekłam i jadłam, a piekę dużo różnorodnych pasztetów. Jest bardzo miękki, aromatyczny i chrupiący dzięki orzechom. Ładnie się kroi ukazując

To co kocham
ROSÓŁ NA GĘSINIE I INDYKU 186

wszystko jak to mówi moja babcia. Robię więc często ten rosołek rodzinie, a że synowie chętnie się nim zajadają tym bardziej jestem zadowolona.   Składniki: skrzydło indycze i skrzydło gęsie 2 cebule 1/2 selera 2 pietruszki 4 marchwie 1 por biała część 2 ziela ang 2 listki laurowe garść makaronu zwierzątka Makarony Polskie kilka ziarenek pieprzu sól,pieprz do smaku(...)pól godzinie dodajemy warzywa w całości. Doprawiamy wg uznania sola,pieprzem.Gotujemy do ich miękkości.Na sam koniec na 5 minut przed wyłaczeniem zupy dodaję oregano. Marchew do rosołu kroję dopiero po ugotowaniu. Pietruszkę też. Do rosołu dodaje wcześniej ugotowany makaron

Z Majeczką w kuchni
Zupa w stylu azjatyckim. 347

jakieś 3 minuty, następnie odcedziłam, przez co był mięciutki i baaardzo nam w tej zupie smakował) kilka łyżek siekanego szczypiorku kilka listków rukoli      Kości (ja użyłam gęsich, więc było ich dużo, około 1 kg) zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. W tym czasie marchew(...)przecedzamy, wyrzucając kości, pozostawiając płyn, nie na odwrót :-) Mój wywar ze względu na dużą zawartość podpieczonej skórki miał intensywny kolor, proszę się nie martwic jeśli zupa będzie jaśniejsza. Przecedzony rosół stawiamy na kuchence, dodajemy warzywa, przyprawę do dań kuchni chińskiej i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dolewamy sos sojowy, przyprawę 5 smaków, doprawiamy solą lub sosem sojowym

Rozpustne gotowanie
Dania z kurczaka na majówkę 444

Drób jest jednym z najchętniej spożywanych mięs na świecie, co wynika z dawnych tradycji myśliwskich – na bażanty, kuropatwy, indyki i inne zwierzęta chętnie polowano, z czasem udomowiono kurczaki, gęsi i kaczki, które często lądowały na świątecznym stole. Uniwersalność drobiu sprawia, iż dania z kurczaka można spotkać niemal w każdym zakątku świata. Amerykanie chętnie serwują smażonego w głębokim tłuszczu kurczaka(...)kurczakiem w wersji azjatyckiej kojarzą się najczęściej z połączeniem pięciu smaków (słodki, słony, kwaśny, ostry oraz pikantny). Tajemnica przyrządzania kurczaka po chińsku tkwi w uprzednim gotowaniu mięsa w rosole, a następnie szybkim schłodzeniu w lodowatej wodzie. Takie mięso smaży się w głębokim tłuszczu, dzięki czemu jego skórka jest chrupiąca z zewnątrz a środek pozostaje przyjemnie wilgotny i aromatyczny. Szczególnie ceniona

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Dworek Koper 166

najwięcej, każdy wziął inne danie. Każdy członek rodziny stał się w ten sposób recenzentem kulinarnym – także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny : mąż w barszczu, ja w rosole. Obie wersje były przepyszne – delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego(...)Zdradzę, że po raz kolejny się nie zawiedliśmy. Pierwsze potrawy wywarły na nas takie wrażenie, że zapomnieliśmy zrobić zdjęcia. Poprawiliśmy się, gdy Gospodyni spieszyła do stołu z daniem głównym. Gęsia wątróbka z jabłkiem i kopytkami – delikatna, krucha z aromatyczną żurawiną i zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem

Szybko Tanio Smacznie
Węgierski bigos, czyli leczo dla niemowlaka BLW. 195

ziemniakami, ja za namową męża robię je bez ziemniaków, ale z cukinią. Dzięki temu jest lżejsze i bardziej subtelne. Macie jakieś swoje patenty? Z leczo jest jak z rosołem. Każdy robi niby taki sam, ale smakuje zawsze inaczej. Piszcie! Chętnie poeksperymentujemy z Dziubaskiem. Tymczasem polecam Wam wypróbować poniższy przepis. Jeżeli odżywiacie się w duchu wegetarianizmu, możecie pominąć dodatek mięsny. Leczo(...)cukinia 1 cebula 3 kiełbaski typu myśliwka 4-5 pomidorów 2 łyżeczki suszonej bazylii ( /czubate) 15 listków świeżej bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia/oleju rzepakowego/smalcu gęsiego Przygotować garnek/wolnowar. Pomidory nacinamy na czubkach, polewamy wrzątkiem, a następnie lodowatą wodą. Obieramy ze skórki i kroimy w cząstki/kostkę. Cukinię,paprykę,cebulę kroimy w kostkę. Nie obieramy cukinii. Kiełbaskę

