moja wzmożona ochota na dietetyczną wersję krakersów zwyciężyła i tajnie zabrałam się za mielenie cieciorki :D Akcja zakończona sukcesem. Młynek przetrwał, a mama mnie nie zabiła :) Dziś rozkoszowałyśmy się pysznymi krakersami, które wg. mnie oraz mojej mamy są lepsze od tych kupnych, a na pewno są zdrowsze ;) Składniki: 1 szklanka mąki z ciecierzycy 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy, mąkę pełnoziarnistą, otręby i przyprawy roztrzepujemy jajko a następnie dolewamy je do suchej masy dodajemy oliwę z oliwek i wodę zagniatamy ciasto przez kilka minut dzielimy ciasto na mniejsze części i cienko wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, żeby nie trzeba było dosypywać więcej mąki, a ciasto nie kleiło się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszna, piaskowa babka. Rozpływająca się w ustach. Delikatna w smaku i idealnie słodka. Taka w sam raz! Polecam na tegoroczną Wielkanoc. 'piaskowa baba z białą czekoladą' Składniki: - 200g mąki pszennej - 100g mąki ziemniaczanej - 10-15 łyżek cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g miękkiego masła - 5 jajek - 1 tabliczka białej czekolady (100g) - cukier waniliowy (ok.2 łyżeczek) - opcjonalnie: zapach pomarańczowy(...)dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Dodać roztopioną czekoladę . Wymieszać. Ciągle mieszając, dodawać mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy. Ciasto przelać do silikonowej formy lub blaszanej, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.50-55 minut, do tzw. "suchego patyczka". Babkę po upieczeniu wyłożyć
CookYourselfMyślę, ba, jestem nawet pewna, że każdy pragnie posiadać sekretny, a przy tym najlepiej prosty i szybki przepis na pyszny domowy wypiek, aby móc wyczarować wyjątkowe śniadanie. Proszę bardzo, a oto i on. Zrobienie tych cudownych bułeczek to kwestia jedynie 10 minut plus 20 pieczenia, co sprawia, że często je piekę, myślę, że przynajmniej 2 razy w tygodniu. Uwielbiam(...)wystygnięciu zmiksuj za pomocą blendera za gładką masę, którą możesz zamrozić. W ten sposób zawsze pod ręką masz doskonałą bazę i zastępnik tłuszczu do wszystkich wypieków: ciast, babeczek, bułeczek, chlebów, itd. W przypadku tych bułek dynię możesz także zastąpić oliwą. Jeżeli chodzi o mąkę, zostawiam Ci wolny wybór, ja wybieram pełnoziarnistą mąkę orkiszową. Składniki na 12 bułeczek: 400 g pełnoziarnistej
Roślinna - blog wegańskiJejku.. jak ten chleb pachnie.. i do tego jeszcze ta chrupiąca skórka.. Wspaniały chleb o wyraźnym zapachu i smaku pomidorów. Polecam, naprawdę jest pyszny. Przepis wzięłam z tej strony z dosyć dużymi moimi zmianami. Z podanego przepisy wyszedł mi jeden duży bochenek chleba. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 1/3 szklanka ciepłej(...)posypania Sposób wykonania: Drożdże wymieszać z woda i z cukrem i pozostawić do momentu aż się spienią. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ok 10 minut gładkie i jednolite ciasto. przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować jeden bochenek lub tak jak ja włożyć do dużej keksówki
Na słodko lub wytrawniePyszne, kruche ciasteczka- godne polecenia :) Początkowo miałam problem z opanowaniem maszynki do wyciskania ciastek... wyłożyłam balszkę papierem do pieczenia i wyciskałam ciasteczka w powietrzu... zrezygnowana, odpaliłam kompa i zaczęłam czytać ... okazało się, że maszynka musi bezpośrednio przylegać do blaszki i nie może być żadnego papieru do pieczenia, bo po przylepieniu ciastka do balszki, jednocześnie odrywa się od maszynki :) Robiąc(...)masła, 3 łyżki oleju. Przygotowanie: Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy, mielone migdały, miękkie masło i olej. Zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do maszynki do wyciskania ciastek. Maszynkę przykładamy do blaszki i wyciskamy bezpośrednio na blaszkę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach. Do ciasteczek polecam herbatkę
Aga w kuchniPoniżej przedstawiam przepis na klasyczne amerykańskie pancakes na maślance. Pyszna propozycja na śniadanie lub bezmięsny obiad. Dodatki można dodawać wedle uznania - typowo amerykańska wersja to ta z bekonem i syropem klonowym. Od razu uprzedzam, że 6 placuszków dla jednej osoby to zdecydowanie za dużo (no, chyba że ktoś jest bardzo głodny :) ). Składniki (12-15 pancakes): 1 szkl. maślanki 1 szkl(...)Mąkę przesiewamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy, aż cukier się rozpuści (można najpierw połączyć wszystkie mokre składniki i zmiksować z cukrem, a potem dosypać resztę składników). Ciasto powinno być gęste. 2. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu (musi być naprawdę dobrze rozgrzana!) i wlewamy porcjami nasze ciasto np małą chochelką, formując placuszki (nie rozlewamy ciasta po patelni jak naszych
My Culinary ArtKolejny udany wypiek, a jakże pyszny! Bułeczki owsiane znalazłam tutaj , i nie żałuję. Są genialne, inaczej się tego ująć nie da, a tak syte, że po jednej już się wysiada:) Składniki: -300g mąki owsianej -300g mąki orkiszowej białej -100g maki pełnoziarnistej(żytniej lub orkiszowej) -2 szkl. ciepłego mleka -2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego-40g(lub oliwy(...)ciepłe miejsce na kilka minut. Mleko zagrzać z olejem kokosowym( w celu rozpuszczenia). Wszystkie składniki umieścić w misie melaksera. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić chwilę, w celu połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(pod przykryciem). Mnie bardzo szybko wyrastało. Po ok.45 minutach było już gotowe. Z wyrośniętego ciasta uformować
Smaczne Zdrowesłodkie, mięciutkie. Słodyczy nadaje bita śmietana. Te muffiny piekłam wiele razy, tym razem improwizowałam i zamiast bitej śmietany na wierzch wyłożyłam zmiksowany z cukrem pudrem serek mascarpone. Wyszło pysznie! Przepis pochodzi z Moje Wypieki . Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g jasnego brązowego cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Muffinki studzimy na kratce i zabieramy się do ubijania bitej
Blondynka GotujeMoje dzieciaki uwielbiają babeczki. Czasem jeszcze gorące jakimś dziwnym cudem znikają mi z tylko co wyjętej blachy ;). Rzadko kiedy jestem w stanie położyć na
Malinowe PocałunkiDzisiaj sałatka, która zyskuje swoją wyjąkowość poprzez pysznego chrupiącego, a zarazem soczystego kurczaka i mój ulubiony gęsty i wyrazisty w smaku sos :D Jeśli lubisz sałatki, a pewnie tak, spróbuj koniecznie mojej propozycji :) Składniki (4 porcje): Kurczak: 500 g kurczaka 100 g chipsów (dowolny smak, u mnie paprykowe) 2 jajka 100 ml mleka (można zastąpić piwem, wtedy nie dodawać(...)mozzarelli 2 pomarańcze oliwki płatki migdałowe grzanki Przygotowanie: Kurczak: Kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Chipsy pokruszyć w paczce. Z pozostałych składników zrobić ciasto o konsystencji trochę gęstszego ciasta naleśnikowego. Kawałki kurczaka moczyć w cieście, potem obtoczyć w chipsach i smażyć na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Sos: Wszystkie
Malinowo w kuchniszczepić drzewek więc zupełnie zdziczały, mój Tata zajmował się tym całe życie, a od kiedy nie ma go z nami drzewa pozostały bez opieki. Owoce są pyszne i słodkie, ale ich wygląd i rozmiar pozostawia wiele do życzenia. Jedno jest pewne, że nawozy i opryski ich nie tknęły, a co za tym idzie spokojnie można je podać dzieciom. Jesień szybko(...)otwieram słój. 2. Syrop gotujemy z cukrem, kwaskiem i przyprawami, zalewamy gruszki, zakręcamy słoje i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. Gruszki w syropie są świetnym dodatkiem do ciast, deserów i owsianki
Apetyczna babeczkaradość dla podniebienia. Spróbujcie, polecam. Do przygotowania moich placuszków użyłam mąki puszystej wrocławskiej Lubella . Idealnie nadaje się do przygotowania najróżniejszych placków czy naleśników. 18 sierpnia otrzymała wspaniałą paczkę pełną pysznych produktów Lubella. Na blogu pojawi się jeszcze wiele przepisów z ich użyciem. Zaglądajcie i… gotujcie i pieczcie razem ze mną i Lubellą Składniki: (na 2 porcje(...)małą szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy mąkę, z kakao, sodą, mieszanką przypraw i cukrem trzcinowym. Do mokrych składników powoli dosypujemy suche ciągle mieszając (ja wszystko mieszam łyżką). Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Placuszki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. Nakładamy po 1 i 1/2 łyżki ciasta na 1 placek. Propozycja podania: Placuszki układamy
Słodkie okruszkigofry, owsianki, jaglanki, zapiekane bądź gorące z mlekiem. To chyba przez to, że jestem totalnym zmarzluchem i muszę zawsze rozgrzewać organizm, nawet latem. Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego przygotowania pysznych, grubych i mięsistych placuszków z bananami i czekoladą. Ich zadaniem jest dodanie nam dużej dawki energii, tak abyśmy mieli siły na dość spory wysiłek fizyczny. Banany jak każdy(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru waniliowego Ja placuszków nie dosładzam, dla mnie są wystarczającą słodkie od banana, sprawdź czy Tobie też ta słodkość odpowiada, jeśli nie dosłodź ciasto 2 łyżkami cukru. Wszystkie składniki umieść w misce i trzepaczką wymieszaj na jednolitą masę. Masa będzie gęsta i taka ma być dzięki temu placuszki będą grube i mięsiste. Placuszki
SMYKWKUCHNISajgonki to pyszna przekąska kuchni azjatyckiej, sprzedawane w budkach z dodatkiem ryżu i surówki. Dzisiaj przygotowałam je w domu, są na prawdę pyszne, chrupiące i soczyste w środku(...)drobno kroimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, cały makaron, grzybki, przeciśnięty czosnek, startą marchew, cebulę, kapustę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę. Do miski wlewamy ciepłą wodę, arkusze ciasta maczamy w wodzie i rozkładamy na desce. Po kilku sekundach arkusze staną się miękkie i nadając się do zwijania. Na każdy arkusz nakładamy po łyżce farszy, brzegi ciasta zawijamy
Kulinarne Fantazje Marioliwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Wiecie, że nie praktycznie nie jem sklepowego pieczywa? Może te bułeczki są dlatego takie pyszne. Robi się je ekspresowo i tak samo szybko znikają, bo smakują nawet bez żadnych dodatków. (Ewentualnie wystarczy prawdziwe masło - pycha!) Kolejną zaletą jest ich świeżość, gdyż nawet na drugi dzień są tak samo miękkie i wilgotne - tak jak tuż(...)soli Dodatkowo (opcjonalnie): odrobina jajka do posmarowania wierzchu przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć. Z ciasta uformować 4 bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem i oprószyć dowolnymi dodatkami. (Powinny być okrągłe i nie należy ich mocno spłaszczać, ponieważ po upieczeniu
Di gotuje