wina. Pasują do marynowanej dziczyzny, wieprzowiny i baraniny. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kwaszonej kapusty. Dobrze komponują się także z potrawami z grzybów i rosołu. Sproszkowaną przyprawę można dodać do pasztetów, różnego rodzaju farszu mięsnego czy rybnego, potraw rybnych, spaghetti oraz do pizzy. Jest nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek. (poradnikzdrowie). Kolendra Kolendra zwiększa wydzielanie moczu(...)używać go w dużych ilościach, bo jego smak zdominuje całą potrawę. Natomiast surowy korzeń imbiru wzbogaci i zaostrzy smak owoców morza i tłustych mięs (kaczki, gęsi), sprawi, że potrawy będą bardziej rozgrzewające. Świeży imbir wykazuje działanie moczopędne, a stymulując organizm do oczyszczania dróg oddechowych łagodzi przeziębienia i kaszel. Pomaga w przypadku zaparć i gazów (zwłaszcza w połączeniu
Zasmakuj Kuchniwrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania – seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal(...)kurczak i wieprzowina nie są kanonami jedzeniowej mody od dawna. Wybieramy dobrej jakości wołowinę (zajadamy się średniowysmażonymi burgerami i stekami), na stoły powracają (szczególnie przy uroczystościach) kaczki i gęsi. W dobrych sklepach bez problemu kupimy jagnięcinę . Gotujemy nie tylko drogo – znów są modne tanie i smaczne podroby . Stajemy się też smakoszami owoców morza . Kiedyś, gdy ktoś publicznie przyznawał
Poezja smakumusy, konfitury i powidła. Wolnowar mam od kilku lat, ale mój dotychczasowy model był mały (3 litry), nie można było w nim przygotować większych ilości dań np. dużego gara rosołu, czy przetworów na zimę: musu jabłkowego, powideł śliwkowych, czy większej ilości bigosu do słoików, nie miał też cyfrowego termostatu z czasomierzem. W starym wolnowarze musiałam osobno ustawiać zewnętrzny zegar(...)kawałki kurczaka na 6 godzin. Wytopiony smalec przykrył kurczaka, który powoli w nim się dusił. Przygotowany tak kurczak nie wysycha i pozostaje soczysty. Tym sposobem można przygotować też kaczkę, gęsi, oraz wieprzowinę. Kurczaka można jeść od razu po wyjęciu z tłuszczu lub tuż przed jedzeniem podpiec go w piekarniku, a wytopiony aromatyczny smalec przełożyć do słoika i wykorzystać jako
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwielkie. Jednak inaczej niż kura domowa czy indyk, kaczki i gęsi wywodzą się z dzikiego ptactwa wodnego , a to jednak skutkuje niby subtelnymi, a jednak ważnymi różnicami. Na pierwszy rzut oka uwagę zwracają np. płaski kształt tułowia czy znacznie rozbudowany gruczoł kuprowy. Przede wszystkim jednak kaczka i gęś mają często dość dużo tłuszczu. O ile więc w przypadku chudego(...)temperaturze (ok. 100 stopni). Częste jest też duszenie lub proces z pogranicza duszenia i pieczenia, czasami również po uprzednim obsmażeniu. Kaczkę można też skądinąd gotować, np. jako dodatek do rosołu. Z pozostałych z rozbioru kaczki skrzydeł czy grzbietu można wreszcie ugotować bardzo dobry bulion w charakterze bazy do innej zupy. Podobnie jak w przypadku kurczaka można się spodziewać, że nogi
Kulinarna PokusaSprawdź inne wyszukiwania: