pyszne naleśniki według Michela Moran, które pochodzą z książki kucharskiej "Doradca smaku" (jakiś czas temu wygrałam ją w konkursie kulinarnym), z sosem pomarańczowo-cynamonowym - doskonała propozycja na niedzielny deser ;) SKŁADNIKI Naleśniki 125 g masła, 2 jajka, 1 żółtko, ok. 125 g mąki puszystej Lubella , 250 ml mleka 2%, 1 łyżka cukru pudru, olej Sos pomarańczowy: skórka(...)studzimy. W misce roztrzepujemy 2 jajka oraz żółtko, a następnie dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko oraz dodajemy cukier puder. Mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja, na końcu dodajemy wystudzone masło. Ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 20 min. Na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki. Sos pomarańczowy: Skórkę z pomarańczy kroimy w cienkie paski, wkładamy do rondelka, posypujemy połową
słodki bratekWitajcie :) od kilku dni chodziły za mną racuszki, a że siedzę na działce i mam blisko las postanowiłam zrobić dzisiaj z pysznymi jagodami i papierówkami.Wyszły przepyszne i wszystkim smakowały:) Zapraszam do wypróbowania bo są łatwe w przygotowaniu:) Składniki: 1,5 szklanki mleka około 3 szklanek mąki 1/2 szklanki cukru 2 cukry z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.Na samym końcu dodajemy starte jabłka i jagody, delikatnie mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy około 1/2 szklanki oleju lub oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z kleksem jogurtowym i jagodami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne placuszki z rabarbarem i truskawkami. Szybkie w przygotowaniu, delikatne, bardzo smaczne, czyli idealne na deser, podwieczorek lub słodkie śniadanie. Dzięki dodatkowi orzeźwiającego rabarbaru i truskawek smakują rewelacyjnie. Bardzo polecam!!! Składniki na placuszki rabarbarowo-truskawkowe: 1/2 łodygi rabarbaru 10-14 truskawek 1 jajko 1 łyżka cukru skórka otarta z 1/2 cytryny(...)cienkie plasterki. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ubijamy z cukrem i solą, dodajemy na przemian mąkę (z proszkiem do pieczenia) i mleko do uzyskania gęstego, ale gładkiego ciasta. Teraz dodajemy rabarbar i truskawki, a na końcu pianę z białka. Delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie oprószamy cukrem pudrem
Rozpustne gotowaniemąkę z ciecierzycy (besan) , dziś zapraszam na pyszne włoskie placki przygotowane właśnie z tego rodzaju mąki. Podałam je z hummusem i ziarenkami granatu. Wyszło pysznie ! Mój placek wyszedł nieco grubszy, więc jeśli wolicie cieńsze placki, upieczcie go w większej formie. Socca, farinata, czyli włoski placek z ciecierzycy Proporcje na formę o wymiarach(...)wsypujemy mąkę, cały czas mieszając ją trzepaczką. Dodajemy sól i oliwę. Wszystko mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 60 minut. Cebulę kroimy w cienkie piórka i wrzucamy do ciasta wraz z tymiankiem. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Foremkę obficie smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy około 30 minut, aż placek ładnie się przyrumieni
Kulinarne przygody Gatitybyło trudno ? Absolutnie nie , na pewno nie raz jeszcze zrobię je na śniadanie , cudnie smakowały z miodem i sosem czekoladowym , a co dopiero jak zaczną się owoce sezonowe . Pyszne będą z truskawkami , miodem i jogurtem.. Mniam . Polecam , naprawdę świetne danie , na śniadanie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przepis przetłumaczyłam z jakieś amerykańskiej stronki , w zasadzie(...)szklanki cukru pudru szczypta soli Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, miksując dosypać mąkę , proszek do pieczenia i cukier ze szczyptą soli . Na koniec dodać roztopione , wystudzone masło . Ciasto powinno mieć gęstość gęstej śmietany kremówki . Odstawić na kilka minut, żeby odpoczęło . Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu ( to bardzo ważne ) , na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę
Ogrodnik w podróżysobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne muffinki bakaliowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. To doskonały deser dla całej rodziny. Muffinki z powodzeniem mogą zastąpić małe wielkanocne babeczki i stanowić piękną ozdobę koszyczka wielkanocnego. SKŁADNIKI: 200 ml mleka, 2 jajka, 100ml mleka, 250g mąki, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 opakowania kandyzowanej skórki keksowej(...)Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Jajka mieszam trzepaczką z mlekiem i olejem. Masę płynną stopniowo dodaję do suchych składników. Dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffiny (do 3/4 wysokości). Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą
Tradycyjna kuchnia Kasipyszne zdrowe bułeczki,z mąki graham,z prawdziwej i wartościowej Mąki Szymanowskiej, chrupiące i pachnące,,,, Polecam Składniki ( na 6 bułek) : -150 g mąki pszennej ( typ od 450 do 650) -300 g mąki pszennej graham (typ 1850)Ja użyłam Mąki Szymanowskiej-bo jest naprawdę wysokiej jakości - 250 ml ciepłej wody - 30 g drożdży świeżych(...)cukier i łyżeczkę pszennej mąki,mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut by lekko podrosły. Do miski wsypujemy mąki, dodajemy sól, cukier, olej i zaczyn ze świeżych drożdży . Zagniatamy ciasto ręcznie na kuchennym blacie lub mikserem z końcówką hak. W miarę zagniatania dodajemy stopniowo pozostałą wodę. Po ok. 10 minutach pracy, ciasto stanie się zwartą kulą. Miskę przykrywamy
Swojskie jedzonkoPieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Choć na zdjęciu widnieje 9 potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: 1. Najłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty 2. Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną. Obiad w 20 minut. 3. Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową 4. Delikatny(...)idealna na co dzień, jak i od święta. 9. Serniczki last minute z kawałkami jabłek i dżemem - proste i szybkie 10. Placuszki kokosowo-dyniowe na słodko. Pyszne śniadanie w dyniowo-kokosowej odsłonie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję, że jesteście
Słodkie okruszkiDzisiaj zapraszam na drożdżówki ze śliwką i borówkami , pyszne , proste w sam raz do porannej kawki :) Bułeczki podałam na porcelanie Bogucice - http://www.porcelanabogucice.p l/ . Kawa podana w filiżance z Bogucic Składniki : 7 łyżek oleju 600 g mąki 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 50 g drożdży 1 szklanka mleka Śliwki , borówki Kruszonka(...)mąki i jaszcze raz wymieszać , rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczka i odstawić do podrośnięcia . Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę mleka, roztrzepane jajka i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto , na końcu dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy , ciasto ma odchodzić od ręki . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w cieple miejsce ma podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypaną
Sama słodycz i szczypta chiliPyszna, krucha bułka/ babeczka z soi. Świetnie smakuje z domowymi konfiturami. Składniki: ½ szklanki soi 1 szklanka mąki kukurydzianej lub zwykłej 1 szklanka cukru pudru 3//4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 aromat cytrynowy 4 jajka 20 dag masła lub margaryny 12 gram proszku do pieczenia szczypta soli tłuszcz do formy Wykonanie: Ugotować soję w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić. Masło utrzeć(...)masą sojową, następnie dodać obie mąki, aromat, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i drugą połową cukru pudru. Połączyć delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksowej formy . Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podawać ze świeżym masełkiem lub konfiturą
Tradycyjna Kuchniadiecie to przyczyna próchnicy, cukrzycy, otyłości i wielu chorób, od których chcemy ustrzec nasze pociechy. Dlatego często musimy powiedzieć dziecku „NIE” mimo, że wyciąga ono rękę po słodycze. Pysznie smakują, i są zupełnie pozbawione cukru! Maluchy mają ulubione łakocie a my – pewność, że nie objadają się bezwartościowym, białym cukrem. Bez obawy możemy podać dziecku taki przysmak gdyż jego wartość energetyczna(...)glikemiczny (GI8) jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru . Stąd też w mojej kuchni zagościł ksylitol już na stałe. Używam do herbaty, kawy, wszelkich napojów, do ciast i deserów... Ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową , hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków, Wspomaga mineralizację (przyswajanie wapnia przez kości), Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła, Wzmacnia układ immunologiczny, Zmniejsza
Z Kuchni Do KuchniW moim rodzinnym domu raczej nie robiło się przetworów z czarnych porzeczek. No, może Babcia od czasu do czasu coś tam upichciła, ale najczęściej
W kuchni Karmel-itkiszczyptę słodyczy. Otóż, już ostatni dzwonek na wypieki ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj wracamy do muffin, które są najszybsze, najprostsze i najsmaczniejsze. Połączyłam nich owoce z czekoladą i efekt był pyszny. Polecam na deser jak i na słodką przekąskę do kawusi. Muffiny z czekoladą i truskawkami SKŁADNIKI : Składniki suche 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)drugiej miski wlewamy ostudzone roztopione masło, jogurt oraz wbijamy jajka i mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre - mieszamy. Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenie przekładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy po 1/2 łyżeczki czekolady lub kremu czekoladowego i na wierzch nakładamy kolejną porcję ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone cząstki truskawek. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy cukier puder i mąkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWczoraj pancakes, dzisiaj pancakes może jutro też pancakes? :) Bo kiedy je jeść jak nie teraz kiedy jeszcze są pyszne owoce sezonowe. Do tego syrop klonowy albo miód odrobina jogurtu lub serka kremowego i gwarantuję, że na jednym nie poprzestaniecie :) Są prze-prze-przepyszne! :) SKŁADNIKI (10-12 niedużych pancakes) pancakes 3/4 mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mleka 1/5 szklanki oleju ( u mnie(...)pieczenia przesiać do miseczki. Dodać cukieer i wymieszać 2. W drugiej miseczce połączyć jajko, z mlekiem, olejem i syropem. 3. Mieszamy mokre składniki z suchymi. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto. 4. Rozgrzać patelnię. Przy pomocy łyżki formować na suchej patelni nieduże placuszki. Gdy na powierzchni placuszków pojawią się bąbelki przekręcić na drugą stronę. Placuszki powinny mieć ciemnozłoty koloro ( ze względu
DefinicjaSmakudeser zachwyci każdego . Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu . Połączenie pysznego kremu i kokosu daje niesamowity efekt smakowy . składniki na 4 porcje 1 szklanka mąki pszennej 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200g wiórków kokosowych 3/4 kostki margaryny 2 opakowania krakersów garść płatków migdałowych przepis Mleko łączymy z cukrem ,mąką i cukrem waniliowym .Następnie(...)rozkładamy krakersy a na nie kładziemy grubą warstwę masy. Następnie układamy drugą warstwę krakersów i obficie smarujemy masą kokosową . Wierzch wygładzamy i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi . Ciasto odstawiamy do schłodzenia
Smakowite Daniakoleżanka z dzieciństwa Hela, która kilka lat temu miesiącami mieszkała w Turynie, skąd przywoziła nam na Boże Narodzenie różne włoskie specjały. A to babkę Panettone , a to jakieś drobne, pyszne migdałowe ciasteczka. Wszystko było rewelacyjne, więc by nie musieć jechać po te rarytaski do Włoch, postanowiłam zrobić je na swój sposób i oto co mi wyszło :) Składniki: 100g masła(...)widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek, sól, olejek migdałowy i po trochu mąkę. Po dodaniu całej porcji mąki i dokładnym wymieszaniu ciasta, na koniec dodajemy migdały i jeszcze raz całość mieszamy. Ciasto wkładamy na około pół godziny – godziny do lodówki, po czym robimy z niego kuleczki, obtaczamy obficie w cukrze pudrze
Smakowy Rajkolejny przedstawiam też 10 najpopularniejszych przepisów z roku 2014. Zapraszam! 1 miejsce jak w zeszłym roku bez zaskoczenia: jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya 2 miejsce zajmuje zestawienie przepisów na ciasta kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa 3 miejsce zajmuje doskonałe puree z kalafiora autorstwa Gordona Ramsaya W tym roku na 4 miejsce awansował przepis na Piersi kurczaka nadziewane(...)sosie teriyaki Miejsce 8 zajmują Pikantne żeberka z piekarnika Na miejscu 9 znajduje się przepis na Łatwą konfiturę z jabłek Ostatnie 10 miejsce w tym zestawieniu zajmuje przepis na pyszną Polędwiczkę wieprzową z sosem żurawinowo-pomarańczowym Jeszcze raz wszystkiego najlepszego w 2015 roku
karmelowywielbicieli ciasteczek, a w szczególności tych korzennych, polecam pyszne maślane ciasteczka z nutą przyprawy piernikowej. Ciasteczka są na mące orkiszowej bez dodatku cukru. Mają pyszny, maślany smak i cudowny świąteczny aromat, i baaardzo trudno im się oprzeć... :-) Moja przyprawa korzenna jest bardzo intensywna, gdy użyjecie innej jej ilość można zwiększyć, wedle uznania. Składniki: - 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750(...)korzennej (dałam Kotanyi) - szczypta soli Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania ciastek - u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie (tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta). Uformować kulę i schłodzić zawiniętą w folię spożywczą w lodówce, przez conajmniej 30 minut. Następnie wyjąć, rozwałkować na blacie
Smaczne ZdroweKolejne wspólne pieczenie..tym razem piekłyśmy keks ..u mnie nie wiem czemu pomimo obsypania bakalii mąką ..bakalie troszkę opadły na dno..ale i tak był pyszny...do keksa użyłam różnych dodatków..mix keksowy i skórkę pomarańczową Helio oraz orzechy ziemne, rodzynki i wiśnie Piątnicy.Upiekłam jeden keks i trzy mini keksiki . 250 g margaryny 1 szkl. cukru pudru 2 szkl(...)żółtku.Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.Dodać bakalie obsypane w mące i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać.Przełożyć ciasto do foremki keksówki i wyrównać. Piec około 45 – 50 minut w temp.180 stopni. Razem ze mną keks piekły:[ dziękuję bardzo] Marzenka Teresa Madgalena Joasia Beata Lidia
Moje domowe kucharzenieBabeczki to dla mnie nieodłączny element Świąt. Małe i urocze i w dodatku taaakie pyszne :) Słodki marcepan świetnie komponuje się z kwaskowatą żurawiną. Babeczki są bardzo szybkie w przygotowaniu więc mam nadzieję, że skusicie się na nie i przyrządzicie na święta i nie tylko :) 130 g masła 200 g mąki pszennej 60 g cukru 100 g masy marcepanowej 3 jajka(...)Dodajemy żurawinę i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Do papilotek nakładamy po 2 łyżki masy. Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (do suchego patyczka). Przed podaniem ciasta możemy je lekko posypać cukrem pudrem. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogByły tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie będzie to klasyczna wersja, na przygotowanie której znajdziemy przepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne! Banan i masło orzechowe- nie ma chyba nic bardziej(...)możecie przeczytać, jak to zrobić ), nie potrafię się bez niego obejść. Próbowałam wielu wersji- masło migdałowe, masło z nerkowców, jednak to z orzeszków ziemnych bije wszystkie inne na głowę. Pyszny krem stanowi nieodłączny dodatek mojej śniadaniowej owsianki - jedno nie istnieje bez drugiego. Dzień bez masła orzechowego to dzień stracony . Po banany sięgam natomiast znacznie rzadziej, co nie zmienia faktu
peanutbuttermonsterDopracowałam przepis, aż wyszło idealnie i już mogę go Wam przekazać. Pszenno razowy chleb z pysznymi oliwkami od Hiszpańskich Delikatesów . Idąc krok po kroku wg. mojego przepisu, upieczecie fantastyczny aromatyczny domowy chleb. Składniki na dwa bochenki: 40 dag mąki razowej 40 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 litra mleka 4 dag świeżych drożdży(...)upraż ziarna słonecznika przez ok. 2 minuty. Drożdże z mlekiem oraz resztę mleka połącz z mąką i słonecznikiem. Oliwki pokrój w plastry i dodaj do reszty składników. Wyrób ręcznie ciasto przez kilka minut. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. 3. Foremki wysmaruj olejem i napełnij wyrośniętym ciastem do połowy, odstaw w ciepłe miejsce do ponownego
Apetyczna babeczkaPyszna babka z adwokatem, zaraz pewnie mnie się zapytacie czy adwokat jest wyczuwalny? ;) Uprzedzę Was przed tym pytaniem i odpowiem... nie jest bardzo wyczuwalny, ale czuć fajny jego posmak, no i nadaje fajny żółciutki kolor babce :) Nam wszystkim bardzo smakowała :) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka likieru jajecznego (adwokata), 1 szklanka oleju, 3 łyżeczki proszku(...)mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia - mieszamy. Następnie wlewamy olej i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy likier jajeczny i wbijamy jajka. Po połączeniu wszystkich składników ciasto przelewamy do foremki silikonowej na babkę (o średnicy 24cm). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 40 minut
Aga w kuchniPowiew lata w zimowe popołudnie, czyli torcik , który choć latem bywa u nas dość często, to zimą zastępuje go raczej tort bezowy dacquoise z
Smaczne ZdroweSezon rabarbarowy już się zaczął.Polecam Wam pyszne muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką.Po prostu są pyszne. Składniki: 2,5 szk mąka pszenna 3/4 szk cukier 2 szt jajka 0,5 szk olej 1 szk mleko 3 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka esencja waniliowa 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 szk rabarbar krojony 2 łyżki cukier Kruszonka kokosowa(...)esencję waniliową i za pomocą miksera zmiksować na gładką masę. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.Na końcu dodać rabarbar i wymieszać.Papilotki wypełnić ciastem do 2/3 wys. Z zimnego masła,cukru i kokosu zagnieść kruszonkę i rozkruszyć na każdej muffince. Piec w 170 st około
Ala piecze i gotujePostanowiłam sobie , że od Nowego Roku spróbuje swoich sił z pieczeniem pieczywa. Dzisiaj na próbę są pyszne puszyste bułeczki polane lukrem. Lukier nadaję im troszkę słodyczy bo same w sobie słodkie nie są, za to można wyczuć lekko cynamonowy smak :) Uważam wypiek za udany :) Temp. pieczenia 195 C Czas pieczenia : 40 - 45 minut /źródło : czasopismo dla kobiet/ Składniki(...)cytryny Sposób wykonania: Wymieszać mleko, cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dosypać mąkę , cynamon i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać jajko i posiekane owoce suszone. Wyrobić ciasto ( można robotem kuchennym ). Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło. Uformować z ciasta kulki w kształcie bułeczek i poukładać na natłuszczonej blaszce. Znowu poczekać
Słodkości i nie tylkoZdajemy sobie sprawę, że w odczuciu wielu osób jest to pomysł dość kontrowersyjny. Groszek ma pewnie tyle samo zagorzałych zwolenników, co przeciwników. My na bloga zapraszamy
Ania i Marcin gotująUwielbiam naleśniki, mogłabym je jeść cały dzień. Niestety, pewnego dnia okazało się, że muszę odstawić mleko, pszenicę a najlepiej też jajka:/ O nie! To koniec, co
pyszne zdrowościŻurawina to jest akurat produkt do którego długo się przekonywałam, ale jak już się przekonałam to na całego :). Choć przychodziło mi to stopniowo. Ciasteczka wyszły
Moje pyszne gotowaniepieczone frytki z batata, selera i buraka zaserwowane z własnej roboty sosem BBQ. Co polecam zamówić? Obecnie w menu dla roślinożerców mamy trzy kanapki, dwie zupy, makaron, pizze, koktajle, frytki, ciasto, ciastka, kawy… jest w czym wybierać. Jeśli jednak miałbym polecić jeden zestaw, to byłaby to zupa pomidorowa i panini z tofu. To te dwie pozycje skradły moje serce. Zupa(...)zasmakować) – wychodzi to naprawdę dobrze. Miejsce zawsze po drodze Jadąc do najpopularniejszych turystycznych miejscowości, na pewno przejedziesz przez Nowy Targ. Warto więc zboczyć z drogi i wstąpić na pyszne jedzonko. Podhale nie oferuje zbyt wielu opcji dla wegan, dlatego wszystkim roślinożercom polecam to miejsce. Na pewno się nie zawiedziecie! Artykuł Wybierasz się na Podhale? Koniecznie odwiedź to miejsce! pochodzi
Blendmanbułeczki a na gazie pyrkocze zupa! Dzisiejsze bułeczki to wczorajsze wspomnienie. Miałam je upiec na drugie śniadanie a wyszedł z nich podwieczorek, nie zmienia to jednak faktu, że były pyszne!!! Cynamonowa bułeczka i sezonowe owoce, pachnące śliwki węgierki i kwaskowe antonówki... Czego chcieć więcej? Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką 320 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży(...)drożdże, zasypujemy cukrem waniliowym i wlewamy łyżkę mleka. Lekko mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy cynamon, sól, cukier, jajka, stopniowo wlewamy mleko i masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrosnięcia na półtorej godziny. Owoce pozbawiamy pestek, jabłko obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. W jednej razem lub w dwóch osobnych miseczkach zasypujemy kostki
Dzieje kuchennej Wiewiórydeseru. Pucharek śmietanowo- owocowy Plince z pomoćką Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami Karmuszka Deser okazał się strzałem w dziesiątkę, truskawki,kiwi z miodem i prażonymi pestkami z pyszną śmietaną, smakowały gościom. Placuszki ziemniaczane inaczej (Plince z pomoćką ) były robione z produktu firmy SYS -DANIA BABCI ZOSI z przepysznym serkiem zieleniną i śmietaną doprawioną solą i pieprzem, palce(...)BABCI ZOSI- Przepyszne pierożki z kasza ,gotowanym jajem i smażonym wędzonym boczkiem polane skwarkami z cebulką,danie idealne w smaku wygląd i smak powalał. Goście byli zachwyceni delikatnym ciastem i farszem zaskakująco intrygującym w smaku. Karmuszka- tradycyjna zupa regionalna,mieszanka wpływów kuchni polskiej i niemieckiej. Dominujące potrawy niemieckie w postaci kapusty, fasoli, mięs oraz akcenty polskie, jak obecność
Różowa kuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne, kruche i jednocześnie tak pachną, że trudno im się oprzeć. Kokosowa nuta sprawia, że znikają ekspresowo. Zresztą tak samo - jak ich przygotowanie - łatwe i szybkie. Ciastka można upiec bardziej płaskie i przełożyć dowolnym kremem lub ulubioną konfiturą. Ja swoje posypałam cukrem pudrem i udekorowałam czekoladą, ale świetnie też(...)łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w mice i dokładnie zagnieść. (Olej kokosowy powinien być miękki, ale nie rozpuszczony.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być wielkie, ponieważ ciastka ładnie rosną
Di gotujeszykujemy sobie porcje marmolady. Ponieważ pączki mają być duże, porcje ciasta nabieramy łyżką do lodów (za każdym razem maczamy ją w oleju). Łyżeczką robimy wgłębienie, nakładamy marmaladę, którą przykrywamy ciastem. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano. U mnie jednorazowo zmieściło się 8 pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Układamy na kratce i jeszcze ciepłe zanurzamy(...)wyszło inaczej i zrobiłam je na… Walentynki. Walentynki już minęły, a przepis, jak wiele innych czekał na swoją kolej. Ostatecznie kto powiedział, że bez okazji nie można zjeść pysznego pączka, nawet po karnawale. Pączki są pięknie wyrośnięte, lekkie i puszyste. Bazą wyjściową był dla mnie przepis Doroty ze strony Moje Wypieki , na pączki na serku homogenizowanym. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkoPyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)dodaje cukier, sól, ciepłe mleko i 4 łyżki mąki. Mieszam na gładką masę. Gdy po kilku minutach widzę, że drożdże pracują (małe pęcherzyki) to dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam ciasto - nie czekam, aż rozczyn wyrośnie. Do dobrze połączonego ciasta dodaję letnie rozpuszczone masło i wyrabiam, aż do momentu gdy zacznie odchodzić od ręki. Przykrywam miskę i zostawiam na 60 minut
Gotowanie i blogowanieSiostra Ana stazj a po raz kolejny zask a kuje pysznym, a jakże prostym przepisem ;) Nawet dla Leniwców, polecam;) A przy robieniu doskonale sprawdzają się Ma ł e Rączki do przesiewania mą ki... ;) Kruche zlepiane ciasteczka Składniki: 1/2 kg mąki 30 dag masła 2 żółtka 15 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)składniki się mieszają:) Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i sok. I to wszystko spokojnie się kręci w mikserze. Małymi porcjami cienko wałkować ciasto i wykrawać fajne, małe ciasteczka. Układamy je na blaszce i pieczemy na złoto, około 15 minut. Zlepiamy je domowym powidełkiem śliwkowym. I gotowe;) Picha
Lawendowe Nieboplacuszki z kukurydzą , groszkiem i serem cheddar . Do placków użyłam kukurydzy z groszkiem od firmy Bonduelle , koncentratu chili od Proeco Polska , przyprawy od Skworcu . Jako dodatek do placków podałam pyszny Sos Madziarów od firmy Folwark(...)proszkiem i wymieszać , przyprawić do smaku solą i pieprzem . Na końcu dodać ubitą pianę z 3 białek i delikatnie wymieszać . Na patelni rozgrzać troszkę oliwy , nakładać porcje ciast smażyć z obydwu stron na złoty kolor . Podawać z ostrym sosem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipowtórzę wam dzisiaj,bo ostatnio odkryłam ,jak niesamowicie smakuje z rukolą i sosem balsamico-oczywiście kilka kropelek sosiku czosnkowego również się na niej znalazło-polecam gorąco bo jest naprawdę pyszna SKŁADNIKI: 500g mąki pszennej 250 ml gorącej wody(nie wrzątku!) 2 łyżki oliwy płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży przecier pomidorowy oregano suszone i ulubione dodatki(...)dodajemy rozkruszone drożdże,cukier,i wodę gorącą mieszamy,przykrywamy i odstawiamy na ok 15min aż podrośnie następnie do reszty mąki dodajemy sól,olej i wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto oprószamy mąką przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia dzielimy na dwie części większą i mniejszą (jak chcemy na grubym cieście to całość rozwałkujemy na jednej blaszce
Swojskie jedzonkojakie pyszne są domowe ciasteczka, chyba nie muszę nikogo przekonywać, poza smakiem i prostotą wykonania mogą być też doskonałą zabawą dla dzieci, o czym się przekonałam w poniedziałek 9 listopada, będąc na uroczystym otwarciu pracowni kulinarnej w Zespole Szkół nr 9 w Tychach. Zapraszam do obejrzenia relacji tutaj. Składniki: 250g masła 82% (bez dodatku oleju) 2 jajka 1 ½ szklanki(...)owsianych błyskawicznych (drobne) + ½ szklanki płatków do obtoczenia ciastek Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem w misie. Następnie dodajemy masło i wbijamy jajka, zagniatamy ciasto. Na koniec stopniowo dodajemy płatki owsiane. Z gotowego ciasta formujemy nieduże kuleczki, spłaszczamy i układamy w odstępach na papierze pergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych
Smakowy RajPyszne i puszyste pączki z nadzieniem różanym.Moje ulubione,z tym nadzieniem smakują mi najlepiej.Mam do nich ogromną słabość. Składniki: 1 kilogram mąki 10 żółtek 100 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 400 ml. letniego mleka 150 gram masła 150 gram cukru pudru szczypta soli 50 ml. wódki lub spirytusu Dodatkowo: 500 gram różanej marmolady cukier puder do posypania(...)gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto powinno być niezbyt gęste
Bajeczna KuchniaMały obiad, duża przekąska... na każdą porę dnia, pyszna gorąca kaczka. :) Smażona bez tłuszczu, podana na gryczanym wytrawnym naleśniku z konfiturą rabarbarowo-porzeczkową. <3 Prosto, szybko i efektownie, a wszystko z jednej patelni. :) 2 porcje: 1 podwójna pierś kaczki kilka łyżek konfitury rabarbarowo-porzeczkowej z cynamonem 2 łyżeczki miodu pszczelego łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz świeżo mielone 2 nieduże(...)misce mieszamy składniki marynaty, doprawiając dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do niej plasterki kaczki i mieszamy, by mięso dobrze zostało pokryte marynatą. Odstawiamy na około pół godziny. Ciasto naleśnikowe robimy identycznie jak przy klasycznym przepisie, jednak dodajemy do niego zmiażdżony lub starty czosnek. Smażymy na niedużej patelni lub składamy duży placek w trójkąt. Gdy mięso przejdzie składnikami, każdy
Kuchenna Kontrrewolucyaprzede wszystkim jest on bez glutenu i bez jajek. Ponadto zrezygnowałam z solonego karmelu na rzecz prażonych z cynamonem orzechów włoskich a dodatkowo pojawiła się salsa z truskawek. Wyszło pyszne, słodkie danie główne, które każdemu polecam. Składniki: (na 2 porcje): 500 gram ziemniaków (podobno najlepsze są stare, ja użyłam młodych i wyszły super!) 3 łyżki mąki jaglanej (można użyć(...)studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt naturalny, mąki, sól i cukier. Całość dokładnie zagniatamy, jeśli klei się do rąk dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Bierzemy w dłonie porcję ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy truskawkę. Następnie sklejamy knedla i odstawiamy na talerz. W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Gotowe knedle gotujemy w wodzie najlepiej partiami
Mango PapajaMożna zrobić pyszne, chrupiące gofry niemalże bez tłuszczu? Można :) Spróbujcie koniecznie i oceńcie sami. Uwielbiam rozpoczynać dzień od takiego śniadania :) Składniki (na 7 dużych gofrów): 200 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki brązowego cukru szczypta soli 300 ml chudego mleka 100 ml wody mineralnej 2 jajka 1 łyżeczka(...)roztrzepać jajka z mlekiem, dodać wodę i ekstrakt waniliowy. 3. Składniki mokre przelać do suchych, dokładnie wymieszać i odstawić na 5-10 min (w tym czasie rozgrzać gofrownicę). 4. Ciasto nalewać partiami i piec zgodnie z instrukcją urządzenia (u mnie ok. 3-4 minuty, gofrownica 1400W). Ostudzić na kratce, podawać z ulubionymi dodatkami
Domowa Cookierenka AgiMałe, zgrabne, dedykowane indywidualnie, a do tego bajecznie pyszne... o czym mowa? Torcik na raz! Idealny na każdą okazję, idealny by podarować odrobinę słodkości komuś bliskiemu. Sezon na truskawki mamy za pasem, a ich połączenie z biszkoptem i kremem śmietankowym jest poprostu idealne :) czego chcieć więcej :) Zachęcam Cię skorzystania z tego przepisu przy najbliższej okazji, daj radość innym, a przekonasz(...)pieczenia. Na koniec dodać żółtka. Wszystko wymieszać i przelać do kwadratowej foremki. Biszkopt należy piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 st. do złotego koloru. Z przygotowanego, ostudzonego ciasta, należy wykrawać szklanką okrągłe placuszki. Krem: Śmietankę 30 % (250 ml) ubijamy z cukrem pudrem (4 łyżki) do powstania gęstej masy. Wykonanie: Biszkopt nasączamy herbatą z cytryną. Na krążek układamy
Mój Smak na Życieciacho jest pyszne! Gwarantuję, że sprawdzi się na niejednym stole w upalne dni. Smak kawowego mascarpone, odświeżająca galaretka pomarańczowa z kawałkami pomarańczy pobudzi do działania ..a biszkopt? Nasyci..nasyci ! Składniki na biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Galaretka 2 opakowania galaretki pomarańczowej 2 pomarańcze Krem 250 serka(...)śmietanki 36 % Najpierw przygotowujemy biszkopt. Ubijamy białka na lśniącą i sztywną pianę.Powoli dodajemy po jednym żółtku i ciągle miksując dosypujemy partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Tortownicę smaryjemy masłem i obsypujemy mąką. Wykladamy ciasto i pieczemy ok. 20 minut w 180ºC. Chłodzimy biszkopt . Obydwie galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i studzimy do momentu
Z Kuchni Do KuchniSłoneczny wolny weekend to nic innego, jak możliwość zjedzenia pysznego śniadania, bez pośpiechu, bez stresu, w ciszy, przy muzyce, czy też porannym programie śniadaniowym, którego jestem w weekend zwolennikiem;) W dzisiejszym poście naleśniki Nigelli Lawson w nieco egzotycznym wydaniu, z mango oraz papają, do tego energetyzujący koktajl na bazie zielonej herbaty z mango! Składniki na 2 porcje (8 placuszków(...)żółtka mieszam na gładką masę. Dodaję olej i mieszam. Dosypuję mąkę cały czas mieszając. Na końcu dodaję pianę z białek i mieszam. Rozgrzewam patelnię i nakładam łyżką porcje ciasta. Smażę dość krótko z obu stron. Podaję z pokrojonym w kostkę mango. Gotowe :) Składniki: Pomarańcza (1 duża lub 2 średnie sztuki) Połowa średniego mango 200 ml zielonej herbaty z mango
Pause Gotowanie!Najprostsze muffinki jogurtowe, z pysznymi kawałkami suszonej żurawiny, posypane chrupiącymi płatkami migdałów. Bardzo miękkie i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2/3 szklanki cukru trzcinowego (brązowego) 1 płaska łyżeczka sody 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 6 łyżek jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju roślinnego 2/3 szklanki mleka 100 g suszonej żurawiny płatki(...)kawałeczki i dodajemy do suchych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszając jedynie do połączenia składników i zniknięcia mąki, pamiętając, że zbyt długie mieszanie spowoduje utratę puszystości wypieku. Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie lub do silikonowych foremek. Posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi. Pieczemy 22-24 minuty w 175*C. Smacznego
Chocolate Muffin Blogjajek. Zaczynamy podsypywać mąką, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką lub ręką, sprawdzając czy ciasto da się już zamięsić i konsystencją jest gotowe do rozwałkowania. Jeśli tak, to ciasto dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek wałkujemy na oprószonym mąką blacie na grubość około 5 mm i wykrawamy nożem bądź radełkiem prostokąty o wymiarach około 10 x 3 cm. Każdy(...)ręczniku kuchennym. Oprószamy cukrem pudrem. Ps. Nadmiar usmażonych, nie posypanych cukrem pudrem faworków możecie śmiało zamrozić. Przed poczęstunkiem zamrożone należy włożyć do rozgrzanego piekarnika i po kilku minutach są pyszne, świeżutkie, jakby dopiero co smażone. The post Faworki Drożdżowe bez Wyrastania appeared first on Made
Made By Mom And Sonsię okryła peleryną, przyglądając się jak mokną bzy w ogrodzie. A ja? A ja krzątam się w ciepłej kuchni, piję gorącą herbatę i gotuję kompot ze świeżych owoców. Będzie pysznym dodatkiem do jutrzejszego obiadu. Piekarnik cicho szumiąc przypomina, że jest już gotowy by wypełnić dom cudownym aromatem. Pies uporczywie spogląda na mnie z legowiska pod oknem, spokojnie czekając na swoją(...)aromatem waniliowym. W osobnej misce wymieszać dokładnie suche składniki oraz jagody. Następnie "suche" wsypać do "mokrych". Nie należy obu frakcji mieszać zbyt dokładnie, muffiny będą lepsze gdy w cieście pozostaną "grudki" . Ciasto przełożyć do foremek i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Zapiski Młodej ŻonyCzasem coś prostego oznacza, coś zupełnie wyjątkowego! Tak własnie jest z racuchami. Nie dość, że są pyszne, proste, to jeszcze bardzo ładne, prawda? Dziś przygotowałam dla Was tradycyjne placuszki z gruszkami, choć tak naprawdę można wykorzystać do nich inne, ulubione owoce. Świetnie nadają się na śniadanie, ale ja zazwyczaj przygotowuje je sobie jako przekąskę lub deser. A jak jest(...)Mąkę łączymy razem z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy suche składniki do wcześniejszej wymieszanego kefiru. Gruszki odbieramy, wyrażamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki które dodajemy do ciasta. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem
Słodkie Przyjemnościchleba. Teraz się zastanawiam nad tym dla czego tag długo zwlekałam?. Bo wypiek domówki to bomba. Pyszności dużo lepsze niż z piekarni. Jak zaczęłam tak nie skończę. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutki i nie wiem co mogłabym jeszcze rzec, może tyle, że daje im 5. Składniki: 2 szklanki maki żytniej typ 720 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 750 szklanka mleka letniego(...)odstawić, aż zaczną pracować. Ok. 15 minut. Następnie do naszej miski z mąką dodajemy sól, i nasz rozczyn drożdżowy. Mieszamy, dodajemy jajko i ugniatamy, dodając po trochu mleka. Ciasto powinno być gęste i nie za twarde, ale i nie za miękkie. Kidy nasze ciasto nabierze kształtu dodajemy masło. Ciasto się mocno klei do ręki, ale po dokładnym ugnieceniu powinno kleić
Moje pyszne gotowanieKotlety z kalafiora... Delikatne i pyszne. Złociste, mocno kalafiorowe. Zdrowszy zamiennik kotleta mielonego! Składniki: 1 średni kalafior; 1 czerstwa bułka pszenna; 1 jajo; Bułka tarta; Łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1/2 cebuli; Pęczek pietruszki. Sposób przygotowania: Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować na miękko w nieosolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić. Zimne różyczki kalafiora zmiażdżyć widelcem, a następnie(...)pokroić w drobną kostkę. Dodać do kalafiora z bułką. Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do kalafiora. Do kalafiora z bułką, cebulą i pietruszką wbić jajo, doprawić vegetą i wyrobić ciasto. Ciasto nie może być rzadkie - jeśli takie jest należy dodać bułki tartej. Z ciasta uformułować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor
Gospodyni MiejskaDzisiaj kolejne "Wypiekanie na śniadanie" . Piekliśmy chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi Hamelmana z książki "Chleb " z małymi moimi modyfikacjami. Jak zawsze było pysznie. Ja przy okazji pieczenia chleba miałam okazję wypróbować mąki które otrzymałam z "Młyn Kopytowa" Kopytowa to miejscowość położona na podkarpaciu. Tereny te uznawane są za jedne z najczystszych w Polsce. Młyn zajmuje się mieleniem zboża(...)wypiekami. Składniki: Biga 110 g mąki chlebowej pszennej typ 750 Młyn Kopytowa 110 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 140 g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Ciasto właściwe 610 g mąki chlebowej pszennej typ 750 Młyn Kopytowa 70 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 510 g wody 20 g soli 4 g drożdży instant
Ala piecze i gotujeMufinki...zrobione przez młodszą córkę..pyszne były.... 25 dkg mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 13 dkg cukru 80 g masła roztopionego 1 jajko 210 ml mleka Dodatkowo: 200 ml mleka 0,5 opakowania budyniu na 0,5 litra bez cukru 1,5 łyżki cukru 50 ml zimnego mleka wymieszać(...)kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Ostudzone masło wymieszać z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać .Do każdej papilotki na dno wyłożyć warstwę ciasta, na środek 1 łyżeczkę budyniu i przykryć resztą ciasta. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Raz w roku jest taki dzień, Kiedy wspomnienie dzieciństwa, Powraca
Moje domowe kucharzenieprawda Tłusty Czwartek był wczoraj, ale muszę się z Wami podzielić przepisem na pyszne róże karnawałowe. Robiłam je w tym roku po raz pierwszy. Nie mogłam jednak znaleźć jednego idealnego przepisu, dlatego połączyłam kilka i powstały mi takie oto różyczki:) Są kruche, słodkie, po prostu smaczne! I na pewno będą pasowały na wiele okazji, nie tylko na Tłusty Czwartek:) Składniki(...)cukier puder. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka, śmietanę i masło, posiekać. Dodać ocet. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, 3 szklankami o różnej średnicy wycinać kółka. Delikatnie ponacinać brzegi kółek. Za pomocą białka sklejać ze sobą
Z miłości do słodkości