Krupeczki
Cassoulet 193

Dzisiaj danie dla prawdziwych hardcorowych pań domu. Cassoulet to potrawa z Langwedocji. W jej skład wchodzi przede wszystkim fasola oraz mięsa - kacze lub gęsie oraz wieprzowe. Podejrzewam, że powstała jako danie tworzone z resztek mięsa, które pozostawały w domu. Tymczasem teraz odtworzenie jej wymaga nie tylko posiadania tych wszystkich "resztek", ale przede wszystkim półtora dnia przygotowań. Brzmi groźnie, ale gotowe(...)które chciałyby wykarmić drużynę koszykówki swojego syna ;)  Sam pomysł na potrawę jest całkiem ciekawy i godny zapamiętania. Coś podobnego możemy przygotować wykorzystując resztki z mięs i warzyw z rosołu. Dodajmy do nich fasolę oraz podsmażoną kiełbaskę i boczek, a następnie zapieczmy pod bułką tartą.  Cassoulet nie jest zbyt wyrafinowanym daniem, ale ponieważ należy do klasyki postanowiłam się

W kuchni wieczorem
PASZTET Z GĘSI 124

jego przygotowanie, by cieszyć się jego smakiem i mieć tę satysfakcję, że przygotowaliśmy go sami.  Składniki: 3 kg mięsa z gęsi 1 kg boczku 3 wątróbki gęsie 5 marchwi 3 pietruszki 1 seler 2 cebule liść laurowy- 6 sztuk ziele ang 10 sztuk pieprz ziarna- 10 sztuk sól- ok łyżki- do wywaru sól,  pieprz, gałka muszkatalowa(...)minut.  Mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy. Zimne obieramy od kości. Przez maszynkę na sitku o najmniejszych oczkach przepuszczamy mięso i warzywa trzykrotnie.  Przepuszczamy tez wcześniej namoczone w rosole w którym gotowały się mięsa, bułki. Aksamitny farsz mięsny doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową . Dobrze wyrabiamy. Gotowy farsz przekładamy do blaszek keksówek . U mnie wyszły trzy blaszki. Pieczemy godzinę

Z Majeczką w kuchni
Wykwintny rosół 115

kura lub kurczak rosołowy, 1 -2 korpusy z kaczki,   skrzydło gęsi, 700 g mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora,   3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć(...)przekroić na pół i opalić. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą ( tak aby przykryła mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Rosół przecedzić i dobrze go schłodzić aby zdjąć cały tłuszcz. Można sklarować – do zimnego rosołu wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Rosół można podawać

królestwo garów
luzowanie drobiu 3784

osób. Luzowanie jest niezbędne także przy przygotowaniu wszelkiego rodzaju galantyn. Tyle wstępu, a teraz należy wziąć w dłoń ostry nóż  i zabrać się do dzieła. Tuszkę kaczki (kurczaka, gęsi lub innego ptactwa) układamy na desce grzbietem do góry. Nożem wykonujemy cięcie oddzielające kuper od kręgosłupa, a następnie delikatnymi ruchami (cały czas odciągając jedną ręką skórę) odcinamy mięso(...)prawdę po osiągnięciu odrobiny wprawy  trwa mniej niż dziesięć minut. Kolejną korzyścią wynikającą z luzowania jest fakt ze z kości korpusu możemy nastawić wywar na pyszny rosół

Miód i pieprz
Restauracja Jasna - powrót Tomasza Hartmana do korzeni 156

bułkę przez bibułkę, a prawdziwy śląski łobiod.  Szef kuchni  —  Tomasz Hartman Mowa tutaj oczywiście o Tomaszu Hartmanie, na którego dźwięk imienia wszystkim wrocławskim foodie robi się gęsia skórka niemal taka sama, jak każdemu smakoszowi na nazwisko Redzepi. Jest również coś, co tych dwóch Panów łączy: to skłonność do odkrywania kuchni na nowo, badania jej niezmierzonych meandrów, szukania(...)Jasnej, gdzie postanowił pokazać swoją śląską naturę. Stąd też menu obfituje w dania charakterystyczne dla tej kuchni. Znajdziemy w nim śląską roladę, modrą kapustę, szare kluski, makówki, kopytka, rosół, czy żeberka. Jednak w opozycji do kuchni śląskiej znajduje się nowy konik Tomasza Hartmana — warzywa. To nad nimi postanowił podjąć swoje kulinarne eksperymenty, by wydobyć z nich 100% smaku

Food Square
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 439

drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny;gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz mam dla niego super zastosowanie). Mięso jeżeli mamy zamrożone (ja tak miałam większość) wyjmujemy wcześniej z zamrażarki i rozmrażamy. Kroimy na mniejsze kawałki i mielimy(...)kolorowy pieprz (ja daję dość sporo). Dodajemy także tłuszcz - roztopiony (dowolny, może być smalec, oliwa z oliwek, tłuszcz drobiowy, olej kokosowy bezzapachowy), Ja w pierwszej wersji dodałam tłuszcz kaczo-gęsi od smażenia mięs (dałam tylko 2 łyżki, można więcej); w drugiej dodałam tłuszcz (specjalnie sobie odlałam) od smażenia mięs wieprzowych, dałam 10 łyżek ( a można jeszcze więcej, wówczas

Smaczne Zdrowe