Pyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek placka podawany na ciepło idealnie komponuje się z kulką lodów waniliowych. Polecamy! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji ok. 12 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 125g margaryny(...)Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, jogurt oraz żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste. Formujemy w kule, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W między czasie jabłka myjemy i kroimy w krążki. Ciasto wyjmujemy z lodówki
Kolizje Smakówwylacznie tlustym,aksamitnym kremem kokosowym.Poniewaz smak i zapach mleka kokosowego jest bardzo ulotny,dodalam wiorki kokosowe,ktore ocalily delikatny kokosowy posmak.Babka pieknie urosla.Jest bardzo pulchna, mocno puchata,aromatyczna,pyszna a polewa czekoladowa zastapila u mnie przeslodzony lukier.Polecam! Skladniki: 400 g maki pszennej 70 g wiorkow kokosowych 3 zoltka+ 1 cala jajko 80 g cukru 1 lyzka domowego cukru waniliowego(...)bialy puszysty kogel-mogel do ubitych jajek dodac reszte skladnikow przy pomocy haka i wyrobic okolo 10 minut na gladkie ciasto.Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawac partiami,ale ostatecznie ciasto powinno byc bardzo luzne.Przykryc folia spozywcza,odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci wyrosniete ciasto wylozyc na podsypany maka blat i przy pomocy "skrobaka"piekarskiego zlozyc ciasto kilkakrotnie.W razie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się, że nie macie zakwasu i nigdy nie piekliście sami żadnego pieczywa… to ten przepis jest idealnie stworzony dla Was Prościej się chyba nie da… Bułeczki wychodzą pyszne, są mięciutkie i lekko wilgotne. Jak widać pracy nie jest wiele więc naprawdę warto spróbować… A najlepiej przygotować od razu podwójną porcję… na pewno zniknie dość szybko ;)! Bułki(...)przesiać do miski. Dodać mąkę pełnoziarnistą. Wlać wodę i rozpuszczone drożdże. Wymieszać i dodać sól. Wymieszać dobrze ręką, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na całą noc. 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obficie posypany mąką blat/stolnicę. Ciągniemy za każdy bok i składamy jak paczkę. Przykryć miską w której rosło ciasto i zostawić na 45 min. 4. Wyrośnięte ciasto, posypać
UgotujmyTo.plCudze chwalicie, swego nie znacie. Pieczemy fugaski , skony , biove , nawet chleb rosyjski , często zapominając o tym, że możemy piec nasze wspaniałe, pyszne, aromatyczne, polskie chleby. Tak więc dzisiaj przypomnę chleb, który kiedyś gościł często na naszych stołach, a dzisiaj próżno szukać w internecie przepisu na niego, a w sklepie znaleźć go nie lada jest wyczynem. Chleb starogardzki - produkowany z mąki(...)się nie spodziewałem. Mąkę udało mi się kupić, więc do roboty - zaprzęgnięty do pracy został zakwas żytni razowy (powinien być starogardzki, ale niech ta drobna zmiana zostanie mi wybaczona). Ciasto prowadzone metodą pięciofazową, w której ważne są czasy trwania każdej fazy, temperatura i proporcje użytej mąki i wody. Podane ilości składników wystarczają na jeden bochenek, który piekłem w prostokątnej foremce
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis na taki prosty do zrobienia i co najważniejsze pyszny chlebek znalazłam tutaj ..i żałuję , że piekłam z połowy porcji..polecam..chleb jest pyszny i warto upiec z takiej porcji jak podaje przepis..na dwie keksówki.. 80 dkg mąki pszennej (typ 650) 50 g świeżych drożdży 1/2 szkl.otrębów owsianych Kupiec 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka słodu(...)konsystencji) i dokładnie wyrobić ciasto.Przykryć i odstawić na 20 minut. Blaszki posmarować tłuszczem, obsypać płatkami owsianymi. [u mnie blaszka wyłożona papierem bez smarowania i bez płatków]. Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrobić, wlać do foremek (dwie keksówki). Mokrą łyżką wyrównać ciasto, okryć woreczkami foliowymi, odstawić na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni.Ciasto spryskać lekko
Moje domowe kucharzeniePyszna przekąska, która bardzo ładnie się prezentuje a do tego nie jest tak trudna do zrobienia jak mi się wydawało. składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450 g 4 jajka sól z pieprzem Kamis czosnek granulowany 400 g serka śmietankowego do smarowania 120 g wędzonego łososia w cienkich plastrach Szpinak wrzucić na patelnię i odparować nadmiar wody. Doprawić(...)blaszkę wyłożoną papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 15 minut. Serek wymieszać, jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę jogurtu doprawić do smaku. Posmarować wystudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż jednego dłuższego boku rozłożyć kawałki wędzonego łososia i zwinąć w roladę. Roladę zawinąć w folię spożywczą i dobrze schłodzić. Przed podaniem pokroić w plastry
Monia miesza i gotujeZobacz jak formować rogaliki, pełen film, w którym przepis na rogaliki będzie pokazany krok po kroku już wkrótce. Jadane przeze mnie od dziecka, pieczone w domu
Bazując na smakuLubicie soczyste, aromatyczne mięso z piersi kurczaka? Czy dodatek chrupiącej panierki was przekonuje? A co powiecie na to, że panierka jest do tego nieziemsko aromatyczna? Propozycja
