Bardzo aromatyczna przyprawa rodem z kuchni bułgarskiej. Może pojawiać się jako mieszanka z solą i papryką mieloną ( czerwona czubryca ) lub z czosnkiem, cebulą, natką pietruszki ( zielona czubryca ). Obie mieszanki pyszne. Czas :1 godzina Składniki 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów(...)osoloną wodą pod przykryciem by się zagotowała . - mąkę wsypać do miski i osolić . -wlać wrzątek i wymieszać łyżką -gdy woda połączy się z w mąką wyrobić ciasto rękami ( początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkowywać ciasto i wycinać szklanką
Buniabaje w kuchniSezon świąteczny rozpoczęty :-) Kruche ciasteczka cynamonowe robię już kolejny rok. Są pyszne, a do tego nie wymagają leżakowania. Można śmiało jeść je zaraz po upieczeniu. Ale najsmaczniejsze są z dodatkami, dlatego polecam gorąco ozdabianie pierniczków orzechami, migdałami, rodzynkami, żurawiną, kokosem i posypką czekoladową. Opcji jest wiele, a każda tworzy unikalny smak. SKŁADNIKI 1 jajko 100 g masła 1/2 szklanki cukru(...)żurawina WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, cukier, miód i ocet. Mieszając doprowadzić masę do wrzenia. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, cynamon, sól, dodać jajko i ostudzoną masę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, wałkować, wykrawać foremkami ciasteczka i układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Passions hobbies lifektóre zajadamy na codzień, to zamarzył nam się ostatnio makaron domowej roboty. Taki jak dawno, dawno temu u Babci na wsi. Kiedyś już przygotowywałam taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby) np. pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również(...)oliwek W misie miksera umieścić mąkę, dodać jajka i oliwę. Mieszać pomału przy użyciu zwykłego mieszadła aż składniki zaczną się sklejać. Następnie zamienić mieszadło na hak i wyrabiać ciasto aż będzie zwarte. Otrzymane ciasto wyrobić jeszcze chwilę ręcznie tak, by było gładkie i jednolite. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 1h w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić
Smaczne Zdrowekawy pełne błonnika .Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji.Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek własnie nie suszonych,kalorycznych owoców,a surowego jabłka.Ciasteczka są pyszne,delikatne po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają. Składniki na 25 sztuk: 2 średnie jabłka sok z 1/2 cytryny 20 g orzechów włoskich 160 g miękkiego masła(...)cukrem,dodać jajko.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,razem z jabłkami,posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą maślaną małą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm piec 20-25 minut do zrumienienia.Ciasteczka będą bardzo miękkie,ale stygnąc staną się chrupiące.Studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejne wspólne wypiekanie na śniadanie. Dzisiaj pyszne i chrupiące pszenne bułeczki. Przepis na bułki pochodzi z bloga Buszująca w kuchni . Ich upieczenie jest na prawdę łatwe i z pewnością każdy da radę, nawet osoby, które są początkujące w kuchni. Ja nie przekroiłam bułek przed pieczeniem, bo po prostu zapomniałam:). Ale według mnie, nie wpłynęło to na smak bułek. Jedynie wizualnie(...)drożdży instant 250 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Do posmarowania białko 1 łyżka mleka mak sezam Przygotowanie: Wszystkie składniki ciast przełożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki ładnie rosły
Ala piecze i gotujemokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni. Upieczone wykładamy na kratkę, aby przestygły. Ja dzisiaj swoje posypałam tylko cukrem pudrem. Babeczki znikały zanim zdążyły przestygnąć ;) Babeczki wypełniłam(...)Wiem, że owoce powinny lekko zmarznąć na krzaku, a więc najwcześniej powinno się je zbierać po przymrozkach. Własnie wtedy aronia traci swoja goryczkę, staje się słodka i po prostu pyszna. Jak się okazuje niewielu przetwórców wie o tej zasadzie (albo jej nie przestrzega), stąd mało fajny smak przetworów aroniowych. Aronia z Anielskich Przysmaków jest słodka, bez zbędnej goryczy. Oznacza
Codzienna kuchnia niecodziennamąka wypije) - 100 g mąki żytniej/pszennej razowej - 300g mąki pszennej chlebowej - 1 łyżka soli morskiej - 1 łyżeczka demerary SPOSÓB WYKONANIA: - wszystkie składniki wymieszałam w robocie do pieczenia chleba, ciasto jest luzie i lepkie - - po wymieszaniu pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia - po godzinie wkładam do wysmarowanej blaszki oliwą i wysypaną płatkami żytnimi - - naoliwiłam i posypałam płatkami - przykrywam(...)ostudziłam na kratce WSKAZÓWKI - przed pieczeniem posypać można makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, sezamem. - można również po godzinie dopiekać chleb bez formy Jest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest delikatny lekko kwaskowaty posmak, także nie jest on ostatnim chlebem razowym w moim domu. Pamiętam zapach pieczonego chleba z dzieciństwa i znak krzyża dziadków
Basia w kuchniZapraszam na kolejny pyszny chlebek na zakwasie, tym razem z mięsną wkładką. Kroimy kromkę i już mamy gotową kanapeczkę, wystarczy posmarować masełkiem a do tego polecam chrupać świeże rzodkieweczki czy ogóreczka. Do wypieku chlebka użyłam mąk z Młynu Kopytowa . składniki: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 300 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)suszone pomidory pokroić na małe kawłeczki. Mąki wymieszać ze solą i oregano. Zakwas wymieszać z wodą i olejem. Nastęnie dodać pokrojone kabanosy i suszone pomidory oraz wymieszane mąki. Wytrobić ciasto, odstawić do wyrastania na 3-4 godziny ( ja odstawiam na stół przy ciepłym kaloryferze wtedy wystarczy nawet 2 godziny bo ciasto szybko rośnie). Po tym czasie ciasto wygazować-wymieszać
Monia miesza i gotujePyszne rogaliki...drożdżowe z dodatkiem ziemniaków..polecam..przepis znalazłam tutaj 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 1/3 szkl.ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 szkl. "utłuczonych" ugotowanych ziemniaków ( bez dodatków) 3/4 szkl. cukru pudru szczypta soli cukier waniliowy + 1 jajko na glazurę Mąkę ( zacząć(...)Drożdże rozpuścić w mleku ( mleko nie może być gorące!) i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać dobrze rozgniecione ziemniaki i masło. Ważne, aby ziemniaki dobrze "rozgnieść" tak, aby w cieście nie było żadnych grudek. Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Po upływie czasu ciasto podzielić
Moje domowe kucharzenieŚwieże pyszne limonki, mak i odrobina likieru pomarańczowego sprawia, że babka kusi smakiem :). Firma Guardini posiada w swojej ofercie piękne foremki na baby i babki, zajrzyjcie na ich stronę homemert.pl Składniki: 25 dag miękkiego masła 15 dag cukru szczypta soli 4 jaja 40 dag mąki pszennej 20 dag maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag bitej śmietany(...)jajka utrzeć mikserem na pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do utartej masy. Ubić śmietanę na bitą śmietanę, dołożyć i nadal ucierać wszystko razem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej porcji dodać skórkę i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Do drugiej suchy mak i likier. Przygotować foremkę , wysmarować boki i komin masłem
Apetyczna babeczkaRogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia. Składniki: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki śmietany 12 % 3 jajka 2 żółtka 100 g cukru(...)cukier trzcinowy ( użyłam firmy Symbio ) Sposób wykonania: Drożdże utrzeć z cukrem. Dodać obie śmietany , żółtka , 2 jajka, mąkę , wanilię i esencję pomarańczową albo skórkę z cytryny ) Miksować ciasto , dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie wyrobić ciasto i podzielić
Słodkości i nie tylkoZapraszam na pyszny domowy drożdżowy chlebek który zawsze się udaje. Można do niego dodać różne ulubione dodatki w postaci ziół i ziaren w różnych proporcjach. składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży 900 ml letniej wody 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii Kamis 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 3/4 szklanki otrąb pszennych(...)otręby, zalać 300 ml wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z oregano, bazylią, solą i pieprzem, dodać rozczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto dolewając partiami letnią wodę. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Potem natłuścić dwie formy keksówki i ciasto przełożyć do foremek, znowu odstawić na 10 minut. Wierzch można
Monia miesza i gotujeJest gorąco, ba, można się roztopić nic nie robiąc i nie zanosi się na ochłodzenie. Pewnie wielu z Was zarzuci mi
W kuchni Karmel-itkirazu pomyślałam, że skoro pastę tahini robi się tak prosto, to tak samo pewnie to masło. Zrobiłam, dodałam dla wzbogacenia jeszcze parę składników i wyszło pysznie! Składniki: * kilka łyżek ziaren słonecznika (sł) * łyżka ziaren lnu (siemienia lnianego) (sł) * oliwa (sł) * przyprawy: czosnek niedźwiedzi (o), sól (sn), kilka kropli cytryny (k), majeranek, tymianek (g) Ziarna uprażyłam(...)łyżki pasty słonecznikowej (sł) 4. szczypta imbiru (o) 5. woda zimna do konsystencji gęstej śmietany i trochę soli morskiej (sn) Po kolei dodawałam i mieszałam, a potem wylałam ciasto na rozgrzaną patelnię (muśniętą oliwą) robiąc 3 placuszki i powoli smażyłam z obu stron. Na koniec polałam miodem. Dobre było, choć poza mną nikt nie chciał spróbować;P Placuszki
Zdrowa Kuchnia Sowyhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna chrupiąca skórka miękkie, sprężyste wnętrze i zapach rozchodzący się po domu, bezcenne :) Składniki: 550g mąki pszennej 4 łyżki mąki żytniej 100 ml naturalnego żurku bez konserwantów ( u mnie taki(...)Odstawić do ruszenia drożdży na około 20 minut. Do miski wsypać pozostałą mąkę pszenną oraz żytnią, sól, olej oraz żurek do tego wyrośnięty zaczyn z drożdżami oraz nasiona. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wszystko zależy od temperatury w kuchni. Czym cieplej tym drożdże lepiej wyrastają. Po tym czasie odgazować ciasto uderzając w nie pięścią, ponownie wyrobić
W garach u Gosi