Nerds KitchenOdkrycie tych bułeczek było dla mnie niesamowite. Gdy pierwszy raz je upiekłam, zjedliśmy prawie wszystkie w ciągu kilku minut. Przeżyła jedna - została zjedzona następnego dnia rano. Była równie pyszna, aczkolwiek czekolada nie była już płynna. Do wykonania użyłam formy wielkanocnej w kształcie jajek - kupiłam ją parę dni temu w Kauflandzie za 7,50zł. Możecie użyć formy na muffinki(...)kostek czekolady Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem lub wyrabiamy mikserem z końcówką hak. Dodajemy mleko z jajkami i ponownie wyrabiamy około 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie bardzo wolno, po 1,5h zmiana nie będzie bardzo widoczna, ale tak ma być. Wyciągamy ciasto z miski
Gotowanie i blogowaniePrzepis autorski (mój). Bardzo lubię takie słodkie kuleczki, bo oprócz ekspresowego przygotowania - zachwycają swoim pysznym smakiem. Zapach to również pokusa nie do odparcia! Są kruche i takie... chałwowo-kokosowe. Jednym słowem: pyyyszne! Koniecznie sami spróbujcie! (około 13 sztuk) 150g ciastek typu markizy chałwowe (u mnie z Cukrów Nyskich) 60g oleju kokosowego 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 łyżka syropu(...)wiórkami kokosowymi i syropem/miodem (wg smaku). (Ciągle używałam malaksera, ale można ręcznie.) Jeśli masa nie nadaje się do formowania - należy ją schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe - przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Trufelki świetnie smakują w wersji solo, ale można również je ozdobić polewą lub kulki całkowicie
Di gotujeczołówce dań wigilijnych. Staram się w ciągu całego roku nie robić takich pierogów, aby smakowały naprawdę odświętnie w ten jeden wieczór w roku. Chociaż to danie naprawdę jest pyszne, przez to, że jemy je tylko raz do roku, wydaje się, jakby smakowało jeszcze lepiej. A w pierwszy dzień Świąt podsmażam na patelni te pierogi, które zostały z wigilii i wtedy(...)trzeba je zamrozić na tacy w jednej warstwie przesypując mąką. Gdy się już dobrze zamrożą, przesypać je do woreczka. Gotować zamrożone. Pierogi z kapustą i grzybami około 100 szt.* Ciasto: 550 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 jajko 250 ml + kilka łyżek letniej wody szczypta soli Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Wlać na początek 250 ml wody
Posadzone i zjedzoneWszystko smakuje najlepiej, kiedy się zrobi to samemu. Polecam Wam pyszny, chrupiący chleb graham, który na pewno już na stałe zagości w mojej domowej piekarni :) Chleb graham z ziarnami Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 2 szklanki mąki graham (typ 1850) 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki letniej wody (dałam(...)dyni) 2 łyżki otrąb Sposób wykonania: Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godz do wyrośnięcia. Ciasto wymieszać i przełożyć do foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec 10 minut w w rozgrzanym do 210'C piekarniku a pozostałe
Smaki NataliiNiepowodzenia w kuchni to u mnie norma. Chciałam zrobić szarlotkę, ale ze względu na małą ilość jabłek wyszła bardziej tarta. Na szczęście to "niepowodzenie" okazało się być pyszne:). Ta bezglutenowa tarta z jabłkami jest świetna, gdy ma się ochotę na coś lekkiego i słodkiego. Dodając podwójną ilość jabłek można przygotować tradycyjną szarlotkę. Bezglutenowa tarta a'la szarlotka Składniki(...)cukier. Gotować, aż zmiękną. Dodać przyprawy. Do dużej miski wsypać mąkę z ciecierzycy i jaglaną, dodać cukier. Następnie dodać wodę i olej. Zamieszać wszystkie składniki i ugnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Większą i mniejszą w proporcjach 1/3 i 2/3. Większe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut, mniejsze do zamrażarki również na pół godziny. Tortownice wyłożyć
wegujemysię ta rolada spodobała, że musiałam ją zrobić. Powiem wam, że rolada jest pyszna i nie raz zagości na moim stole. Składniki: Biszkopt makowy: 5 jajek rozmiar M 160 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 110 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g suchego maku zmielonego 2 łyżki oleju rzepakowego Krem bakaliowy(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając na najwolniejszych obrotach dodawać porcjami do masy jajecznej. Pod koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w 180 stopniach. Blacha 39*31 cm. Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmujemy z blachy i ciasno zwijamy
Ala piecze i gotujedzisiaj na pyszne pyzy z mięsem. Często zostają Wam ziemniaki z obiadu? bo mi tak, proponuję zrobienie z nich pyszny kluch z mięsem. Są łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne, polane cebulką z masłem, myy co za smak :) do pyzów możecie użyć np: mięsa z kurczaka który został Wam z rosołu lub podsmażone tak jak ja zrobiłam. Zapraszam do wypróbowania(...)pieprzem lub vegetą. Dusić aż mięso zmięknie. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, następnie dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i sól do smaku.Zagnieść ciasto jeśli będzie Wam się troszkę kleiło możecie dodać więcej mąki ziemniaczanej. Formować kule i lekko rozpłaszczyć, nakładać po kopiastej łyżeczce mięsa i dobrze zlepiać tak jak pączki. W garnku zagotować
Sama słodycz i szczypta chili